САЩ започват битка за Крим! Как ли ще отговори Кремъл?

А колко души ще загинат в Донбас и от двете страни - няма значение
Обновена: 13 авг 2016 08:31 | 12 авг 2016 19:42, Елка Василева
496
САЩ започват битка за Крим! Как ли ще отговори Кремъл?
Снимка: архив, Reuters

Според някои горещи глави в Русия излизането на Москва от нормандския процес, обявено от Владимир Путин, не е достатъчно. И щом наши военни загинаха при въоръжен сблъсък с украински диверсанти в северната част на Крим, получили огнева подкрепа откъм съседната държава, трябва по примера на Израел и САЩ да нанесем ответен удар с всички налични средства. Да напомним само едно от всичко, с което разполага Русия на това направление: две пълноценни бригади оперативно-тактически ракетни комплекси "Искандер-М". За артилерия и авиация изобщо да не говорим - те стигат не само за локален удар на възмездие, пише Олег Одноколенко, "Независимая газета".

Въпросът обаче е, че днешното киевско ръководство, консултирано от "тихи американци" (заемащи според слухове цял етаж в Службата за сигурност на Украйна), е разчитало точно на такава реакция. Нека пленените украински диверсанти си мислят, че от тях са очаквали главно да вършат нелетални (сиреч без жертви) атентати по кримските плажове - за да пропъдят украинците, тръгнали да летуват в Крим (където изглежда са почивали вече 600 хил. украински граждани). Простено им е да са наивни.

Още по темата

Отвъдокеанските покровители на Петро Порошенко и екипа му обаче със сигурност са знаели, че днес Крим е под специална охрана и е крайно проблемно да прехвръкне някой през границата с оръжие и експлозиви, оставайки незабелязан. И наистина не остана.

Друго нещо: защо им притрябва да докарат нещата до крайно изостряне? Американците (нека им го признаем!) винаги предпочитат многоходови комбинации; вариантите значи са няколко.

Впечатлява следното. Незнайно защо повечето експерти у нас изтъкнаха само символично съвпадащите дати на бойния сблъсък в Крим, грузинско-осетинската война от 2008 г. и олимпиадата в Пекин. Няма защо обаче да подозираме Вашингтон в геополитическа сантименталност, нито да се впускаме в "занимателна" нумерология. Но мащабното настъпление на проамериканската опозиция (включваща не само т. нар. умерени сирийци, а и групировките, близки до "Ислямска държава") срещу Алепо напълно се вписва в контекста на събитията в Северен Крим - в "меките части" на Русия.

Докато траеше примирието, натрапвано от държавния секретар на САЩ Джон Кери на нашата дипломация начело със Сергей Лавров, поставените на колене идиловци и съюзниците им, сварили да се окопитят и довъоръжат (складовете им са пълни с натовски оръжия, има и американски противотанкови комплекси TOW от последно поколение, ефикасни срещу хеликоптери), потеглиха напред с името на Аллах на уста.

Както бяха използвани впрочем и многобройните примирия по време на чеченските войни. Лесно се досещаме, че основното днес е на всяка цена да се отвлече вниманието на Москва от Сирия. И не е много важно къде "да се убиват руснаци", както препоръчва Майкъл Морел, бивш зам.-директор на ЦРУ, а сега съветник на Хилари Клинтън, кандидатка на демократите за Белия дом. Може би в Крим дори е по-добре, защото е по-болезнено за Русия.

Нещо повече. Скоро може да се изостри бездруго трудната обстановка по линията, разделяща Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и отрядите за самоотбрана на Донецк и Луганск. Наистина киевските силови структури и украинските националисти два пъти поред претърпяха поражения в югоизточните региони - ако не бе Минският процес, най-вероятно щяха да бъдат разгромени изцяло.

Но Кремъл, следвайки добрата национална традиция, настъпи тогава същата мотика, както и днес в Сирия; тъй че сега ВСУ, старателно обучени и довъоръжени от американците, са един вид копие на армията на САЩ. Може би карикатурно, но това не е толкова важно - главната цел на Вашингтон е да накара Русия точно днес да воюва на два фронта. А колко души ще загинат в Донбас и от двете страни - няма значение, славяните за САЩ са просто консуматив...

Но за Хилари Клинтън постигането на пълна победа или поне значим успех в Сирия е натраплива идея, идея фикс, чак помрачаваща здравия разум. Първо, този събитиен обрат би могъл да възстанови реномето не само на демократите в САЩ, но и на нейния съпартиец Барак Обама, който заради многобройните си провали по международна линия, включително военни, е смятан едва ли не за най-лошия американски президент на всички времена.

Второ, военният успех в Сирия може да стане за г-жа Клинтън още един аргумент в борбата за президентското кресло с кандидата на републиканците Доналд Тръмп, защото тя трябва да докаже не с думи, а с дела заявеното в предизборната си програма - че може да се изправи срещу Русия. Цената, както вече споменахме, не е от интерес за бившата първа дама.

Сега за нормандския формат, който трябваше да се задейства пак на форума на Г-20 в Китай. Хората в Кремъл със сигурност са наясно, че едностранният ни отказ от заявената среща с Ангела Меркел, Франсоа Оланд и Петро Порошенко ще бъде употребен не в наша полза (още една американска многоходова комбинация!). Най-малкото се очакват обвинения, че проваляме преговорите.

И прекият призив на Владимир Путин към онези, "които подкрепят властите в Украйна", да поукротят "своите клиенти", чиито провокации торпилират мирния процес, също едва ли ще бъде чут. Затова е твърде любопитно какво точно има предвид президентът Путин, обещавайки да не остави без последици опита на украинските силови структури да извършат диверсии в Крим и гибелта на наши военни. Какъв ли ще е ответният ход на Кремъл?

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


496
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
9
 
11
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
До TI VIJКогато Русия след войната на Балканите стъпи в България , ти създаде Държава ве ***. А Когато СССР стъпи , след като набута Хитлер в *** ***, ти създаде промишленост от която бащати и *** са цукали. А когато Русия , хариза България на Запада и САЩ , защото помага , помага ,но като разбра че не ставаме се отказа , какво Запада създаде в БГ-тото те питам . Освен това че се напълниха гробищата до дупка нищо друго. А колко много изнася от тук и хабер си нямаш.
243
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статия базирана изцяло на някакъв съветски списател, който по цял ден се ослушва какъв вятър ще задуха от Кремъл, за до да обърне платното, щото иначе Сибир е голям и няма връщане.
242
3
 
1
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
До АнонименМоже , ама друг път. За всичко и за всички са виновни все еврейте. А занеш ли че има евреи и евреии.Тия в САЩ не са точно евреи.Тия в Израел са ново-евреи.А тия в останалият свят са си евреи по наследство. Кои евреи са ти виновни на теб и ти не знаеш.Ако бащата е евреин а майката не е,поколението след нея не са евреи.Ако майката е еврейка и бащата евреин,поколението след нея,са топ евреи.Ако майката случайно е еврейка а бащата не(което изключително рядко се случва) ако е момиче, е.
241
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички технологии идват от САЩ.От Русия идват войни и мизерия.Неоспорим факт!
240
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Невероятната сляпа злоба, простащина и агрисивност, с които са изпълнени русофилските коментари в този форум, още веднаж потвърждават убеждението ми, че ние, като българи, трябва да стоим колкото може па-далеч от Русия
239
5
 
18
 
! Отговори
Аз преди 7 години
До ДирАмериканската армия е в криза,търсят се пехотинци за действия срещу Русия,кандидатите по възможност да са от България,да не са карали последните 25 г. Лади,да обичат да пушат марихуана,да пият бърбън и да се хранят с хамбургери Мкдоналдс.Правилно си написал "Дир",съкратено на дирник,какъвто си !
238
2
 
8
 
! Отговори
1997 преди 7 години
Системната злоупотреба с алкохол и пораженията от болеста сифилис водят до необратими и фатални увреждания и на главния мозък./Виж статиятя по-горе/
237
26
 
8
 
! Отговори
Дир преди 7 години
Мале какви захлюпени изводи за света и САЩ. Личи си какви сме от третия свят. Ако не беше запада още нямахте да имате Интернет да си пишете селскитее доводи. Щяхте да копате и да си карате ладите . Вие изобщо не сте разбрали 25 год какво означава САЩ, за вашо съжаление няма и да разберете прекалено сте глупави момчета.
236
5
 
20
 
! Отговори
нико преди 7 години
Първо кремъл ще изчака до къде ще стигне сащ и после ще последва ОГОНЬ НА ПОРАЖЕНИЕ украйна не е член на нато за да се активира член 5-ти ли беше от договора на нато но това е краен вариянт всичко друго е весникарски каламбури
235
21
 
8
 
! Отговори
Лош преди 7 години
Баххти Българските селяяги. Радват се като деца, че Русия щяла да нападне най-братскта си държава...то не знам дали имало пп-голям срам в съюзнически отношения в модерната история. Руснаците нямат един партньор, който да им се възхищава и уважава това говори само по себе си какви са. Да живее напредналия Запад всички други да възират на север към казармата.
234
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кремьл ще отговори с една посадена топола в Вашингтон и проблема е решен
233
4
 
5
 
! Отговори
TI VIJ преди 7 години
До Врабче Rusiq kato stupi v Bulgariq ,do kude q dpokarahme .... :D idioto prosti
232
3
 
8
 
! Отговори
do bulgar sorosoidni преди 7 години
SCHTE VI SPUKAME OT BOI PEDALI GYRCHAVI PREDATEZLSKI.
231
5
 
3
 
! Отговори
FUBAR преди 7 години
you are so sick , all of you here ... retards
230
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кажете ми една държава в света / независимо през 19, 20, или 21 век/, в която САЩ да не са проявявали като диваци и варвари прокарвайки своите интереси и плюейки на интересите на нейния народ. Аз не знам такава. Ако някой знае да ми каже.
229
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ukrotete se.momcheta. dokato ima usa i ussr mir niama da ima. Ussr prashta putia v usa i evropa i rusia zaedno likvidirat tejkite posledici ot eksperimentat na rotshild ot 1917 g. Tova e receptata
228
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Ха- ха- хати си украински неонацист, ами *** там
227
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Ха- ха- ха Съвременните Кирияк Стефчовци са *** и ДЕФОРМАТОРСКАТА сгган подкрепени от пиндо-еврогеейските ЗОМБИТА.тия вкараха целия речник под цензура уууууууууууууу
226
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Ха- ха- ха Съвременните Кирияк Стефчовци са *** и ДЕФОРМАТОРСКАТА сгган подкрепени от пиндо-*** ЗОМБИТА.
225
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И КАКВА ДЪРЖАВА Е *** ?!?!? И КАКЪВ ПРЕЗИДЕНТ Е ПРАСЕНКО- НАРИЧАН КЪРВАВИЯ ПЕТЬО?!?!? ТОЗИ ПЪТ АМЕРИКАНЦИТЕ ЗАЛОЖИХА НА ГРЕШНАТА КАРТА -ХОХЛИТЕ НЕ СТАВАТ ЗА НИЩО -САМО ЗА *** И КРАДЦИ ,ЦЯЛАТА ИМ АРМИЯ БЯГАШЕ КАТО ОБЕЗУМЯЛА ОТ 100 ПАРТИЗАНИ