Ердоган, Путин, Алиев – една снимка за пример на... Запада

Турският печат за посещението на Путин в Истанбул
Обновена: 11 окт 2016 11:05 | 11 окт 2016 10:44, Елка Василева
205
Ердоган, Путин, Алиев – една снимка за пример на... Запада
Илхам Алиев, Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Снимка: Reuters

Посещението на президента на Русия Владимир Путин в Истанбул, където той участва в 23-ия Световен енергиен конгрес, е водещата тема на турския печат днес.

"Енергиен съюз" ("Хабертюрк"), "Стратегически подписи. Енергийният конгрес се превърна в турско-руска среща на върха" ("Йени шафак"), "Историческо споразумение" ("Ватан"), "Среща на приятелството" ("Сабах"), "Исторически подписи за гигантски проект" ("Стар"). Това са част от заглавията, поместени на първите страници на част от водещите турски издания днес по повод визитата на Путин в Турция и подписването на редица споразумения.

Путин пристигна в Истанбул за участие в 23-ия Световен енергиен конгрес. След участието в конгреса Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган имаха двустранна среща в двореца Мабейн. Разговорите продължиха 1 час и 40 минути, след което дадоха съвместна пресконференция.

Още по темата

Погледите на всички вчера бяха насочени към 23-ия Световен енергиен конгрес и главно към руския президент Путин, който пристигна в Турция за първи път след кризата, разразила се след свалянето от Турция на руския бомбардировач на 24 ноември.

Путин пристигна от Сочи на летище Ататюрк в 13:25 часа и бе посрещнат от турския вицепремиер Нуреттин Джаникли, валията на Истанбул Васип Шахин, турски и руски представители, пише "Сабах".

По повод визитата на Путин на летище Ататюрк бяха въведени драконовски мерки за сигурност. След пристигането му той потегли за Истанбулския конгресен център. В ескорта на руския лидер имаше около 30 коли. Затворени за движение бяха булевардите, по които се придвижи ескортът на Путин, а полицейски хеликоптер кръжеше над колоната. Вниманието на журналистите бе привлечено и от факта, че в залива в района на Долмабахче имаше и военен кораб, посочва "Сабах".

При пристигането в конгресния център Путин влезе в залата заедно с турския президент Реджеп Ердоган. Двамата започнаха приятелски разговор още на стълбите, пише изданието, като посочва, че Путин е бил настанен между Ердоган и президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Турските издания акцентират върху подписаното късно снощи междуправителствено споразумение (между Русия и Турция) за реализиране на проекта за газопровода "Турски поток" по дъното на Черно море. Договорът бе подписан от министрите на енергетиката на двете страни - Александър Новак и Берат Албайрак, в присъствието на руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган.

В. "Ватан" извежда на първа страница редица от въпросите, по които вчера Турция и Русия се договориха. Освен изненадващото подписване на споразумението за изграждането на "Турски поток" Путин съобщи, че Анкара ще получи отстъпка от цената на руския газ в рамките на проекта.

Изданието посочва, че Анкара и Москва са се договорили и за ускоряване на проекта за строежа на атомната електроцентрала "Аккую".

"Край на забраната за износ на турски плодове и зеленчуци в Русия", пише още на първата си страница "Ватан", като добавя, че за Турция отново е отворен огромният руски пазар за селскостопанска продукция.

Ердоган заяви снощи, че процесът на нормализация на отношенията между Турция и Русия ще продължи.

Лидерите обсъдиха още редица регионални въпроси, сред които ситуацията в Сирия.

В. "Стар" публикува на първата си страница снимка на лидери на енергийния конгрес, сред които са Ердоган, Путин, Алиев и редица близкоизточни лидери. До снимката е написан коментар - "Тази фотография да послужи на Запада за пример".

Изданието цитира президента на Турция Ердоган, който е припомнил, че преди три месеца в Турция бе извършен опит за преврат и е благодарил на чуждестранните лидери за участието в енергийния конгрес в Истанбул, като е добавил, че посещението им в Турция е равнозначно на "подкрепа за демокрацията".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
5
 
27
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Докато хората правят бизнес ние лапаме западни вурстове.Евроатлантическите "ценности" нито се ядат, нито топлят !
124
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 149Изключителна про-стащина ръсиш. От мен да знаеш, когото го чоплят често такива мисли, със сигурност е бетеразд. Ти сигурно много пъти си бил булка.
123
1
 
14
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До наблюдателТова, че българският избирател е преценил, че иска "пожарникар" да му е премиер, си е отговорност на българския избирател.
122
2
 
8
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До ььььььььььПо-развити икономики е различно от "развити" икономики. Преди да продължим, искам да ми посочиш кога сме имали по-развита икономика от цитираните страни.
121
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в русия има 25 милиона мюсюлмани,18% от населението. това е естествената среда и компания за пинокио
120
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разпознах само Софкин и Ердоган,оня с големия клюн кат на Петър Жотев не го знам.Данчо Цонев дет са оплаквал навремето на майка си,лятели Данчо и Жотев за някаква сбирка в чужбина ,та Данчо викал на майка си ,майко умрях от срам,то няма такъв голям нос,пък сакото му намачкано,на човек не мяза.Тва леля Мари ми го разказва.
119
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
изглежда русия е решила да става мюсюлманска държава.в москва строят 5-тата джамия
118
8
 
1
 
! Отговори
do 146 преди 7 години
Ti si lud bre ili platen. Kakvi USA sa ti vinovni za ograbvaneto na Bulgaria ot bivshite komunisti i DS? Predpriatiata Amerikancite li gi kupiha ili biaha razgrabeni ot Multaci i vsiakakvi drugi ***.... leleeeee
117
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
от ляво на дясно, кума булката младоженеца
116
2
 
17
 
! Отговори
наблюдател преди 7 години
До ПешкоПрав си , пожарникар премиер и кукла на конци за външен министър - за нищо не могат да се договарият с никои, просто защота никои не ги взема на сериозно на голямата сцена / справка - шамара които получиха в ООН за Кристалинчето /
115
1
 
16
 
! Отговори
бай Петко преди 7 години
Модераторе, какво грешно казах, че ми изтри мнението? Имидж така се печели, а нашия "башбакан" никой не го бр.сне за с.лива ...
114
2
 
15
 
! Отговори
ьььььььььь преди 7 години
До ПешкоЕми сам си си отговорил на въпросите бе Пешо-хората имат развити икономики-потреблението на газ е високо и могат да се пазарят за цената -ФАКТ.........А ние да се благодарим на САЩ че не остана нито един завод или предприятие-за да имаме икономика..Сега схвана ли откъде е бедата-по простичко няма как да ти се обясни
113
0
 
15
 
! Отговори
хо хо преди 7 години
До АнонименДа напомним ли колко е дълга на САЩ .Мале мале , троловете побесняха при тази новина , изпаднаха в изтерия и почнаха да се надпреварват кои по голям спам ще напише .Ние си не гледаме нашата външна политика , че нямаме такава , взели сме да се присмиваме на такива държави като Русия и Турция , за които сме наи-обикновени пионки на световната дъска.
112
1
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До наблюдателПосочените от теб страни не са 100% зависими от руски газ и могат да договорят по-ниски цени, още повече, че икономиките са им по-развити и са по-голям пазар. В нашия случай ние сме напълно зависими от руската газ, неслучайно плащаме едни от най-високите цени в Европа.
111
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Русия не се бе домъкнала тук да си приписва освобождение ,сега северна добруджа и Македония щяха да са още Български.
110
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Външният дълг на Русия е 515 милиарда долара,ежегодно Русия трупа над 30 милиарда долара дългове,кога ще ги върне ? Никога,на кого ги дължи ? На Китай и световната банка,от къде ги взима световната банка ? Взима ги от ФЕД,от къде ФЕД взима пари ? Ами печата ги ,или който дава парите той ръководи парада.Русия не е независима държава,Русия е на колене.БРИКС ще го има ако ФЕД им даде пари ,или пак ФЕД и световната банка ще командват БРИКС,средно положение НЯМА
109
10
 
5
 
! Отговори
Аферим! преди 7 години
Най-после опитите мъж да роди от мъж ще се увенчаят с успех!
108
0
 
12
 
! Отговори
наблюдател преди 7 години
До АнонименНе знам колко е евтин американския шистов газ , след като цяла европа драпе за руски/ справка Германия, Австрия, Италия, Унгария и тн/
107
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За България е по-добре да е в коалиция с САЩ и Канада.
106
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган и Путин си ду.ат сега вече всичко стана ясно. Те са любовна двойка, мъж и жена, пасивен и активен.