Тръмп и Ким Чен Ун: Толкова различни, а всъщност еднакви

US президентът сякаш предпочита тона на лидера на КНДР
9 авг 2017 22:25,
132
Тръмп и Ким Чен Ун: Толкова различни, а всъщност еднакви
Снимка: архив Reuters

"Огнените" заплахи на американския президент Доналд Тръмп, отправени към Северна Корея, вероятно ще направят още по-непредвидимо опасното противопоставяне на Корейския полуостров, пише британският в. "Гардиън". Заплахите да отговори "с огън и ярост" звучат като севернокорейската пропаганда и напомнят, че и двете страни в конфликта са водени от нестабилни и лесно палещи се лидери, които не са сигурни в своите позиции и се стремят да подобрят имиджа си с прояви на твърдост, пише БТА.

Друг проблем в заплахата на Тръмп, посочен от бившия министър на отбраната на САЩ Уилям Пери, е че при липса на план за изпълнение, страховитите предупреждения намаляват тежестта на президентските изявления.

"Ядреното възпиране работи само ако заплахите изглеждат достоверни. Наперените приказки вредят на позициите на националната ни сигурност", заяви той в Twitter.

Джон Улфстал, съветник на бившия президент на САЩ Барак Обама по въпросите на ядреното неразпространение предупреди, че опитите за сплашване може да имат обратен ефект и да подтикнат севернокорейския лидер към превантивни действия. "Ким Чен Ун и без това е нестабилен", заяви експертът.

Северна Корея заплаши да нанесе удар по райския тихоокеански остров Гуам, на който се намират ядрени бомбардировачи на САЩ и най-малко 6000 военнослужещи, отбелязва британският в. "Телеграф". В понеделник през нощта два американски бомбардировача се отправиха от Гуам за Корейския полуостров, за да участват в общи учения с южнокорейските и японските военновъздушни сили. Ученията са вероятната причина Пхенян да избере острова за потенциална мишена малко след заплахата на Тръмп, отбелязва британското издание.

Предупрежденията на Тръмп за "огън и ярост, каквито светът не е виждал", ако Северна Корея продължи да заплашва САЩ, са забележителна ескалация на военната риторика, почти небивали в съвременната епоха, пише в. "Ню Йорк таймс". Заплашителното изказване на Тръмп напомня на изявлението на президента Хари Труман. През 1945 г., след като обявява, че е хвърлена ядрена бомба над Хирошима и призовава Япония да се предаде, Труман предупреждава, че ако войната продължава, японците "могат да очакват дъжд от разрушение от небето, какъвто не е виждан на тази земя".

Не е ясно дали Тръмп е имал намерение да направи паралел с историческото изявление. Представители на Белия дом не отговарят на въпроси до каква степен изказването е било планирано или какви са целите му, посочва вестникът. То обаче бележи рязка раздяла с десетилетията на по-премерени изявления на американски президенти за на конфликти в чужбина.

Труман обаче отправя посланието си от позиция на силата, когато САЩ имат смазващо военно превъзходство над Япония, която няма ядрени оръжия. Тръмп отправи заплаха срещу правителство, което е разработило ядрени оръжия и извършва изпитания на междуконтинентални балистични ракети, подчертава в. "Ню Йорк таймс".

В отговор на честите севернокорейски провокации, предишните американски президенти отговаряха твърдо, но не и конкретно. Вместо това Тръмп изглежда е възприел сприхавия националистически тон, предпочитан от лидера Ким Чен-ун, отбелязва изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОСВЕН ТОВА САЩ ИМАТ НАВИКА ДА ПРАВЯТ ВОЙНА И ПОСЛЕ ДА ПРЕДСТАВЯТ СМЕТКАТА НА НАТО!!!ВЕЧЕ ОБЯВИХА, ЧЕ СЕВЕРНА КОРЕЯ ГИ Е ЗАПЛАШИЛА И ЕТО НА ЩЕ ЗАДЕЙСТВАТ НЯКОЙ ПАРАГРАФ ОТ ДОГОВОРА С НАТО И ГОТОВО!!!ВОЙНАТА СЪС СЕВЕРНА КОРЕЯ БИХ КАЗАЛ, ЧЕ Е ВЕЧЕ ФАКТ ТАКА ГИ УСЕЩАМ НЕЩАТА :D САЩ СА ПЪЛНИ С БОМБИ И ТО НЕ ЯДРЕНИ И НЯМА ДА ПРАВЯТ НИКАКВА СУХОПЪТНА ОПЕРАЦИЯ ЩЕ ГО ДУМНАТ ПОРКИ ТОЖЧНО КАТО КАДАФИ :DСЕВЕРНА КОРЕЯ ПРИКЛЮЧИ!
21
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ ИМАТ ОГРОМНО ЗАСТОЯЛО ОРЪЖИЕ И ТОВА НЕЩО ТРЯБВА ДА СЕ УПОТРЕБИ!!!ПУТЛЕРОЦИДНИТЕ *** ПИШАТ, ЧЕ САЩ ЩЕ ПОЛЗВА ЯДРЕНО!!! АБЕ СЛАБОУМНИЦИ САЩ НАСКОРО ПОКАЗВАХА ЕДНА 10 000 ТОНА БОМБА И ТО НЕ ЯДРЕНА!! САМО НЕЯ ДА ПУСНАТ И ЩЕ ОСТАНЕ ЕДИН ГОЛЯМ КРАТЕР ОТ СЕВЕРНА КОРЕЯ :D-------СЕВЕРНА КОРЕЯ ВЪВ БЕЗСИЛИЕТО СИ ЩЕ ЗАЛИЧИ ЮЖНА КОРЕЯ ТОВА Е ЯСНО! И ДО ТУКА :D--------СЕВЕРНА КОРЕЯ ВЕЧЕ ОБЯВИ ПУБЛИЧНО , ЧЕ АКО НЕ МОЖЕ ДА НАПАДНЕ САЩ ЩЯЛА ДА СИ ГО ИЗКАРА НА ЮЖНА, ЧЕ СА ИМ БЛИЗККО :D
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аман от този Ким, големо прасе изляза на края.
19
1
 
8
 
! Отговори
плъхи преди 6 години
От 7,2 милиарда сега колко ли ще останем живи може би 20-30 милиона не повече!? )
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВОЙНАТА Е НЕИЗБЕЖНА!!!!РЕЙТИНГА НА ТРЪМП СЕ СРИВА!!!!САМИЯ ТРЪМП Е АБСОЛЮТНО КРАЙНО НЕУРАВНОВЕСЕН!!!ЗАЛАГАМ 100 ДОЛАРА , ЧЕ ДО КРАЯ НА УПРАВАЛЕНИЕТО НА ТРЪМП ЩЕ СА НАПАДНАЛИ СЕВЕРНА КОРЕЯ!!!!----------------------СЕВЕРНА КОРЕЯ ПРИКЛЮЧВА !! ЩЕ ИМА МНОГО ЖЕРТВИ И ТО НАЙ-ВЕЧЕ ЮЖНА КОРЕЯ!!
17
12
 
3
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 6 години
ким друс грух ще гризне дървото, текат последните му дни, а организацията "северна корея" ще бъде елиминирана, поради липса на интерес от страна на съветския съюз.Българските комунистчета и анархистчета ще палят свещи и ще подсмърчат пред празното "севрно корейско" посолство.Трябва само китай да бъде подкупен с една двайста от територията на "северна корея" и директен достъп до тихия океан. И хем ще има буфер между корея и русия.И ще мирише на свински пръжки.
16
3
 
14
 
! Отговори
До 17 преди 6 години
Kим не е нито Садам, нито Кадафи.Виетнамския кошмар ще стане корейски кошмар.Очаквайте много янки в ковчези.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 14. Щото ще се отприщи такава ядрена война, че живите ще завиждат на мъртвите.
14
1
 
8
 
! Отговори
Гацо Бацов преди 6 години
Ей Кимче!Нема да ядосаш чича ми Доньо Тръмпов оти тоя пущиняк ша та уволни!
13
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И Садам се перчеше и Кадафи също. Имали милиони войници и може би ядрено оръжие. Ударът ще бъде с такава сила че даже няма да си спомнят кои са. Като полетят томахавките спиране няма.
12
2
 
3
 
! Отговори
FAKE news преди 6 години
Ами така си е.Все пак и двамата са ционистки марионетки!
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми що бе, нали САЩ може да пускат атомни бомби над цивилно население, защо Северна Корея да не може да изстрелва ракети с атомни заряди по САЩ?
10
2
 
14
 
! Отговори
ШибиРиби преди 6 години
Тия двамата що не ги намажат с олио и да се сборят и който надвие печели коча
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До русофил. Не пожелавай ядрени удари! Това е безумно.
8
14
 
7
 
! Отговори
Клуб Атлантик преди 6 години
Ако тоя лудия нападне САЩ, България трябва да прати войски да помагат. Все пак е член на НАТО. Българските рейнджъри ще окупират Северна Корея с американските си братя!
7
7
 
17
 
! Отговори
русофил преди 6 години
С нетърпение очаквам другаря Ким да нареди изпепеляващи ядрени удари по империята на злото ФАЩ и да я превърне в пепел.
6
6
 
23
 
! Отговори
Стар хъш преди 6 години
Атомна бомба няма да посмеят да хвърлят янките, щото Северна Корея е на руската граница, Владимир ще откачи и ядрената гъба ще изгрее над Уошингтън и пускаме шалтера над планетата Земя завинаги.По-вероятно е както е писал един под мен да е дълга и изтощителна война на корейска земя. Американците ще ги атакуват по въздух и от корабите, но жълтите човечета са готови и няма да се дадат. В крайна сметка, американците ще си завъртят опашката както във Виетнам, ще се приберат набити, а Ким ще остане.
5
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хич не са еднакви. Тръмп е ***, Ким не е!
4
2
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
И двамата ги хапе кучето, бий ги съчмата, хлопа им дъската, не ги слуша главата, не са сами и прочие .. :)Като нищо ще направят една война и ще запалят целия свят ...
3
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе Тръмпе, абе рижав перчеме,Северна Корея не ти е Афганистан, нито Ирак. Имаш 2 милиона въоръжени до зъби корейци, които на тяхна територия нямаш шанс да ги победиш.Не се закачай с Ким, че ужасът от Виетнам ще ви се върне стократно.