САЩ започват битка за Крим! Как ли ще отговори Кремъл?

А колко души ще загинат в Донбас и от двете страни - няма значение
Обновена: 13 авг 2016 08:31 | 12 авг 2016 19:42, Елка Василева
496
САЩ започват битка за Крим! Как ли ще отговори Кремъл?
Снимка: архив, Reuters

Според някои горещи глави в Русия излизането на Москва от нормандския процес, обявено от Владимир Путин, не е достатъчно. И щом наши военни загинаха при въоръжен сблъсък с украински диверсанти в северната част на Крим, получили огнева подкрепа откъм съседната държава, трябва по примера на Израел и САЩ да нанесем ответен удар с всички налични средства. Да напомним само едно от всичко, с което разполага Русия на това направление: две пълноценни бригади оперативно-тактически ракетни комплекси "Искандер-М". За артилерия и авиация изобщо да не говорим - те стигат не само за локален удар на възмездие, пише Олег Одноколенко, "Независимая газета".

Въпросът обаче е, че днешното киевско ръководство, консултирано от "тихи американци" (заемащи според слухове цял етаж в Службата за сигурност на Украйна), е разчитало точно на такава реакция. Нека пленените украински диверсанти си мислят, че от тях са очаквали главно да вършат нелетални (сиреч без жертви) атентати по кримските плажове - за да пропъдят украинците, тръгнали да летуват в Крим (където изглежда са почивали вече 600 хил. украински граждани). Простено им е да са наивни.

Още по темата

Отвъдокеанските покровители на Петро Порошенко и екипа му обаче със сигурност са знаели, че днес Крим е под специална охрана и е крайно проблемно да прехвръкне някой през границата с оръжие и експлозиви, оставайки незабелязан. И наистина не остана.

Друго нещо: защо им притрябва да докарат нещата до крайно изостряне? Американците (нека им го признаем!) винаги предпочитат многоходови комбинации; вариантите значи са няколко.

Впечатлява следното. Незнайно защо повечето експерти у нас изтъкнаха само символично съвпадащите дати на бойния сблъсък в Крим, грузинско-осетинската война от 2008 г. и олимпиадата в Пекин. Няма защо обаче да подозираме Вашингтон в геополитическа сантименталност, нито да се впускаме в "занимателна" нумерология. Но мащабното настъпление на проамериканската опозиция (включваща не само т. нар. умерени сирийци, а и групировките, близки до "Ислямска държава") срещу Алепо напълно се вписва в контекста на събитията в Северен Крим - в "меките части" на Русия.

Докато траеше примирието, натрапвано от държавния секретар на САЩ Джон Кери на нашата дипломация начело със Сергей Лавров, поставените на колене идиловци и съюзниците им, сварили да се окопитят и довъоръжат (складовете им са пълни с натовски оръжия, има и американски противотанкови комплекси TOW от последно поколение, ефикасни срещу хеликоптери), потеглиха напред с името на Аллах на уста.

Както бяха използвани впрочем и многобройните примирия по време на чеченските войни. Лесно се досещаме, че основното днес е на всяка цена да се отвлече вниманието на Москва от Сирия. И не е много важно къде "да се убиват руснаци", както препоръчва Майкъл Морел, бивш зам.-директор на ЦРУ, а сега съветник на Хилари Клинтън, кандидатка на демократите за Белия дом. Може би в Крим дори е по-добре, защото е по-болезнено за Русия.

Нещо повече. Скоро може да се изостри бездруго трудната обстановка по линията, разделяща Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и отрядите за самоотбрана на Донецк и Луганск. Наистина киевските силови структури и украинските националисти два пъти поред претърпяха поражения в югоизточните региони - ако не бе Минският процес, най-вероятно щяха да бъдат разгромени изцяло.

Но Кремъл, следвайки добрата национална традиция, настъпи тогава същата мотика, както и днес в Сирия; тъй че сега ВСУ, старателно обучени и довъоръжени от американците, са един вид копие на армията на САЩ. Може би карикатурно, но това не е толкова важно - главната цел на Вашингтон е да накара Русия точно днес да воюва на два фронта. А колко души ще загинат в Донбас и от двете страни - няма значение, славяните за САЩ са просто консуматив...

Но за Хилари Клинтън постигането на пълна победа или поне значим успех в Сирия е натраплива идея, идея фикс, чак помрачаваща здравия разум. Първо, този събитиен обрат би могъл да възстанови реномето не само на демократите в САЩ, но и на нейния съпартиец Барак Обама, който заради многобройните си провали по международна линия, включително военни, е смятан едва ли не за най-лошия американски президент на всички времена.

Второ, военният успех в Сирия може да стане за г-жа Клинтън още един аргумент в борбата за президентското кресло с кандидата на републиканците Доналд Тръмп, защото тя трябва да докаже не с думи, а с дела заявеното в предизборната си програма - че може да се изправи срещу Русия. Цената, както вече споменахме, не е от интерес за бившата първа дама.

Сега за нормандския формат, който трябваше да се задейства пак на форума на Г-20 в Китай. Хората в Кремъл със сигурност са наясно, че едностранният ни отказ от заявената среща с Ангела Меркел, Франсоа Оланд и Петро Порошенко ще бъде употребен не в наша полза (още една американска многоходова комбинация!). Най-малкото се очакват обвинения, че проваляме преговорите.

И прекият призив на Владимир Путин към онези, "които подкрепят властите в Украйна", да поукротят "своите клиенти", чиито провокации торпилират мирния процес, също едва ли ще бъде чут. Затова е твърде любопитно какво точно има предвид президентът Путин, обещавайки да не остави без последици опита на украинските силови структури да извършат диверсии в Крим и гибелта на наши военни. Какъв ли ще е ответният ход на Кремъл?

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


496
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Третата световна война последна за човечеството на земята наближава. Ракетите ще летят на всички страни, ядрените взривове ще превръщат всичко в пепел. Евроатлантически хомо-наркомани дрогирайте се яко за да не усетите когато се възнесете към отвъдното.
223
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ШухевичРано сте злоупотребил с дрога, да не е нова евроатлантическа мода в софия ?
222
8
 
31
 
! Отговори
Някой си преди 7 години
До 280Все едно да чакаш Ердоган да направи референдум за кюрдите! С тая разлика, че за кюрдите никой не го е еня! А зад Крим застана Русия! Тя застана зад народа си!
221
35
 
13
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 7 години
Русифилите кълват на всяка бездарни изфабрикувана от Кремъл лъжа. В самата Русия *** започват да виждат, че джуджето ги води за носа, но у нас русофилите се преживяват като по руснаци от самите руснаци. Както на времето Кирияк Стефчовците са се правели на по турци и от самите турци.
220
8
 
49
 
! Отговори
МЕРИ преди 7 години
МРАЗЯ АМЕРИКАНСКАТА ПОЛИТИКА ЗАЩОТО Е ЗАВОЕВАТЕЛНА. НАВСЯКЪДЕ СЕ БЪРКАТ И КЪДЕТО СТЪПЯТ Е САМО РАЗРУХА.АКО АМЕРИКА НЕ СЪЩЕСТВУВА СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ ЖИВЕЕМ В ЕДИН В ПО СПОКОЕН И ЩАСТЛИВ СВЯТ.
219
5
 
15
 
! Отговори
до 281 преди 7 години
Играта е много по - голяма. Ако на някой не му светва лампичката (докато се занимаваме да коментираме бежанците и стрелбите из Европа), много е възможно началото на Третата Световна да започва в момента от Изток.
218
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И КАКВА РАБОТА ИМАТ ХАМЕРИКАНЦИТЕ В КРИМ?!?!? ИЛИ НА ДОНБАС?!?!? КОЛКО ПРОЦЕНТА СА ТЕХНИТЕ СЪНАРОДНИЦИ ТАМ-(ДОКОЛКОТО ЗНАМ ТАМ *** НЯМА) ?И ДО КОГА ТЕЗИ ПОЛУГРАМОТНИ И НЕ ДОТАМ УМНИ ПРИВАТИ ЩЕ ТОРМОЗЯТ ЦЕЛИЯ СВЯТ?
217
31
 
11
 
! Отговори
Шухевич преди 7 години
До ще ядете дървотоНикъкъв референдум не е имало в крим.Референдум се прави от правителството на държавата в която е била областа,тоест-Украина.А това ,което направиха путиновите *** е въоръжено нападение над суверенна държава и нарушаване на всички международни закони.
216
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано победят врага и в Крим да живеят щастливо.
215
0
 
0
 
! Отговори
до 276 преди 7 години
"- Ненависта е отмъщението на страхливеца за изпитания страх."Най-готино е да обичаш всички и да си мислиш, че си пацифист и омразата и ненавистта са за духовни страхливци и са ти чужди. Най-хуманно е.Себе си ли цитира с някоя гениална мисъл, като писа този коментар?
214
8
 
32
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Украинският проблем ще бъде разрешен след 2-3 години и то много положително!Но ако американците много настояват-може да стане и тая година!Ама после да не се сърдят,че Черният президент се е оказал последен......
213
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 269 ""но промитите путлерсти навсякъде""- Ненависта е отмъщението на страхливеца за изпитания страх.
212
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Освен това в армията на САЩ нормални хора почти няма, военния им състав от последните 20 години е попълван...."...Докато в руската всичките са или нобелисти или познаващи такива или поне харвардисти с висок морал и закърмени с дълбоки православни ценности. Хахаха, по-разпасана алкохолизирана *** от руската армия светът не познава, товариш!
211
6
 
22
 
! Отговори
papi преди 7 години
До Анонимен 269малоумнико Сащ направиха конфликти из целия свят а ти ще ми говориш че неискали
210
9
 
27
 
! Отговори
ще ядете дървото преди 7 години
Първо върнете Аляска на Русия.Договора от Александър 2 за 100г. изтече.После спрете да се месите в Крим където хората решиха на референдум какво искат а те искат да са част от Русия.
209
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"главната цел на Вашингтон е да накара Русия точно днес да воюва на два фронта." НЕ ДРАГА ЕЛХО.Главната цел на Вашингтон е да накара Русия точно днес да воюва В ЕВРОПА !!!И печалбата е по две линии:1 независимо от победитела Клиторшата е на +2 зомби-европейците от страх и ненавист влизат в ТПТИ (нищо лично бизнес)- Ненависта е отмъщението на страхливеца за изпитания страх.
208
3
 
10
 
! Отговори
до 269 преди 7 години
"...На Запад хората предпочитат да правят бизнес и пари, вместо да влизат в безсмислени конфликти...."Верно ли :)))) Щот не е много сигурно. Освен това тези конфликти не са безсмисленни за тях, защото завземат територия на влияние, нефт.
207
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ започват битка за Крим! Как ли ще отговори Кремъл?Главното им оръжие на Хамерикото са изцапаните от войниците им *** от "битки", които не са се състояли и са цапали гащите си, докато са бягали.
206
30
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ не искат конфликт в Украйна, но промитите путлерсти навсякъде виждат врагове и фашисти. Просто на украинците им пусна руския ботуш, който освен мизерия и глад нищо не им е донесъл.Никой, никой няма полза от война в момента. Само тъ*ите руснаци тропат с оръжията и си мислят, че са в 1941г.На Запад хората предпочитат да правят бизнес и пари, вместо да влизат в безсмислени конфликти. Руснците на мизерия са свикнали...за това винаги са готови за война. Те са в миналия век.
205
6
 
12
 
! Отговори
Някой си преди 7 години
Винаги когато е имало проблем засягащ руснаците ..... последните минават ..... и вече няма проблем! Справка - историята! А руснаците умеят най - добре от всички на света да заличават проблемите!