Пече ли се сделка САЩ-Русия? Ще има ли подялба на Европа?

Росбалт: Москва се стреми към "нова Ялта"
Обновена: 24 фев 2017 08:45 | 23 фев 2017 22:18, Елка Василева
314
Пече ли се сделка САЩ-Русия? Ще има ли подялба на Европа?
Доналд Тръмп разговаря по телефона с Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята все пак да предложи на Русия някаква сделка. Това заяви на брифинг във вторник говорителят на Белия дом Шон Спайсър.

"Той (Тръмп) отправи ясен сигнал, че ако успее да сключи с Русия сделка, както се опитваха последните няколко администрации, ще го направи. Ако пък не успее, няма. Но той смята да опита. И според мен успехът му като бизнесмен и преговарящ трябва да се разглежда като позитивен знак, че е способен да го направи", каза Спайсър. Не уточни впрочем какъв знак ще бъде евентуалната неспособност на Тръмп да осъществи замисленото.

Наблюдател на Росбалт запита експерти какъв компромис би могла според тях да предложи на американците Русия и какво на свой ред би желала да получи от САЩ.
Възможностите на днешната американска администрация да сключи сделка с Москва са доста ограничени, смята Алексей Малашенко от научния съвет на Московския център "Карнеги", пише Росбалт. Хипотетичната договореност според него със сигурност няма да има връзка със санкциите, наложени от Вашингтон след присъединяването на Крим към Русия.

"Трябва да изключим онова, което не може да стане предмет на подобна сделка. Това са санкциите - ето най-важното. За Крим също не може да има никаква сделка. А за Русия към днешна дата това са най-болезнените неща", посочва експертът.

Възможно е обаче двете страни да стигнат до сближаване на позициите за Близкия изток, смята Малашенко. Ако оставим настрана проблема с Крим, през управлението на Тръмп Америка май също няма да изпъква с прекомерно усърдие по украинския въпрос, допуска специалистът.

"Няма да има кой знае каква антируска риторика. При все че Тръмп не е предсказуема личност, не се очаква да подкрепя антируски инициативи в Конгреса. Позицията му (спрямо Русия) няма да е мека, а по-скоро равнодушна", казва Малашенко. "Колкото до икономиката, нямаме кой знае какво взаимодействие", добавя той.

"Постоянно приемаме, че най-важното за Тръмп е Русия. Което не е точно така. Там разиграват тази карта, но какво значи Русия за Америка, щом брутният вътрешен продукт на САЩ десеторно надхвърля руския ? Това са все пак несъизмерими величини", отбелязва аналитикът.

А според вицепрезидента на фонда "Център за политически технологии" Алексей Макаркин Русия иска да издейства от САЩ нов широкомащабен договор от рода на сключения преди победата във Втората световна война. По думите му обаче остава един голям въпрос - готова ли е за такава сделка администрацията на Тръмп.

"Русия би предложила навярно да участва в коалицията срещу "Ислямска държава". Същевременно тя има спомен, че вече е действала в коалиция с Америка срещу Ал Кайда, но това не свърши много добре, защото през 2003 г. не я послушаха, когато се решаваше въпросът за война срещу Ирак. Изобщо онази коалиция се оказа ситуативно, а не стратегическо партньорство със Запада. Затова днес Русия вероятно е готова да участва, но остава въпросът на каква основа", казва Макаркин.

По думите му "Русия няма кой знае какво друго да предложи, а не иска и да се ангажира твърде много с близкоизточните процеси".

"Разполагаме примерно с (президента на Сирия Башар) Асад, но на Запад някои виждат в него неприемлива фигура, други - временна, но безспорно не и стратегически партньор", добавя той.

"Русия се стреми като максимум да получи "нова Ялта", сиреч да бъдат поделени сферите на влияние в Европа и по същия начин сферите на влияние в ОНД. Като минимум Москва би желала ново "разведряване", също с някакви негласни частични делби на сферите на влияние, както през президентството на Ричард Никсън в САЩ. Това обаче са желанията на Москва, а какво може да предложи самата тя освен участие в антитерористичната коалиция, засега не ми е ясно. Но последното също е важно, защото Тръмп беше казал, че борбата с тероризма за него е приоритет, тъй че не е зле Русия да се впише тук, ако успее", обяснява Макаркин.

Политологът обаче допълва, че "щом се стигне до конкретни неща, веднага идват условия - някои американски военни например не са възхитени от този вариант за сътрудничество с Русия".

"Какво може да предложи Москва на американците? Най-лесно ще стане с Донецк и Луганск. Но тогава ще скочат руските генерали, а също и хората, които вече са инвестирали много в тази война и имат там много сериозни интереси. Да изоставят ей тъй всичко това? За солидна част от руския силов елит всичко това е неприемливо и ще се разглежда като поражение", резюмира Макаркин.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още по темата: сделкаСАЩРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
32
 
! Отговори
До 129 преди 7 години
Не са фишеци. Не всички пише в уикипедия. Нашите исторически са с капаци. Ако се съмняваш ще намериш тези документи а и много други. В дунавска България е имало постояно преселение на българи от кубратова и волжска България. Зафиксирани са само във Ромейските "византийските" документи 13 големи преселение до падането на държавността им.
91
1
 
33
 
! Отговори
126 продължение преди 7 години
В Лудогорието. Приети са тъй като са българи и не са сменили вярата си. Пише го в унгарските исторически документи. Когато нашите велик исторически ще ги процента тези, а и други бепокътнати документи
90
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кърджали, когато е бил в България, тя се е простирала почти до Цариград!....То и Крим когато е бил в османската империя и тя се е разпростирала на три континента.
89
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато крал Бела 4-ти завзема малка Трансилвания след оттеглянето на Монголите на Субетей, заварва 50 села българи мюсулмани. Жена му кралицата е от Тертеровия род, който е с кумански корени. Тъй като Бела 4 е от рода Дуло на Кубрат, Аспарух, дава право на тези българи или да станат католици или да се изселят южно от Карпатите където тогава е България. Та от тези 50 села 4 станат католици, а останалите 46 се изселват в България и там са приети без да станат вярата си. Заселени са в Лудогорието.
88
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако искаш да си купиш нещо по-скъпо от бутилка водка в РФ, плащаш с долари. САЩ и РФ са двете страни на монетата издавана от федералния резерв.Двата клана на еврейската мафия, която "такова" човечеството. Израел е единствената държава, за която всички знаят, че има ядрено оръжие, но никой не им прави проблем за това. А, те са по-безумно агресивни от КНДР.Нали знаете, че Герджиков е евреин.Ай, чиститу !
87
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 107Кърджали, когато е бил в България, тя се е простирала почти до Цариград! И тогава ВЪОБЩЕ НЕ Е ИМАЛО ТАКАВА ДЪРЖАВА ТУРЦИЯ, нито пък Османска империя. И кой на кого ще връща земи въобще не се знае!
86
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 105Абе "умнико", когато Христо Ботев е учил в Одеса, ТОГАВА ТАКОВА НЕДОРАЗУМЕНИЕ КАТО "укруина" ВЪОБЩЕ НЕ Е ИМАЛО????? Абе, вие що не ходите на училище? Къде се шматкате, по барове ли????
85
0
 
32
 
! Отговори
До 114 преди 7 години
Виж сья политкомисарю. Османската империя не е Турция, макар че някой много искат да е обратното. Но всеки може да си мисли, че може да манипулира всички и да си мисли, че е велик
84
0
 
37
 
! Отговори
Ясно преди 7 години
Никаква подялба няма да има,това е провокация и лъжа от партията на войната,нито САЩ нито Русия искат някаква си подялба.
83
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първата им среща е на форума Г-20,съвсем скоро.....Дано да не се отложи, че скоро ще изпаднат и от там както изпаднаха от г-7
82
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой треска ги тресе. Само докато напиша 2 коментара и батерията ми паднаот 35 на 5 процента. Много ги е страх. Няма проблем. Може всички да минем на виртуални машини да се изпотяват.
81
0
 
36
 
! Отговори
А преди 7 години
Какво по хубаво за истрадалото човечество от мир между САЩ и Русия?
80
0
 
33
 
! Отговори
Скоро преди 7 години
Първата им среща е на форума Г-20,съвсем скоро.
79
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция върна Северна Африка и Близкия Изток на Великобритания и Франция след Първата световна война. Щеше да върне Източна Тракия на БГ и Чърчил щеше да е доволен.
78
2
 
36
 
! Отговори
Даааа преди 7 години
Тръмп се опари от публичните заявления че иска диалог с Русия,ястребите му създадоха много проблеми и сега той ще води преговори с Русия тайно.
77
0
 
35
 
! Отговори
ХОДИ В ГЪРЦИЯ, БЕ... преди 7 години
....*** И ВИЖ---КАК КУПУВАТ БЪЛГАРИТЕ ...И КАК ЖИВЕЯТ!!!В КАЛИФОРНИЯ , ИМА ВЕЧЕ ЦЕЛА БЪЛГАРСКА КОЛОНИЯ!В КАНАДА СЪЩО!ЗА МЪРЗЕЛИВЦИ И *** КАТО ТЕБЕ ....ИМА И СВОБОДНИ КЪЩИ НА СЕЛО...!/...виж ---У ЦЕНТЪРА НА СОФЕТО ---НЕМА И ЗА МЕНЕ..../
76
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще има подялба на Украйна.
75
0
 
36
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: номер 90Ясно. Момченце, или момиченце - не знам точно какво си.Много се заблуждаваш, детенцето ми.Извинявай ако се засягаш, но като по-голям от теб ти обяснявам, мъчно ми е за такива заблудени като тебе.Значи, Гешев е бил велик български полицай. Че са рязали партизансйи глави е вярно, за съжаление.Но, времената са били такива.Сигурно обаче не знаеш, че Тодор Живков е бил агент на Гешев?И като такъв е помогнал за рязането на тези същите глави - това знаеше ли го???!!!
74
3
 
35
 
! Отговори
До 101 преди 7 години
Не Русия е болния човек, а света е болния човек. И колата го разбрал да не бъде късно.
73
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ние трябва ли да върнем Кърджали на Турция след като Османската империя се разпадна?