Яростта на гневните бели мъже: Двигателят на 2016 година

Те заплашват да унищожат ЕС, а и всичко, което е постигнал
30 дек 2016 19:36,
261
Яростта на гневните бели мъже: Двигателят на 2016 година
Снимка: архив Reuters

Цялата 2016 година беше един яростен вик. Вик, за който все още не знаем, дали ще заглъхва, или ще се усилва през идната година. Това беше яростният вик на онези бели мъже, които смятат, че са изтласкани от глобализацията: избирателите на "Алтернатива за Германия", поддръжниците на Брекзит и сподвижниците на Тръмп завариха света и Европа неподготвени. Те заплашват да разрушат ЕС, а заедно с него да унищожат и скъпоценните му достижения, пише "Deutsche Welle" в редакционен коментар.

В никакъв случай не бива да позволяваме на десните популисти да връщат времето назад. Пътят назад към едно сияйно минало, който искат да извървят Тръмп, "Алтернатива за Германия" и компания, е път към разрухата. Това е път към едно минало със стени - по границите и в главите на хората.

Светът стана по-сложен

Един поглед назад обаче поне може да ни помогне да разберем застрашителния феномен десен популизъм. До падането на Берлинската стена светът не беше мирен, но всичко беше по-просто. А днес всичко е много по-сложно: заплахите ни дебнат отвсякъде - Русия, Сирия... Заплахите идват отвън и отвътре - например тероризмът. Благодарение на социалните медии постоянната клиентела стана, така да се каже, глобална и се усилва сама всяка минута чрез Facebook - също и с ксенофобия, лъжи и съзаклятнически теории.

И още нещо, което не е за подценяване: изглежда, че след колапса на социалистическите утопии, мнозина загубиха надеждата да чакат спасение отляво.

Основната причина за това, хората да се хващат на въдицата на празните обещания на Тръмп, Льо Пен, Фараж и компания, е, че те се чувстват пренебрегнати в хода на бързата глобализация. Вярно е, че глобализацията повиши благосъстоянието в света. Много хора обаче не го усещат и се чувстват пренебрегнати. И Европа трябва да стори нещо срещу това чувство на неудовлетвореност. Защото кризата на идентичността на белия мъж се разрасна до такава степен, че може да избие в агресия срещу всичко - срещу бежанците, срещу мигрантите или срещу хомосексуалните бракове.

Тогава вече може да е късно

Проблемът се състои в това, че лъжите на популистите ще лъснат някой ден, но тогава може да е вече късно. Тогава Марин Льо Пен (като президентка на Франция?) може би вече ще е запалила свещичка върху гроба на ЕС. Ето защо има нужда от спешни действия. Но само един с един малко по-силен европейски отбранителен съюз и с премахването на роуминга (всичко това е правилно) няма да стане.

Марин льо Пен - бъдещият президент на Франция?

Сега Европа трябва да се захване с големите теми, които наистина засягат бъдещето и портмонето на хората. Към това спада действената и превантивна борба срещу терора. Добре е, че лидерите на Г20 предпазливо започват да обмислят по-справедливи форми на глобализацията. И ако по време на своето председателство през 2017 година Германия се провали, глобализирането ще продължи, но вече без европейците. Европа трябва да се захване и с други горещи теми, като пресушаването на данъчните оазиси, миграционното законодателство и идеята за основен доход, която би могла още в зародиш да задуши страховете на хората за тяхното бъдещето.

Всичко това ще бъде трудно. Безспорно. Това си проличава и от факта, че Ирландия, например, се въздържа да си поиска обратно данъчните подаръци, които направи на концерна Apple. Който обаче иска да гради по-справедливо бъдеще с по-малко страхове трябва да подходи решително към проблемите. Защото успехът може да бъде постигнат само с общи усилия - в света и в ЕС. Ще бъде грешка да реагираме инстинктивно на всеки яростен изблик отдясно. Но все пак трябва да се погрижим и за това, ЕС да продължи да съществува и занапред, заключава "Deutsche Welle".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***, пич, лекар съм и ти си с предпразнична депресия.Успокой се, тази година празниците са кратки.
67
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде сега обяви и италианци, испанци, португалци, гърци за ориенталци.Да ви се не види чуждопоклонничеството.Тук, по тези земи е люлката на европейската цивилизация.Арийската раса изгрява столетия по-късно на небосвода на човечеството.Мала Азия също е част от Средиземноморската цивилизация.Съвсем друг въпрос е, че за да има стабилно стопанство и култура всяка нация трябва да си стои в своите граници.
66
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЦиникА бе човек!Ти не разбра ли защо е толкова злобно това човече, което се опитва да ни дразни?Нито баба му, нито прабаба му, нито майка му и сестра му са успели да се уредят да преспят с българин, та да подобрят гените си. И това е изградило у тях тежък фамилен комплекс!Затова човечето така злобно пишурка тук - надява се разгневени българи да го издирят и да "уважат" жените и момите в рода му.Но не е познало - никой няма да си хаби инструмента, за да ощастливи грозни и неумни женици.
65
1
 
16
 
! Отговори
до 102 преди 7 години
***,не си хаби времето и не си амортизирай компютърчето, което си получило даром отнякъде.Никой не ти се връзва на глупостите, нито очаква от теб да седнеш и да четеш. На теб знания не са ти нужни. Необходимо ти е само да знаеш в кой ден и къде се раздават помощи /докато се раздават/, а после - да се научиш да си броиш жълтите стотинки, които ще получаваш за неквалифицирания си труд.Ако не щеш да бачкаш - дим да те няма /през комина/ - ще ти го уредим!Хайде сикт... и лягай да спиш!
64
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добавете и гнева на сериозните бели жени, които не желаят да се озъртат, докато вървят по улиците и да се придвижват на прибежки, защото в родните им страни са се довлекли малограмотни готованци, желаещи да наложат тук дивашките си традиции.Ако гневните бели мъже все още се колебая как да се защитят, ние ще ги изпреварим и няма да чакаме промяна в закона!
63
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вижте сега, всеки камък си тежи на мястото.Нищо им няма на арабите стига да си стоят у дома.Утопии е раждала западноевропейската мисъл бол.Не за пръв път немска хвърчилка решава да прави супер раса.
62
1
 
25
 
! Отговори
Фрекзит преди 7 години
Тоя катун ЕС е почнал да се разлага, а тоя пасквил Дойче веле е селски вестник на ниво махленскаса журналистика. Горенаписаното е със стойност на тоалетна хартия за Френския данъкоплатец и избирател.
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
92,Ти НЕ СИ българин!Никого не можеш да заблудиш.
60
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само народ-мрша може да трае пет века да го колят и "любят".Всеки друг, с поне малко достойнство,или би се освободил,или би загинал в борба.Срам ме е, че съм българин.
59
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък да кажа като стара мома-белите мъже сте си виновни.Искате жената да е със силиконови подплънки на гърдите, с уста като цъфнал от хемороиди а-нус, веща в занаята като 20г трудила се на магистрала циг-анка, да носи голяма заплата в къщи, да носи на бой, пиене, ръ-гане, е-е, по-добре си хванете тра-вестит.
58
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Помните ли във Време разделнокак спахиите изнасилиха всички български моми.Мислите, че много от тях не са заченали и родили?Родили са.Айде сега умножете го по пет века.
57
1
 
19
 
! Отговори
До Анонимен 72 преди 7 години
Всичко, което пишеш е вярно. Но не пришълците са по-силните мъжкари, които ще "избутат от ареала по-слабите".Някой задкулисно режисира нещо, което да действа като "избутване" - така, както Т.Ж. държа интелигенцията с мизерни заплати /да не се множи и да няма самочувие/, внесе едни, които не знаеха що е собствен дом и редовна заплата, даде им даром всичко това и тяхната общност започна да се разраства като метастази в здраво тяло.Затова е гневен белият мъж и тежко на онези, които ще го отнесат
56
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Историческите факти са категорични, когато османците (сбирщайн от половин Ориента)са ни завладели,е започнало такова масово чокане на българки, че сме били "променени" за около 2-3 века.Факт!
55
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изторическите извори категорично казват:българите са най-изнасиленият народ на света, османците са безчестили и насилвали де що мома и невеста е имало.И така пет века.Всички българи са 90% ориенталци.
54
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бели бели изкуфели ....
53
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заглавието на статията е точно:генетичният фонд на белите мъже е застрашен.Няма да сме първата умряла цивилизация.Не може да съществува дъга-общество.Просто по-силните мъжки избутват от ареала по- слабите.
52
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То пък ориенталски мелзи като нас българитекакво ли общо имат с белите хора?
51
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обикновено ориенталските мелзи за качествени,но ние българите сме обратното изключение.Пркаженото ни племе българско е взело само най-лошото от всички ориенталски народи,които са го брутализирали и са се гаврили с него. Особено през петте века османско робство.
50
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези, дето пет века са ни порили кат' риби и са ни жасали,не са били от най-белите,затова и ние сегашните българине сме от най-белите.
49
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А дойче веле кога ще напише как след фрекзита Герания ще остане с една купчина бежанци в ръцете, защото Мерке ги покани целта им е Германия и сега *** като заклани прасета и да ни разкажат още като стане Бавария второ Косово как ще вадим Меркел от някоя канавка.