Ердоган, Путин, Алиев – една снимка за пример на... Запада

Турският печат за посещението на Путин в Истанбул
Обновена: 11 окт 2016 11:05 | 11 окт 2016 10:44, Елка Василева
205
Ердоган, Путин, Алиев – една снимка за пример на... Запада
Илхам Алиев, Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Снимка: Reuters

Посещението на президента на Русия Владимир Путин в Истанбул, където той участва в 23-ия Световен енергиен конгрес, е водещата тема на турския печат днес.

"Енергиен съюз" ("Хабертюрк"), "Стратегически подписи. Енергийният конгрес се превърна в турско-руска среща на върха" ("Йени шафак"), "Историческо споразумение" ("Ватан"), "Среща на приятелството" ("Сабах"), "Исторически подписи за гигантски проект" ("Стар"). Това са част от заглавията, поместени на първите страници на част от водещите турски издания днес по повод визитата на Путин в Турция и подписването на редица споразумения.

Путин пристигна в Истанбул за участие в 23-ия Световен енергиен конгрес. След участието в конгреса Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган имаха двустранна среща в двореца Мабейн. Разговорите продължиха 1 час и 40 минути, след което дадоха съвместна пресконференция.

Още по темата

Погледите на всички вчера бяха насочени към 23-ия Световен енергиен конгрес и главно към руския президент Путин, който пристигна в Турция за първи път след кризата, разразила се след свалянето от Турция на руския бомбардировач на 24 ноември.

Путин пристигна от Сочи на летище Ататюрк в 13:25 часа и бе посрещнат от турския вицепремиер Нуреттин Джаникли, валията на Истанбул Васип Шахин, турски и руски представители, пише "Сабах".

По повод визитата на Путин на летище Ататюрк бяха въведени драконовски мерки за сигурност. След пристигането му той потегли за Истанбулския конгресен център. В ескорта на руския лидер имаше около 30 коли. Затворени за движение бяха булевардите, по които се придвижи ескортът на Путин, а полицейски хеликоптер кръжеше над колоната. Вниманието на журналистите бе привлечено и от факта, че в залива в района на Долмабахче имаше и военен кораб, посочва "Сабах".

При пристигането в конгресния център Путин влезе в залата заедно с турския президент Реджеп Ердоган. Двамата започнаха приятелски разговор още на стълбите, пише изданието, като посочва, че Путин е бил настанен между Ердоган и президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Турските издания акцентират върху подписаното късно снощи междуправителствено споразумение (между Русия и Турция) за реализиране на проекта за газопровода "Турски поток" по дъното на Черно море. Договорът бе подписан от министрите на енергетиката на двете страни - Александър Новак и Берат Албайрак, в присъствието на руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган.

В. "Ватан" извежда на първа страница редица от въпросите, по които вчера Турция и Русия се договориха. Освен изненадващото подписване на споразумението за изграждането на "Турски поток" Путин съобщи, че Анкара ще получи отстъпка от цената на руския газ в рамките на проекта.

Изданието посочва, че Анкара и Москва са се договорили и за ускоряване на проекта за строежа на атомната електроцентрала "Аккую".

"Край на забраната за износ на турски плодове и зеленчуци в Русия", пише още на първата си страница "Ватан", като добавя, че за Турция отново е отворен огромният руски пазар за селскостопанска продукция.

Ердоган заяви снощи, че процесът на нормализация на отношенията между Турция и Русия ще продължи.

Лидерите обсъдиха още редица регионални въпроси, сред които ситуацията в Сирия.

В. "Стар" публикува на първата си страница снимка на лидери на енергийния конгрес, сред които са Ердоган, Путин, Алиев и редица близкоизточни лидери. До снимката е написан коментар - "Тази фотография да послужи на Запада за пример".

Изданието цитира президента на Турция Ердоган, който е припомнил, че преди три месеца в Турция бе извършен опит за преврат и е благодарил на чуждестранните лидери за участието в енергийния конгрес в Истанбул, като е добавил, че посещението им в Турция е равнозначно на "подкрепа за демокрацията".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
3
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
кка бързо се забравят миналогодишните моменти в името на какво ? това трябва да ние достатъчно показателно за това къде и какво сме ние! на кого ще разчитаме и въобще има ли смисъл да се кланяме на някакви си чужденци!!!?
64
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво освобождение какви 5 лева? През 1878 турците ни продадоха на руснаците, сега руснаците ни продадоха обратно. Всичко между великите сили е просто бизнес.
63
7
 
12
 
! Отговори
до 77 преди 7 години
Тези които ще пускат газ, ще правят и ядрени централи, които са милион пъти по-сложни от твойте летящи коли и тъъпи смартфони.
62
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАКВО НАПРАВИ ПУТИН В ОТГОВОР НА ЕКСПАНЗИЯВТА НА НАТО ДО ГРАНИЦАТА С РУСИЯ.ВОВА ОТГОВОРРИ С ВОЕННИ БАЗИ В СИРИЯ ,СКЛЮЧИ ДОГОВОР ЗА БАЗИ С ЕГИПЕТ И ПЛАНОМЕРНО ЗАПОЧНА ДА ЗАГРАЖДА ГАЛЕНОТО ДЕТЕ НА ЗАПАДА -ИЗРАЕЛ. КАКВО НАПРАВИ ВОВА НА ОПИТА НА ЦИОНИСТИТЕ ДА ОТРЕЖАТ РУСИЯ ОТ ЕНЕРГИЙНИТЕ ПШАЗАРИ СЧРЕЗ КИЕВСКИЯ МАЙДАН И ВОЙНАТА В СИРИЯ,АМИ СКЛЮЧИ ДОГОВОРА НА ТУРСКИ ПОТОК И СЕГА РЕЗУЛТАТА -ИЗРАЕЛ Е ОБГРАДЕН С РУСКИ БАЗИ И ГАЗ ПРЕЗ УКРАЙНА И КАТАРСКА ТРЪБА В СИРИЯ НА КУКОВО ЛЯТО .ЗАТОВА ПИЩИ ЦИОН
61
11
 
8
 
! Отговори
Striker преди 7 години
Така е. Едни правят летящи, автономни коли, развиват свръх-технологии, други се събират в Анадола да пускат газ, петрол и т.н. Какво да правиш.
60
4
 
4
 
! Отговори
до един българин преди 7 години
Тези ги разправяй на баба си! Например да произведеш пластмаса, или изкуствени торове от електричество. Не става, трябват въглеводороди. Газта не е само за гориво, както и нефта.
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ти колко си планирал да живееш? 900 г като Йода?***...
58
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един българинПравят бизнес. Ние нямаме време да строим потоци, заети сме с отглеждането на португалци и пакистанци..
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако следващите поколения политици и олигарси са задръстени като сегашните, човечеството има макс 100-150 години съществуване.
56
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Позитивното в случая е, че повечето хора с остарял начин на мислене им остава до 20 години живот, както и на тези на снимката.
55
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига сте го коментирали този губещ проект... :))
54
0
 
1
 
! Отговори
До 47 преди 7 години
Ами затова ще пуши нервно в ъгъла.
53
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лека-полека нещата ще си дойдат на мястото, пак казвам, ако до 2030 целият свят, не само Германия не направи това, което тя мисли да прави, с климата е свършено за доста дълъг период от време и внуците Ви ще живеят често съобразявайки се с предупреждението за червен код за бури и бедствия :D Всички ще са потърпевши, даже и САЩ.
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
65, евала, бе, Адам Смит, да се чуди човек как не управляваш света, а още караш такси.
51
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пак казвам, че в момента има страни, които почти изцяло създават необходимата им енергия за потребление от такива алтернативни източници :D И тези страни са на запад, където има истинска работеща демокрация създадена от умни и мъдри хора, които не се чудят как да крадат от другите и да правят живота им все по-тежък, с ум насочен към бъдещето, модернизацията и развитието на технологиите, които да са щадящи природата :D
50
11
 
11
 
! Отговори
не бе уши преди 7 години
САЩ са най-големия производител на нефт, но не са бананова република като Русия. Икономиката на САЩ е силно диверсифицирана и както виждаш даже и при супер ниски цени си е ОК, не са им паднали заплатите с 70% като на вас, yшитата.
49
0
 
3
 
! Отговори
Да, да... преди 7 години
... и един мармот увива шоколад в станиол.
48
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На снимката само диктатори-касапи. Да си правят потоците и да не ме занимават, далеко от БГ.
47
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
от ляво на дясно- кум булка младоженец
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вълната също е била основна суровина за производството на много неща. Въглищата са задвижвали локомотиви, кораби и т.н., а сега?