Ще се разберат ли Русия и Турция: За доматите, зърното и Асад

По пътя към старото им приятелство все още има препятствия
3 май 2017 12:52, Елка Василева
133
Ще се разберат ли Русия и Турция: За доматите, зърното и Асад
Реджеп Ердоган и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Какво е общото между доматите, зърното и Асад? И в трите случая става дума за теми, по които Турция и Русия все така не могат да се разберат. Дали на срещата между Ердоган и Путин днес ще има някакъв пробив?

Това ще е втората среща между президентите на Русия и Турция в рамките на по-малко от два месеца. На 10 март Ердоган бе на посещение в Москва, днес Путин очаква турския президент в Сочи.

В официалното прессъобщение се казва, че двамата ще обсъждат икономическите взаимоотношения, пише Дойче веле. Всъщност, дълго време икономическите връзки между двете страни се развиваха изключително добре. Докато Турция, по думите на Путин, не "заби нож в гърба на Москва", сваляйки руския боен самолет на турско-сирийската граница през ноември 2015 година. След няколко месеца колебание турският президент все пак се извини за инцидента и руско-турските отношения започнаха да се нормализират. По пътя към старото приятелство обаче все още има препятствия. Ето трите най-големи.

Русия не иска турски домати

Срещата между Путин и Ердоган на 10 март не донесе очакваната от Турция отмяна на ембаргото за внос на турски домати в Русия. Всъщност, след свалянето на руския самолет Кремъл забрани не само турските домати. Но този зеленчук представлява важна част от турския експорт.

Междувременно Москва премахна част от санкциите. Така например вече е разрешен вносът на цитрусови плодове, зеле и лук. Забранен обаче остава вносът на краставици, ябълки и круши, както и на вече споменатите домати. Според турските производители в момента обемът на износа на селскостопанска продукция за Русия представлява само 15 процента от обема на износа преди налагането на ембаргото.

Без руско зърно в Турция

В отговор на руското ембарго Турция въведе високи мита за вноса на руска селскостопанска продукция, вкл. на пшеница, бобови растения и слънчогледово олио. Вносните мита бяха покачени от 9% на 130%!

Преди това да се случи, Турция бе вторият най-голям вносител на руска пшеница след Египет, както и важен пазар за руското олио. Сега обаче Русия търпи големи загуби. Според априлското издание на "Мониторинга на икономическата ситуация в Русия" става дума за загуби до половин милиард долара.

Разногласия за съдбата на Асад

Всъщност, взаимните търговски ограничения биха могли да бъдат преодолени сравнително лесно. Разногласията около сирийския конфликт обаче са много ярки. Турция и Русия участват в бойните действия на сирийска територия, но всяка страна преследва собствени интереси и има различна представа за следвоенното устройство на Сирия.

Ключова роля в тези различни представи играе съдбата на сирийския президент Асад. Турските власти продължават да смятат, че Асад трябва да бъде свален от власт колкото се може по-скоро, за да бъде открит пътят към вътрешносирийското помирение. "Не може да има решение за Сирия, докато управлява Асад", заяви турският президент преди няколко дни пред агенция Ройтерс.

Русия от своя страна заявява, че не държи непременно на Асад. Самият Ердоган твърди, че е разговарял по този въпрос с Путин, който казал, че не е адвокат на Асад. Само че Русия помага на Асад във въоръжената борба срещу неговите противници, а така де факто го поддържа.

В Москва официално не виждат алтернатива на руските действия в Сирия. "Асад е легитимният ръководител на страната и армията му воюва срещу бойци, които контролират голяма част от територията на републиката", заяви преди няколко дни говорителят на Путин Дмитрий Песков. По неговите думи Русия подкрепя антитерористичната борба. "Следователно е абсурдно да се говори, че Русия ще престане да поддържа Асад и неговите усилия в борбата срущу ИД", допълни Песков.

От 2011 година армията на Башар Асад воюва срещу десетки различни въоръжени групировки, сред които има представители на светската опозиция, но и радикални ислямисти. Във въоръжения конфликт са въвлечени няколко държави, но в различна степен - включително Иран, Турция, Русия и САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американски генно модифицирани домати , произведени в Турция , в руска салата. Много сложни станаха нещата.
62
0
 
2
 
! Отговори
осман преди 7 години
бате бойко ще спре контрабандата на саса от тр.
61
1
 
2
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
Османска ССР?! Нонсенс! По-скоро ускоряване на глобалния сблъсък с любезното съдействие на Ложите! Именно натам вървят нещата за съжаление, накрая поне едните ще се вайкат и то много! Иначе, принизявате същността на разговорите с тия домати и др. от рода на "Дай си ми куклите, на ти си парцалките"...
60
7
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Приличат си и двамата са диктатори, ръцете им са изцапани с кръв. Надлъгват се кой по-вече ще измъкне от другия, но са готови на подли номера .
59
0
 
0
 
! Отговори
наблюдател преди 7 години
Самият Ердоган твърди, че е разговарял по този въпрос с Путин, който казал, че не е адвокат на Асад.Дойдохме си на думата. Колко ще поиска сега Путин?Санкции Те не са наложени от Турция. Става дума за нещо друго. Може би газопровода от Азърбеджан ли що ли?Колкото до Асад. Той си е намерил един съюзник като от приказките за злата фея.
58
4
 
1
 
! Отговори
цирк буш преди 7 години
Накрая руснаците пак ще ядат гумени домати от турция. Сега само се правят на недостъпни. Тези номера сме ги виждали вече. Ама и Ердоган се е пазарил на капълъ чарши, така че сценката е ясна.
57
2
 
4
 
! Отговори
zadnikanalizator преди 7 години
До анализаторA PUK BALGARIA SHTE SATNE BAY GANYO DO CHiKAGO i NAZAD Doo LAYNAAA
56
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Турция ще стане като в Сирия докато управлява Ердухан !....По-зле от България не може да стане.
55
2
 
16
 
! Отговори
Алиосман преди 7 години
Разбраха се , честито! С изключение на доматите , но за сметка на това , всички мега проекти работят с пълен газ, и разбира се и S-400 . Честито да е .
54
3
 
20
 
! Отговори
Патиланчо преди 7 години
Те Русия и Турция се разбраха - за доматите (които ние някога изнасяхме за Русия). - за пшеницата (която някога ние изнасахме в турция ) - за Турски поток (който трябваше да бъде Южен поток и да минава през България)- за строежа на АЕЦ в Турция (която трябваше да е в Белене)...- за руските туристи (който някога всички бяха по нашето черноморие!)Разбраха се те а ние !!!???? .... се разбрахме с ЕС и САЩ!!!"...та така мили ми Смехурко ...твой приятел вечен Всел Патиланчо.."
53
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пратете им малко домати на големите руснаци , че няма да могат да вържат л*****о .Като хапна пак да се правят на много важни.
52
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
PONE EDIN OT TEZI POLITICI DA IMAHTE ......PONE EDIN !
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
то е защото в русия идват евтини домати от чили.
50
19
 
7
 
! Отговори
ZZP NL преди 7 години
PUTIN E UMEN POLITIK TSAL SVAT GO ZNAE A DRUGIA E EDIN SKAPAN IMAMIN KOYTO SA GO IZBRALI OVTSITE I KOZITE V TURKIA,A ZA IKONOMIKA KOLKOTO EDNA VISKA NETHERLANDS VI KISA OTVSAKADE.AMUDJITE SAMO IBRITSI I DARBUKI MOGAT DA PROZVEJDAT I TUKA SA SISTITE TUFLETSI HAYLAZI SOSIALCIYI.
49
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***.о май ще лапне на сокола ...краставицата и доматите!
48
11
 
6
 
! Отговори
найден преди 7 години
Този човек сам ще доведе до разчастване на страната си, жалко , защото до сега бяхме добри съседи , но мегаломанията не е добър съветник , до кога ще угажда и на американци и на руснаци не се знае !
47
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** се пука по шевовете отзад защото вижда, че Турция е много по-значима за света от него и изпада в недоумение как това е възможно след всичките идеологеми за Турция с които са му наблъскали маломерната черепна кутийка.
46
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всяка новина за Турция е малка бегедрама.
45
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи още помнят вкуса на българските домати.И на бакладжанная-та икра от КК Янко Костов.И Стюардесата помнят и Опал -а и Ту 134 и Родопи-е И Аида и Ропотамо(което си беше Ротманс направо).Е--ее-е-е х времена.....
44
8
 
20
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
В момента Турция плаща транзитна такса на България за газта, която получава през нея. Но след първата тръба на Турски поток България ще загуби милионите, които взема от Турция и транзита през България ще спре. Ех, ако бяхте народ, а не послушковци на Брюксел можеше да има Южен поток, но сега има Турски поток. Но няма страшно Турция потъва продължавайте с лечебната ви утеха