Какво пият в Русия? Водка, антифриз, препарат за вана!

"По-добре пенсионерът да пие ликьор от глог вместо някое менте"
23 дек 2016 22:33, Елка Василева
139
Какво пият в Русия? Водка, антифриз, препарат за вана!
Снимка: архив, Reuters

Отвън изглежда като изоставен обор, заобиколен от заснежени полета. Вътре обаче руската полиция намери мини завод за водка, който можел да пласира хиляди литри на черно.

Почти индустриалното оборудване, открито в сградата на входа на село Кучки, на стотина километра северно от Москва, е само едно от лицата на трафик, който обхваща от дестилирана в семейната кухня водка до парфюмиран препарат за вана, който доведе до смъртта на повече от 70 души тази седмица в Сибир, пише Франс прес.

Няколко часа след намесата на силите на реда пластмасовите варели, електронните дисплеи и дългата няколко метра поточна линия за бутилиране остават непокътнати.

Още по темата

В натрупаните кашони полицията и служителите на държавния орган за регулация на пазара на алкохолни напитки (РАР) са преброили над 100 000 половинлитрови бутилки с отлично подправени етикети и бандероли.

Всяка бутилка, за по-малко от две евро, излиза до три пъти по-евтино от законната водка. И е опасна за здравето. "Не знаем от какво са правели тази водка", подчертава говорителят на РАР Александър Куликов.

Поне инсталациите изглеждат относително чисти. При предишна проверка в друг обор "работеха в кал до колене", спомня си той.

След като забраниха продажбата на алкохол нощно време и в будките и увеличиха акцизите, властите сега се съсредоточават върху тези незаконни производители в борбата си срещу нарушения с пагубни за здравето на руснаците последствия.

Благодарение на засилено междуведомствено сътрудничество са разбити над 170 незаконни цеха и са конфискувани над 37 милиона литра от октомври 2015 г., когато влезе в сила наредбата, която възлага тази задача на РАР.

Както признава Куликов, целта не е само санитарна, а и бюджетна, тъй като РАР е подчинен на министерството на финансите. "Незаконните производители не плащат данъци", напомня той.

Освен това законът вече задължава законните търговци да са свързани с електронен регистър, който проследява всяка бутилка от производството до продажбата. Това прави почти невъзможна всякаква продажба на незаконно произведен алкохол.

В резултат на това след няколко години упадък официалната статистика показва скок в продажбите на водка тази година, което е знак, че черният пазар е в отстъпление.

Специалистът по въпросите на алкохола Вадим Дробиз смята, че делът на черния пазар в твърдите алкохоли е спаднал от 65 процента миналата година на 50 процента през настоящата. Според него трудно може да се постигне нещо по-добро, защото около 25 милиона руснаци нямат достатъчно пари да пазаруват алкохол по законен път.

По липса на средства най-бедните стигат дотам да прибягнат до козметични продукти, продукти за почистване или антифриз за коли, които вземат хиляди жертви в бившия Съветски съюз.

Миналия уикенд в Иркутск (Сибир) над 70 души починаха от пиене на препарат за вана, съдържащ метанол - отровна форма на алкохол.

В края на 2014 г., когато инфлацията растеше главоломно, а покупателната способност на руснаците рязко спадаше, Владимир Путин изрази безпокойство от механичното увеличение на цените на водката върху консумацията на алкохол менте. Минималната законова цена бе понижена и оттогава се е покачила съвсем леко до 190 рубли за половин литър, което е около три евро.

Действително, историята показва на руснаците, че борбата с алкохолизма трябва да се води внимателно. В началото на Първата световна война наложеният от император Николай Втори сух режим насърчава дестилирането на алкохол менте и обезсърчава войската. В края на 80-те години водената от Михаил Горбачов кампания срещу алкохолизма усили непопулярността на бащата на перестройката.

В санитарно отношение обаче мерките от последните години дават плод. За десет години смъртността от алкохол е спаднала наполовина, а продължителността на живот, която през 90-те години бе спаднала до тревожно ниски равнища, отново се покачва.

"Злоупотребите намаляват", потвърждава Евгений Брюн, директор на Центъра по токсикология в Москва. Той отбелязва, че регистрираните отравяния са намалели с 30 процента за три години.

"Трябва обаче да се отиде по-далеч" казва лекарят и изразява безпокойство от появилото се неотдавна явление "аптечно алкохолизиране".

На растящ успех се радва ликьорът от глог. Той е предназначен за борба с високото кръвно или безсънието и се продава по няколко десетки евроцента флакона. С него човек може да се напие евтино. Същото важи за някои козметични лосиони, чиито продажби нарастват.

Засега ликьорът от глог се толерира от властите, които искат по-добре да контролират разпространението му. Министерството на здравеопазването предвижда да ограничи продаваните флакони до 25 мл. Министерството на финансите пък иска да го таксува като алкохол.

След драмата в Иркутск Владимир Путин нареди на правителството да затегне регламента за продажба на съдържащи алкохол хранителни, козметични и фармацевтични течности, за да се понижи потреблението им, без обаче да говори за забрана, за каквато призовават някои хора.

Според експерта Вадим Дробиз разликата всъщност е в производството: законно продаваните фармацевтични продукти и лосиони са относително безопасни, за разлика от домашно произведените ментета.

Така например жертвите в Иркутск са пили препарат за вана, който имитирал известна марка есенция от глог, но в него обичайният етанол бил заменен с метанол.

Затова експертът предупреждава да не се въвежда твърди строго законодателство над продукти, които за милиони руснаци са единственият начин да се напият.

"Дано не увеличат цените им до тази на законната водка! По-добре пенсионерът да пие продаван в аптеките ликьор от глог вместо някое менте", казва той.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още по темата: алкохолРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В случая става въпрос за "социално изпаднали" индивиди - разни клoшари и тем подобни. -----Ама в матушката има клошари ли бре???????Кво ми я хвалите тогава? За 100-200 клошари се занимават Путин и Медведев? Аааа, не били 100-200, а 25 млн от 140, ами то това са 20% бре. Нация от клошове.
28
10
 
2
 
! Отговори
RUSSIA the best преди 7 години
39 - Що , вие не пълзите ли като червеи по целия свят ? И който веднъж е излязъл от България , не иска в никакъв случай да се върне. Около 3 милиона са навън , а колко сте като население ?
27
3
 
13
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
До Анонимен -Ами като е толкова хубаво в Рашка ще ни обясниш ли защо руснаците са плъзнали като *** по целия свят??? Всичко което може да бяга,пълзи и ходи се спасява от тоя ад...
26
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
българина винаги си е патил защото постояно плюе и пикае срещу вятъра...
25
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В случая става въпрос за "социално изпаднали" индивиди - разни клoшари и тем подобни. Дори и медиите да го завъртат в русофобия, истината е че естествения подбор просто е изчистил малко ***. Нормалните руснаци си пият качествен алкохол, определено по-качествен от този, който се пие тук. Също така, според официални статистики, Русия е едва на 9-то място в света по употреба на алкохол, повечето държави преди нея са европейски...
24
10
 
9
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
вие пишете за алкоходисти а не за нормалният руснак повечето от населението си пият коняк шапанско водка и бира.същото се отнася за българите.и в българия имаше смъртни случай с менте ракия.алкохолистите са на всякъде
23
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До kiroПрощавай, брат, ама аз до сега бях евро-атлантик до мозъка на костите. Обаче, бежската тема ме промени изотвътре, жестокостта ми се сломи, както е рекъл поета. Та така, ако трябва да избирам между шиб. маз.., гнус... арабели и също такива руснаци, сещаш се кое ще избера. И двете са факт - най-големия завод в БГ руски, 400хил. имат имоти, Булгартабак, АЕЦ, туй-оуй, вече има хиляди живеещи в БГ руснаци..?! Ненавиждам руската, имперска политика, ама ИСЛЯМИСТИТЕ?! Че аз съм православен, ***.
22
10
 
2
 
! Отговори
RUSSIA the best преди 7 години
26 - Изключително неправилно цитиране на Моканина от разказа на Йордан Йовков " По жицата ". Той казва " Боже , колко мъка има на този свят , боже ! " , т.е нищо общо с Русия. Поне писателите си познавайте и ползвайте правилно написаното от тях.
21
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
във изостанала Русия трябва предварително да платиш 400$ и да чакаш няколко месеца да ти дойде реда да гледаш театрална постановка в Балшой театър например...
20
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В хамерика пък се тровят със соли за баня. Да не говорим че полицията всеки ден трепе минимум по 5-6 невинни. По официални данни във ФАЩ има по 2 масови престрелки с повече от 5 жертви на ден.
19
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия има много врагове отвън които се опитват да я съсипят отвътре. Маса и пари се наливат за производство на менте алкохол и наркотици, заразяване със спин и още камара други неща.Русия трябва да засили наказателната система, определено да върне смъртното наказание. Сурови, дори жестоки и публични наказания за пример на всички с мераци да взимат от фондовете на ЦРУ за разпространяване на "демокрация".
18
1
 
6
 
! Отговори
До Анонимен преди 7 години
Ленин е умрял от сифилис. Не съм чувала да е гей.
17
5
 
13
 
! Отговори
Ани преди 7 години
Боже колко мъка има в тая Русия.
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До безпристрастен - Ти ме разсмя .Да не си гей в Русия ( така схванах мисълта ти ),за това ли един гей е в Мавзолей от 102 години и още му се възхищават.
15
17
 
2
 
! Отговори
RUSSIA the best преди 7 години
До ГлогДай пример какво толкова сте построили , че да се посмея добре.Според мен по-точно сте разрушили построеното. Една свястна армия нямате , 300 бежанци в Харманли ви направиха за смях с някакъв импровизиран бунт. Представям си , ако беше истински и организиран от 30 000 хиляди , които щедро приемате постоянно.
14
5
 
20
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
До RUSSIA the best- И кое ви е the best бе. В най-богата на ресурси страна народа живее като в Бангладеш...По разпространение на СПИН надминахте Централна Африка...Това ли ви е the best .Нещастници...
13
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак АГИТпроп есе Какво пият в Русия? ГъГъ на Елха мозъкът се сгъбясал нищо свежо.Какво пиятЛИ ? Ами такова каквото навсякъде по света включително отровените в България, Турция а за коктейлите с дрога в Англия не споменавам дори.Кога ще почнат да глобяват за такива писания ?
12
19
 
5
 
! Отговори
RUSSIA the best преди 7 години
15 - Приятелю , толкова се заблуждаваш , че си свободен. Напротив , освободихме ви от турско присъствие , за да попаднете сега под истинското робство.Вари и си пий ракийката , това ще ти остане като утеха.
11
7
 
2
 
! Отговори
Прос Селендур преди 7 години
До Анонимен 9"Евразийски ценности" ако утре някой депресиран американец влезе в някое училище и убие няколко деца какво ще напишете Евроатлантически ценности ли...стига сте злобяли не хубаво...асвен ако ни ви плащат разбира се...
10
5
 
16
 
! Отговори
истински патреот преди 7 години
Браво другаре путлераси! Само така, да защитим по патреотарски майчицата наша и Родина мила - Россия като оплюем *** България. Само така ще сме на ниво и ще покажем и докажем, че сме истински ПАТРЕТОТИ!!!!!!П.П.Пиша го за коментиралите по-долу мои колеги патреоти