Третата световна война вече е започнала – по руската телевизия!

Коя е причината за тази треска?
13 окт 2016 21:15, Елка Василева
455
Третата световна война вече е започнала – по руската телевизия!
Снимка: архив, Reuters

Трета световна война може би няма да има, но за хората, които си пуснат телевизорите в Русия, тя вече е започнала, пише Франс прес.

Водещият на централната информационна емисия на държавната телевизия в неделя вечерта съобщава, че руските противовъздушни батареи в Сирия ще "свалят" американските самолети.

По новинарската телевизия "Россия 24" дават репортаж за подготвянето на бомбоубежища в Москва в случай на ядрено нападение.

В Санкт Петербург информационният сайт "Фонтанка" твърди, че губернаторът иска да определи дневна дажба за хляб за бъдеща война въпреки обясненията на властите, че искат просто да стабилизират цената на брашното.

А по радиото се обсъждат учения на "гражданска защита", в които според министерството на извънредните ситуации ще бъдат мобилизирани 40 милиона руснаци за една седмица. В програмата са предвидени евакуации на жилищни сгради и действия при избухване на пожар.

Ако пък някой си изгаси телевизора и тръгне на разходка по московските улици, е много вероятно да попадне на огромни "патриотични" графити на пропутински художници и на организацията "Сет", която покрива сгради с изображения на мечката символ на Русия или раздават бронежилетки с нарисувани гълъби на мира.

Причината за тази треска, за това увличане по неизбежността на "Трета световна война"? Прекратяването на 3 октомври на преговорите между Вашингтон и Москва за сирийския конфликт след провала на примирието, което двете сили договориха с голяма настойчивост в Женева през септември.

Веднага след това руските и сирийските бомби превърнаха Алепо в "ад на Земята", както се изрази ООН, и предизвикаха критиките на Запада.

Междувременно в Сирия руската армия продължи да действа сама през седмицата, разполагайки във военната си база на сирийското пристанище Тартус противовъздушни батареи С-300, способни да поразят изтребители. Тя изпрати и корвети, оборудвани с ракети, които на теория могат да потопят военни кораби. С други думи това е демонстрация на сила, насочена не към джихадистите и другите сирийски бунтовници, а към американския флот и авиация.

Конфронтация

В Москва, където руските и западните журналисти лягат и стават с комюникета, изпращани от руското министерство на отбраната, конфронтационната атмосфера се препредава и допълва от медиите. Говорителят на руската армия генерал Игор Конашенков отправя предупреждения към Белия дом, Пентагона и Държавния департамент.

"Напомням на американските "стратези", че противовъздушните ракети С-300 и С-400, които подсигуряват въздушното пространство на руските бази "Хмеймим" и "Тартус", имат радиус на действие, който може да изненада която и да било неидентифицирана летателна машина", каза той на 6 октомври. Това бе едва прикрита заплаха срещу САЩ.

В ефира на държавната телевизия "Россия 1" водещият Дмитрий Кисельов, който е и шеф на Руската информационна агенция "Новости", обобщава идеята на ген. Конашенков за "обикновените хора като вас и като мен": "ние ще свалим" американските самолети. После разкри "план Б" на САЩ за Сирия. "План Б, най-общо казано, е, че САЩ ще прибягнат към пряко използване на сила срещу армията на президента Башар Асад и срещу руската авиация", каза той.

"Трябва ли да се страхуваме от провокации? Именно по този начин САЩ се включиха във войната във Виетнам", каза Кисельов, след което предупреди западняците, че разположените ракети в Калининград - руски анклав, граничещ с Полша, могат да бъдат въоръжени с ядрени бойни глави.

"Днешна Русия е повече от подготвена - най-вече психологически - за новата спирала на конфронтация със Запада", написа Георгий Бовт в статия за информационния уебсайт "Газета.ру".

Политологът предвижда два сценария, имайки предвид икономическите затруднения за Русия. Според първия, оптимистичен, двете сили ще "постигнат споразумение за новите условия на съвместно съществуване, нещо като втора ялтенска конференция", казва той, визирайки разделянето на сфери на влияние между САЩ и Съветския съюз след Втората световна война. Катастрофалният сценарий е Русия да реагира според добре известните правила на улицата: "ако боят не може да бъде избегнат, удари пръв".

В интервю за РИА "Новости" последният съветски президент Михаил Горбачов, който преди 30 г., заедно с американския президент Роналд Рейгън стана инициатор на началото на края на Студената война, предупреди неотдавна, че светът "се приближава до опасна зона".

Първият признак на разведряване след няколко дни вербални нападки дойде в сряда, когато Москва обяви, че в събота ще има международна среща за Сирия в Лозана. Тя вече изглежда като последен шанс за американския държавен секретар Джон Кери и за руския външен министър Сергей Лавров. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


455
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
0
 
35
 
! Отговори
гост преди 7 години
***, не си добре! Не само си на дъното, но и копаеш надолу! Какво може да направите за пари, се чудя!
186
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека спрат петрола, пък да видим кой ще рухне първи ;)Спомни си какво стана през петролната криза 1970-те години.
185
13
 
52
 
! Отговори
а мисли малко бе преди 7 години
До SSМай нямаш много умствен багаж-ако спрът да използват петрола в света----първи ще се срине долара...защото е вързан към петрола.....дееееее и умниците имало в козяк......
184
18
 
57
 
! Отговори
SS преди 7 години
Глад батка . Северна Корея не е сама.Злите империалисти от запад искат да нападнат добрите руснаци и да им вземат нефта които след 10-20 години никой няма да ползва.Ха-ха ***.
183
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** е преровила някакви сайтове тип БЛИЦ, ПАРТЕНКА, ДНЕЦ. БГ, преписала е глупостите и ето ти я Водеща новина, явно в биг брадър нищо"скандално" не се е случило.НАрода лае ли лае!
182
25
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей втръснало ми е от безгръбнани русофилистични дупeдaвци
181
19
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей тия руснаци ментално още са в 44а. *** нация.
180
10
 
57
 
! Отговори
ПРАВИ СА БРАТУШКИТЕ преди 7 години
Искаш ли мир-готви се за война..............ДОКАЗАНА МЪДРОСТ ОТ ВЕКОВЕ.Та козяците да не пищът много...много....
179
26
 
51
 
! Отговори
бг преди 7 години
Матросовци марш в Северна Корея!Чак тогава ще оцените демокрацията.
178
32
 
56
 
! Отговори
ушоооо, ушо преди 7 години
руския народ бил по-готов за война. Винаги е бил по-готов защото мизерния им живот не струва нищо. Но през 21-и век войната се печели с технологии, ако yрода путин имаше и най-малък шанс за победа, отдавна да е започнал тая война.
177
20
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали знаете, че веднъж месечно другаря Ким чен Ун е в цикъл и обявява война на Америка всеки месец по веднъж.Е същото се случва и с любимия ви другар Путин
176
27
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
DOLU RUSIA - SVOBODA za BULGARIA !!!
175
12
 
57
 
! Отговори
ШибиРиби преди 7 години
До хахаНе знам руснаците ама бг винаги излиза от войните с едно море по малко. Твоите познати, приятели и ти може след една война да ходите на черно море с визи след руските войни
174
8
 
67
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
И докато Западът е зает в това да приема "бежанци", да търси трети пол и да отстоява правата на "различните", то руският народ здраво се подгатвя за един бъдещ военен сблъсък.Бъдете сигурни, че по-здравият в духовно, морално и по-издръжливия във волево отношение народ са руснаците.Меките китки от Запада са силни единствено скопоплатените продукцзии на Холивуд ...
173
12
 
66
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Западняците си мислят, че руснаците се шегуват ..Не, това не е нито Садам Хюсеин, нито Муамар Кадафи с неговите камилари. Русия не е Северна Корея също ...Това е Руската федерация - най-голямата държава в света и държавата с най-голям ядрен потенциал в света !Така че, докато на западните европендели им е смешно, скоро може и да им се стъжни.Мой приятел беше на миналата Нова година в Москва.Той каза, че за пръв път от много години насам руснаците са си пожелавали в новогодишните тостове мир
172
16
 
47
 
! Отговори
ШибиРиби преди 7 години
Тея без война не могат да живеят. Толкова полигони си имат що не се трепят там.
171
0
 
34
 
! Отговори
dn13 преди 7 години
До ВилиОхо, значи се е вдигнал. Преди години беше колкото на Индонезия.
170
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А, ПреДСТАВЯМ си, летят руски играчки Играем си на война ! Но д7а не си ми у дома! Ще ги убия!
169
19
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русофилите са българофоби ! Къде са волжките българи? Нямате шанс българомразци , Русофили !
168
15
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин ни цака, изнудва ! Факти против твърдението ми? А за архитите ни? Питам българомразци