Стоплят ли се отношенията между Турция и Русия?

По-тесните връзки между Анкара и Москва са обезпокоителни за Европа
Обновена: 7 авг 2016 09:10 | 6 авг 2016 16:51, Миглена Иванова
237
Стоплят ли се отношенията между Турция и Русия?
Снимка: Reuters, архив

На фона на обтегнатите отношения на Турция със Запада президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган ще пътува за Русия във вторник (9 август), за да се срещне с руския президент Владимир Путин. Надеждата му е тази среща да даде на Запада време за размисъл, пише Ройтерс в свой анализ.

Турските власти настояват, че посещението на Ердоган в Санкт Петербург не е знак, че членката на НАТО и кандидатка за членство в Европейския съюз (ЕС) обръща гръб на Запада. Анкара настоява, че това е следващата стъпка към сближаване с Русия, което започна няколко седмици преди опита за преврат на 15 юли.

“Размразяването” на отношенията с Москва, която наложи на Турция икономически санкции преди 9 месеца заради свален руски изтребител близо до границата със Сирия, идва в момент, в който отношенията между Ердоган и Запада едва ли биха могли да бъдат по-крехки.

И Ердоган, и поддръжниците му се вбесяват от това, което се тиражира като загриженост на Запада заради репресиите след опита за преврат. Същевременно западните лидери проявяват пълно безразличие към кървавото събитие, при което загинаха над 230 души.

Турското правителство обвини религиозния лидер в изгнание Фетуллах Гюлен за опита за преврат и започна чистка сред хиляди негови привърженици.

Заради повредените отношения между Турция и ЕС германският външен министър заяви през тази седмица, че “говорим един с друг като емисари от две различни планети”. Канцлерът на Австрия Кристиан Керн пък предложи преговорите за членството на Турция в ЕС да бъдат прекратени.

“За Ердоган тази среща с Путин със сигурност е възможност да сигнализира на партньорите си на запад, че може да има и други стратегически опции", коментира Синан Юлджен, бивш турски дипломат и анализатор в мозъчния тръст Carnegie Europe.

 “Налице е тази игра, че Турция може стратегически да гравитира към Русия, ако отношенията със Запада не може да се поддържат. Има и стимул от страна на Русия, която използва кризата между Турция и Запада, за да подкопае сплотеността на НАТО", допълва Юлджен.

Срещата на Ердоган с Путин ще е втората с чужд държавен глава за турския лидер след опита за преврат, след като казахска делегация посети Анкара в петък. Турските власти се питат защо някой от западните лидери не са отишли в Анкара да покажат солидарност.

“И Русия, и Турция са аутсайдери, поне според възприятията на Запада”, казва Андрей Кортунов, генерален директор на Съвета за руски международни отношения, мозъчен тръст за външна политика, близък до руското външно министерство.

Целият анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
6
 
! Отговори
Erdo преди 7 години
Аз не съм си направил преврата сам точка. Съдиите го организираха , затова ги заменям с ходжи точка. Правосъдието е следното : 1. Ако се откажеш от Ердоган , значи си се отказал от Аллах и Исляма , наказание смърт. 2. За прелюбодеяние - смърт. Само ако е девица прелюбодейка ( тоест смукала , торила задната градина и тн. но опазила честта ) бой с камшик. 3. Ако крадеш , значи крадеш от Ердоган и Аллах, *** ръка. 4. Ако си атеист- съмняваш се в Аллах , а от него идва властта на Ердо - смърт
69
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българският ген е създаден няколко хиляди години преди появата на тюрките да не говорим за "турците",и той съществувал толкова дълго,че с времето започнал да се разклонява и да произвежда свои разновидности. Така се появили тракомакедонските,"славянските" и келтогерманските гени да не говорим за отделните антропологични типове,които народът ни за 8-9 хиляди години имал достатъчно време да нарои.
68
7
 
3
 
! Отговори
АНАДОЛСКИ преди 7 години
А НАЙ ЩЕ МИ СЕ СТОПЛИ ЗАДНИЦАТА:))))))ХА-ХААААААААААА
67
10
 
4
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 7 години
В Юропа има само три народа с многовековни вкоренени традиции в държавно управление и дипломация - Тюркийе, Руся и Ингилтере. Нормално е тези народи с традиции в дипломацията да си сътрудничат.
66
4
 
9
 
! Отговори
Запознат преди 7 години
В сравнение с турците ние сме един от най-чистите в етническо отношение народи на земята: в България е имало смесване на едни български племена с други български племена,които в различно време носели имената траки, славяни, берсили, сърби, венети, анти, македони, илири, власи, руси и пр. Това е нашето "смесване"- нито е международностно.нито е междурасово за разлика от онова при "турците",където е отбелязан значителен дял на неевропеидни раси като дравидната и моголидната.
65
2
 
5
 
! Отговори
Поп Грую преди 7 години
По нова тв върви филмът "Еър форс 1". Клетият хамерикански президент е отвлечен от зли руснаци! Хи-хи-хи! ГолЕм страх ги тресе някои хорица, сега чакаме "Червена зора", и двата варианта - с рашъни и с кимовци от С.Корея.
64
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЗапознатПо големи смески от българите няма.
63
5
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 7 години
Турците са един от най-смесените народи на света: в тях има арменска, гръцка, българска, еврейска, грузинска, арабска, сръбска, украинска, руска, хетска, унгарска, влашка, босненска и албанска кръв а също италианска, татарска, китайска, монголска, иранска, сирийска, финикийска, египетска, индийска, етиопска и пр. Това прави над 95% от техния генофонд. Турски ген няма,а тюрките имат 4-5% дял в образуването на "турската" народност,която като македонската е политикогеографско а не етническо понятие
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По времето на Цепеш (Цепача на чалмести ***) не е имало турци,а само османлии. Турците са продукт от разпада на Османската империя и то не краен- сега следва да се появят османлиите,кюрдите,анадолските арменци и караманите,които в момента са онеправдани от турските узурпатори. В Анадола има над 30 отделни народности включително българи,а турците в нея съвсем не са мнозинство.
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 107 вълци ама май вият на руско турски както е тръгнало май пак ни трябва Кузя от Тертероба да резне тиквата на Свендослав Игорович
60
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турските вълци върлуват,докато не се появят нашите вълкодави с прочути имена- Чавдар,Сирма,Чакър,Тотю,Ильо,Панайот и разбира се,Влад Цепеш!
59
7
 
1
 
! Отговори
баба Ванга преди 7 години
Ердоган ще е президент на русия помнете ми думите
58
1
 
4
 
! Отговори
Кап Йот преди 7 години
Мостът на субекта Ердоганов няма да издържи дълго. Патронът му- също.
57
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стоплят се, да. А ЕС се разпада, САЩ е в криза, а българия буквално изчезва, след 40-50 години никой няма да си спомня за такава държава българия.
56
1
 
3
 
! Отговори
Даниел преди 7 години
Ще има "дай ми пари - не, ти ми дай". Да видим кой кого ще излъже, а иначе "Турски поток" няма да има, защото нито една от страните няма такива свободни средства. Ако имаха, вече да е направен.
55
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Коранът е куп ненужна хартия,нашаркана с безсмислени драсканици- човек трябва да е луд или мошеник,за да си губи времето с него!
54
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АНАДОЛСКИС четене на коран и с поколение от бракове между роднини изтребители не се строят ! Вие се благодарете на запада ,че ви дава технологии за да строите изтребители ,кораби и разни други !
53
1
 
4
 
! Отговори
Плодимир Вутин преди 7 години
Аз и Ружка Ердоганова ще сключваме брак. Кво бе,проблеми ли има??!!
52
5
 
3
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
ТУРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ ТРЯБВА ДА СА СИ ЗАГУБИЛИ УМА АКО РЕШАТ ДА СЕ СБЛИЖАТ С РУСИЯ ДО ТАКАВА СТЕПЕН ,ЧЕ ДА СИ СКЪСАТ ОТНОШЕНИЯТА СЪС САЩ И НАТО ! ТОВА СБЛИЖАВАНЕ С РУСИЯ ТРЯБВА ДА Е ПРЕМЕРЕНО ,ПОНЕЖЕ ЕДНО МНОГО СИЛНО СБЛИЖАВАНЕ С РУСИЯ МОЖЕ ДА ИЗИГРАЕ ЛОША ШЕГА НА ТУРЦИЯ КАКТО ОТ СТРАНА НА САЩ ПОСЛЕ И ОТ СТРАНА НА РУСИЯ !
51
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АНАДОЛСКИАбе приятел вие там в турция ако сте информационно затъмнени ,при нас не е така , а също така не пасем трева ! Преврата си е чиста инсценировка на Ердоган за да ликвидира неудобните ! За тази си пр.ъсна цел Ердоган жертва живота на 250 души ! Няма в света военни които искат да правят преврат пък да не стрелят по самолета на Ердоган при положение ,че са го засекли ! И най смешното че нападат хотела му чак след като го е напуснал уж по информация от разузнаването ! турски долапи