25 г. независима Украйна, 25 г. маша на Запада срещу Русия!?

Киев е троянският кон на САЩ за Москва, коментират руски медии
24 авг 2016 12:22,
100
25 г. независима Украйна, 25 г. маша на Запада срещу Русия!?
Снимка: Reuters, архив

Президентът на Украйна Петро Порошенко "обеща украински флаг" на анексирания от Русия полуостров Крим и на сепаратистки Донбас, информира "Комерсант". Вестникът цитира вчерашното слово на украинския лидер в Киев по повод деня на националното знаме. Порошенко смята да върне на Украйна териториалната цялост в рамките на официално признатите й граници, констатира изданието.

Печатът в Русия коментира чествания днес в Украйна Ден на независимостта, провъзгласена през 1991 г. след разпадането на Съветския съюз. През 2014 г. украинците се отдалечиха и от Русия, оттогава "се мъчат да си намерят нов стопанин", заявява пред "Комсомолская правда" публицистът Павел Пряников.

Според него Украйна не е успяла да открие "гарант" в лицето на ЕС и сега се опитва да стане "протекторат, младши, зависим партньор на Америка" - САЩ. "Американците също имат изгода от Украйна. Тя е нещо като троянски кон за Русия, каквато е Полша в Източна Европа за ЕС", разсъждава наблюдателят.

Двайсет и петгодишната независимост на Украйна доведе до скъсване с Русия; днес Киев има нужда от нов формат на отношенията с Москва, пише "Независимая газета".

Според украинския социолог Олександър Вишняк "днешната пропаст между Украйна и Русия" е само етап в развитието на двустранните отношения.

"Естествено вече няма да има никакво обединение в обща държава - след Крим и Донбас народът няма да позволи това. Междудържавните отношения обаче може да бъдат възстановени. Ако бъде спряна войната в Донбас, махнати оттам - сепаратистите, възстановена - инфраструктурата, постепенно подновени - икономическите отношения с Украйна (равноправни, а не от позициите на "по-голям брат"), и ето че след 10-15 години ще може да нормализираме отношенията" помежду си, смята аналитикът.

"Дори ако Крим бъде изнесен извън скобите на помиряването и ситуацията бъде замразена, проблемът след време ще изгуби остротата си за украинците", твърди той пред "Независимая газета".

Междувременно обаче в навечерието на празника "Киев препоръча на медиите в Украйна да разкажат за "руския империализъм", отбелязва "Взгляд".

Украинското министерство на информационната политика разпрати на най-големите телевизии в страната препоръки как "да отразяват етапите от създаването на държавата Украйна", посочва мрежовото издание. Според едно от "ключовите съобщения", предлагани в документа, "днес независимостта на Украйна е основно препятствие пред руския империализъм и гаранция за свободното развитие на държавите и народите в Европа".
Украйна посреща годишнината с войнствени изявления. Президентът Порошенко предрича нахлуване на Русия, отбелязва "Аргументи и факти".

По-рано този месец Русия обвини Украйна, че се е опитала да вкара диверсанти в Крим. Украинските власти отрекоха. Но "именно диверсията в Крим принуди Киев да мине към военна риторика", заявява седмичникът.
Официална Украйна все още отрича нейни военни да имат нещо общо със скорошните събития на полуострова, където руските тайни служби заловиха "диверсионно-терористични групи от Украйна", напомня изданието.

Негови източници, близки до силовите структури в Киев, обаче признават, че е имало опит за диверсия. Но той бил извършен по инициатива на т. нар. партия на войната, която "дърпала конците на радикалите от доброволческите батальони" в Украйна.

"Никой не се съмнява, че щом му дойде времето, Москва ще може да представи солидни доказателства. Официален Киев обаче не може дори частично да признае обвиненията на Русия - страхува се окончателно да се изложи в очите на Запада", заключава "Аргументи и факти".

За 25 години независимост Украйна се е превърнала в инструмент на Запада, насочен срещу Русия, пише "Лента".
Електронният вестник определя Украйна като "бивша житница и ковачница с форма на държавност, стабилизирана във вид на постоянна политическа криза".

Украйна посреща годишнината от независимостта си "с неясни държавни граници, извънмерно равнище на бедност сред населението и мъгляви перспективи". Някога тя бе "сред най-процъфтяващите съветски републики, а сега самите украински политици я сравняват с африканските страни", се казва в статията.

"И в политически, и в икономически план Киев зависи от западните си партньори", изтъква украинският политолог Руслан Бортник. Според него суверенитетът на днешна Украйна днес не е съществено по-висок от този на някогашната съветска република. "Тогава зависимостта бе от Москва, днес - от Вашингтон и Брюксел", обяснява експертът.

Западните страни изграждат днес по-скоро не Украйна като такава, а един вид "Антирусия", твърди той.
"В крайна сметка никой на Запад не желае силна Украйна. те подкрепят държавата в днешния й вид, за да възпират и отслабват Русия. Ако Киев бе възприеман като равноправен партньор, страната най-малкото би получила безвизов режим, достъп до пазари. Но вместо да стане мост между изтока и запада, както биха искали огромното мнозинство украинци, Украйна стана стена", констатира киевският анализатор.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
18
 
5
 
! Отговори
нестерова преди 7 години
жалко за сайта някога ставаше за четене ,а статийката руски вестници писали за празника на Украйна все едно турски да пишат за 3-ти март и да го пробутват като обектина и сериозна журналистика явно са я закъсали кукловодчетата ни
55
3
 
12
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 75Ано *** вземи помисли малко по финансовата част.С Крим РФ притежава 50% от цялата 200 милна изключителна икономическа зона в Черно море. Рибата е с уникални вкусови характеристики защото морето е два пъти по сладко от световния океан, а рашките имат флот да охраняват зоната.от Крим Контролират ВОЕННО Източна Румъния, Източна България, Цяла Украйна, Корабоплаването на Турция в Южно Четно море и Входа на Босфора Малко Ли е?
54
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Но вместо да стане мост между изтока и запада, както биха искали огромното мнозинство украинци, Украйна стана стена", констатира киевският анализатор.ЧЕСТИТО УКРАЙНЦИЗА ВАС БЪЛГАРИТЕ СЪЩО СЕ ОТНАСЯНЕ СИ МИСЛЕТЕ. ЧЕ СТЕ НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ ЕДНА УКРАЙНА ИЛИ ЕДНА КУБА БЕЗ САНКЦИЙЙЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ СМЕ ЗА ГОЛЯМИЯТ БРАТ ОТВЪД ОКЕАНАЕВТИНА РАБОТНА РЪКА И ПЪРВА ФРОНТОВА ЛИНИЯ СРЕЩУ РУСИЯБ.Ъ.ЛЪЦИ
53
2
 
10
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 68Ако при някакъв Катаклизъм/теракт спре тока или интернет кажи ми тези три най-най- големи компании чиито бизнес зависи от ТОК и Комуникации какво ще правят? Бизнеса им е ВИРТУАЛЕН - Ценен да, Скъп да но ВИРТУАЛЕН. Щтрак ключа и ???Ако Китай, Индия, Русия в знак на протест за нещо си спрат действието на тези 3 сайта на собствена територия то Въпросните Компании губят над 50% от населението на света като клиенти с Едно натискане на Бутон на Компютър.Има други ще ги заместят
52
7
 
14
 
! Отговори
до 66 преди 7 години
нищо вярно .крим и украйна са руски територии.държава украйна няма
51
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
държава украйна никога не е съществувала .това е руска територия докопана от американския фашизъм със съучастник европейския съюз
50
4
 
8
 
! Отговори
иош преди 7 години
До sd Виж им умърлушените лица на фотото и тогава пиши!
49
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе руснаците се зкопаха с Крим, много по-евтино щеше да им излезе ако го бяха купили, сега пак рано или късно или ще трябва да го върнат или да платят едни много сериозни суми за него
48
5
 
13
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Четете 61Ами четете кой го е написал. на Крим му се струпа на главата каквото се сетите. Първо Украинците спряха питейната вода. Да имаш готов Пазар и да се откажеш от него е ФИНАНСОВА *** Щ И Н А. След това спряха куфарната търговия - пак и още идиотщина. След това с Атентат спряха тока за Крим - Като междувременно почти гръмнаха Запорожката АЕЦ заради токовия удар. Крим си прокара подводен Кабел от Русия. После блъснаха кораб в новостроящия се мост.И Все пак Крим приема туристи
47
8
 
15
 
! Отговори
____________________ преди 7 години
Порошенкоооо, преди да дойдете на власт, украйнския флаг се вееше в Крим...Дойдохте и усрахте работата, тоест създадохте си работа (да връщате загубения Крим), само че Украйна изтегли много милиарди заем, а ситуацията вместо да се подобрява, то тя се влошава! Вместо да сте си добри с комшиите, които винаги ще са ви комшии, вие се карате с тях и търсите приятество от страна, която е на хиляди километри от вас...Хайде вижте как ще се отоплявате зимата, пък после давайте подобни изказвания...
46
8
 
3
 
! Отговори
Четете преди 7 години
Четете - "Къде е обещаното благоденствие в Крим ?" - в същия сайт е.
45
6
 
11
 
! Отговори
SS преди 7 години
Западните страни изграждат днес по-скоро не Украйна като такава, а един вид "Антирусия", твърди той."В крайна сметка никой на Запад не желае силна Украйна. те подкрепят държавата в днешния й вид, за да възпират и отслабват Русия.
44
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашите другаре ги е много страх от лустрацията, не дават дума да се продума
43
5
 
14
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 7 години
Страхотно! Порошенко и компания направиха така, че Украйна се върна десетки години назад, отнеха й Крим, а сега нагло се бие в гърдите, че ще го върне...Сиреч, те надробиха попарата, а сега тържествено обявяват, че ще я сърбат... :D:D:D
42
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 52Щото по случайност съм бачкал с производители на промишлена електроника включително от Русия мога да ти дам координати на фирми. Ти като си толкова начетен ми дай сайтове на призводители в трите републики, ще ми е интересно.
41
2
 
6
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 50В УУУкрайнаЕфективна Лустрация не може да има докато има НЕОНАЦИСТКИ Формирования във Властта. Те не били в Парламента ще кажете е и какво от това след като разполагат с поне 10 000 бойци надъхани , ПРЕКРАСНО въоръжени , ОБУЧЕНИ ОТ АМЕРИКАНСКИ ИНСТРУКТОРИ и повечето дори с боен опит от Донбас.
40
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Боби 49Пишеш абсолютни глупости, какво ти говоря аз, какво ми отговаряш ти, и между впрочем и днес Балтийските държави са водещи в електронната и ИТ индустрията, ама ти откъде да знаеш
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Украйна винаги е зависела от Русия а последните две години НЕ
38
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемите в Украйна и България са сходни, защото и в двете страни не беше направена лустрация, сега Украйна предприе мерки в тази насока и може би в близките години всичко ще си дойде на мястото, но при нас няма.....
37
2
 
10
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 39Трите прибалтийски републики са с площ колкото България но реално всичко там е равно като тепсия. За последните 25 години независимост около 25% и то от населението в работоспособна възраст е Мигрирало на запад да отглежда нечии баби. Да си припомним Прибалтика беше основния производител на съветска електроника защото там има най-малко прах във въздуха и много вода основни изисквания за електрониката Сега Трите републики ги пазят и по Въздух, Вода и дори по Земя от НАТОНема пари