Хроника на кризата: Каталунската независимост в 12 ключови дати

Кои събития от последните 7 г. доведоха до обявяване на независимостта?
28 окт 2017 07:30,
100
Хроника на кризата: Каталунската независимост в 12 ключови дати
Снимка: Reuters

Вчера Каталуния обяви независимост, а Мадрид отмени временно автономията й и уволни правителството й. По този повод агенция ДПА припомня, че разривът между Мадрид и Барселона назряваше в продължение на седем години и го обобщава в 12 ключови дати. Разбира се, кризата и желанието на Каталуния за независимост имат много по-дълбоки причини, но събитията от последните години определено са ключови. Да видим!

28 юни 2010 г. - Испанския Конституционен съд гласува срещу няколко члена от законодателен акт, разширяващ автономията на Каталуния.

Още по темата

11 септември 2012 г. - Първа демонстрация за независимост се провежда в Барселона и в нея участват над 1 милион души.

9 ноември 2014 г. - Първи референдум за независимост. Той се провежда въпреки забраната на Конституционния съд и няма официален характер. От 5,4 милиона гласоподаватели над 2 милиона гласуват и 80 процента одобряват отцепването от Испания.

27 септември 2015 г. - Коалиция, която иска независимост, наречена Заедно за "Да" (Junts pel Si), печели регионалните избори и съставя правителство с подкрепата на антикапиталистическата и отцепническа партия Кандидатура за народно единство (Candidatura d'Unitat Popula).

6 септември 2017 г. - Каталунският парламент решава да насрочи референдум за независимост. Вотът в парламента е бойкотиран от опозицията. Конституционният съд още на следващия ден го обявява за невалиден.

20 септември 2017 г. - Испанската полиция конфискува близо 10 милиона бюлетини за референдума и арестува 14 каталунски политици и представители в опит да провали плановете за гласуването. Следват улични протести.

1 октомври 2017 г. - Референдумът се провежда въпреки че полицията атакува избирателни секции. Ранени са стотици хора в сблъсъците с полицията. Петима души са приети в болница. Резултатите от вота са, че 90 процента от гласувалите искат независимост. Избирателната активност е 43 процента, според каталунските власти. Но референдумът протича без подходящо наблюдение и има съмнения за нередности при гласуването.

3 октомври 2017 г. - Обща стачка в подкрепа на независимостта на Каталуния. Областта е парализирана, а на демонстрация в Барселона излизат 700 000 души. Пет дни по-късно в Барселона 350 000 участват в демонстрация срещу независимостта.

10 октомври 2017 г. - Каталунският премиер Карлес Пучдемон казва, че областта има правото да обяви независимост, но отлага обявяването й, за да проведе преговори с Мадрид.

16 октомври 2017 г.
- Пучдемон отхвърля първи ултиматум от страна на правителството в Мадрид да се откаже от плановете за отделяне на областта.

19 октомври 2017 г. - Пучдемон не се подчинява на втори ултиматум на правителството, заплашващо с задействане на член 155 от испанската конституция за временно преустановяване на автономията на Каталуния.

27 октомври 2017 г. - Каталунският парламент одобри резолюция за започване на процеса за независимост. Сенатът на испанския парламент пък одобри прилагането на член 155 от конституцията и пряко управление над Каталуния. След което испанският премиер Мариано Рахой обяви, че уволнява каталунското правителство, разпуска каталунския парламент и насрочва нови регионални избори.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
ЕС ДГД!
75
0
 
1
 
! Отговори
kireza преди 6 години
ЖАЛКО ЗА ИСПАНИЯ.....ЗАРАДИ 5% ОТ ДОХОДИТЕ ЩЕ ИМА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА,КОЯТО ЩЕ УНИЩОЖИ ИСПАНИЯ.....КАТАЛУНЦИТЕ ИМАХА АВТОНОМИЯ,СОБСТВЕННО ПРАВИТЕЛСТВО,ИКОНОМИКАТА СЕ РАЗВИВАШЕ.....ДААА РЪКАТА НА СВЕТОВНОТО МАСОНСКО ПРАВИТЕЛСТВО СЕ ДОБРА И ДО ИСПАНИЯ....ЖАЛКО ЗА ХОРАТА В ТАЗИ АВТОНОМИЯ.....НО ЗА ВСИЧКО Е ВИНОВЕН П....КЮРА РАХОЙ,С ТИПИЧНО ЛИЦЕ НА РЕПТОЛОИД....АКО ИМАШЕ НОРМАЛЕН РЕФЕРЕНДУМ,КАТАЛУНИЯ ЩЕШЕ ДА ГЛАСУВА ПРОТИВ НЕЗАВИСИМОСТТА....ЖАЛКОООО
74
3
 
7
 
! Отговори
Пучдемон преди 6 години
Рано,или късно независимостта на Каталония ще я има.
73
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бляновете на каталонците! или привидения посред бял ден през крив макарон.
72
4
 
2
 
! Отговори
КАПУТАЛУНЕЦ преди 6 години
ХОЛА, БОН ДИА(ЗДРАВЕЙТЕ, ДОБЪР ДЕН)ЕМ ДИК КЪПУТ( МОЕТО ИМЕ Е КЪПУТ)СОК ИСПАНИЯ(АЗ СЪМ ИСПАНЕЦ)
71
0
 
5
 
! Отговори
МАЙНА преди 6 години
кажи нещо на каталунски
70
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Hafen die WahrheitПросто отбелязах факта, че, също като Каталуния, и Косово бе автономна област от една суверенна държава. А сега не е. И ЕС с въодушевление подкрепи този акт на разделение. Този факт май Ви изнервя?
69
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така, че не е трудно да се предположи, кой разлайва кучетата тук, май е същия на който са подчинени и нашенските леви и сигурно, и тук подстрекателите имат връзка с някой, като ген.Решетников .... !!!...Ами то е достатъчно само по коментарите на червенокаскетниците да разбереш кой подклажда огъня и в Каталуня и без нищо друго да знаеш.
68
4
 
5
 
! Отговори
. преди 6 години
Ах тези ингилизи....
67
9
 
10
 
! Отговори
Мда преди 6 години
Аз лично съм републиканец и не хсресвам монархиите. Това е причината да подкрепям Каталуния. В 21 век сме ако искат свободни трябва да бъдат. ЕС се изложи вчера с позицията си.Лицемерно е. В България все още има които вярват в съюза заради фондовете.Тези пари драстично ще бъдат намалени след 2 години.Аз лично не виждам смисал България да е в ЕС след 2020. Няма да има келепир.
66
12
 
8
 
! Отговори
ТИ ЗА КЛАНЕТАТА преди 6 години
в КОСОВО само от СНН ли знаеш. Ако чакаш ингилизите да напишат истината.... А за кланета на сърби, хърватските убийци, талибаните в Косово, концлагерите, където са вземали човешки органи от сърби за търговия. Хашим Тачи беше уличен от КАРЛА ПОНТЕ като един международен УБИЕЦ, а стана ПРЕМИЕР. Срам ме е че нашите надупени власти, които уж били против нови държави в Европа, признаха КОСОВО - една територия на МАФИЯТА и военна база на САЩ- 2 в ЕВРОПА
65
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народа е казал: Вържи попа да е мирно селото.72963
64
12
 
7
 
! Отговори
Да живее НРКаталуния преди 6 години
Калеко Алеко имаше /водеха ги испанци,но те бяха каталунски и баски републиканци/,които отидоха да се бият на страната на НРЛуганск с/у Украйнската фашистка хунта.Ако помниш те казваха -не сме забравили. И стига си слага сам +-ве.
63
7
 
15
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
До Членска карта 7 ..... Имам много против, както по отношение на парцалите със сърпа и чук.а, обагрени с червената кръв на жертвите на комунизЪма, така и по отношение на членска карта, като твоята, която след всеки коментар, ходи да се чеква в банкомата на рушкото посолство .... !!!
62
7
 
8
 
! Отговори
ОМРАЗНИЯ ЕС преди 6 години
скоро ще почувства НАРОДНИЯ ГНЯВ
61
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 58 Не може да има сравнение между Каталуния и Косово, по простата причина, че в Косово както и в цяла бивша Югославия, сърбите извършиха невиждани кланета, масови изнасилвания, разрушения, геноцид спрямо несърби, а в Каталуния няма нищо подобно.Просто,,каталунските богаташи, представяйки се за"леви", не желаят да плащат данъци на Мадрид.Подстрекавани от Путин, предизвикаха отцепването, след което тази част на Испания ще бъде изолирана от развития свят.Големи фирми вече се изнасят от там.
60
7
 
6
 
! Отговори
МОНАРХИЯТА преди 6 години
пак иска война. И най-вероятно това ще коства короната на краля. А нашия хитрец СИМЕОН много далновидно си върна навреме имотите ТУК , че и заграби още толкова
59
15
 
9
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До Калеко АлекоМного си впечатлителен! И какво имаш против знаме с Чук и Сърп... Знам, ще ви се да се развяват знамена с Вилица и Браснарска ножица, но има и хора които си изкарват прехраната без да познават вашите инструменти!
58
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Kато си затварят очите за Каталуния, европейските дегенеерати сами си вкарват автогол - отвращават народа от Европа, показват двойни стандарти със случая Косово.Ще последват и други - Шотландия, Ломбардия, Валония и т.н.ЕС е бита карта.
57
3
 
11
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
И какво като е била част от Сърбия? Сърбия за разлика от Испания също НИКОГА не е била част от ЕС!