Обичаният деспот: Как Реджеп Ердоган успява да омае турците?

Пример за подражание за ниската класа... Но не и за образованите
12 авг 2018 19:46,
431
Обичаният деспот: Как Реджеп Ердоган успява да омае турците?
Снимка: БТА

Къде се крие причината за влиятелността на Реджеп Ердоган над турците и защо те позволяват на един деспот да ги управлява. Отговор търсят две немскоезични издания.

В интервю за вестник "Ди Цайт" известният турски журналист Джан Дюндар посочва, че на президентските избори през юни все пак не всички, а 50 на сто от турците са подкрепили Ердоган. Според Дюндар, за ниската социална класа Ердоган представлява образец за подражание, защото сам е извървял пътя от долните слоеве до върха. Той е възпитан в строг религиозен дух, мечтае да стане футболист, интересува се от политика, рецитира поезия… "Това е историята на един лидер от низините, който на гърба си е изпитал не едно поражение. И тази история е отлично построена и поднесена, така че да намери отзвук сред необразованите и бедни слоеве на обществото. За масите, търсещи утеха и закрила, авторитарната личност на Ердоган е добре дошла", посочва за изданието Джан Дюндар.

Резултите от последния референдум сочат обаче също, че подкрепата за Партията на справедливостта и развитието е намаляла главно сред образованото градско население, докато при хората с ниско образование гласовете за Ердоган са достигали в определени региони и до 70 процента, пише "Deutsche Welle". Едва 39 на сто от турците с висше образование са подкрепили Ердоган, посочва още Джан Дюндар пред "Ди Цайт". И допълва, че министърът на икономиката Берат Албайрак, който е и зет на Ердоган, е представил ситуацията от гледната точка на един избирател по следния начин: “Ако президентът каже, че ще построи магистрала с четири ленти на луната, ние му вярваме".

Ердоган съзнателно използва езика на потиснатите и онеправданите, за да наложи стил на управление, който да затвърди имиджа му на човек издигнал се от низините  до върха, четем още в "Ди Цайт". "Сега земята е наша", гласи неговото посланието. Ердоган неизменно поръчва и следи проучванията на общественото мнение. Така той успява да долови нагласите на народа и да нагоди реториката си към онова, което сочат резултатите от проучванията. Благодарение на ислямското си образование, Ердоган използва много религиозни техники, за да спечели допълнителни симпатии: моли се от трибуната, рецитира стихове, позволява си да показва емоционални реакции. След тежка злополука в турска мина преди четири години Ердоган удари шамар на един от протестиращите, а камерите документираха неговото яростно обръщение: "Само се измъквате, израелска пасмина!" Другаде този изблик би предизвикал бурно негодувание, но сред привържениците му, които също като него следват патриархалните традиции, подобно поведение само засилва възхищението към него, коментира Джан Дюндар пред изданието.

"Силният човек", пред когото всички се огъват

По-нататък в публикацията се посочва още, че откакто Ердоган контролира медиите, той успява да потисне критиките към своя управленски стил. Който се противопоставя, бива изпращан зад решетките. Така Ердоган заплашва  своите противници и не позволява на привържениците си да приемат други идеи, различни от неговите собствени. Тази власт и способностите му да убеждава карат съюзниците му да се съобразяват с него.

Много западни лидери си казват, че трябва да подържат добри отношения с него, посочва в същата връзка и швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг". Сред държавните лидери, които подкрепят Ердоган, е венецуелският президент Николас Мадуро. Самият Ердоган изрази приятелското си отношение към него с думите: “Остани силен, приятелю мой”. Съобщението бе публикувано в туитър след опита за покушение над венецуелския президент. Ердоган не само потвърди публично здравата връзка между Турция и Венецуела, но засили и личната си охрана, считайки че е изложен на подобни рисковете за сигурността като Мадуро, отбелязва изданието. Политическото партньорство между Турция и Венецуела датира още от управлението на диктатора Уго Чавес. Това може да е изненадващо поради големите географски и верски различия между двете страни, но ако не вземаме под внимание етикети като “ислямизъм” или “социализъм”, основата на двете авторитарни системи остава същата: популистка реторика, концентрация на властта, контрол над медиите, четем още в публикацията.

В Турция Ердоган представя себе си като "човекът, пред когото светът застава на колене", посочва също "Ди Велт". Това самочувствие прикрива усещането за малоценност сред маргиналните слоеве и най-вече сред турците в чужбина, като по-този начин заличава тяхното чувство, че са дискриминирани. Само по себе си, това обаче не обяснява изцяло влиянието на Ердоган сред тези слоеве. В едно общество, в което съществуват крайни мнения и позиции, Ердоган представлява мнозинството: на турци срещу кюрди, на сунити срещу алевити, консерватори срещу модернисти. Неговата политическа основа е изключването на "другия", коментира изданието.

Сред причините за успеха на Ердоган, четем още в статията, са и подобренията в образователната и здравната система, които той постигна в първите години на управлението си. И до този момент турският президент продължава да се възползва от тогавашната благодарност на хората, както и от удовлетвореността на местните и чуждестранни бизнескръгове от стабилната икономика в страната. Причината за голямата власт на Ердоган е до голяма степен и в слабостта на турската опозиция. Когато преди президентските избори кандидатурата на неговия партиен съперник Абдула Гюл бе предложена за обсъждане, Ердоган изпрати с хеликоптер в къщата на Гюл началника на своя генерелен щаб. Гюл обяви, че се отказва от кандидатурата си, а началник щаба вече е част от кабинета на Ердоган. Социалдемократите, от друга страна, постигнаха най-големия си изборен успех от 40 години насам, но са разкъсвани от вътрешнопартийни спорове, обобщава в интервю за "Ди Цайт" известният турски журналист Джан Дюнадар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


431
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
283
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо ли ми се струва че "новата" лира ще се закичи с доста нули тая година!Жалко за комшиите, работяги са отвсякъде.
282
6
 
2
 
! Отговори
Турчина преди 5 години
До до 294Я ми кажи само какво си постигнал ти? България е една от най-мизерните държави в света. И продължава да затъва...
281
1
 
6
 
! Отговори
Ердо е тъпо парче преди 5 години
Реши да си син чурката с Тръмпича заради арестувания американски пасторДобре ама Но на Тръмпича му е по-голямаЕрдо ше го разбере по трудния начин
280
5
 
10
 
! Отговори
до 294 преди 5 години
Колкото до твоите деди...Турция не е наследник на Османската империя, а последната държава, която се е освободила от нея!Това са думи на Мустафа Кемал Ататюрк!То и с турците нямаш нищо общо де...Най-вероятно си от ромски произход, просто говориш на архаичен турски!Туркини в България не са се заселвали, как така си турчин, след като не си потомък на турци?!
279
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Насила никой не е слагал кръста!.Дори и историята си не познаваш.
278
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
потомък на слабоволеви прадеди?.Слабо волеви, но подчинили дедите ти за цели 5 века----Да си потомък на страхливци, които вместо да умрат като мъже, са сложили феса?.Твоите са сложили кръста-----Гадно ли е да не си приет и сред българи, и сред турци, да носиш цял живот срама на дедите си?!.Приет съм на всякъде, не съди по себе си!Не приписвай собственият си срам другиму!Дедите ни са само повод за гордост. Няма как да го разбереш защото ти нямаш такива деди.
277
2
 
7
 
! Отговори
до 294 преди 5 години
Само това ли успя да измислиш за толкова време...Насила никой не е слагал кръста!Християтнската религия е интелигентна и либерална, неслучайно във всички цивилизовани страни по света се изповядва християнство, а няма дори една ислямска страна, в която цивилизацията да е стъпила!И не, ОАЕ и Катар не са цивилизовани държави! Това, че имат пари, благодарение на петрола не значи, че ислямът им е помогнал да използват благата, достигнати от християнските държави!
276
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Няма да паднем в този капан" Сори, обаче капана щракна и измъкване няма.
275
2
 
6
 
! Отговори
Курът е голям преди 5 години
Но за сметка на това твърд!Борсата отваря след няколко часа. Да се молят Тръмп да не пусне още един туит, че ше удари 10 лирата
274
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
отпуска ли сте
273
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На този въпрос имам отговор!.Какъв отговор имаш бе потомствен робе?Ти, на който дедите са им нахлузили насила кръста вместо геройски да загинат на дръвника. Ти на който дедите ти са били 8 века роби от които 5 на моите. Та какъв отговор имаш та не искаш да го чуеш?
272
8
 
4
 
! Отговори
Турчина преди 5 години
До No commentА ти ползваш македонската. ***. Какви по народност са Кирил и Методий... После казвате, че кирилицата е ваша. Прави са си македонците.
271
0
 
9
 
! Отговори
Тайно и полека преди 5 години
Зетят на Султаня, който е и финансов министър продаде половината от златния резерв на Турция само за един месец!Раята естествено не знае това. Не са лошо хора комшиите, но повярваха на един мошеник и ше си платят както ние през 1997
270
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Казахстан каква религия изповядват?
269
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бий главата в килима докато се сплеска като тила и се гъзи на Алаха, друго немЪ. Ей тва е рецептата за средновековен успех в наши дни. То затова по-голяма част от населението им е рядко просто. Виж Кърджалиито и повече не питай!
268
0
 
6
 
! Отговори
до 286 преди 5 години
Напротив, чакам с интерес отговора ти, потурначе!
267
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност, не ми отговаряй! На този въпрос имам отговор!.Страх те от отговора ми ли?
266
0
 
3
 
! Отговори
Дебилите са преди 5 години
Квалифицирано мнозинство от всяка една нация, по всяко едно време Демокрацията е власт на Деби-ли-те понеже са мнозинство Примери Турция рассия България и пр
265
3
 
8
 
! Отговори
до 281 преди 5 години
Нямаш отговор, нали, потурначе...Отговори ми само на един въпрос - гадно ли е да си потомък на слабоволеви прадеди?Да си потомък на страхливци, които вместо да умрат като мъже, са сложили феса?Гадно ли е да не си приет и сред българи, и сред турци, да носиш цял живот срама на дедите си?!Всъщност, не ми отговаряй! На този въпрос имам отговор!
264
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоан бил деспот?! И кой го е казал ... Джан Дюндар!!! Джан Дюндар преди няколко месеца даде интервю на ББС 3, и като почна да лъже и маже като булГЕЙрски историк, дори на итервюиращия го журналист му стана неудобно. Защото праваше такива фантасмагорични изявления за това колко е всъщност лошо в Турция, на няколко пъти журналистът направо трябваше да го спре и му каже в лицето "Това което казвате не мисля да отговаря на реалните факти!"