Русия пред урните – за да осигури победа на Путин

Икономическа криза, влошаване на отношенията със Запада... Нищо няма да му попречи
Обновена: 12 сеп 2016 21:27 | 12 сеп 2016 21:21,
203
Русия пред урните – за да осигури победа на Путин
Снимка: архив Reuters

В неделя Русия ще гласува за новия състав на Държавна дума. Вот, който се очаква за пореден път да затвърди господството на партията на Владимир Путин "Единна Русия", независимо от вилнеещата икономическа криза, която е засегнала осезателно жизнения стандарт на хората.

Изборите, на които ще се гласува за нов състав на Държавната дума (450 депутати, а в някои региони - за губернатори и местни парламенти, са първият мащабен тест за Путин от 2014 г., когато започна украинската криза, довела до най-пагубното влошаване на отношенията със Запада след края на Студената война.

Руският президент може да наблюдава гласуването невъзмутим, имайки предвид, че рейтингът му достигна върхови стойности, след като в началото на 2014 г. Москва анексира украинския полуостров Крим.

Въпреки това "Кремъл няма голямо желание да отслаби абсолютния си контрол върху политическата система в Русия", отбелязва Московският център "Карнеги".

В момента партията "Единна Русия", разполагаща с медийната подкрепа на държавната телевизия, вече държи над половината места в Думата. Във врата й дишат три партии, подкрепящи повечето правителствени решения: комунистическата, партията с бизнес уклон "Справедлива Русия" и националистите либералдемократи. Либералната опозиция не е представена в Думата.

Местните избори през 2015 г. бяха спечелени от "Единна Русия" с голяма преднина; нейни кандидати получиха на места над 90 на сто от гласовете. Резултат, какъвто със сигурност ще постигне и ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров - той ще мине през избори за пръв път, откакто бе назначен от Кремъл през 2007 г.

Да се избегне сценарият от 2011 г.

Русия тръгва към този вот, едва видяла края на тунела след година и половина дълбока рецесия заради сриналите се цените на горивата и санкциите на Запада, предизвикани от предполагаемата й роля в украинската криза.

Руската икономическа криза, най-продължителната през вече 16-годишното управление на Владимир Путин, изстреля нагоре цените и сви покупателната способност на домакинствата в страната. През 2011 г., около предходните парламентарни избори, Русия също бе в икономическа криза и недоволните роптаеха.

Но поводът стотици хиляди руснаци да излязат тогава на улиците бяха подозрения за изборни машинации. Този път Кремъл изглежда си е взел поука и взема мерки да осигури по-легитимен вот "с оглед президентските избори през 2018 г.", обяснява центърът "Карнеги".

"За властите е от значение привидно да запазят някакво приличие", посочва руският аналитик Екатерина Шулман, като изтъква липсата на "ярки кандидати или политически скандали".

Междувременно Владимир Путин постави начело на руската ЦИК бившата пълномощничка по човешките права към Кремъл Ела Памфилова, която смени Владимир Чуров, обвинен от опозицията, че е манипулирал резултатите от предишни избори. Веднага щом получи поста, Памфилова напомни на организаторите на изборите, че всякакъв натиск върху избирателите и манипулации с гласовете "се наказват с до пет години затвор".

През лятото руският президент мина с голямата метла и през политическите институции; в средата на август смени шефа на своята администрация - един стратегически пост - с бившия дипломат Антон Вайно.

"Никакви промени"

В допълнение към тези предпазни мерки Кремъл се постара никой да не му отнеме очакваната победа. В края на юли например правосъдието нареди да се разпусне неправителствената организация "Голос", бранеща правата на избирателите, заради обвинения, че нарушава законодателството за сдруженията. "Голос" сигнализира по-специално за нарушения по време на парламентарните избори през 2011 и на президентските през 2012 г.

В началото на септември дойде ред и на социологическия център "Левада" - единствената независима институция за проучвания в Русия, на която бе наредено да преустанови дейността си и която получи от съдебната система спорното определение "чуждестранен агент".

Изправени срещу огромната машина на властта, опозиционерите в Русия не могат лесно да предизвикат ентусиазъм сред електората. Този път наистина им бе дадена възможност да се кандидатират - в изборите участват 74 партии, и да излъчат предизборен клип по телевизията; това обаче не им вдъхва оптимизъм.

"Шансовете да влезем в Думата са все тъй слаби - оплаква се Дмитрий Гудков, един от малцината депутати в опозиция. - Няма никакви промени."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За натиск върху избирателите се полагал затвор, но за застрелването на политически лидери се дават награди. Представата за величие на крадливия махаленски бабаит, за когото да ограбиш разорения си брат е връх на върховете. Как да не обичат такъв "ред"? Само Путин!!! Само той може да доведе тази *** до самоизяждане.
108
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МНОГО СЕ ПРЪСКАТ ОТ ЗЛОБА ЧЕ ПУТИН ИМА ВИСОК РЕЙТИНГ. АМИ ОБИЧА СИ ГО НАРОДА И ТОВА Е. А НАВИЯ МАЛОУМНИИИК КАКЪВ РЕЙТИНГ ИМА????
107
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин е бъдещето на света.....
106
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
баба Наташа ходи на слънчака да живее по 1 месец, българските пенсионери ги колят за 2 лв, обаче в Русия било криза... ахахаххахахах
105
4
 
7
 
! Отговори
Е.., преди 7 години
Генно модифицирани издънки на Сорос! Плюйте си Путин,колкото си искате! Друго не можете да направите,освен да се пържите в собствената си злоба...За всичко е виновен оня с белега на черепа,който преобърна социалистическия свят с главата надолу и продаде душата си на дявола.Ако не беше той,сега нямаше да има " преселение на мюсюлманския свят" и всички сполетели ни беди.А,когато види дебелия край,тича да се лекува в Русия..Путин е най-големият политик на днешно време.Желая му УСПЕХ!!!!!!
104
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До е?"Руснаците си обичат Путин ,факт."Да безспорен факт е, както и че преди години германците си обичаха Хитлер! Последният също за известно време им вдигна стандарта! Но после...
103
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
*** човешки закон: плаща ли ти някой,независимо като подарък или като уж да свършиш някаква работа ставаш му роб.Така че тези пари от Сорос и разните му там уж неправителствени организации от САЩ и ЕС не са даром за никого-те очакват да им се свърши някаква работа или по просто да им играеш по свирката.Но уви бедни сме,а младите искат стандарт на живот,затова и са готови на всичко.Андрей Ковачев -евродепутат от Герб бил в тайния списък на Сорос -какво чакате от този човек -да защитава България
102
5
 
15
 
! Отговори
е ? преди 7 години
Руснаците си обичат Путин ,факт.
101
15
 
7
 
! Отговори
TOP SECRET преди 7 години
Путин ще си признае ли за външната намеса при Възродителен Процес 1986 в България , неграмотния селянин Тодор Живков не би се сетил за такъв Преврат
100
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами в РФ има специални създадено от правителството "нерправителствени организации" НПО-та, които се грижат да не избуят други мнения освен "правилните". Руските НПО-та са всъщност на заплата при властта.Намерили са му цаката на "независимите" еврейски НПО-та.
99
10
 
10
 
! Отговори
Американофил преди 7 години
Русофилите сами си пишат коментари и си отговарят. Вълнуват се така, сякаш Путин ги е поканил да участват в изборите му.
98
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е човекът благодарение на когото все още сте живи ,защото ако той не проявява благоразумието си краварите отдавна да са ви унищожили! Да е жив и здрав дълги години!
97
5
 
9
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
До До Анонимен 173другарю в украина нарочно са мешат масоните и рептилите и пречът да са обединат с русия
96
5
 
14
 
! Отговори
До Анонимен 173 преди 7 години
Отговорни за избитите в цяла Украйна са фашистите от Бандера спонсорирани от САЩ с 5 милиарда долара и никога Русия не може да бъде виновна. Ако си гледал "АЛФА" щеше да видиш хилядите избити в Одеса от същата фашистка хунта в Украйна. Хората в Крим са 90% руснаци и други националности и не желаят да имат нищо общо с Украйна и го каазаха на глас със своя референдум. Трябват и три години и ще бъдат окей като в Русия. Путин е обожаван от народа си с 90% ОДОБРЕНИЕ И НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ НИКОГА ДИКТАТОР.
95
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашите платени американски писоарни метли са в гърчове. Нямат капацитет да формулират членоразделна мисъл, или да осмислят такава, но явно бюджетът на Козяк позволява покупката само на най-евтината работна ръка. Във всеки народ има един процент отходен материал и те са доказателството.
94
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е човекът благодарение на когото все още сте живи ,защото ако той не проявява благоразумието си краварите отдавна да са ви унищожили! Да е жив и здрав дълги години!
93
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 168Путин не те ли е пратил първо да се научиш да пишеш на български? Парите ли свършиха? И от космоса се вижда, че си неграмотен руски т р ол!
92
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 174Путин не те ли е пратил първо да се научиш да пишеш на български? Парите ли свършиха? И от космоса се вижда, че си неграмотен руски т р ол!
91
7
 
4
 
! Отговори
i преди 7 години
аах че е красив!!! Какви бузки само е направил-или са го жилили пчели или е от ботокса...
90
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко дълбоко им е бръкнал Путин в *** на Американофилите за да го плюят 24 часа нон-стоп. Милиарди вложиха краварите в Москва да го махнат, но краварска садба- 90% одобрение на Путин в Русия. Цяла социологическа агенция на краварите вкараха в Русия за лъжи по адрес на Путин. Путин ги разкри и изгони както и тяхната "Америка за Русия. Няма как да го купят с уиски като Елцин и Горбачов. Нещо повече и в света е политик 1 изпреварвайки западни ***.5 милиарда вложиха краварите за Украйн