Български олимпийци или All Inclusive туристи?

Игрите в Рио си вървят, а нашите не спират да се излагат
16 авг 2016 14:07, Георги Пешев
135
Български олимпийци или All Inclusive туристи?
Снимка: Reuters

Спортът в България дълбае дъното. Игрите в Рио си вървят с пълна сила, а нашите олимпийци не спират да се излагат. Родните ни "екскурзианти" се надпреварват да се оплакват и да са в края на класирането. Виновни са тесните стаи, слабият интернет, храната, кафето, силният вятър, яркото слънце, океанът, паветата по улиците, журналистите, а 50-о място е обявявано за добро класиране. Олимпийските игри са уникален форум и дори участието е успех, но отдавна отминаха времената на Кубертеновите принципи.

Още по темата

Спортистите ни в Бразилия не спряха да мрънкат, а в същото време държавата ни дава милиони за тях. България е на дъното по спортни постижения в Рио де Жанейро, но по размер на държавните премии е в челото на класацията. Преди игрите премиите за българските олимпийци стигнаха световните рекорди.

Всеки, спечелил златен медал ще прибере 250 000 лв., сребърните медалисти ще вземат по 200 000 лв., а бронзовите - по 150 000 лв. Спортистите с класирания от 4-то до 8-мо място ще вземат за 4-то място - 40 000 лв., за 5-то място - 30 000 лв., за 6-то място - 20 000 лв., за 7-мо място - 15 000 лв., а за 8-мо място - 10 000 лв.

Вместо да приберат пачките, родните олимпийци не спряха да мрънкат и да се дънят и то здраво. Родните ни спортисти наистина нямат условията, базите, треньорите, екипировката и заплащането на водещите нации, но едва ли са по-зле "оборудвани" от косовари, словенци, сърби, румънци, гърци, турци, аржентинци, чилийци, колумбийци, виетнамци, етиопци и още и още, които ни скъсаха от бой по атлетическите писти и по останалите съоръжения в Рио, които печелят медали, а ние се радваме на едно... пето място.

То не бяха селфита, автографи и прически, както и гръмки фрази и Facebook статуси преди състезанията, а след тях се намираха куп идиотски извинения за поредната излагация. Същата като с допингираната Силвия Дънекова, която не спря да говори глупости и да ни прави на маймуни с неадекватните си оправдания. Е, поне в дисциплината "Допинг" бяхме първи и взехме златото. Да не говорим пък за срамното поведение на гребците ни, които се направиха на "олимпийци" пред бразилските камериерки.

Винаги се случват единични провали, все пак това е спорт, но тотално да се изложат всичките ни досегашни представители (с изключение на Ивет Лалова, Николай Байряков и Панчо Пасков), това е меко казано срамно. Да, в България ги няма нужните условия за развитие на всички олимпийски спортове и е ясно, че не можем да искаме успехи от всичките ни състезатели. Но защо тогава ги изпратихме в Рио? Не е ли по-правилно от Министерството на спорта да насочат финанси и усилия там, където може да се постигнат приемливи резултати, а не да изпращаме "екскурзианти".

Никой не е искал от състезателите ни в Рио задължително медали, но трябва да признаем, че е смешно и унизително винаги да си в края на класирането, а и най-недостойното е да не чувстват неудобство нито от резултатите, нито от поведението си.

Всички новини и анализи от игрите в Рио четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
12
 
15
 
! Отговори
General URKO преди 7 години
До 81Какви фашисти са избили народа бе, *** ? След 44та комунистите избиха читавия народ (който не успя да избяга на заяпад). След 89 пак същите и техните деца ни морят! Що говориш глупости
69
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Последните дупки на кавала,важно е присъствието.
68
13
 
6
 
! Отговори
Да попитам... преди 7 години
Австрия и Финландия и те нямат медали. Те излагат ли се ?
67
0
 
19
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Чета статията и не спирам да се смея премиите били на световно ниво и защо не като се знае ,че няма кой да ги вземе и министерството на спорта не насочило парите там където ще има приемливи резултати . Питам къде е това там и за какво въобще ни е министерство ,а сетих се калинките все някъде трябва да са на хранилка. Много от другите участници нямат министерство за спорта ,но се представят доста по-добре от нас.
66
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма ли хора, няма и държава. Преди 1944 г. фашистите избиха народа с войни след 1989 г. демокрацията изби народа с икономически геноцид.
65
0
 
11
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
Нашите олимпийци са репешажи и нищо повече-- това е положението !
64
1
 
19
 
! Отговори
рънте преди 7 години
Прави сте. Защо изобщо да пращаме някои в чужбина. Имаме си републиканско.
63
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се правете все едно че сте паднали от небето.Спорт в БГ.одавна няма.Никой не е очаквал че на олимпиадата ще спечелиме някакъв медал.Спорт имаше едно време по време на комунизма.
62
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рънте, това може да е вярно ако правиш анализ на 1-2 дисциплини или 2-3 спортисти. Когато имаш 50 участници и почти всички се излагат и се оправдават с разни небивалици (като че ли другите участници са на друга олимпиада), не е нормално, нали. Защото може в няколко спорта да се случи това, което казваш, но се компенсира от други и това е логично и нормално. Е как все на нас и във всичко ни пречат стотните и хилядните?
61
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Грозно. Едостранна статия, преписана от коментарите под другите, без сериозен анализ.
60
25
 
6
 
! Отговори
рънте преди 7 години
Страшен анализ от пълен невежа. Игрите преди всичко са за сравняване на резултати,методи на тренировка,средства за възстановяване и мн.др. Следиш ли резултатите- първите 10-15 разликите им са в стотни и сантиметри. Така че недей да бъдеш злобен в спорта е така-има и победители и победени,иначе щяха да изпращат медалите по пощата.
59
4
 
29
 
! Отговори
promo преди 7 години
Спортът в България дълбае дъното - както висчко останало
58
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Георги Пеиев е типичен българин. Тава е заложено в българския манталитет събуждаш си и плюеш по всичко. За съжаление обаче да си добър спортист не е достатъчно само да тренираш трябват много пари да се вложат в подготовката, кавам го като бивш спортист.
57
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Клучо, ама не прави сравнение с американците. Kакво толкова повече от нас имат държави като Колумбия, Узбекистан, Иран, Бахрейн, Бахами, Фиджи, Косово - да продължавам ли?
56
3
 
19
 
! Отговори
Тошо преди 7 години
Кое е по-важно, медал или спортна нация....мисля че второто е най-важно, хората да спортуват, а медалите ще дойдат от само себе си! А и при тези големи премии, по-добре без медали, нормално ли е да се плати 250 000 при 250 лв. пенсия...това се казва лудост и безхаберие, а може би за това са високи, защото се знае какъв е халът на нашите спортисти, може би!
55
7
 
25
 
! Отговори
изнервен преди 7 години
Браво за статията, отдавна я чаках.
54
5
 
17
 
! Отговори
Старец преди 7 години
Срам и позор за нацията(имам предвид младежта и ръководителите на спортните организации).Всичко е луднало за пари,пари и много пари без капка патриотизъм и родолюбие................
53
7
 
10
 
! Отговори
Клучо преди 7 години
Че вие да не мислите, че спортистите от останалите държави чакат само на обществени средства ? Я вижте при едни американци например, какви могъщи корпорации са зад спортистите им и наливат МИЛИАРДИ за спорт. Как нашите да се мерят с тях ? У нас родните компании се скръндзят да купят и дарят пет топки на местното училище (а какво остава за нещо повече) и в същото време ние да искаме да се мерим с ония с милионите, няма как да стане.
52
4
 
27
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Помня 1996г. олимпиадата в Атланта 3 зл. 5 ср. и 7 бр. медали за Бг. 22 мястоСидни 2000г. 5 зл. 6 ср. и 2 бр. медала за Бг 16-мястоАтина 2004г. 2 зл. 1 ср. 9 бр. медала 33 място.От там насетне всичко е леща.Не са парите проблем или материалните бази.90-години бяхме доста по зле финансов от сега .Проблема е младежта.НИЩО НЕ СТАВА ОТ ТЯХ.Алкохол ,Наркотици ,дискотеки .Нулева Амбиция ,Нулева Упоритост ,Нулев Стремеж за постигане на резултати .Дай им само Бургери ,Нет и пиячка!!!!
51
4
 
21
 
! Отговори
Руди преди 7 години
Ми прав е автора, от 1976 година гледам олимпиади, е такова ужасно представяне не сме имали и не ми говорете за социализма, защото и в доста други държави го имаше. Иначе тук, доста откровенни *** са се изходили по въпроса.