Удар, а после викове, бяг, хаос... кръв: "Рамбла" след атаката

Очевидци описват сцената на ужасяващата атака в Барселона
Обновена: 18 авг 2017 10:26 | 18 авг 2017 10:15,
115

Снимка: БТА

Испанският поет Федерико Гарсия Лорка някога е казал за "Ла Рамбла": "Единствената улица в света, която ми се иска никога да не свършва". 

Вчера обаче туристическият булевард в испанския град Барселона беше окървавен от терористична атака, отнела живота на 13 души. Свидетели описват сцената на хаос и паника минути, след като микробус се врязва в тълпата туристи.

Стив Гарет е бил на близък пазар и се е укрил с няколко други хора в пекарна, след като хората са се втурнали натам, в търсене на подслон.

Една от жените, укрила се с него, твърди, че е чула изстрели, веднага след като микробусът се е врязал в тълпата.

"Много хора тичаха към пазара, с много крясъци и викове", разказва пред BBC Гарет.

"Охранителите веднага реагираха. Изтичахме в пекарната с четири или пет човека и веднага се втурнахме към горния етаж и залегнахме, докато огромна вълна от хора тичаше през пазара", разказва свидетелят.

"Идвайки от Англия ми напомняше много на случилото се в Лондон, така че бяхме много притеснени за това, което ще последва", разказва Стив Гарет.

Той си спомня, че е имало "две вълни от хора", които са се втурнали към пазара, последвани от въоръжена полиция.

"Изглеждаше сякаш търсят някого. Минаваха много внимателно, сергия по сергия", описва Стив.

Друг свидетел Аамар Анвар се е разхождал по "Рамбла" по време на смъртоносната атака. По думите му е било "фрашкано" с туристи.

Пред SkyNews той разказва, че е чул звук от сблъсъка, след което всички са започнали да бягат.

"Полицията пристигна много, много бързо там, полицаи с пистолети, с палки, навсякъде. След това цялата улица започна да бъде изблъсквана назад", спомня си Анвар.

"Полицаите на място просто крещяха на хората да вървят назад", споделя свидетелят. Той видял поне пет или шест човека сериозно ранени на земята.

Друг свидетел, Том Гуелер, който живее на съседна улица, е избягал от мястото, виждайки ванът.  Пред BBC той разказва, че е чул писъци и звук от удара.

"Видях тълпата да се разделя и микробусът летеше с пълна скорост през средата на "Рамбла" и веднага знаех, че е терористична атака или нещо такова", смята Том.

"Избягах, живея наблизо. Трябваше да тичам назад 50-на метра и да се кача в апартамента си, за да видя какво се случва на пътя под балкона ми", разказва свидетелят.

По думите му микробусът не е намалил скоростта си, просто е карал бясно през тълпата. Той твърди, че много от магазините са спуснали щорите си и въоръжена полиция е била позиционирана на ъглите на улиците, с цели кордони по пътя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народи избрали правителства,които са ги наводнили с терористи няма защо да се съжаляват.
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде сега големите политици да почнат, ние сме вас, не на тероризма и куп излишни празни приказки. Сякаш не може да бъде смачкани тероризъм, толкова много развити държави. Може, но никой не знае защо е добре това да съществува, какви интереси взимат превес над живота на обикновенни хора.
18
2
 
16
 
! Отговори
До №17 преди 6 години
Ти пи ли си хапчетата, че на всякъде руснаци ти се привиждат ? Те руснаците и за въртенето на земята са виновни даже. Даааа. Откачалка.
17
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Война с Фашиска Просдия ще има.Въпросът е ще чакаме ли докато бавно ни обезкървят.Колкото по-рано започне мачкането на руските структури в Европа, толкова по-малко жертви ще има от наша страна.
16
10
 
6
 
! Отговори
Булгари=боклуци преди 6 години
Ей какви сте псевдо моралисти.На думи сте големи,а на дела сте кръгли нули.Най-обичате бате ви Бойко и кака ви *** да не мачкат.Ауу!Мързеливи,некадърни,корумпирани,т-ъпи,ограничени,миризливи.Българите сте слуги,които могат само да бършат краката на Сащ,Канада,Австралия,Китай,Русия,Западна Европа.
15
20
 
2
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
Атентатите се организират и осъществяват от руските служби, изпълнителите са от специалните им части, тренирани да извършват диверсии зад граница. Всички го знаят, но ги е страх да кажат истината, защото това ще означава война с ***. Затова си измислят разни ИД, разни поемания на отговорност по телефона, отстрелват показно разни провалени нещастници от гетата. Целта на руснаците е политически хаос и отслабване на европейските държави.
14
0
 
11
 
! Отговори
ИСЛЯМ = ТЕРОРИЗЪМ преди 6 години
НЕКА МЮСЮЛМАНИТЕ САМИ СИ НАПРАВЯТ ИЗВОДИТЕ, НО СЕ СЪМНЯВАМ, ЧЕ СА СПОСОБНИ НА ТОВА ТОЕСТ ДА МИСЛЯТ.
13
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След всеки атентат всяка държава трябва да депортира по 100,000 араби или африканци според терориста . Да видим дали , така незабелязано , ще правят схеми. Като изритат на всякъде масово другите , ще гледат повече от полицията.
12
1
 
17
 
! Отговори
ИСЛЯМ = ТЕРОРИЗЪМ преди 6 години
Е АЗ ОТКАЗВАМ ДА СЪМ ТОЛЕРАНТЕН И ЧОВЕЧЕН КЪМ ТЕЗИ ИСЛЯМСКИ ПРЕСТЪПНИЦИ. НЕНАВИЖДАМ ГИ ОТ ДЪНОТО НА ДУШАТА СИ ДА НЕ КАЖА НЯКОЯ ОЩЕ ПО-СИЛНА ДУМА. ВЕДНЪЖ ЗА ВИНАГИ ТРЯБВА ЯСНО И СИЛНО ДА СЕ КАЖЕ ИСЛЯМА Е ТЕРОРИЗЪМ, А МЮСЮЛМАНИТЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ. ТОВА НЕ ГО КАЗВАМ АЗ, ТОВА ГОВОРЯТ ФАКТИТЕ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ И НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГО ОСПОРИ. ИМА ЕДНА СТАРА БЪЛГАРСКА ПРИКАЗКА "КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ".ИМА ОЩЕ ЕДНА СТАРА БЪЛГАРСКА ПРИКАЗКА "КОЙТО СЕЕ ВЕТРОВЕ ЩЕ ЖЪНЕ БУРИ".
11
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А пък ние тук ще си строим нова джамия...Такова повсеместно европейско събуване на *** и подаване на дирник не е имало никога в цивилизования свят!!!
10
0
 
18
 
! Отговори
ИСЛЯМ = ТЕРОРИЗЪМ преди 6 години
КОГА МЮСЮЛМАНИТЕ ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С КОРЕННОТО НАСЕЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВИТЕ, КОИТО ГИ ПРИЕМАТ И КОГА ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА СПАЗВАТ ЗАКОНИТЕ НА СТРАНИТЕ ??? ОТГОВОРА Е НИКОГА. ТОГАВА, ЗА КАКВО СА НИ ТЕЗИ ??? ДА ВЪРШАТ АТЕНТАТ СЛЕД АТЕНТАТ И ДА УБИВАТ ХОРАТА, КОИТО ГИ ХРАНЯТ, ОБЛИЧАТ И ГРИЖАТ ЗА ТЯХ ЛИ ??? Е АЗ ОТКАЗВАМ ДА СЪМ ТОЛЕРАНТЕН И ЧОВЕЧЕН КЪМ ТЕЗИ ИСЛЯМСКИ ПРЕСТЪПНИЦ
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Твърдо съм за твърда политика, безбощадно изкореняване с всички мерки-независимо какви, но в никакъв случай пасифистки и толерастски, на този цирей-измислена, фалшива, агресивна, животоопасна религия! Трудно е да се води война, особено когато НЕ я искаш, със субекти, чиято единствена цел е да измислят как да те уязвят, докато твоята цел е да подобриш живота си! Гледаме в различни посоки с ислямистите, крайно време е да се отъврем от тях! В Япония исляма е забранен със закон! Добра практика!
8
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупави испанци,маврите ви превзеха отново без бой,а вие наблюдавахте овчедушно.Приспивната песен на толерастите я забравете.Намерете ги един по един те са убийците.
7
2
 
24
 
! Отговори
AfD преди 6 години
Надявам се, че много от несигурните за коя партия ще гласуват на парламентарните избори в Германия на 24.9. ще дадат своя глас на единствената разумна АЛТЕРНАТИВА ЗА ГЕРМАНИЯ ! Трябва да се сложи край на ерата на Меркел !!! Поздрави от Германия !
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време е ООН да предприеме активно действие срещу крайно дясното насилие.
5
7
 
5
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До 4Религиите са опасни само за безродниците!!! И тези които искат накрая да остане само една религия!
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Религиите поначало са опасно нещо. Не знам защо толкова много се работи в посока на това да сме толерантни към нечие вероизповедание, когато в края на краищата това ще ни коства главата.
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен медиите стават неволен съучастник на тероризма. Дават по всички канали 24 часа атентатите. Това е целта им да се виждат. Спрат ли един път да ги дават ...От тях файда няма да има. Не знам защо , не го разбирате в тея медии ??? Седнете и говорете по темата с вашите колеги. Целта им е да се вижда и да се внася смут и страх. А това става чрез вас.
2
0
 
9
 
! Отговори
azi преди 6 години
Не ми трии коментара, ***!
1
4
 
21
 
! Отговори
ИСЛЯМ = ТЕРОРИЗЪМ преди 6 години
Има ли още хора, които да вярват, че исляма е добра и мирна религия? Има ли още заблудени, които да вярват в това. Ето това е исляма, това е истинското му лице. Няма как да е мирен. Исляма е терор и нищо повече. Това са мюсюлманите. Какво заслужават такива изчадия, чиято единствена цел е да сеят смърт в цивилизованите страни ? Заслужават точно това, което са причинили на останалите без капка жал. ЗАЩО ВЕЧНО ХРИСТИЯНИТЕ ТРЯБВА ДА СА ТОЛЕРАНТНИ СПРЯМО ТЕЗИ ИСЛЯМСКИ ТЕРОРИСТИ ? ЗАЩО ВЕЧНО ХРИСТИЯНИТЕ ТРЯБВА ДА ПРОЯВЯВАТ РАЗБИРАНЕ СПРЯМО ТЯХ И ТЕХНИТЕ КУЛТУРНИ ОСОБЕНОСТИ ? КОГА МЮСЮЛМАНИТЕ ЩЕ ЗАПО