Елфи срещу тролове – литовци vs. руската пропаганда в нета

Те разобличават фалшиви профили и манипулации в социалните мрежи
29 дек 2016 21:30,
266
Елфи срещу тролове – литовци vs. руската пропаганда в нета
Снимка: Архив, Reuters

Елфи срещу тролове - това звучи като нещо от "Властелинът на пръстените". Но за Рикардас Савукинас битката, която води той, не е фантазия.

43-годишният бизнес консултант и блогър е част от неофициална интернет армия от литовци, които се опитват да противодействат на това, което според тях е слово на омразата и проруска пропаганда.

"Аз съм просто обикновен човек от Литва, гражданин, забелязал в един момент, че в тази страна се разпространява руска пропаганда от огромен брой групи във Facebook", каза той за Асошиейтед прес на чай в ресторант в стария град на Вилнюс. "Като видях това, си помислих, че не може да е нещо естествено."

Колегите доброволци на Савукинас, нарекли се "елфи", патрулират в социалните медии, като съгласуват действията си по Facebook и Скайп, за да разобличават фалшиви профили. Савукинас каза, че в натоварените дни колегите елфи докладват за по цели 10 или 20, които да бъдат премахнати. Самият той се съсредоточава върху писането, като поддържа личен блог, посветен освен всичко друго на разрушаване на носталгията по съветското време или разнищване на конспиративни теории.

Елфите вършат добра работа, като "разкриват някои манипулации и някои сайтове от социалните мрежи", каза изследователят от Института за международни отношения на Вилнюския университет Нериюс Малюкевичюс, който изучава ролята на медиите във времена на конфликт. Малюкевичус обаче заяви в телефонно интервю, че Литва има нужда от комплексна контрастратегия, за да се пребори с това, което той определя като кремълска пропаганда.

"Елфите са само едно късче от това", каза той.

За руска намеса се говори от двете страни на Атлантика след неотдавнашните избори в САЩ, които изстреляха към властта приятелски настроения към Русия кандидат Доналд Тръмп на фона на твърдения за намеса на Кремъл. По-рано този месец разузнаването на Германия обвини Москва, че се опитва да дестабилизира страната с пропаганда и кибератаки преди планираните за догодина общи избори в нея.

Литва, която като другите балтийски държави дълго е била под господството на Москва, е по-чувствителна към тези тревоги от повечето - още повече, след като Русия анексира Кримския полуостров от Украйна през 2014 г.

А войната между елфи и тролове във Facebook е само едно бойно поле. В кашата са замесени също новинарски уебсайтове и електронни медии.

"Ние признахме, особено напоследък, че срещу нашето общество се води доста голяма и продължителна дезинформационна кампания", каза анализаторът на литовската армия Томас Чепонис. Той заяви, че силата на пропагандата е по-трудна за измерване от танковете или самолетите, но тя очевидно е насочена срещу "наистина доста голямо множество от мишени".

Сред тях беше Делфи - един от главните новинарски сайтове в Литва. Организацията установила, че нейният раздел за коментари се пълнел с проруски публикации непосредствено преди конфронтацията в Украйна, каза главният редактор Моника Гарбачяускайте, и сега има персонал на пълен работен ден, който изтрива най-крайните послания.

Враждебната пропаганда води до по-агресивни действия и от двете страни.

Водещият търговски новинарски канал в Литва - ТВ3 - многократно е атакуван от хакери, засегнали мрежите му три пъти, каза ръководителят на новините му Сигитас Бабилюс. Миналия месец Литва забрани до февруари руския канал РТР Планета, след като руски политик направи антиамерикански коментари, оценени като "подстрекаване към война, раздор и омраза". Предишни години бяха разпоредени подобни тримесечни забрани на руски държавни канали.

Междувременно Литва предприема кампания по телевизията, като призовава гражданите да съобщават за всякаква подозрителна дейност - на улицата или в мрежата.

Тези ходове тревожат представителя на Москва в малката натовска държава.

"Не мисля, че е правилно да се залепва етикет "пропаганда" върху гледната точка на другиго", каза за Асошиейтед прес руският посланик Александър Удалцов. "Винаги е по-добре да използваш контрааргументи, за да докажеш своята истина, но за съжаление нашите западни партньори нямат такива аргументи и продължават със забраните на руските телевизии."

Литовският външен министър Линас Линкевичюс не се извинява за забраните.

"Лъжата не е друга гледна точка", каза той. "Някой може да каже - "това е свобода на словото, всеки може да говори каквото иска". Разбира се, съгласен съм. Но ако става дума за разполагаща с ресурси пропагандна машина, която промива мозъка на хората, това не е просто друга гледна точка. Това е оръжие."

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ех да им имам проблемите на литовците!Параноята е стъпка към шизофренията.За толкоз *** ли имат народа че чистят коментарите под статиите да не би някой да се усъмни в монопола на истината.Не решава ли читателя кое е лъжа и кое истина чрез съпоставка? Цензурата налагана там а и у нас не води ли до директно прехвърляне на руските сайтове и телевизии.Забраната на РТ доведе до бум в гледанията в интернет на откровенно пропагандните репортажи.Кой знаеше тоз канал преди забраната му в някои страни?
124
15
 
6
 
! Отговори
Бай Йордан от Сливен преди 7 години
Аде бе. Аз пък си мисля ,че ТАЗИ СТАТИЯ е част от американо-европейската (айде американската, европата я няма на картата от 20 години, няма кво да се лъжем ) анти-руската пропаганда в европа. Дали съм прав?
123
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
целата тая работа е некъв лов на вещици50 елфа гонят из нета 50 трола, замерват се с дъвки и плюнки, игра за пораснали децакой обръща внимание на руски ***, все едно някой е тръгнал да имигрира на там ... голяма работа, че били съборили некъв сайт, такива неща ставаха и преди 5 години и кво??ИД залезе, дай сега нови страхове и паника ... хакери ще ми влязат в къщата, ужас, ще си сложа СОТ
122
11
 
5
 
! Отговори
да преди 7 години
от значение е само България м.айната й на Америка
121
20
 
12
 
! Отговори
да преди 7 години
руската пропаганда в България може да има успехи,може и да няма,но американската няма никакъв шанс - колкото и да се напъвате
120
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Където и да е по света, това "явление ", се нарича само и единствено цензура ,независимо под каква вънност и повод се прави!
119
6
 
17
 
! Отговори
Правий сектор преди 7 години
Жириновски:"Русия не е Европа" Сега терористичните атентати се извършват в Европа. И ще се извършват в цяла Европа. И на нас това ни е изгодно. Нека те гинат и пукнат.Господ гледа отгоре и всичко вижда!
118
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЕлфаОчакваме щорошоидните *** скоро да кажат, че терористичните актове са евтини популистки ходове на Путин.Терористичните актове са евтини популистки ходове на Путин
117
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Блиц.RU у нас сипе отровна хибридна по мия ежечасно!
116
2
 
16
 
! Отговори
Знаещ преди 7 години
Напишете в you tube - Шпицкомандите на мафията БСП ДПС
115
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 192Тръмп обеща да ги премести още по-далече. В Африка!
114
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПоручикаМоже, ако приемаш Полша за западна Европа!
113
13
 
31
 
! Отговори
Поручика преди 7 години
Литовците са един чудесен народ - чисти, организирани, работливи и честни. Даже руската съветска окупация не можа да съсипе манталитета на литовците. А на ***, който прави по-долу паралел между тех и македонците - литовският език е част от балтийските езици, а не от славянските, неграмотнико. А културата на Литва е тесно свързана със Западна Европа.
112
36
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тва литовците са с манталитета на македонците и украинцитеняма какво друго да се добави по темата
111
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРОРУСКИТЕ ***
110
19
 
16
 
! Отговори
Разпределение преди 7 години
Светът е като едно голямо стадо-има пастири ,има кучета и има овце.Така е било и така ще бъде.Тъпата демокрация внушава на овцата , че от нея зависи нещо.А истината е , че тя служи за три неща - стригане , доене и колене . И трите зависят от овчарите , а демократичното стадо може само да блее.
109
14
 
22
 
! Отговори
очевидно ..да преди 7 години
Очевидно е, че Русия се опитва да влияе .....и какво от това. Ако нормалният свят се впрегне в отговор, това само допълнително ще изтощи руската държавица. Всеки отговор срещу Русия , е отговор за демокрация и просперитет. има една бг поговорка---въшката като се наяде излиза на челото. така стана и с ***. Повярва си , че е велик /подобно на боко тиквата / и реши ,че ще промени светът, както той смята. Рейгън показа пътя за ликвидиране на злото.Тръмп го следва, а Русия ще се изненада.
108
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има платени *** и от червеният спектър и от брюкселско интеграционният...,но аз пък чета всичко ,във всеки пост има поне 10%достоверност,а интернет е велика сила и никой не може да спре да я ползваш,нито едните ,нито другите!и двата полюса си умират от яд!
107
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Светът върви към диктатура,всяко мнение различно от ,,евроантлантическите,, ценности ще бъде заклемявано като опасно за обществата.Иначе в Латвия е нормално да има проруски настроения след като 25% от населението е руско
106
15
 
20
 
! Отговори
leadway sol. преди 7 години
В България си им цяло подразделение на договор с Руското посолство, като за целта често се използват автоматични скриптове за постове, и ДНЕС.бг е включен този скрипт, а фирмата изпълняваща поръчката е същата която Илияна Йотова, която сега си избрахте за вице използваше през 2013 г. да хвали Орешарски е Пеевски...