Третата световна война вече е започнала – по руската телевизия!

Коя е причината за тази треска?
13 окт 2016 21:15, Елка Василева
455
Третата световна война вече е започнала – по руската телевизия!
Снимка: архив, Reuters

Трета световна война може би няма да има, но за хората, които си пуснат телевизорите в Русия, тя вече е започнала, пише Франс прес.

Водещият на централната информационна емисия на държавната телевизия в неделя вечерта съобщава, че руските противовъздушни батареи в Сирия ще "свалят" американските самолети.

По новинарската телевизия "Россия 24" дават репортаж за подготвянето на бомбоубежища в Москва в случай на ядрено нападение.

В Санкт Петербург информационният сайт "Фонтанка" твърди, че губернаторът иска да определи дневна дажба за хляб за бъдеща война въпреки обясненията на властите, че искат просто да стабилизират цената на брашното.

А по радиото се обсъждат учения на "гражданска защита", в които според министерството на извънредните ситуации ще бъдат мобилизирани 40 милиона руснаци за една седмица. В програмата са предвидени евакуации на жилищни сгради и действия при избухване на пожар.

Ако пък някой си изгаси телевизора и тръгне на разходка по московските улици, е много вероятно да попадне на огромни "патриотични" графити на пропутински художници и на организацията "Сет", която покрива сгради с изображения на мечката символ на Русия или раздават бронежилетки с нарисувани гълъби на мира.

Причината за тази треска, за това увличане по неизбежността на "Трета световна война"? Прекратяването на 3 октомври на преговорите между Вашингтон и Москва за сирийския конфликт след провала на примирието, което двете сили договориха с голяма настойчивост в Женева през септември.

Веднага след това руските и сирийските бомби превърнаха Алепо в "ад на Земята", както се изрази ООН, и предизвикаха критиките на Запада.

Междувременно в Сирия руската армия продължи да действа сама през седмицата, разполагайки във военната си база на сирийското пристанище Тартус противовъздушни батареи С-300, способни да поразят изтребители. Тя изпрати и корвети, оборудвани с ракети, които на теория могат да потопят военни кораби. С други думи това е демонстрация на сила, насочена не към джихадистите и другите сирийски бунтовници, а към американския флот и авиация.

Конфронтация

В Москва, където руските и западните журналисти лягат и стават с комюникета, изпращани от руското министерство на отбраната, конфронтационната атмосфера се препредава и допълва от медиите. Говорителят на руската армия генерал Игор Конашенков отправя предупреждения към Белия дом, Пентагона и Държавния департамент.

"Напомням на американските "стратези", че противовъздушните ракети С-300 и С-400, които подсигуряват въздушното пространство на руските бази "Хмеймим" и "Тартус", имат радиус на действие, който може да изненада която и да било неидентифицирана летателна машина", каза той на 6 октомври. Това бе едва прикрита заплаха срещу САЩ.

В ефира на държавната телевизия "Россия 1" водещият Дмитрий Кисельов, който е и шеф на Руската информационна агенция "Новости", обобщава идеята на ген. Конашенков за "обикновените хора като вас и като мен": "ние ще свалим" американските самолети. После разкри "план Б" на САЩ за Сирия. "План Б, най-общо казано, е, че САЩ ще прибягнат към пряко използване на сила срещу армията на президента Башар Асад и срещу руската авиация", каза той.

"Трябва ли да се страхуваме от провокации? Именно по този начин САЩ се включиха във войната във Виетнам", каза Кисельов, след което предупреди западняците, че разположените ракети в Калининград - руски анклав, граничещ с Полша, могат да бъдат въоръжени с ядрени бойни глави.

"Днешна Русия е повече от подготвена - най-вече психологически - за новата спирала на конфронтация със Запада", написа Георгий Бовт в статия за информационния уебсайт "Газета.ру".

Политологът предвижда два сценария, имайки предвид икономическите затруднения за Русия. Според първия, оптимистичен, двете сили ще "постигнат споразумение за новите условия на съвместно съществуване, нещо като втора ялтенска конференция", казва той, визирайки разделянето на сфери на влияние между САЩ и Съветския съюз след Втората световна война. Катастрофалният сценарий е Русия да реагира според добре известните правила на улицата: "ако боят не може да бъде избегнат, удари пръв".

В интервю за РИА "Новости" последният съветски президент Михаил Горбачов, който преди 30 г., заедно с американския президент Роналд Рейгън стана инициатор на началото на края на Студената война, предупреди неотдавна, че светът "се приближава до опасна зона".

Първият признак на разведряване след няколко дни вербални нападки дойде в сряда, когато Москва обяви, че в събота ще има международна среща за Сирия в Лозана. Тя вече изглежда като последен шанс за американския държавен секретар Джон Кери и за руския външен министър Сергей Лавров. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


455
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
16
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русофилите са идентифицирани, някакви съмнения ? Само питам! Някакво съмнение , че русофилите са българомразци ?
166
9
 
50
 
! Отговори
hotlips преди 7 години
Браво Путин с теб сме всички християни
165
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, Путин , казали ли сте твоите съветници , че имаш полудвоиници в България, а? Срамен те е, или ние да се стамуваме, а?
164
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вдигнаха си рейтинга хората от сайта, мизерната цел е постигната, няма значение средствата. 300 коментара от някакви овце също помогнаха. Пошла работа. Повсеместно.
163
14
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха, ха, ха! Ама аз не съм съгласен, и съм лют, и лош и жесток, без водка! Путин, наборе, седни си на дето! Прояви разум, не характерно за -КГБ
162
11
 
39
 
! Отговори
Вили преди 7 години
Националният доход на Русия е колкото на Италия.Невъзможно е да претендира за световно господство.
161
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, да, от времето на княз СВЕТОСЛАВ, през Ив..Грозни,.Петър Първи, Сталин, и за който и да се сетите, са втагове на БЪЛГАРИЯ
160
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дааа , войната е започнала, но българофоби ? Ще бъдете избити, поради войната, като повод и причина
159
15
 
42
 
! Отговори
о.з.майор преди 7 години
Не ще допусна руски ботуш, в България!
158
15
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глупендари, абе *** ли сте, та да засштитавате Путин, онищоживателя на българщената !?
157
13
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русофилите са в заблуда...
156
1
 
37
 
! Отговори
Бомби преди 7 години
До обикновен ботВземи прочети малко повече за разпространението на радиацията и ядрените бомби като цяло. Една бомба може да занули държава като България или балканския полуостров и да замърси силно околната среда в "Х" радиус от километри - зависимост от това колко мегатона е и посоката на вятъра (но това не означава, че с пускането на една ядрена бомба идва края на света)п.с. Дано изобщо не доживеем момента до пускането на такива бомби!
155
14
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във никакъв случай, това за протокола, не ще да допусна руски ботуш да тъпче земята ни! Броите ме убит, ама няколко преди мен, със сигурност! По-голяма враг, от Русия, за България няма! НещоС факти против? Няма!
154
4
 
35
 
! Отговори
обикновен бот преди 7 години
пффф , тука само глупости и идиотизЪми бе :) ква трета световна кви "дажби за хляб' кви "бомбоубежища: бе :))))))))) То пъкне ли само една /1/ ядрена/атомна/ бомба - схващате ли , че иде КРАЯ НА СВЕТА ЗАВИНАГИ !!! ????? А ???? Някой чул ли е какво е гама-радиация , какво е радиационна гъба , какво е да е РАДИОАКТИВНО заразена водата , въздуха , земята ...????????? НЯКОИ , ПРИ 3-ТА СВЕТОВНА ВОЙНА ЩЕ УМРАТ ПЪРВИ , ДРУГИ ПОСЛЕДНИ-НО ЖИВИ НЯМА ДА ИМА ...ПОНЕ НЯКОЛКО ХИЛЯДИ ГОДИНИ :))))))
153
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха, ха, ха абе Русофили , не разбрахте ли, че не сте добре дошли , българомразци ,.
152
2
 
49
 
! Отговори
ГЕОРГИ преди 7 години
А в България преброиха запасняците.НАТО се интересува колко бройки ще има пушечно месо, да ги пусне срещу Русия.
151
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И така, би следвало да добавим, след изброяването на главните лостове като лъжата и страха, след изясняване на Трите главни заблуди на века, и след регистрирания факт, че човечеството се управлява вече хиляди години по най-първобитния начин с тоягата и пирамидата, чрез насилие и грубо подчиняване на силните на деня, да представим и един от най-великите финтове на братята на сянката, който те използват в своите ежедневни подвизи върху полето на негативната жетва.Да, тяхната цел, е да се постигне колкото се може по-висок процент, негативна жътва, ако би могло даже и 95 процента.Е ето го и фи
150
11
 
57
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Кой оцелява при внезапно настъпили трудни условия-подготвения или неподготвения?А Третата световна война започна на 11.09.2001 когато американците си бутнаха кулите!Под удобния предлог "борба с тероризма" започна походът за Новия световен ред-тотален контрол на САЩ над света!Естествено,има несъгласни,но само Русия има силата да спре тая наглост и го прави както може.Нима очакват тя да се предаде?Не и сега!По-скоро ще има ядрен апокалипсис.Затова нека не се ангажираме с чужди каузи,не е наша вой
149
9
 
58
 
! Отговори
бай петко преди 7 години
колкото до медийното затъмнение то е навсякъде и причината е че в Алепо се случват странни неща и главорезите обучени и финансирани от САЩ не могат да се измъкнат то и за това е цялата врява уж се бият срещу тероризма а по всякакъв начин искат да спасят същите тези терористи те САЩ по погрешка удариха и сирийската армия... иначе обвиняват Русия и Сирия че не използвали умни бомби и загивали цивилни...долни нагли лицемери... това са САЩ
148
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Леле, тия съвсем са откачили!