Руският "призрачен влак" с ядрени ракети тръгва отново

Експерти: Има знаци за "Студената война - втора част"
5 яну 2017 21:09, Елка Василева
327
Руският "призрачен влак" с ядрени ракети тръгва отново
Снимка: архив, Reuters

Руският "призрачен влак" тръгва отново. Точно както в мрачните дни на съветската ера, военен влак отново ще тръгне из огромните руски простори. Но не обикновен влак, а натоварен с ядрени ракети, чиито системи за насочване са програмирани за удари по стратегически цели на Запада, пише ДПА.

Напрежението в отношенията със Запада расте и Русия помпа военни мускули, карайки международната общност внимателно да следи какво се случва. Военни маневри, предислоциране на сухопътни сили към западната граница с Европа, изпращане на изтребители в Сирия - всичко това, предупреждават експерти, са знаци да очакваме "Студената война - втора част". През 2014 г. руската военна доктрина изрично определи НАТО като противник.

В началото на 2017 г. президентът Владимир Путин ще бъде информиран как върви създаването на новия влак, наречен "Баргузин", с товар от 5 или 6 ракети. Западът се страхуваше от този тип влак още през 1980-те години, тъй като той е в постоянно движение и труден за проследяване.

Руският военен влак продължи да функционира и в първите години на този век, а сега ще бъде отново възкресен. "Интерфакс" съобщи, че (усъвършенстваните) междуконтинентални ракети (които той носи), успешно са преминали първите изпитания. Влакът ще бъде готов за експлоатация към 2020 г.

На срещата на върха на НАТО във Варшава през юли разривът между Русия и Запада се задълбочи. Анексирането от Русия на Кримския полуостров през 2014 г. стресна Източна Европа. Във Варшава НАТО взе решение за разполагане на по 1000 войници във всяка от балтийските страни - Латвия, Литва и Естония, както и в Полша.

Москва смята, че с този ход НАТО е преминала червената линия. "НАТО е агресивен блок", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Сега Москва изпраща хиляди войници, за да подсили въоръжените си сили покрай западната си граница. През май правителството реши да създаде три нови дивизии, всяка с по 10 000 войници.

Това звучи като твърде голям брой, но въпреки това някои наблюдатели смятат, че е признак на слабост от страна на Москва. "Западът превъзхожда Русия във всяка сфера, освен в ядрената - казва военният експерт Дмитрий Тренин от института "Карнеги" в Москва. - При това положение по-слабата страна е по-склонна да поема риск."

Той отбелязва опасно близкото разминаване между руски и западни изтребители, летящи над Балтийско море. Тези случаи зачестяват през последните месеци. Ако при някой от тези инциденти се стигне до сблъсък, ситуацията може да ескалира до катастрофа.

Някои военни експерти гледат скептично на засилването на военния потенциал около западната граница. Тъй като по официални данни числеността на войниците през 2016 г. почти не бе променена и остава в рамките на 1 милион, най-вероятно става дума за прехвърляне на войски от Средна Азия. А макар че планираният за 2017 г. военен бюджет от около 45 млрд. долара е голям, той е с около една четвърт под миналогодишния.

Едно от местата, където руските военни разходи очевидно се насочват, е огромното и изглеждащо като бастион пристанище Балтийск в руския анклав Калининград край Балтийско море. Далеч от погледите, там е разположена по-голямата част от руския Балтийски флот. Анклавът е заобиколен от натовските членки Полша и Литва, затова и отбранителните му системи са оборудвани по съответен начин. Неотдавна Русия разположи там антикорабни ракети "Бастион", за да укрепи защитата на крайбрежието си.

Москва укрепва и присъствието си в Крим и Сирия. С разполагането на ракетите С-400 за ПВО тя фактически установява зона за сигурност от няколкостотин километра над тези райони, превръщайки ги в почти непроникваеми за чуждестранни изтребители.

Руснаците участват във военни действия в Сирия вече над 1 година - повече, отколкото се очакваше отначало. Тази мисия се смята като един вид реклама за руската военна технология. Но според военния експерт Тренин най-важният й ефект е печеленето на уважение.

"Русия се държи в Близкия изток по начин, който да покаже на американците, че тя не е само регионална сила, а преди всичко глобална", каза той.

Кремъл флиртува с идеята за изграждане на военни бази не само в Сирия, но също във Виетнам и в Куба, което би означавало присъствие както в Южнокитайско море, така и в Атлантика. Но Москва още не е водила официални разговори с тези страни.

"Ако сравним днешната ситуация с времената на Студената война, то ние се намираме, най-общо казано, там, където бяхме в началото на 1950-те години, - писа независимият либерален седмичник "Ню таймс", който е критично настроен спрямо Кремъл. - Все още бихме имали пред нас Корейската криза и Кубинската криза", добавя вестникът, като отбелязва, че и двете посочени кризи, ако бяха ескалирали до ядрен конфликт, можеха да унищожат планетата.

Днес светът повече от всякога има нужда от урока на историята. "Този урок се нарича мирно съвместно съществуване", отбелязва изданието. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 137 - от къде черпите информацията за цената на ДВА пъти по-скъпия газ, в сравнение с коя цена на същия тоя газ?
83
1
 
5
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
До Анонимен 132 Добре, но какво направиха американските ***? Газ докараха ли ти от друго място? Направиха ли така, че да има конкуренция на пазара на горива, та Лукойл да не е монополист, както и да си плаща данъците, понеже някой твърдеше, че не си ги били плащали? Е? Не! Важно е че изнасяме оръжие чрез Саудитска арабия за главорезите в Сирия и Ирак, нали така, това го постигнаха американските ***! Аз не съм фен на ***, каквито и да са те, руски или американски...
82
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей четете дори Гугъл преди да поствате, Русия има третата по дължина жп мрежа в света - 1. САЩ 250000 км. 2 Китай - 100000км. 3 Русия - 85000. Най близката до Русия северна страна със съизмерима територия, Канада, има 48000 км.Китай и САЩ нямат нито Сибир, нито Северните територии на Канада. Вие май идея си нямате какво е сняг и студ над 50-я паралел :-).
81
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 126 Едно си баба знае едно си баба пее! На стената да говорех, щвше да се получи диалог! Ти също не четеш какво пиша, но ще ти отговоря за последно в този дух....като е скъп Руския газ, защо го купуваме..., значи ние сме си виновни, понеже не си четем договорите, също както с френските, немските и гръцките банки...хайде хубав ден!
80
2
 
4
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
До Анонимен 119 *** попитай хилядите БГ граждани с изпълнителни дела при ЧСИ, както и фирми и си задай въпроса, колко от тях щяха да са на това дередже, ако лихвите по кредитите бяха 3-4 процента, а не както беше 15-20%....
79
3
 
3
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
До Анонимен 119 На неразбрал ли се правиш! Не ме интересува колко са лихвите в Русия. Казвам, че трябва да има обективен анализ на информацията. Някои непрекъснато плюят Русия, понеже сме били енергозависими от нея, но не искат да кажат колко и в каква степен бизнеса и икономиката ни са зависими от Запад, при това при далеч по-неблагоприятни условия. Дадох пример с френските и германски банки, които в БГ кредитираха на 15-22% при 2-3% в собствените си страни!!!
78
6
 
4
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
До Боби- Теренът в Рашка бил уникално противен за прекарване на пътища.....Страхотно обяснение.Същия терен го има във Финландия,Швеция и Канада-ама там никой не реве че условията били.....Просто на мужиците ръцете им са заврени в задн---
77
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Измерването на БВП в долари е другия трик за заробване. Т.е. Вашингтонския Консенсус. едни печатат хартийката долар, струваща 15 цента а я вкарват в обращение по 100$ парчето, сметнете си сами печалбата, дрогата и оръжейния бизнес са в пеленки в сравнение с това. Между другото 100 доларовите хартийки в обращение са далеч повече извън Америка в сравнение с тези на американския континент. То не че еврото и рублата са цвете, но там сметката се плаща само от "европейците"/руснаците :-))).
76
1
 
4
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
Трябва да се спре с мантрата за икономическата зависимост на България от Русия, поради това, че сме внасяли енергоносители оттам. Я кажете защо немските и френските банки не ви дават кредити с лихви и условия като във Франция и Германия, а напротив при седем осем пъти по високи лихви или поне така бе доскоро! Ами в сферата на търговията кой държи пазарите, кой продава *** и защо няма БГ производство, което да се пласира от големите вериги...
75
1
 
2
 
! Отговори
Хех преди 7 години
До Анонимен62Това изказване на Хилъри е истина и го гледах в тубата - Вие също можете (вероятно знаете английски) Беше в прес центъра на департамента. Същата трибуна, от която Псаки официално обвини Русия че е придърпала с лебедки и спец. софтуеер един норвежки остров за да го анексира, даже обясни от къде в Москва и Петербург се ръководела тази операция. Потърсете в тубата (американски сайт е) Много лесно ще го откриете стига да знаете английски.
74
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Западът се страхуваше от този тип влак още през 1980-те години, тъй като той е в постоянно движение и труден за проследяване. ---------------То 1980 немаше ни джиесеми, ни интернет. Оттогава досега доста вода изтече, те един влак, ако немогат да проследят :)
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Боби 101 ОК, дори и да си прав, то това също е вид агресия, нали така! Нали не очакваш, която и да е страна, особено такава като Русия, да се остави да бъде "ослепена", което във военно отношение е равно на катастрофа и пълна капитулация. Така че, каквото повикало, такова се обадило. И не разбирам какъв е проблема Русия да се въоръжава и превъоръжава, та това е суверенна страна. Защо никой не *** когато САЩ харчат трилиони за въоръжение и то при положение, че са агресор номер 1 в света?
72
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Украйна" е създание не на Ленин а на кукловода на Удроу Уилсън - "полк" Менделхаус. Книгата му се казва "Администратора". За нефта и газа и как руските цени били най-високите не знам, т.е. не ми се спори с незнаещи къде се формират дори цените им, но ми отговорете на простичък въпрос. Ако Путин беше толкова всемогъщ защо не иска да му плащате нефта в рубли а в долари :-)?Ако сте убедени че е така това е покана да му натриете носа. Инвестирайте парите си там и печелете ;-).
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 100 Има едно нещо, наречено международно право, което в момента е едно нищо след създадените от САЩ прецеденти... Това са едностранните коалиционни нападения над суверенни държави от "коалиции на желаещите" и създаването на държави от позицията на силата, без санкция на ООН, каквото е Косово, без да да изпадаме в подробности, кой крив, кой прав. Не може газиш международно установените принципи и в същото време да квичиш, че друг ги нарушава.
70
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путинофилите едва ли го помнят! Изобщо руската култура им е дълбоко чужда!Дай им да плямпат, за война, бобми, ракети....
69
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шампоанолочещите ще композират трен. Смех.
68
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БобиЕ професоре, жив ли си? Мислех си, че си се отровил с водка по празниците. Ха за много години! И тази година да спазиш традицията и да пишеш врели-некипели и да ни развеселяваш!
67
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 102 Как сме зависими икономически от Русия и какво западно ориентираните ни марионетни правителства и "ястреби" като Плевналиев и Митов направиха да спрат тази зависимост. След като послушно отказахме "Южен поток" , за да угодим на САЩ, защо същите тези от САЩ не ни докараха нефт и газ от друго място, някой пречи ли им да го сторят... Какво пречи на БГ правителствата да извършат диверсификация на енергийните доставки...не може за некадърността си да упрекваме външни фактори!
66
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До bluesky1"...руснаците, които си взеха, при това справедливо Крим"Искаш да кажеш, че това е една справедлива агресия? Ами Донецк и Луганск? Защо воюват там? Това си е чиста проба фашизъм!Би ли било справедливо турците да си върнат границите на османската империя?
65
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До popaТова са факти, но затова е историята-за да се поучим от нея и да продължим напред. Да напомня на малкото ти мозъче, че сега САЩ и Германия са съюзници, а САМО при бомбардировката на Дрезден жертвите са около 25 000. А в цяла Германия ???Жертвите на комунизма в България са повече и е избиван елита на нацията!Няма шорос, който така да е плюл по България, както путинофилите!Комунистите явно не сте си взели поука от историята!