Бежанци на училище в Германия – завръщане в реалността

Те трябва да наваксат с ученето, но лесно ли е в друга страна?
25 ное 2016 20:29,
43
Бежанци на училище в Германия – завръщане в реалността
Снимка: архив Reuters

За Мустафа най-трудното в немския е коя членна форма да използва за дадена дума - мъжката "der", женската "die" или средната "das". "И умлаутът", добавя приятелят му Мажд, който също е отчаян от сложността на този език.

Двамата сирийски тийнейджъри обаче не се оплакват сериозно. След като са избягали от бушуващите в страната им сражения и са оцелели при тежкото пътуване до Европа, те се радват да бъдат отново на училищните скамейки - изключително важен етап от завръщането към нормален живот.

Мустафа, Мажд и семействата им са сред около 890-те хиляди бежанци, които пристигнаха миналата година в Германия, една трета от които малолетни и непълнолетни. Сега страната е изправена пред гигантската задача новопристигналите да бъдат поети от образователната й система, което ще струва по 2,3 милиарда евро годишно.

Препятствията са големи. Повечето млади хора не са знаели и дума немски при пристигането си и обикновено са били пропуснали месеци или дори години училищно обучение. А много от тях са травмирани от преживяното в Сирия, пише Мишел Фицпатрик от Франс прес, цитирана от БТА.

"Това е огромно предизвикателство", уверява Илка Хофман от най-големия германски учителски синдикат, ГЕВ.

Тя смята, че Германия трябва да назначи още около 24 000 преподаватели, за да се справи с този наплив. Има и спешна нужда от училищни съветници и психолози.

"Травмите се проявяват по различни начини. Не сме добре подготвени за тях", казва Хофман.

Интензивно обучение

Мустафа и Мажд са записани в училището "Хайнрих фон Брентано" в Хоххайм, живописен град западно от Франкфурт. Това учебно заведение е разкрило две паралелки за интензивно преподаване на немски на 22 ученици бежанци, повечето от които са дошли от Сирия, Ирак и Афганистан.

Тук, както и в другите училища в страната, девизът на канцлерката Ангела Меркел "Ще се справим" не е просто лозунг, а ежедневна мисия.

В класа на Мустафа обстановката е весела, но за учителя Михаел Смиралия има много предизвикателства: той трябва да лавира между напреднали в немския ученици и такива, които още учат латиницата. Към това се прибавя трудността да се работи с травмирани тийнейджъри, които понякога имат проблемно поведение в час.

"Бързо си дадох сметка, че "интензивната" паралелка ще е интензивна и за мен като преподавател", казва Смиралия, докато учениците му четат диалог с насечен и колеблив немски.

Преди това той е бил съветник по семейни въпроси и е работил с травмирани млади хора, което му е "от невероятна полза" в сегашната му работа.

"Имам ученици на възраст от 12 до 15 години, които са събрали достатъчно страх за цял живот. Когато се отварят към мен, това е подарък, позволява ми да ги разбера по-добре и да се справям с неподходящо поведение", обяснява учителят, като подчертава колко е важно да се създава на учениците усещане за безопасност, за да могат да споделят.

Разчупване на леда

За учениците бежанци истинското изпитание ще дойде, когато им се наложи да напуснат изолираната среда на интензивната паралелка и да отидат в нормален клас, където учителите трябва да се съобразяват с учебната програма и може да нямат нито времето, нито средствата, за да им помагат индивидуално.

За улесняване на прехода бежанците от училище "Брентано" вече прекарват по няколко часа седмично с германските си съученици в часовете по английски, математика и физкултура.

Езиковата бариера обаче се запазва. "Учителите говорят толкова бързо, че почти нищо не разбирам", казва със съжаление Мустафа.
Това обаче помага за разчупване на леда между новодошлите и германските ученици, както и футболните мачове в междучасията. "Играем заедно и немският ни се подобрява", разказва Мустафа.

Тийнейджърите в интензивните паралелки признават, че все още са по-склонни да се събират помежду си.

"Нямам много контакти с германските деца, но всички са много симпатични", каза 14-годишната афганистанка Марджан.

Една от главните разлики с предишното й училище са смесените паралелки и за нея това е добре. "Разбираме се по-добре като учим заедно", смята тя.

Мустафа пък не е особено убеден в това. Когато момчетата и момичетата учат заедно, "момчетата мислят само да казват "обичам те" и не учат. Не съм ли прав?", пита той със срамежлива усмивка, докато приятелите му избухват в смях.

Във всеки случай връщането в училище позволява на тези тийнейджъри отново да кроят планове за бъдещето си. Мустафа иска да бъде пилот, защото му се струва невъзможно да направи кариера в това, което наистина го вълнува - каратето.

Марджан се колебае между адвокатка и гримьорка, а Мажд е решен да стане полицай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
5
 
! Отговори
Трол преди 7 години
890 хиляди,а в един град 22 учащи се!!Яката интеграция значи върви,щом е такава бройката.........
23
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интегриране на ислям в Европа, ако не спрат до 20-30 год. Европа ще е арабска страна и край с правата на жените и с цялото развитие, всичко за което сме се борили.
22
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
живописен град западно от Франкфуртбеше
21
2
 
23
 
! Отговори
Лорда преди 7 години
Мно го се лъжем хора .Тая зган не иска да работи .Старатамеркил ги кани защо ли ми просто е ... мажете в германия 50%са *** трябва им разлодни коне ..а и германките много много не избират ... имат и 20000000 пенсионери а им трябва и работна рака
20
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия афганистански гадове знаят много добре какво правят, координирано си правят провокация и вследствие политическа предпоставка за обоснован терористичен акт. Гледат ни в очите и ни презират, а лявата преврверзия и Сорос и БХК ги защитават морално и материално и политически. Кукувиците са е тук, и ни избутват от нашия дом! Трябва хибриден отговор на тези гнусни пришалци ислямски!!
19
0
 
60
 
! Отговори
G преди 7 години
Горките немски деца, най-вече момичетата и то русичките. Тези със сигурност ще развалят цяло едно немско поколение. Данке меркел!
18
0
 
36
 
! Отговори
АНТИ преди 7 години
до 20Ти как мислиш тези да блъскат за български заплати?!Щото чорбаджиите-изедници повече не дават.
17
5
 
17
 
! Отговори
VUNDABAAA преди 7 години
TE ISKAT I PO EDNA BELA GERMANKA ARIIKA>>>SLED KATO NAUCHAT NEMSKIA DA SE UPRAGNIAVAT
16
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 16Запада се разбра с нашите соц. предатели да свалят бай Тошо, като обеща да не им търси сметка за кражбите и т.н.Разбира се без главния предател Горбачов нямаше да стане точно така.
15
3
 
46
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Само малко да понаучат немския и веднага заформят тарторски групички, след което започват да тормозят останалите деца. Вероятно техните деца вече ще са по-цивилизовани, но това е далеч в бъдещето.
14
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ХА-ХА-ХА !Никой не се е отказвал от социализма, просто го измъкнаха под носа ни и никой не възрази. Хората все пай възлагаха надежди на БСП да ни върне соца, но останаха излъгани, а някои още продължават да се залъгват с тази милионерска партия.
13
2
 
13
 
! Отговори
Рупърт преди 7 години
На всеки пост по един цензор
12
9
 
77
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Как смятате, ако преди 27 години някой беше казал на българите, че евроинтеграция всъщност означава и ислямизация, дали щяхме да се откажем от социализма ?!...Няма какво да се залъгваме. Меркел нейните господари целенасочено подменят етническия и расов състав на Европа.
11
43
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До отдавна казаноМного кухо канче си, немците са 80 милиона, 1 милион мигранти ще се разтворят без проблем, и ще се натискат да учат немски. А в България не искат да стоят и палят лагерите защото ги държат насила.
10
59
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РупъртДобре че бяха тия 500 години, да държат българите на едно място под опеката на султана, иначе преди това България се беше разпаднала. Трябва ръка да целувате на Османската империя и на султана.
9
0
 
33
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
ako ti otide6 v Germania i ne znae6 gram nemski vapreki 4e si evropeiski grajdanin 6te ti pokajat patq vednaga a tiq 6te gi u4at i obrazovat posle i rabota 6te im namerqt a na tebe 6uta v zadniq djob
8
1
 
45
 
! Отговори
отдавна казано преди 7 години
До Платена статияКрепостта се превзема отвътре.
7
3
 
48
 
! Отговори
Платена статия преди 7 години
Платена статия, или от ***, или от глобалисти или някакви друг вид служители на тъмните сили. Германия ще има мюсюлмански проблеми докато исляма е жив в Германия.
6
1
 
38
 
! Отговори
Рупърт преди 7 години
500 години стигат !! Сега на запад ще се учат .
5
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес е много черен петък ходете да пазарувате, капитализма чака пари от вас.