Яростта на гневните бели мъже: Двигателят на 2016 година

Те заплашват да унищожат ЕС, а и всичко, което е постигнал
30 дек 2016 19:36,
261
Яростта на гневните бели мъже: Двигателят на 2016 година
Снимка: архив Reuters

Цялата 2016 година беше един яростен вик. Вик, за който все още не знаем, дали ще заглъхва, или ще се усилва през идната година. Това беше яростният вик на онези бели мъже, които смятат, че са изтласкани от глобализацията: избирателите на "Алтернатива за Германия", поддръжниците на Брекзит и сподвижниците на Тръмп завариха света и Европа неподготвени. Те заплашват да разрушат ЕС, а заедно с него да унищожат и скъпоценните му достижения, пише "Deutsche Welle" в редакционен коментар.

В никакъв случай не бива да позволяваме на десните популисти да връщат времето назад. Пътят назад към едно сияйно минало, който искат да извървят Тръмп, "Алтернатива за Германия" и компания, е път към разрухата. Това е път към едно минало със стени - по границите и в главите на хората.

Светът стана по-сложен

Един поглед назад обаче поне може да ни помогне да разберем застрашителния феномен десен популизъм. До падането на Берлинската стена светът не беше мирен, но всичко беше по-просто. А днес всичко е много по-сложно: заплахите ни дебнат отвсякъде - Русия, Сирия... Заплахите идват отвън и отвътре - например тероризмът. Благодарение на социалните медии постоянната клиентела стана, така да се каже, глобална и се усилва сама всяка минута чрез Facebook - също и с ксенофобия, лъжи и съзаклятнически теории.

И още нещо, което не е за подценяване: изглежда, че след колапса на социалистическите утопии, мнозина загубиха надеждата да чакат спасение отляво.

Основната причина за това, хората да се хващат на въдицата на празните обещания на Тръмп, Льо Пен, Фараж и компания, е, че те се чувстват пренебрегнати в хода на бързата глобализация. Вярно е, че глобализацията повиши благосъстоянието в света. Много хора обаче не го усещат и се чувстват пренебрегнати. И Европа трябва да стори нещо срещу това чувство на неудовлетвореност. Защото кризата на идентичността на белия мъж се разрасна до такава степен, че може да избие в агресия срещу всичко - срещу бежанците, срещу мигрантите или срещу хомосексуалните бракове.

Тогава вече може да е късно

Проблемът се състои в това, че лъжите на популистите ще лъснат някой ден, но тогава може да е вече късно. Тогава Марин Льо Пен (като президентка на Франция?) може би вече ще е запалила свещичка върху гроба на ЕС. Ето защо има нужда от спешни действия. Но само един с един малко по-силен европейски отбранителен съюз и с премахването на роуминга (всичко това е правилно) няма да стане.

Марин льо Пен - бъдещият президент на Франция?

Сега Европа трябва да се захване с големите теми, които наистина засягат бъдещето и портмонето на хората. Към това спада действената и превантивна борба срещу терора. Добре е, че лидерите на Г20 предпазливо започват да обмислят по-справедливи форми на глобализацията. И ако по време на своето председателство през 2017 година Германия се провали, глобализирането ще продължи, но вече без европейците. Европа трябва да се захване и с други горещи теми, като пресушаването на данъчните оазиси, миграционното законодателство и идеята за основен доход, която би могла още в зародиш да задуши страховете на хората за тяхното бъдещето.

Всичко това ще бъде трудно. Безспорно. Това си проличава и от факта, че Ирландия, например, се въздържа да си поиска обратно данъчните подаръци, които направи на концерна Apple. Който обаче иска да гради по-справедливо бъдеще с по-малко страхове трябва да подходи решително към проблемите. Защото успехът може да бъде постигнат само с общи усилия - в света и в ЕС. Ще бъде грешка да реагираме инстинктивно на всеки яростен изблик отдясно. Но все пак трябва да се погрижим и за това, ЕС да продължи да съществува и занапред, заключава "Deutsche Welle".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
35
 
! Отговори
българин преди 7 години
Е-е-х,нещастни европедерасти!Проблемът не е Русия,а в исляма.Меките еврокитки не могат да се защитят,и затова идва дясното.За съжаление ще се роди нов луд,с малки мустачки,и той ще поведе европейците срещу гнусните мюсюлмани.Проблемът е в ислямът,който превръща родения човек, в жестоко животно.Всички го виждаме,но не намираме смелост да го кажем на глас.Идват ***,избиват ни по улиците,и ние още си говорим дивотии/че били добри хора,че са състрадателни и пр./А те просто искат да ни унищожат
27
2
 
27
 
! Отговори
тя преди 7 години
Какви са тези космически заплати , които си раздават в Брюксел? Кой народ им ги разреши?
26
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статия е далече от реалността,излиза че белите възтановиха следвоенна Европа,а тези бели виждат ,че тази Европа не върви на добре...и говорим за други проблеми различни от расовите.
25
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако четеш глупостите на немския тоалетен ***, ще останеш с впечатлението, че белите хора една сутрин извендъж са се събудили като крайно изявени популисти мразещи нахлуващите близкоизточни орди, ПРОСТО ЕЙ ТАКА, БЕЗ ПРИЧИНА.
24
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смърт *** фашизма и на тези маргинали! А привържениците на Льо Пен да видят порно снимките й с *** от 80-те години!
23
1
 
37
 
! Отговори
Ыуе преди 7 години
Изчетох парцала. Не разброх с какво ни заплашват Русия и Сирия. Заплахата идва от ФАЩ и подмолите ЦРУ.КОЙ плаща на мигрантите?КОЙ създаде Ал Кайда и ИДИЛ?М???
22
1
 
41
 
! Отговори
тя преди 7 години
Гнева не е породен от нищото! Дори много търпеливи се оказаха белите мъже! Тези в Брюксел се самозабравиха и мислят , че по -правилна политика от тяхната няма! Стига ни сочехте Русия като плашило , тя не застрашава никого , но липсата на ред, морал , справедливост са опасни за ЕС и той ако се разпадне ,виновни за това ще са тези ,които го управляват!
21
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Пътят назад към едно сияйно минало, който искат да извървят Тръмп, "Алтернатива за Германия" и компания, е път към разрухата."А пътят към който ни водят Меркел, Юнкер и компания, послан с прегазени от ТИР-ове, взривени, съсечени, застреляни и изнасилени европейци е път към сътворението нали, г-ци и г-да немски тъ панари?
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 22! Да ама точно тая Люпен иска да не сьществува европа!
19
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С тая глобализация накрая ще се превърнем в едно едноцветно, третополово стадо от ГМО-зомбита. Естествено е да има гневни хора, на които инстинкта за самосъхранение още не е разрушен от толерастията.
18
1
 
33
 
! Отговори
slovenia преди 7 години
Популистите са Меркел.Оланд,Барозу,Кристалина......Колко евро взе Барозу при нaпускане поста и колко получава сега.А Ромпой не е ли популист,онзи със 6-те апартамента какъв е и т.н.
17
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"В никакъв случай не бива да позволяваме на десните популисти да връщат времето назад."В никакъв случай не бива да позволяваме на евро толерастите и либерастите да унищожават Европа, докато баламосват и приспиват населението със статии като на Дойче тоалетен папирен.
16
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еми не може само черни.Те тия от "дойче веле " са някакви обратни расисти ,африкано,арабо и циганофили.
15
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой финансира Дойче Веле? "Отворено общество"?Не ми отговаряйте, въпросът е риторичен
14
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А да, сега вече се анатемосват и белите мъже! Лоши, националисти, популисти нищо неправещи кибици, лоши ве
13
1
 
43
 
! Отговори
Атлас преди 7 години
Цивилизацията е НАПРАВЕНА от БЕЛИТЕ мъже,всеки ползващ я без НЕГОВО позволение е ***,*** не само са недоволни (все едно НИЕ им дължим нещо),ами искат да ни се качат на главата във НАШИЯ си дом.Затова всякаква грес ще бъде напръскана със РАЙД,защото това е съдбата на гнидите по дефолт.Като са толкова умни-ето имат си континенти за всеки цвят по един,нека си играят на "мъже" ТАМ-Тука ще ядът заслужен пердах.
12
1
 
25
 
! Отговори
ККК преди 7 години
Тангра иска Ангелина Меркел!!!
11
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Deuche welle -чиста пропаганда.Стил 1970те. Просто прескачам без да чета, не си струва.
10
37
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, в Европа са много гневни и мъжете и жените ... в Русия обаче никой не се бунтува, защо ли ?Сигурно защото в Русия всички са богати и доволни ... няма друго обяснение.
9
43
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви мъже бе? Това са някакви пияни чорбари.