25 г. независима Украйна, 25 г. маша на Запада срещу Русия!?

Киев е троянският кон на САЩ за Москва, коментират руски медии
24 авг 2016 12:22,
100
25 г. независима Украйна, 25 г. маша на Запада срещу Русия!?
Снимка: Reuters, архив

Президентът на Украйна Петро Порошенко "обеща украински флаг" на анексирания от Русия полуостров Крим и на сепаратистки Донбас, информира "Комерсант". Вестникът цитира вчерашното слово на украинския лидер в Киев по повод деня на националното знаме. Порошенко смята да върне на Украйна териториалната цялост в рамките на официално признатите й граници, констатира изданието.

Печатът в Русия коментира чествания днес в Украйна Ден на независимостта, провъзгласена през 1991 г. след разпадането на Съветския съюз. През 2014 г. украинците се отдалечиха и от Русия, оттогава "се мъчат да си намерят нов стопанин", заявява пред "Комсомолская правда" публицистът Павел Пряников.

Според него Украйна не е успяла да открие "гарант" в лицето на ЕС и сега се опитва да стане "протекторат, младши, зависим партньор на Америка" - САЩ. "Американците също имат изгода от Украйна. Тя е нещо като троянски кон за Русия, каквато е Полша в Източна Европа за ЕС", разсъждава наблюдателят.

Двайсет и петгодишната независимост на Украйна доведе до скъсване с Русия; днес Киев има нужда от нов формат на отношенията с Москва, пише "Независимая газета".

Според украинския социолог Олександър Вишняк "днешната пропаст между Украйна и Русия" е само етап в развитието на двустранните отношения.

"Естествено вече няма да има никакво обединение в обща държава - след Крим и Донбас народът няма да позволи това. Междудържавните отношения обаче може да бъдат възстановени. Ако бъде спряна войната в Донбас, махнати оттам - сепаратистите, възстановена - инфраструктурата, постепенно подновени - икономическите отношения с Украйна (равноправни, а не от позициите на "по-голям брат"), и ето че след 10-15 години ще може да нормализираме отношенията" помежду си, смята аналитикът.

"Дори ако Крим бъде изнесен извън скобите на помиряването и ситуацията бъде замразена, проблемът след време ще изгуби остротата си за украинците", твърди той пред "Независимая газета".

Междувременно обаче в навечерието на празника "Киев препоръча на медиите в Украйна да разкажат за "руския империализъм", отбелязва "Взгляд".

Украинското министерство на информационната политика разпрати на най-големите телевизии в страната препоръки как "да отразяват етапите от създаването на държавата Украйна", посочва мрежовото издание. Според едно от "ключовите съобщения", предлагани в документа, "днес независимостта на Украйна е основно препятствие пред руския империализъм и гаранция за свободното развитие на държавите и народите в Европа".
Украйна посреща годишнината с войнствени изявления. Президентът Порошенко предрича нахлуване на Русия, отбелязва "Аргументи и факти".

По-рано този месец Русия обвини Украйна, че се е опитала да вкара диверсанти в Крим. Украинските власти отрекоха. Но "именно диверсията в Крим принуди Киев да мине към военна риторика", заявява седмичникът.
Официална Украйна все още отрича нейни военни да имат нещо общо със скорошните събития на полуострова, където руските тайни служби заловиха "диверсионно-терористични групи от Украйна", напомня изданието.

Негови източници, близки до силовите структури в Киев, обаче признават, че е имало опит за диверсия. Но той бил извършен по инициатива на т. нар. партия на войната, която "дърпала конците на радикалите от доброволческите батальони" в Украйна.

"Никой не се съмнява, че щом му дойде времето, Москва ще може да представи солидни доказателства. Официален Киев обаче не може дори частично да признае обвиненията на Русия - страхува се окончателно да се изложи в очите на Запада", заключава "Аргументи и факти".

За 25 години независимост Украйна се е превърнала в инструмент на Запада, насочен срещу Русия, пише "Лента".
Електронният вестник определя Украйна като "бивша житница и ковачница с форма на държавност, стабилизирана във вид на постоянна политическа криза".

Украйна посреща годишнината от независимостта си "с неясни държавни граници, извънмерно равнище на бедност сред населението и мъгляви перспективи". Някога тя бе "сред най-процъфтяващите съветски републики, а сега самите украински политици я сравняват с африканските страни", се казва в статията.

"И в политически, и в икономически план Киев зависи от западните си партньори", изтъква украинският политолог Руслан Бортник. Според него суверенитетът на днешна Украйна днес не е съществено по-висок от този на някогашната съветска република. "Тогава зависимостта бе от Москва, днес - от Вашингтон и Брюксел", обяснява експертът.

Западните страни изграждат днес по-скоро не Украйна като такава, а един вид "Антирусия", твърди той.
"В крайна сметка никой на Запад не желае силна Украйна. те подкрепят държавата в днешния й вид, за да възпират и отслабват Русия. Ако Киев бе възприеман като равноправен партньор, страната най-малкото би получила безвизов режим, достъп до пазари. Но вместо да стане мост между изтока и запада, както биха искали огромното мнозинство украинци, Украйна стана стена", констатира киевският анализатор.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Се се чудя кой са по залухани бьлгарите или украйнците ?
35
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Semeistvata na nai -izvestnite rusnaci jiveiat v USA , daje se hvaliat s tova.Mnogo sa mi smeshni rashkite , ne mogat da si opravqt durjavata , a iskat sveta da upravlqvat.
34
3
 
15
 
! Отговори
hotlips преди 7 години
Много скоро украйна ще е само история по *** държава НЯМА... Победа на Русия над продажните и алчни жалки и смешни украйнци. И Америка няма да може до ви помогне. Смърт за продажните украйнци който искат да ни вкарат във война само в неприятности ни замесва украйна. Оправяйте си сами нещастни ***. Докато има украйна ще има само проблеми за всички нас реалната опасност да ни замесят във война. *** украйнци светът иска мир само вие искате война прдажни копелете.
33
4
 
4
 
! Отговори
Веско преди 7 години
Как пък са живели хората 3 хиляди години без да знаят какво е глутен?
32
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Благодарение на запада последните две години Украйна живее най зле за последните години независимост хахаха
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А нашите управници какви са?Ние целенасочено сме направени на мизерници, сринаха чрез алчните продажници заводите и икономиката, селското стопанство, за което е отговорен селянинът жж, превърнати сме в ***-бежанска територия на безсловесни , на която да си разположи сащ чрез нато, за да окраде Русия.Само тя остана неокрадена от сащ.Същото правят с украинците-плащат на няколко провалени разбойника за предателство и слугуване. Сценарият се изтърка. Русия била агресор?! хахахаха
30
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БобиИскам да ми покажеш един естонец, латвиец или литовец, който да е отишъл на гурбет в Русия, ти въобще наясно ли си каква е разликата в стандарта на живот в Балтийските държави и Русия, че в Естония социалните помощи са колкото средната заплата в Москва
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Забелязвам, че не само по морето, но и в София напоследък има много рускоговорящи. Хората се страхуват да се връщат в Украйна.
28
16
 
2
 
! Отговори
fhhnfh преди 7 години
Туй руските *** сте много про3та и пейзанска пасмина!! Биете по тъпизми и мазните цветнокожи, наречени "роми" (рома е за пиене, цганина е за БИЕНЕ) ! България страда основно години наред заради русофилските предатели в управлението! От времето на Сан Стефанския договор през 1878-***, руските юроди са предавали интересите на България и народа ни, заедно с русофилите в границите на Родината, имперските въжделения на руската *** са се израждали в откровена анти-българска политика!! Слава Укр.
27
4
 
9
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До sd 31Колега да уточнимСамо УПРАВЛЯВАЩИТЕ (Качени и Държани на ВЛАСТ ОТ КОЙ) мразят Русия(Щото им е Вменено) на Украйна, Грузия, Литва, Латвия ,Естония и тъй нататък страни от бившия СССР. Обикновените граждани отиват като гастербартери на Гурбет в Русия.
26
5
 
17
 
! Отговори
бойка преди 7 години
Нас българите изобщо не ни интересува Украйна престанете да ни занимавате с тази измислена държава. България и българите сме с Русия факт който очевидно дразни смешната украйна
25
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Kakva e vinata na ukraincite ?
24
5
 
0
 
! Отговори
до 15 рускиня преди 7 години
Драги, ти въобще ще можеш Русия на карта да намериш?
23
19
 
2
 
! Отговори
sd преди 7 години
Драги руски ***, Не само украинците мразят Русия. Грузия, Латвия, Литва, Естония, дори сатрапите от бившите средноазиатски републики не искат да ги гази руски ботуш.
22
4
 
15
 
! Отговори
Да преди 7 години
Докато в Украйна има гражданска война нито ЕС нито НАТО ще я искат за членки,Украйна върви по пътя на Грузия.
21
4
 
13
 
! Отговори
Веско преди 7 години
Мене лично ми е най-интересен този момент: "махнати оттам - сепаратистите"Може ли някой да поясни, как се махат, къде, колко народ...Като как се вписва тази идея в паравата на човека за самопределяне и лична свобода?
20
2
 
5
 
! Отговори
Браво! преди 7 години
До Анонимен 23ХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХХАААААА................
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Ераст Петровичне трябва да се бърка там са достойни хора и да има злодеи..............
18
3
 
7
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 20Ано УмниЗаради новото поколение самолети Т-50 които носят бомбите и ракетите във вътрешни отсеци ВСИЧКИ повтарям ВСИЧКИ стари и модерни типове боеприпаси към 2016 се свалят от въоръжение и се заменят с такива за Т-50. Пример имат ракета Х-59м - Тактическа крилата ракета обсег 160км - новата Х-59М2 има само и единствено нов корпус с правоъгълно сечение и сгъваеми крила - останалата електроника е реално същата. Обаче всички запаси от тези ракети са освободени за ползване и в Сирия
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 15като в бг, нали