Руснаците чакат трета световна война, Кремъл смекчи тона

Путин критикува силовите структури, коментира руски политолог
31 окт 2016 21:46,
298
Руснаците чакат трета световна война, Кремъл смекчи тона
Снимка: Reuters, архив

Кремъл сменя риториката си - в края на миналата седмица руската власт изстреля цял залп от помирителни изказвания на най-високо равнище, констатира "Ведомости". Мнозина коментатори заговориха дори за "размразяване", както наричат в Русия смекчаването на съветския комунистически режим по време на десталинизацията в средата на миналия век, отбелязва вестникът.

Основен източник на такива сигнали според него е речта на руския президент Владимир Путин пред международния дискусионен клуб "Валдай", произнесена на 27 октомври в Сочи. Изданието сочи за пример критични думи на Путин срещу силовите структури в Русия и по-специално министерството на отбраната.

Политологът Николай Петров нарича подобни стъпки "антинегативен популизъм" - "когато, вместо да предложат нещо позитивно, първо плашат хората с повече негативи, било то рязко поскъпване на водката или голямо вдигане на акцизите върху тютюна, а после намаляват негативите и ни карат да се радваме, не че са ни дали нещо, а че са ни взели по-малко" от очакваното.

Изявленията в полза на мира и човешките права се отправят съгласувано и едновременно, следователно се решава някаква тактическа задача, смята всекидневникът, цитиран от BBC. Той допуска, че Кремъл отново намеква на Вашингтон за евентуална сделка, която да приключи за Русия с отмяна на санкциите в обозримо бъдеще. Според "Ведомости" обаче Москва няма какво да предложи сериозно на Запада, за да бъде подновен диалогът: "А самите помирителни изявления на фона на мобилизационни очаквания ти дават възможност да изглеждаш миротворец, без да променяш курса. Това не е размразяване (в политически план), а като техническо обслужване на хладилника".

Москва няма да остави без отговор предстоящото догодина увеличаване на натовското военно присъствие в Литва, Латвия, Естония и Полша, предупреждава посланикът на Русия в алианса Александър Грушко в интервю, което помества днес "Известия".

От лидерския форум на НАТО в Уелс министерските срещи на страните от алианса протичат като цяло "в същия коловоз" и за жалост без никакви позитивни сигнали за руско-натовските отношения. Този курс добива все по-траен характер. В рамките на т. нар. укрепване на източния "фланг" на алианса например се формират "подсилени" многонационални контингенти на батальонно равнище, които в началото на 2017 г. ще бъдат развърнати в балтийските страни и в Полша, заявява Грушко в интервюто, цитирано от ТАСС. Пактът засилва присъствието си и в района на Черно море, посочва той и подчертава, че "мерките на НАТО няма да останат без отговор".

Според половината жители на Русия днешното изостряне на отношенията между Русия и САЩ по повод конфликта в Сирия може да прерасне в трета световна война. Това показват данни на социологическия център "Левада", информира "Ведомости".

Развитието на събитията около Сирия се отразява в общественото съзнание като нарастване на напрежението и повишен риск от военна конфронтация, а всеки сблъсък между сили на Русия и на НАТО се възприема като риск да избухне глобална война, обяснява зам.-директорът на "Левада" Алексей Гражданкин.

Исканията на хората към властта добиха двойнствен характер: от една страна, не бива да отстъпваме, от друга - "трябва да се разберем някак, защото си е малко страшно", коментира наблюдателят Алексей Макаркин. "Жителите на Русия събират всичко това в една конкретна формула - да се разберем, но според нашите условия. Така избягваме война и укрепваме позициите си в света", казва той. За хората в Русия вече не е толкова важно страната им да бъде уважавана на Запад, по-важно е там да се страхуват от нея, добавя експертът.

Руската опозиционна Партия за народна свобода (ПАРНАС) настоява за трайно застудяване в отношенията между Запада и Москва, пише "Независимая газета". Според вестника зам.-председателят на ПАРНАС Владимир Кара-Мурза предлага европейските страни да приемат свой "закон Магнитски" по аналогия със санкциите срещу руски държавни служители, приети от САЩ.

Юристът Сергей Магнитски почина в московски затвор през 2009 г., след като обвини руски чиновници, че са откраднали 230 милиона долара от държавата чрез данъчни измами. Руският съвет за човешките права към президента заяви, че той е бил бит в затвора и му е била отказана медицинска помощ. Заради случая Магнитски САЩ приеха специален правозащитен закон и наложиха санкции на руски държавни служители.

Днешна Русия започва да напомня Съветския съюз, е изтъкнал Кара-Мурза неотдавна на форум в Рига.

"Съветските чиновници обаче не си държаха парите в западни банки и не пращаха децата си да учат в чужбина. Затова призоваваме да бъде спрян износът на руска корупция и да се наложат лични санкции на нарушителите на човешките права", заявил той.

Тези дни руският опозиционер е отправил своето предложение към парламентаристи от Латвия и от Холандия, както и към евродепутати, твърди изданието. Личните санкции срещу чиновници, нарушаващи човешките права, днес са единствената помощ, която Западът може да предостави на хората в Русия, смята ПАРНАС. Идеята обаче среща съпротива в Европа, отбелязва "Независимая газета".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин води по брой войни на глава на диктатор за всички времена така, че е логично мужика да очаква най-сетне третата световна война. Той знае, че няма да спечели, но освем мизерията няма какво друго да загуби. Да му мислят "челистите" !
166
7
 
4
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До 220Има една снимка от Грузия един руски военен от степите(самия той е с дръпнати очи) стои на средата на пътя с картечница в ръце, Без каска и бронежилетка, но с неизменната моряшка фанелка подаваща се под униформата.Срещу него има дузина джипове с Грузински военни с каски, бронежилетки оръжия какви се сетите всичко стил НАТО ВОЙСКИ(колко сме КУУЛ и ГОТИНИ).Грузинците отстъпиха. И това пред обективите на камерите.
165
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия и Китай започват да променят политиката си - разширяване зоните на тяхно влияние първо в Африка/Китай има вече 3 военни бази на източните брегове на Черния континент - Судан, Джибути и Танзания./, после в Европа. Западът се опита да спре това с арабските"Пролети"/изгониха 30 000 китайски специалисти и 10 000 руски от Либия/, но сега ще гризнат дръвцето. Единственият шанс на САЩ и ЕС да избегнат икономическото задушаване е нова световна война. Не че това ще ги спаси, но така се постъпва от
164
4
 
5
 
! Отговори
До 219 преди 7 години
За рашка=говняшка ли питаш?Самите руснаци нямат уважение към родината си, но ти както винаги си по-католик от папата. Браво, изкара няколко копейки днеска!
163
9
 
4
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Сун Дзъ 195Грузинците бяха обучени от Американците, въоръжени с Полски НАТОвизирани Т-72, Турски БТР, Имаха Американски командни пунктове и радиостанции(като плениха един такъв пункт шефа на пентагона в ефир изглеждаше като че ей сега ще получи инфаркт) Израелски ПВО комплекси за близко действие. Украински Бук-М1 с Украински ракетчици които бяха много ефективни и свалиха Руски самолети докато Су-34 не го унищожи. Рашките се справиха в Грузия за колко дни?
162
5
 
12
 
! Отговори
Сп???нс преди 7 години
!? ако се сетите 90-те години ВСИЧКИ американски филми въртяха сюжети около трета световна война - то не бяха извънземни , ядрени подводници , терористи с химическо оръжие на центъра на Новия Йорк и т.н. и сега изведнъж руснаците сънували 3-та световна хахах
161
4
 
4
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Гигов 201Леле колко си ЗАЛьОХАНАсад имаше ВХ газове и опаковките бяха написани на Английски. Ако не знаеш какво е ВХ да те светна. Една капка в затворено пространство може да убие човек. Не винаги стандартните военни химически облекла са достатъчни за да се предпазиш от тази гадост. В много случаи инжекцията с противоотрова не действа.Ако АСАД беше ползвал дори само един боеприпас от 25кг ВХ газове в кое да е населено място щеше да има ХИЛЯДИ УБИТИ и няколко НЕЩАСТНИЦИ ВИДЕЛИ ТОВА ЛИЧНО
160
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Джаф,джаф....паленцата лаят,керванът си върви....
159
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе тука пълно с разбирачи беее..... тцтцтцтцт....Браво!!!!
158
12
 
4
 
! Отговори
пехотинец преди 7 години
Българската Армия трябва да нанесе безпощаден ядрен удар по варварска Русия чрез изстрелване на Българските ракети с далечен обсег "Тракийска Комета-1 и Тракийска Комета-2" Русия показа че за 100 години предизвиква само кризи и човешки страдания! Няма право на съществуване!
157
8
 
7
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Че то Турция и Рассия не е ли все едно вече, я как се пляскат и прегръщат двамцата другари. Щом у фейса основната путинофилска страница изкарва Ердоганя пръв държавник, а Кадыров бъдещ рассийски президент, работата е ясна
156
1
 
2
 
! Отговори
211541233 преди 7 години
До 200Готов ли си да се обзаложиш ? Дали ти стиска -я да видя ?
155
0
 
4
 
! Отговори
До ззз преди 7 години
Статията е преводна. Вчера я четох в lenta.ru
154
2
 
7
 
! Отговори
оптимист преди 7 години
Сърбите изритаха десет "вежливи люде", а ние ги каним. Много сложни избори. Но аз вярвам. После този генерал няма да го поканят и в Сирия щото сигурно е такъв летец какъвто и политик.
153
3
 
6
 
! Отговори
ззз преди 7 години
АБЕ Марийче, каква е тази ПОРЪЧКОВА статия?!Така безогледно не се лъже, щото моментално бесва лъжата!То да лъжеш качествено си е изкуство, а в тази статия освен цитати на про американски медии и политици не видях!А и заключенията са така изсмукани от пръстите, че направо не са за коментиране!Всяко изречение трябва да се чете в отрицателна форма за да е близо до истината.
152
7
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Е затуй се дразня на нашта мазна путинофилска политическа клика, дето само му кляка и му се мазни, барем вземе некоя троха от "Големите енергийни проекти". Дори сърбите му показаха един по-дебел тия дни
151
3
 
4
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Рашките са толкова зле, че дори да махнат джуджетата и пикатентропа, ще им трябват стотина години докато навлязат в цивилизацията.
150
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Путин му се изтропаха в ушaнката :)
149
6
 
15
 
! Отговори
Гигов преди 7 години
Повтаря се ситуацията от 2013 г. Като мазен котарак Путин предложи,в името на мира да съдейства,Асад да премахне химическите оръжия/които дефакто са Руски/.И до днес се питам,как можаха западняците да му повярват и го оставиха да избие милиони и още толкова да емигрират? Повече не трябва да им се вярва Рашките лъжат. А на предстоящите избори,всеки гласувал в полза на Червените е като Путин,лъжец лицемер и мерзавец.
148
3
 
16
 
! Отговори
Пенсионер преди 7 години
Примитивен и крайно изостанал народ .Явно им се иска да живеят колкото се може по-зле.