Олга – момичето, което само се изправи срещу полицията на Путин

17-годишната спокойно прочете конституцията на полицаите
1 авг 2019 13:20, Нели Христова
531
Олга – момичето, което само се изправи срещу полицията на Путин
Снимка: Independent

Тя е крехка. Седнала с кръстосани крака на земята. Въоръжена само с малка книжка – конституцията на Русия.

Зад нея е най-свирепата анти-протестна полиция в страната. Десетки мъже, въоръжени с щитове, палки и каски.

Още по темата

Но подобно на мъжа, опитал се да спре танковете, вървящи към площад Тянанмън, момичето се превърна в събирателен образ на младите демократични хора, като само се изправи срещу силите за сигурност на Владимир Путин. Тя стана един от най-мощните символи на съпротивата срещу едноличната власт на президента.

Олга Мисик е на 17 години. А конституцията държи в ръце, защото в нея се споменава правото на мирни събирания. Момичето започва да я чете пред полицаите. Те, от своя страна, не знаят как да реагират на подобна проява, за това просто се оттеглят зад нея.

"Исках само да им припомня, че сме тук с мирни цели и без оръжия, но те не са“, казва Олга пред руският сайт Meduza.

"Не си и помислих, че някой друг освен тях ще ме чуе. Седнах на земята и започнах да чета конституцията ни, наблягайки на факта, че действията на полицията са нелегални“, допълва тя.

Последните протести в Москва бяха предизвикани, след като няколко лидери на опозицията бяха възпрепятствани от участие на изборите през септември. Но и  призоваха за повече свобода и откритост в Русия, където често изборите са смятани за подправени.

Конституцията често е развявана на подобни събирания, тъй като Путин често пренебрегва поправка номер 31 – правото на свободни събирания – за да предотврати протести.

"Несправедливостта притеснява всички. Днес е регионалният парламент в Москва. Утре ще е кметът на града. Просто е въпрос на време. Мисля, че е глупаво протестът ни да се вижда само като борба за свободното допускане на кандидати до изборите. Той е в защита на елементарни конституционни права, които не биха били поставяни под въпрос в една демократична страна“, казва Олга.

Момичето спокойно си тръгва от протеста. Полицията не посмява да я задържи. По-късно е арестувана на влизане в метростанцията.

"Те не се представиха. Не обясниха причината за действията си. Нямаше много хора около мястото. Хванаха ме за ръцете и краката и ме завлякоха в съседната уличка. Крещях, че ме нараняват, а те ми отговориха, че знаят най-добре“, споделя момичето.

Олга остава зад решетките цял ден. След месец започва процес срещу нея за присъствието на събитие, което се е провело без позволение. Тя е една от 1000 души, арестувани от московската полиция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


531
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
380
1
 
0
 
! Отговори
але-хоп преди 4 години
Але-хоп с поредната нелепа история? Вече са скучни тези мероприятия с разни "будни" дечица.Няма ли кой да прочете нещо от Едуард Бернайс, Фройд и компания и да ни зарадва с по-засукана интрига.
379
0
 
1
 
! Отговори
Смехурко преди 4 години
Ха-ха-ха!
378
1
 
1
 
! Отговори
cika преди 4 години
Rusofobski fotomontaz osluzwast interesite na vragowete na Russiya....Nisto poweche.
377
3
 
2
 
! Отговори
Дръндер преди 4 години
Руски тролчета закнись!
376
7
 
2
 
! Отговори
ilia преди 4 години
mnogo ruski podlogi tuk be
375
7
 
2
 
! Отговори
ilia преди 4 години
dolu diktatora putin
374
5
 
9
 
! Отговори
рускиня преди 4 години
Право на мирните събрания имат всички по конституция, НО тези събрания трябва да бъдат законни, което рече да е допуснати от общената на града - така е в САЩ, така е в Лондон, така е в Париж. Така че "момиченцето крехко и невинно" да вземе да прочете още нещо освен конституция. Не знам защо на в центъра на демократия в париж при демонстрации на жълти жилети ,полиция използвала и газ и оръжие. да питам това "момиченце" - тогава тя размахвала конституция на Франция?Изглежда евтин Пиар
373
4
 
11
 
! Отговори
СС преди 4 години
Ами като не искат Путин да си върнат един нов предател Елцин, че да ги направи васали на краварите.
372
15
 
5
 
! Отговори
й преди 4 години
кремълския гном и от децата почна да се страхува.
371
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и в Сирия жертвите на химическата атака мърдаха под чаршафите ама карай...Пропагандата е голяма работа :)
370
6
 
31
 
! Отговори
Утре ще целуне ли преди 4 години
Утре ще целуне ли каската на полицай или има нова сцена вече?
369
7
 
26
 
! Отговори
Бай Петко преди 4 години
Рева с крокодилски сълзи
368
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е жестока. Така действа системата не само в Русия а и в САЩ и в европа и навсякъде по света. Живеем в класово общество което се подрежда не по интелект а по правото на по РАВНИЯ. Да фемата е една книга написана са животните но показваща ни какви сме в дейтвителност. Това е жестоката истина. Реална, брутална и неподправена. Правото на по силния е ПРАВОТО. Темида е с превръзка на очи и с х.. в гъ..за и със запушена оста уши и е на куклени конци . Как е в БГ по различно ли е !?!:(
367
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо така мразите момичето. Какво ви е направило. - писта за самолет ли има в дачата си, що ли.
366
15
 
35
 
! Отговори
Вън НАТО и САЩ от Бг преди 4 години
Тия фалшификати А Лс Сорос Цветна ревоЛюция ги знаем. Не можете да ни впечатлите.461
365
19
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 390 преди 4 години
Това в някой петилетен план от времето на СеСеСерето ли го прочете товарищ ... ???
364
10
 
33
 
! Отговори
Престъпен запад преди 4 години
Ха Ха Ха винаги е смешно пропагандата на запдните боклу-и . Западните двуличници вечно мислят за демокрацията при другите само дето са я забранили за своите . На хратия я има ама почни да протестираш . Директно политическта полиция на запад ще те смели от бой. Да не говорим колко хора са самоубити от съшите западняци . Плитическите репресии на запад са ежедневие Асандж е добър пример .Как истинската журналистика на запад не се толерира
363
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единна Русия също участва в московските местни избори с около 45 кандидати
362
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За следващите пет години Путин и правителството са предвидени 500 миларда долара за развитие на икономиката, промишлеността, селското стопанство, инфраструктурата, здравеопазването, за подкрепа на младите семейства и раждаемостта и борба с бедността. Ще се открият много нови работни места. Първите резултати ще ги има още догодина.
361
11
 
27
 
! Отговори
овчи мозък преди 4 години
прочела им конституцията ...а една реч за глобалното затопляне да им беше дръпналаили Истамбулската Конвенция да им беше свела ...гнусния юдо-масонски глобален елит не се свени да използва деца в гнусния си поход срещу човечеството и срещу личноста !!!