Държави от ЕС заклеймиха пакта Рибентроп-Молотов

Навършват се 80 години от сключването му
Обновена: 23 авг 2019 18:21 | 23 авг 2019 17:15, Елка Василева
183
Държави от ЕС заклеймиха пакта Рибентроп-Молотов
Снимка: архив, Reuters

Пактът между нацистка Германия и Съветския съюз за преначертаване на границите в Източна Европа в началото на Втората световна война бе колективно заклеймен днес от нападнатите тогава държави, предаде ДПА.

В разпространено днес общо изявление на външните министри на Естония, Латвия, Литва, Полша и Румъния се подчертава "болката и несправедливостта", произтекли от пакта Молотов-Рибентроп.

Този подписан точно преди 80 години договор за ненападение е съпътстван от таен протокол, който преразпределя територии в Източна Европа.

В изявлението министрите осъждат последвалото "тоталитарно управление", продължило десетилетия до разпада на СССР в началото на 90-те години.

"Нашите страни се възродиха като свободни и демократични държави след десетилетията тоталитарно управление" и преди 30 години "започнаха преход към демокрация, който накрая ни направи равноправни и силни членове на Европейския съюз", се казва още в документа.

Този нацистко-съветски съюз рядко се обсъжда сега в Русия, но победата на Съюзниците и особено тази на Съветите над нацистка Германия, сложила край на войната в Европа, все още е много почитан източник на национална гордост.

"За съжаление мнозинството млади руснаци днес остават в неведение за факта, че тяхната страна е влязла във Втората световна война като държава агресор в съюз с нацистка Германия", каза Дияр Аутал от Центъра за руски и евразийски изследвания към Харвардския университет.

По думите му желанието на руснаците да се възприемат като победители е разбираемо. "Човешката страна на войната, в която обикновените хора бранят страната си, често е героична и заслужава да бъде почитана. Но нейната политическа страна, агресията и военните престъпления са грозни и трябва да бъдат категорично осъдени", добави пред ДПА Аутал.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
3
 
19
 
! Отговори
Въпрос преди 4 години
А пакта от Тордесияс от 22 април !529 год. с който Испания и Португалия си поделят света кога ще заклеймят? Май доста са позакъснели... Защото испанците продължават да го празнуват и са много горди с колониалното си минало.
94
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Мюнхенското съглашение ? Кога ?
93
8
 
15
 
! Отговори
Какво да мисли преди 4 години
Съветско-финландската война започва на 30.11. 1939г. и завършва на 12.03 1940г. Финландия е подпомагана от САЩ,Великобритания,Франция,Швеция,Дания,Норвегия,хортистка Унгария,Белгия,ЮАР,фашистка Италия,нацистка Германия. Интересно как Великобритания и Франция бидейки във война с Германия намират и предоставят ресурси на Финландия,като и застрашените от Третия райх Белгия,Норвегия и Дания? На Западния фронт за Коледа враговете си вдигат наздравици през окопите обачее... Какво да мисли Сталин???
92
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво правеха Франция и Великобритания, докато Германия нахлуваше в Полша? Защо не воюваха с Германия? Защото искаха след Полша, ако може, Хитлер да нападне Съветския съюз, както беше обещал пред света.
91
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Границите са преначертани от Чърчил и Сталин. Чърчил дава 70% от България на Сталин. Гърция се дава на Великобритания. Югославия е 50 на 50. Всичко се спазва.Фашистодемократите, които са се преродили на 9-ти септември 1944 година, са предадени от тяхното Чърчило още преди края на войната.
90
5
 
11
 
! Отговори
Мда преди 4 години
На тая групичка явно им е бил малко пердахът тогава, та искат още!Нека сега разположат американски ракети,та да не остане нищо от тях после.
89
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не заклеймят Мюнхенската конференция през 1938 година, на която подариха Чехословакия на Нацистка Германия?
88
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Хехе 64И освен това земята е плоска и Магелан е втория голем мошеник след фон Браун. Не я е обиколил щото ще падне от ръба и.
87
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ЗАЩО НЕ КАЖЕ ДЪРТАТА БАБА КАКВО Е ПРАВИЛ РУДОЛФ ХЕС В ШОТЛАНДИЯ. ДОГОВОРИ Е МИР ДО 1944
86
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другари *** просто СТАЛИН е искаш 2 години. И НА 19 юли е трябвало да влезе като Освободител на Европа.
85
5
 
13
 
! Отговори
Великите демокрации преди 4 години
Нафарфориииййо...,наистина си неук,щом не знаеш кога се е водила съветско-финландската война,причините за нея и кой до кога е подпомагал Финландия - в един момент я подпомагат едновременно Британия,Франция и.......нацистка Германия. А уж тия велики демокрации по това време от половин година са във война с Германия?
84
6
 
20
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
А Мюнхенския договор целящ да насочи германската агресия на изток няма ли да осъдят?Или Бресткия мир който откъсва въпросните територии от Русия?Кой каквото заслужил-това и получил.Впрочем тия същите може и бакшиш да получат,както са я подкарали...
83
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Лицемери!!!Целта на Сталин е била,чрез Хитлер да завладее Европа.Обаче не му се е получило!
82
9
 
14
 
! Отговори
ЕС ценности преди 4 години
Заклеймяват победата на СССР над нацистка Германия, която започна Втората световна война и гореше хора като дърва в лагерите си?Впрочем Германия продължава да измъчва цивилното население в газови камери (Volkswagen).
81
5
 
20
 
! Отговори
Да си ги наложат преди 4 години
По пакта с Германия Сталин просто си е върнал земите отнени му от Панска Полша във войната от 1919-1921г. тоест възстановила се е границата определена на Полша от Антантата след края на Първата световна война. Днешните *** да вземат една карта на Полша от 31 август 1939г. и да я наложат върху сегашната си територия и тогава ще видят какво им е дал Сталин - по-голямата част от немската Източна Прусия,широк излаз на Балтийско море,както и големи части от немска Силезия.
80
11
 
5
 
! Отговори
Joe преди 4 години
Трябваше след Япония да нюкнат и комунистите и всичко щеше да е ок
79
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А западните страни, които с Берлинския договор разпокъсаха санстефанска България, кой ще заклейми.
78
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рузвелт, Чърчил и Сталин участваха в друго разделяне на Европа, а не чувам някой да заклеймява САЩ и Великобритания. Стрелите са насочени единствено срещу Русия. Както и за пакта Рибентроп-*** - говори се за Русия, за Германия се мълчи.
77
20
 
8
 
! Отговори
Нафарфорийййй преди 4 години
Я разбирачите...я обяснете на нас неуките ,какъв го търсиха бушмени.е във Финландия през 38-а и какъв пердах ядоха от една шепа набързо събрана армия...И защото Сталин се опитвал " да предпази всички славяни от войната," та затова на 1-и Септември 1939 заедно с германците ,нападнаха Полша....Смех..смех...промити рашки безмозъци....
76
1
 
8
 
! Отговори
ни са знай преди 4 години
И тази новонаписана история ще бъде пренаписана!Всичко тече!