Руският "призрачен влак" с ядрени ракети тръгва отново

Експерти: Има знаци за "Студената война - втора част"
5 яну 2017 21:09, Елка Василева
327
Руският "призрачен влак" с ядрени ракети тръгва отново
Снимка: архив, Reuters

Руският "призрачен влак" тръгва отново. Точно както в мрачните дни на съветската ера, военен влак отново ще тръгне из огромните руски простори. Но не обикновен влак, а натоварен с ядрени ракети, чиито системи за насочване са програмирани за удари по стратегически цели на Запада, пише ДПА.

Напрежението в отношенията със Запада расте и Русия помпа военни мускули, карайки международната общност внимателно да следи какво се случва. Военни маневри, предислоциране на сухопътни сили към западната граница с Европа, изпращане на изтребители в Сирия - всичко това, предупреждават експерти, са знаци да очакваме "Студената война - втора част". През 2014 г. руската военна доктрина изрично определи НАТО като противник.

В началото на 2017 г. президентът Владимир Путин ще бъде информиран как върви създаването на новия влак, наречен "Баргузин", с товар от 5 или 6 ракети. Западът се страхуваше от този тип влак още през 1980-те години, тъй като той е в постоянно движение и труден за проследяване.

Руският военен влак продължи да функционира и в първите години на този век, а сега ще бъде отново възкресен. "Интерфакс" съобщи, че (усъвършенстваните) междуконтинентални ракети (които той носи), успешно са преминали първите изпитания. Влакът ще бъде готов за експлоатация към 2020 г.

На срещата на върха на НАТО във Варшава през юли разривът между Русия и Запада се задълбочи. Анексирането от Русия на Кримския полуостров през 2014 г. стресна Източна Европа. Във Варшава НАТО взе решение за разполагане на по 1000 войници във всяка от балтийските страни - Латвия, Литва и Естония, както и в Полша.

Москва смята, че с този ход НАТО е преминала червената линия. "НАТО е агресивен блок", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Сега Москва изпраща хиляди войници, за да подсили въоръжените си сили покрай западната си граница. През май правителството реши да създаде три нови дивизии, всяка с по 10 000 войници.

Това звучи като твърде голям брой, но въпреки това някои наблюдатели смятат, че е признак на слабост от страна на Москва. "Западът превъзхожда Русия във всяка сфера, освен в ядрената - казва военният експерт Дмитрий Тренин от института "Карнеги" в Москва. - При това положение по-слабата страна е по-склонна да поема риск."

Той отбелязва опасно близкото разминаване между руски и западни изтребители, летящи над Балтийско море. Тези случаи зачестяват през последните месеци. Ако при някой от тези инциденти се стигне до сблъсък, ситуацията може да ескалира до катастрофа.

Някои военни експерти гледат скептично на засилването на военния потенциал около западната граница. Тъй като по официални данни числеността на войниците през 2016 г. почти не бе променена и остава в рамките на 1 милион, най-вероятно става дума за прехвърляне на войски от Средна Азия. А макар че планираният за 2017 г. военен бюджет от около 45 млрд. долара е голям, той е с около една четвърт под миналогодишния.

Едно от местата, където руските военни разходи очевидно се насочват, е огромното и изглеждащо като бастион пристанище Балтийск в руския анклав Калининград край Балтийско море. Далеч от погледите, там е разположена по-голямата част от руския Балтийски флот. Анклавът е заобиколен от натовските членки Полша и Литва, затова и отбранителните му системи са оборудвани по съответен начин. Неотдавна Русия разположи там антикорабни ракети "Бастион", за да укрепи защитата на крайбрежието си.

Москва укрепва и присъствието си в Крим и Сирия. С разполагането на ракетите С-400 за ПВО тя фактически установява зона за сигурност от няколкостотин километра над тези райони, превръщайки ги в почти непроникваеми за чуждестранни изтребители.

Руснаците участват във военни действия в Сирия вече над 1 година - повече, отколкото се очакваше отначало. Тази мисия се смята като един вид реклама за руската военна технология. Но според военния експерт Тренин най-важният й ефект е печеленето на уважение.

"Русия се държи в Близкия изток по начин, който да покаже на американците, че тя не е само регионална сила, а преди всичко глобална", каза той.

Кремъл флиртува с идеята за изграждане на военни бази не само в Сирия, но също във Виетнам и в Куба, което би означавало присъствие както в Южнокитайско море, така и в Атлантика. Но Москва още не е водила официални разговори с тези страни.

"Ако сравним днешната ситуация с времената на Студената война, то ние се намираме, най-общо казано, там, където бяхме в началото на 1950-те години, - писа независимият либерален седмичник "Ню таймс", който е критично настроен спрямо Кремъл. - Все още бихме имали пред нас Корейската криза и Кубинската криза", добавя вестникът, като отбелязва, че и двете посочени кризи, ако бяха ескалирали до ядрен конфликт, можеха да унищожат планетата.

Днес светът повече от всякога има нужда от урока на историята. "Този урок се нарича мирно съвместно съществуване", отбелязва изданието. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
3
 
5
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
САЩ и НАТО се опитват да си създадат стратегическо предимство като разполагат по границите на Русия противоракетен щит, с което до известна степен биха постигнали предимство при използването на ядрено оръжие. Това си е чиста агресия! То е като Русия да разположи противоракетен щит в Куба! Освен това САЩ водят хибридна война с Русия в Украйна. Само че бяха изненадани от решителността на руснаците, които си взеха, при това справедливо Крим! САЩ трябва да спрат с тази опасна "игра"!
63
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русофилът желае злото на България. Русофилът иска ние да пазруваме газ и нефт само от Русия на високи цени, което води до източване на държавата. Русофилът иска ние да подкрепяме имперската политика на Русия. Русофилът иска ние да купуваме остарели технологии от Русия и нашата икономика да е зависима от руската. Русофилът те убеждава, че интересите на Русия са същите като нашите, което е пълна лъжа. Русофилът лъже че Русия е православна държава.
62
6
 
2
 
! Отговори
ист преди 7 години
до аман от всезнаещиЯвно не сте всезнаещ -точно обратнотоНа 14.10.2015 година " братска" Русия напада Варна с ескадра кораби и самолети. Варна е разрушена, има жертви включително жени и деца.Варна я спасяват две германски подводници, които потопяват руски броненосец. ПЕНЧО БЕ ЧЕТИ......
61
1
 
8
 
! Отговори
popa преди 7 години
всички американофили са българофоби ! Ето какво имам предвид : На 30 март, 1944 година 450 британски и американски бомбардировачи извършват една напълно безмислена, но кървава и жестока бомбардировка над София. Хвърлени са около 3000 фугасни и около 30 000 запалителни бомби, разрушени са 3575 сгради. Жертвите са над 4 000. загинали и ранени.
60
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, а днес нямаше да празнувате Йордановден, защото просто такъв празник нямаше да има. Всъщност можеше да се запази някоя фамилия като Йорданоглу например. Но пък наближава свещения празник Курбан байрям, щяхме да си го отпразнуваме . Всъщност може би преувеличавам малко,може би днес щяха да се организират изваждане на златния полумесец от водата, а градския валия щеше да награди победителя с грамота написана с арабски букви.
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Западът превъзхожда Русия във всяка сфера, освен в ядрената - казва "военният" експерт Дмитрий Тренин от института "Карнеги"."Така наречения "военен" експерт да покаже "западен" комплекс сравним дори със С-400, Патриота е около С-300. Единственото в което имат предимство, и то частично са радарите с активна фазирана решетка. Двигателя на "вертикалката" Ф-35, патицата, е копие на Як-141, идеята "стелт" е развита от Уфимцев - 118-и институт и т.н. Експерт ер ама по пропаганда ;-).
58
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поуката от студената война през ХХ век гласи: студена война се печели с икономика, а не с войска и оръжие. Явно самовлюбения дребосък не може да разъждава заслепен от лакомиятата да открадне повече
57
0
 
16
 
! Отговори
реконтраадмирал преди 7 години
Защо ни плашите с някакъв си руски "призрачен влак" с ядрени ракети? Ние в България си имаме достатъчно самозапалващи се локомотиви и влакови композиции, минаващи през Хитрино.
56
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А могат ли руснаците да опазят релсите по огромните руски простори?Джуджето от ден на ден все повече се сдухва.
55
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комплексите на джуджето диктуват политиката на Русия.Политиката и е агресивна и фашистка. Територията ли и е малко та не се посвениха от най-братската си страна да откраднат Крим ? Русофилите в България не са българи. И Левски и Ботев и Стамболов са го видяли.
54
2
 
11
 
! Отговори
Ами преди 7 години
До АнонименТо трябва малко акъл пич, ако недай си боже има война между тия два тирана, няма значение кой какъв БВП има, войната ( а и света) ще приключи след изтрелването на не повече от 1/3 от ядреният им арсенал.... та какво значение има тука БВП-то?
53
22
 
12
 
! Отговори
номер2 преди 7 години
Русия, най-големият враг на България! Кога най-после ще се отървем от руското робство? Виновни са и рубладжийте, тези български граждани, които защитават руските интереси, срещу пари или от простотия. Това са предатели, а за предателите не трябва да има милост, както е казал великият, Стефан Стамболов! Колкото до влака, дано гръмне както си върви!
52
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държава с 6 пъти по-нисък БВП само от този на Америка ще води война с НАТО! Ха ха ха
51
7
 
11
 
! Отговори
НИЕ преди 7 години
Вие, русофоби на американска ясла,можете ли да отговорите на един *** въпрос:"Кой изгражда нови военни бази около Русия?"
50
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някои хора още си мислят за военен конфликт с Рассия. Запада мачка изтощената руска мечка с икономика. Мизерията, която е в Рассия е достатъчна за Запада. Държава с подобна икономика няма как да води война...буквално с целия свят. С кого точно ще се бие Рассия? Със САЩ, с Великобритания, с целия Европейски съюз, с Япония, с Австралия, с Канада и т.н. С кой точно? Отвсякъде са заобиколени и те много добре виждат безсилието си.
49
6
 
9
 
! Отговори
НИЕ преди 7 години
Вие, русофоби на американска ясла,можете ли да отговорите на един *** въпрос:"Кой изгражда нови военни бази около Русия?"
48
14
 
15
 
! Отговори
Азазел преди 7 години
От много призрачни влакове накрая самият СССР се превърна в призрак.
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ХехКато четеш за индианците прочети и за генерал Ермолов и методите му за колонизиране и завладяване на Кавказ.
46
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Хех Такива нещо не е казвано от Хилъри Клинтън. Гледал си някаква гнусна руска пропаганда предназначена за пияни ***. Един американски политик от ранга на Клинтън никога не би си позволил да изрече това, дори и да го мисли. Тя да не е клоун като Жириновски или Толстой? И заграбването на територии е практика от 19 и 20 век. Вече само руснаците воюват за територии. Какво уникално добива Русия , което не може да се купи за почти без пари?
45
3
 
5
 
! Отговори
Хех преди 7 години
До Ха- ха- ха58Еми нямам си репертоар и не съм платен. Просто се информирам от много и различни източници за да си изградя собственно мнение без да се потдавам на нито една от двете пропаганди. Четете и се информирайте. Това са факти и немогат да бъдат оборени с такива "кухи" писанки. А и това за индианците - Не е ли вярно? Не съм чел много за тях и немога да взема отношение.