Русия, Китай и Турция напират към Балканите

Дойче веле: Обръща ли се Източна Европа към Москва?
23 мар 2017 21:30, Елка Василева
261
Русия, Китай и Турция напират към Балканите
Снимка: архив, Reuters

ЕС е зает с вътрешните си проблеми, което радва Москва. С невероятна пропагандна офанзива Русия иска да спечели сърцата на хората в балканските страни и явно постига успехи, пише Дойче веле. Обръща ли се Източна Европа към Русия?

При последната си обиколка на Балканите върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Федерика Могерини по твърде болезнен начин усети колко малко е доверието на страните от Югоизточна Европа към Брюксел.

Македонският президент чисто и просто  отхвърли идеите ѝ за решаване на кризата в страната, в Сърбия речта ѝ пред парламента беше посрещната с освирквания, а в Косово, където Могерини трябваше да внесе успокоение в напрегнатата вътрешно-политическа ситуация, моментално избухнаха нови конфликти след заминаването ѝ. Тримата изпокарани помежду си президенти в Босна и Херцеговина пък удостоиха Могерини само с една формална протоколна среща.

Чезнещото влияние на ЕС допълнително подклажда масивните ангажименти на Русия, Турция и Китай в региона. С непозната до момента пропагандна офанзива Москва се опитва да спечели сърцата на хората в балканските страни.

„Балканите вече не слушат Брюксел", възвести преди няколко дни руската държавна агенция "Спутник". А в заглавието – все пак с въпросителен знак – се казваше: "Източна Европа се обръща към Русия?"

Но и Турция не крие интересите си към региона. Нейният капитал е мюсюлманското население там. В Босна и Херцеговина тя натрупа много червени точки покрай възстановяването на разрушени по време на войните джамии. В Южна Сърбия гледат на Турция като на добър инвеститор - основно в текстилната промишленост.

Китай пък от години се опитва да възстанови стария Път на коприната - с участие в големи инфраструктурни проекти, включително магистрали и железопътни линии, например между Белград и Будапеща. В играта отскоро се намесиха и няколко арабски държави, които напоследък масово изкупуват земя в Босна, строят цял жилищен район в сръбската столица Белград и междувременно придобиха най-голямата сръбска авиокомпания.

Москва е най-настъпателна

Най-активни обаче несъмнено са руснаците. Държавната Сбербанк е замесена в огромен икономически скандал около силно задлъжнелия концерн „Агрокор”. Руската банка е най-големият му кредитор и освен чисто икономическите интереси преследва на Балканите и ключови геостратегически цели, написа по този повод влиятелният хърватски вестник "Вечерни лист".

С все по-масираната си пропаганда, водена на езиците, които се говорят на Балканите, Русия очевидно запълва вакуума, оставен от Брюксел. Тъй като ЕС е зает основно с вътрешните си проблеми и многото кризи край границите си, очевидно няма сили за друго освен да администрира страните от Балканите.

"ЕС и Западът създават неприятното усещане, че постепенно се отвръщат от региона – поне докато там не избухне някоя нова криза", написа белградският "Нови магазин".

На Балканите може да възникне още по-голям вакуум на властта, ако президентът Тръмп наистина реши да дистанцира страната си от региона. Повечето коментатори от региона на Балканите смятат, че американският интерес, свързан с тази част на света, ще намалее драматично. Още отсега обаче Москва успява да впрегне балканските политици за постигането на своите глобални интереси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
11
 
17
 
! Отговори
братя по мизерия преди 7 години
Братска държава значи да си Брат със руските крепостни селяни! Половината руснаци избягаха от този затвор! Даже на *** дъщерята !!!
117
12
 
15
 
! Отговори
пак ни облъчват преди 7 години
източна европа винаги е била обърната към запада, милиони югославяни мигрираха на запад та даже и у австралия, унгарци, поляци и чехи ненавиждат русияите и всичко свързано с тях, румънците и българите се се били във войните против россия и сесере. всичко останало е мит и хибридна война, по-скоро желание на кремъл, отколкото истина. никой не е емигрирал в россия, обучаваха се само номерклатурни кадри по време на студената война. напротив милиони русняци напуснаха россия - научен и културен елит
116
18
 
8
 
! Отговори
Осман преди 7 години
Турция е осма по сила в света! България едва на 67 място. Дали въобще има шанс срещу турската армия? Най много да удържи час два! Като не вярвате питайте американците те си имат подробна информация и сайт globalfirepower
115
16
 
15
 
! Отговори
Циник до 178 преди 7 години
Братска държава - само като прочета тази червена парола - ми иде да си повърна че*рвата! Другарю , от сърце да станете задунайска губерния на Русия - да ви искат визи и за пътуване до черноморието! Рублата да стане - българска валута...и като почнат да ти се броят ребрата - да ти извикам:Малко ти е - храни се от кошовете за ***!Плем*е безмозъчно сте - всичките русофили до последния!
114
10
 
10
 
! Отговори
BAY GANYO преди 7 години
RUSIQ E POROBILA BALGARITE DO TAM 4E NIKOY NI6TO NEMOJE DA GAKNE PROTIV NEQ VAV VLASTTA.QVNO ROBSKIQ MANTALITET NA BALGARINA MU HARESVANE RAZBIRAM MANTALITETA NA TOZI NAROD, ZA6TO SE 4UVSTVA ZADALJENA DA SE DARJI KATO PRISLUJNI4KA NA RUSNACITE. I DO KOGA???
113
22
 
12
 
! Отговори
Осман преди 7 години
Ако Ердоган реши турската армия до 2 часа ще е в София а за 24 часа България ще е под турско влияние!
112
21
 
23
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Русия е братска нам държава. Винаги сме живели по-добре когато сме били в приятелски отношения със съседите. В момента защитаваме интересите на държави, които са много далече от нас.
111
4
 
12
 
! Отговори
dido преди 7 години
до 184 Китай, колко и да не ти се вярва е сериозно навлязъл в Африка, също така на югоизток в Пасифика, дори строи изкуствени острови. В далечния изток на Русия сигурно се говори китайски вече. А като врата за Европа Балканите са добра алтернатива. Финансират и САЩ.
110
2
 
15
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
До Анонимен 176 Китай напира навсъкъде където има икономически интереси , а Русия там където има политически интереси.Подкрепям те, но да добавя. Китай много отесня за китайците и на къде могат да се разширят? Ами към Русия , няма къде другаде.За сега си траят , но тихомълком гледат към Русия.И тръгнат ли с тоягите ,никакъв атом няма да ги спре.
109
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия иска да ни набута в ***.
108
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До *** до 174кат си избрал германия, кво се месиш тука, стой си там при фесовете..
107
15
 
14
 
! Отговори
Циник до 174 преди 7 години
Аз избрах Германия...а ти айде - дай пример...хващай лопатата и на Байкалоамурската магистрала! Спешно търсят такива като теб - за текущи ремонти! Зимай три пъти по-голямата заплата...докато не те оглозгат някъде вълците!Аман от промити русофилски безмозъци!:-)
106
2
 
6
 
! Отговори
Русия преди 7 години
Много приказки за нищо.
105
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Китай да напира. Те са предприемчиви, не са алкохолици, имат относителна почтеност, не са подли до безкрайност, не си пъхат гагата в чужди държави. Имат особености, но са за предпочитане пред руснаците и турците.
104
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Русия иска да спечели сърцата на хората в балканските страни" Русия има симпатията на по-голямата част от населението в балканските страни. Обезверени и алчни селянчета не могат да проумеят, че освен за лапкане и за боцкане има и нещо много по-важно, точно такива стават русофоби, платени тролчета, герберасти, толе**сти. По същата логика да питам - що не ходите да работите в турция ? М-у другото заплатите и на трите места за квалифициран труд са в пъти по-големи.
103
9
 
11
 
! Отговори
айде пак излагации преди 7 години
Малкия Иванчо ?? Хахаха Това може да го каже само един двойкаджия като него!Ей маймуниии!! Абе що не ходите в Африка при събратятата ами срамите Българския Род ?? Кога и Кой Велик Българин е *** *** на руснаците ??? Двойкаджии !!! Въпрос за 2,50 !! 1) Левски 2)Ботев 3) Другаря Тодор Живков. Внимавайте с отговора защото ще повтаряте пак годината!!
102
11
 
14
 
! Отговори
Циник до 167 преди 7 години
Прочети предният ми пост...А иначе - първото си убийство другаря Сталин прави на крехката възраст 18 години...убития е шведски инженер - специалист по нефтодобив!Руските болшевишки *** направиха от терора - форма на държавно управление!Така и до днес!
101
8
 
8
 
! Отговори
Циник до 166 преди 7 години
Ъхъ...и директно в руско-турско робство!Ама ние/ВИЕ сте свикнали! Нагайката да играе по празните ви кратуни - ще се почувствате уютно - като в носени чепици!
100
12
 
24
 
! Отговори
Малкият Иванчо: преди 7 години
А, от евроатлантическо робство ще ни освободи пак ... Дядо Иван !
99
6
 
30
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Ако Мурксул...Туск...Брюксел не се бяха юрнали да събират мюсюлманска из*мет от всички световни помийни ями...и да я ХРАНЯТ С ДАНЪЦИТЕ НА СОБСТВЕНИТЕ СИ ГРАЖДАНИ..да пръскат милиарди по тези първобитници...а бяха отделили повече внимание на слабите страни членки на ЕС....ако бяха отделили повече грижи, и внимание на безработни, болни, и социално слаби - нямаше да се стигне до този откровен РЕГРЕС!!! Русия, и Турция - избор между Гулаг, и Джамия - за всичко са виновни НЕКАДЪРНИЦИТЕ В БРЮКСЕЛ, И БЕРЛИН