Реджеп Ердоган – султан, нормалността в Турция изчезна

Това е само началото, страната е тръгнала по пътя на автокрацията
17 апр 2017 17:45, Екип на Investor.bg
247
Реджеп Ердоган – султан, нормалността в Турция изчезна
Снимка: Reuters, архив

"През последните 92 години Турция имаше 3 конституции, всяка от които продукт на бунт и нито една демократична“, казва пред британското икономическо издание The Economist Осман Чан, бивша важна фигура в турската управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР), пише Investor.bg.

Още по темата
Първата положи основата на светски еднопартиен режим. Следващите две последваха военни преврати. Най-новата, приета от парламента през януари, която беше гласувана на референдума в неделя, не е изключение.

Представяна от кабинета като предпазна мярка срещу политическия хаос, тя ще прехвърли цялата изпълнителна власт в ръцете на авторитарния президент Реджеп Тайип Ердоган. Тя ще е най-всеобхватната промяна на държавния апарат от раждането на Република Турция.

Не това са имали обаче предвид Чан и повечето турци. Като уважаван юрист, а после член на върховния ръководен орган на ПСР, Чан е настоявал действащата конституция, написана от хунтата, да бъде заменена с гражданска.

През 2011 г. е създаден конституционен комитет и над 60 хил. души, както и стотици университети, мозъчни тръстове и неправителствени организации, са изпратили предложения. Турците дават ясно да се разбере, че искат основен закон, включващ нови права, по-специално като се премахнат ограниченията за свободното слово, укрепване на мониторинга и контрола над властта и гаранции за независимостта на съдебната власт, казва Фуат Кейман от Истанбулския политически център.

Комитетът бе закрит след две години на спречквания между ПСР и Народнорепубликанската партия, основната опозиция. Изправен пред вълна на антиправителствени протести, корупционен скандал и скъсването на ПСР с мощната секта на Гюлен, Ердоган мобилизира националистическата си база и засили репресиите. Конституцията, която Чан искаше, се изпари като дим.

Новата бе съставена в края на миналата година след провален преврат и масово смазване на всякаква форма на опозиция в условията на извънредно положение. Около 40 хил. души, сред тях лидерите на прокюрдската Народна демократична партия и над 100 журналисти, бяха хвърлени в затвора.

Промененият основен закон укрепва властта на Ердоган. Той премахва поста премиер и президентът поема изцяло правителството. Вместо да гарантира разделението на властите, той ги обединява под покрива на безвкусния като стил дворец на Ердоган с 1150 стаи. Турският лидер ще назначава министрите, други висши служители и депутатите от неговата партия. Ще може спокойно да управлява до два 5-годишни мандата, а при някои обстоятелства и до началото на 30-те години на века.

"При нормални условия това нямаше да стане“, казва Чан. Но нормалността в Турция изчезна. Венецианската комисия, консултативен орган към Съвета на Европа, предупреди в свой доклад, че страната е тръгнала по пътя на автокрацията. Ердоган и премиерът му Бинали Йълдъръм заплашиха противниците на новата конституция, сравнявайки ги с терористи и превратаджии. Двамата им предшественици като президент и премиер, смятани за нейни критици, не посмяха публично да кажат мнението си.

Членове на екипа на Ердоган настояват, че Турция се нуждае от силно лидерство, за да потуши хаоса в страната и чужбина, включително терористичните атаки и войната в Сирия. Но демократичните реформи, обсъждани след 2010 г., не са снети от дневния ред, казва президентският съветник Мехмед Ючум.

"Мислете за тази конституция като за начало“, казва той.

Критиците на Ердоган я считат за свой край. Тези, които могат да си го позволят, гласуват с краката си. Според проучване 6 хил. милионери са напуснали Турция през 2016 г. - 5 пъти повече спрямо 2015 г. На фона на подриването на турската демокрация вероятно още мнозина ще ги последват, заключава The Economist.

*Коментарът е написан преди провеждането на референдума в Турция.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още по темата: Турцияердоган
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно българските милионери къде бягат?Къде избяга Цв. Василев?
78
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом турските милионери започнаха да бягат от управлението на Ердоган ,значи работата е повече от ясна ! 2016 г. избягали над 6 хиляди милионери ,2015 г. над 1000 милионери !....Странно, уж в Турция е зле, а то инкубатор за милионери!!!
77
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истанбул, Измир и Анкара гласуват с НЕ.Коне?
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гюбрекчи,Покажи на тия хора как са мяташ,как го движиш, как са бараш, колко са раздаваш.
75
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Главорезите от САЩ и Турция искат да продължат кампанията си в Сирия!
74
0
 
2
 
! Отговори
край преди 7 години
В Турция демокрацията би била апокалипсис. Нещо като демокрацията на Ирак, Либия и Египет.
73
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ерглупак спира вестници, арестува журналисти, забранява митинги,70000 арестувани,това ако не е диктат, аз съм Митко Китката
72
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия доволна ли е от резултата?
71
1
 
6
 
! Отговори
сори преди 7 години
Повече демокрация няма накъде.Както се вижда самата демокрация преминава рано или късно в диктатура.Примери в САЩ,ЕС ,Русия....... Тука султана е Бойко и е същото .Демокрацията вече фалшифицира вота,за да се превърне в диктатура.
70
2
 
12
 
! Отговори
England / Essex преди 7 години
До Ястреб ОсманлиятаА така, възхвалявай щото джандара седи зад теб с прангите, една грешно написана дума и смятай че вече си гюленист и отиваш на "почивка" в Диарбекир. Хохохо
69
13
 
2
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 7 години
Дори тези промени не са достатчни. В Тюркийе Коранът трябва да е конституцията. И да се възстанови хилафетът.
68
9
 
6
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 7 години
Бла бла бла бла .... диктатор ... бла бла бла бла ... диктатор ... бла бла бла бла ... диктатор ....А този човек е избран с мнозинството на гласоподавателите. Щто да радим сега?????
67
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този откачалко няма да изкара дълго. Излъга на изборите, грубо ги фалшифицира. Убеден съм, че казали те "не" са повече но като у нас, цялата държавна администрация е купена или заплашена. За да е такава малка разликата означава, че се е уплашил да нагласи по-голяма разлика, защото сам е разбрал това. Каква е разликата с изборите у нас, няма такава. Цецо Цървула напазарува и заплаши въпреки, че масата не може да понася него и Мутрьо. Веднага се обяви победата, съмнения няма,България отива на кино
66
5
 
6
 
! Отговори
край преди 7 години
Браво на Ердоган - няма друг начин да се управляват 60-70 млн. пасмина от всякакви етноси повечето ЕС иска да им направи демокрация че да се избият до пет-6 години.
65
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалко че и диот, като Ердоган успява да манипулира цял народ.Султан Реджеб ще върне Туркиа със 100 години назад
64
6
 
9
 
! Отговори
England / Essex преди 7 години
Всички турчета дето славят Ерджуган тука,просто го правят да не бъдат обявени за гюленисти, а не защото наистина мислят така! Все пак МИТ следи какво се пише за вожда и ха не го възхваляваш, ха отиваш в кауша за дълго! Ситуацията е много сходна с Шиши от Северна Корея!
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нагляр
62
3
 
16
 
! Отговори
66031 преди 7 години
О, незаумни юроде!Като си толкоз грамотен, що не си видиш своето дередже, та си се юрнал турците да оплакваш!Спомни си, ти какви ги нагласува, преди 2 седмици па се засрами и млъкни!
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е лестно да си неук !!....Дата никак не е лес"Т"но да научиш как се пише "лесно". Хахаха...Илетерати тръгнали да коментират.
60
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Критиците на Ердоган я считат за свой край. Тези, които могат да си го позволят, гласуват с краката си. Според проучване 6 хил. милионери са напуснали Турция през 2016 г. - 5 пъти повече спрямо 2015 г. На фона на подриването на турската демокрация вероятно още мнозина ще ги последват, заключава The Economist. АЗ НАЛИ ВИ КАЗВАХ ,ЧЕ ЗАРАДИ ЕРДОГАН БОГАТИТЕ ТУРЦИ ЩЕ БЯГАТ ОТ ТУРЦИЯ ,ЧУЖДИТЕ ИНВЕСТИТОРИ СЪЩО , ЕС И САЩ ЩЕ СЪКРАТЯТ ДО МИНИМУМ ТЪРГОВИЯТА С ТУРЦИЯ ! ХЕЛЯЛ ОЛСУН СИЗЕ ЕРДОГАН !