Русия, Китай и Турция напират към Балканите

Дойче веле: Обръща ли се Източна Европа към Москва?
23 мар 2017 21:30, Елка Василева
261
Русия, Китай и Турция напират към Балканите
Снимка: архив, Reuters

ЕС е зает с вътрешните си проблеми, което радва Москва. С невероятна пропагандна офанзива Русия иска да спечели сърцата на хората в балканските страни и явно постига успехи, пише Дойче веле. Обръща ли се Източна Европа към Русия?

При последната си обиколка на Балканите върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Федерика Могерини по твърде болезнен начин усети колко малко е доверието на страните от Югоизточна Европа към Брюксел.

Македонският президент чисто и просто  отхвърли идеите ѝ за решаване на кризата в страната, в Сърбия речта ѝ пред парламента беше посрещната с освирквания, а в Косово, където Могерини трябваше да внесе успокоение в напрегнатата вътрешно-политическа ситуация, моментално избухнаха нови конфликти след заминаването ѝ. Тримата изпокарани помежду си президенти в Босна и Херцеговина пък удостоиха Могерини само с една формална протоколна среща.

Чезнещото влияние на ЕС допълнително подклажда масивните ангажименти на Русия, Турция и Китай в региона. С непозната до момента пропагандна офанзива Москва се опитва да спечели сърцата на хората в балканските страни.

„Балканите вече не слушат Брюксел", възвести преди няколко дни руската държавна агенция "Спутник". А в заглавието – все пак с въпросителен знак – се казваше: "Източна Европа се обръща към Русия?"

Но и Турция не крие интересите си към региона. Нейният капитал е мюсюлманското население там. В Босна и Херцеговина тя натрупа много червени точки покрай възстановяването на разрушени по време на войните джамии. В Южна Сърбия гледат на Турция като на добър инвеститор - основно в текстилната промишленост.

Китай пък от години се опитва да възстанови стария Път на коприната - с участие в големи инфраструктурни проекти, включително магистрали и железопътни линии, например между Белград и Будапеща. В играта отскоро се намесиха и няколко арабски държави, които напоследък масово изкупуват земя в Босна, строят цял жилищен район в сръбската столица Белград и междувременно придобиха най-голямата сръбска авиокомпания.

Москва е най-настъпателна

Най-активни обаче несъмнено са руснаците. Държавната Сбербанк е замесена в огромен икономически скандал около силно задлъжнелия концерн „Агрокор”. Руската банка е най-големият му кредитор и освен чисто икономическите интереси преследва на Балканите и ключови геостратегически цели, написа по този повод влиятелният хърватски вестник "Вечерни лист".

С все по-масираната си пропаганда, водена на езиците, които се говорят на Балканите, Русия очевидно запълва вакуума, оставен от Брюксел. Тъй като ЕС е зает основно с вътрешните си проблеми и многото кризи край границите си, очевидно няма сили за друго освен да администрира страните от Балканите.

"ЕС и Западът създават неприятното усещане, че постепенно се отвръщат от региона – поне докато там не избухне някоя нова криза", написа белградският "Нови магазин".

На Балканите може да възникне още по-голям вакуум на властта, ако президентът Тръмп наистина реши да дистанцира страната си от региона. Повечето коментатори от региона на Балканите смятат, че американският интерес, свързан с тази част на света, ще намалее драматично. Още отсега обаче Москва успява да впрегне балканските политици за постигането на своите глобални интереси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
14
 
28
 
! Отговори
jimmy преди 7 години
Добре дошли братушки отново! За трети път ще ни освободите.
97
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да напират, щом искат да напират. Няма да е лошо ако китайците направят високоскоростен влак Пекин-София-Париж. Китай не е заплаха за Европа.
96
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на Путин! Истински държавник!!!
95
8
 
7
 
! Отговори
Кузмич преди 7 години
Наздарове к шамоаном!For mother Russia!!!
94
10
 
7
 
! Отговори
Стамат от Карнобат преди 7 години
Ууууу бе ***!!!
93
21
 
11
 
! Отговори
Пацu преди 7 години
Ближeтe миГЪЗАPycoфилистици!!!
92
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-добре Русия, отколкото Турция и Китай. Поне ще пием качествена водка/и Тройной/. А иначе ще ядем пластмасов ориз и трябва да търсим вазелин
91
7
 
42
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Защо само Балканите ?Я погледнете Орбан и Унгария !А, Игор Додон и Молдова ?! ..След толкова години евроатлантически ГЕНОЦИД над Източна Европа напълно нормално е да потърсим друг посока ...Населението на бившите социалистически страни е намаляло с 1/3-та за последните 25 години ... Красноречив факт за това колко "добре" са източноевропейците в условията на "демокрация" ...
90
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия прости кравари си мислят, че само защото те трябва да плащат на всеки, който е над малоyмен за да ги одобрява, останалите държави правят същото. Хората си избират Русия, защото в нея виждат най-малкото зло.
89
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия си изплати външния дълг и си увеличи златния резерв по време на икономическите санкции. А бойкова България и набъбна дълга с 16 милярда... Сравнете сами кое какво и къде. Всеки има очи да вижда и ум да мисли. Никой не може да бъде обвиняван за това, че не го може мисленето. То си е природа...
88
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
bye noobs:)
87
26
 
12
 
! Отговори
опа малоумници преди 7 години
И другия път като решите да заработите некоа рубла на коментар гледайте да сте малко по културни и точни, че конкуренцията е голяма и ще седите в къщи на кисело млЕко със мухлясал хляб с консерванти от фабриките на Мутрите!!!!
86
9
 
28
 
! Отговори
опа преди 7 години
Демокрацията в България я правиха най-големите комунисти със бойни отряди от Мутри дето ходеха по търговете и пребиваха всеки който иска да вземе някакъв бизнес а по-финните мутрички станаха банкери и окрадоха народа директно от банката!!! Ало Дядки, знаем ви номерата! Дъщерята в чужбина я вие седите по кафенетата и виката само СеСеСеРе!!! Насталгия обаче ВРЕДНА щот мозъците ви са изкукуригалииииии!!!!! :)
85
6
 
30
 
! Отговори
бай петко преди 7 години
това с фалита на Русия от кога го повтаряте? още преди 2г Русия трябваше да е фалирала другото Русия имала що годе добра армия... и кой в Европа има по силна армия? разбирам че сте жалки *** мразещи всичко но когато се изказвате поне дайде някакви факти...
84
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
балканите никога не са се отказвали от русия, от 89 г насам бяха подложени на унищожение от капиталистите и им беше наложен ред и диктатура , които освен крадливите политици никой обикновен човек не искаше, затова сега *** ще си берат посятато и ще се наддават вой - русия китай......... ай бегайте в хамерика продажници народни
83
4
 
13
 
! Отговори
един там преди 7 години
Имат, да, ама инженерите си работят като инженери, а на запад малцина източноевропейски инженери работят като такива! Не, не пазят 7млн. работни места, не че работещите в БГ и регистрираните на борсата в БГ са 7млн. де,но това е отделен въпрос Там обаче има пазар за редица български стоки, отделно, при едни по-нормални отношения с Русия, руските туристи в БГ няма да са 300-400хил. а ще са над 1млн.
82
5
 
4
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 7 години
Във Германия ако вземаш под 18 евро на час си пълен ***. Но да си плащаш всичко. Глупаците, винаги могат да ви обяснят. Дайте че ми свършва препарата за вана.
81
8
 
16
 
! Отговори
опа преди 7 години
4 те милиарда от КТБ НАТО ли ги взе бе ПРОСТAЦИ ???
80
9
 
9
 
! Отговори
опа преди 7 години
ЕС и НАТО не управляват България а тъпанарите Гоцета, Цецки, Болен Лидеров, Ахмет Извънземния, *** и т.н. РАЗБОЙНИЦИ от БеКаПе, надянали *** кожуси.В другите държави от ЕС и Нато си живеят много добре!!
79
5
 
5
 
! Отговори
един там преди 7 години
До анонимен 109,То даже минималната, а не средната заплата в Русия не е 86 евро! Минималната, и то в далеч не всички региони, е 120евро, а в доста региони е около и над 200евро! Средната работна заплата там пък е близо 600евро! Не са много, но и стандарта им е по-различен от европейския такъв! Пък и не се опитвай да ме убедиш, че да бачкаш като мияч или чистач в западна Европа е по-добре, отколкото да бачкаш като инженер-специалист в България, Русия, че дори и в Украйна!