Учени: Очаква ни втора, много по-унищожителна вълна на коронавируса

В Германия апелират да не се избързва с разхлабването на мерките
22 апр 2020 10:45, Елка Василева
309
Учени: Очаква ни втора, много по-унищожителна вълна на коронавируса
Снимка: архив, БГНЕС

Очаква ни втора, много по-унищожителна вълна на епидемията от коронавирус, предупреждават германски учени и апелират в никакъв случай да не се избързва с разхлабването на мерките. "Същото беше и с испанския грип."

Твърде рано е за оптимизъм в кризата с коронавируса, предупреждават двама германски учени. Според техните преценки втората вълна на епидемията може да се окаже много по-унищожителна от първата, пише Дойче веле.

"Втората вълна може да развие неочаквана мощ"

Вирусологът от берлинската клиника "Шарите" Кристиан Дростен и епидемиологът Михаел Майер-Херман предупреждават, че ако ограниченията, въведени заради коронавируса, бъдат облекчени прекалено рано, има голяма вероятност от втора вълна на епидемията. И тази втора вълна може да развие неочаквана мощ.

Още по темата

В интервю за "Тагесшпигел" Майер-Херман обяснява, че при коефициент на репродукция 1 - тоест, когато един болен заразява само един друг човек, за създаването на т.нар. стаден имунитет биха били необходими цели 25 години. Ясно е, че подобно нещо е неприемливо. Още повече, че в момента все още няма ваксина.

Затова ученият пледира за поддържането на строги ограничителни мерки, с които вирусът да бъде "пресушен". Това означава да се поддържа коефициент на репродукция от 0,2 или 0,3. В противен случай, твърди Майер-Херман, ще трябва да живеем с ограниченията още дълго време.

"В момента, в който разхлабването на ограничителните мерки надмине определена граница, отново ще се сблъскаме със силно разрастване на заразяванията", предрича епидемиологът. В този случай според него ще се повторят ситуации като тези в Италия или Ню Йорк и тогава по принуда отново ще се стигне до пълна парализа на обществения живот.

Вирусологът Кристиан Дростен също се опасява, че разхлабването на мерките в Германия може да доведе до драстично увеличаване на броя на заразените. В Тwitter Дростен написа, че при коефициент на репродукция 1 вирусът не изчезва, а продължава да тлее незабелязано под похлупака на ограничителните мерки.

Пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" ученият казва, че броят на заразените, които се лекуват в берлинската болница "Шарите", от седмици насам нараства, а интензивните отделения постепенно стават все по-пълни. "Това развитие буди загриженост", казва вирусологът и предупреждава, че ако коефициентът на репродукция отново се вдигне над 1, епидемията може да се разрази с нова и много по-унищожителна сила.

"Това не са някакви спекулации"

Списание "Фокус" цитира и тези думи на Дростен: "Това са развития, до които ще се стигне почти неизбежно. Това не са някакви спекулации. Наистина очаквам да се стигне дотам". При такова стечение на обстоятелствата болниците в Германия могат да се окажат силно претоварени. "Толкова претоварени, колкото сега не можем да си представим", добавя Дростен.

Вирусологът твърди, че тази опасност е съвсем реална и дава за пример испанския грип, разразил се през 1918 в края на Първата световна война. И тази епидемия плъзва първоначално само на отделни места, после, през летните месеци, отслабва, включително и поради въведените карантинни мерки, но продължава да тлее под повърхността. Така се стига до втората вълна на епидемията, която отнася повечето от десетките милиони жертви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
9
 
! Отговори
Хклйгг преди 4 години
Ако изкарат ваксина след по-малко от 18 месеца, значи е била готова отдавна и се чака удобен момент да я пуснат. Страничните ефекти от няе ще се разберат след години.
37
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСамо Русия ще ни помогне!с yшанки и ватенки
36
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИванКато започнат да *** по стотици на ден в Бг, кой ще ти работи бе, пич. Трябва да се мисли в дългосрочен план - докато не се развие масов имунитет или не се създаде ваксина, трябва да се мисли как да се работи в условията на пандемия. Никой не те подготвя - казват ти го в прав текст, че такива като теб, дето по цял ден пълнят коментарите с призиви за махане на мерките, ще доведат до голям проблем, защото нямат мозък да мислят и 2 минути напред в бъдещето.
35
12
 
19
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Споко другаре и товарищи, това се евроге.йски инсинуации ... слушайте другаря Радев и стратезите от РеМеДето на "Позитано 20" ... Кажете "НЕ" на страха и излезте дружно на първомайска манифестация ... После лека полека някои от Вас ще го докарат и до Бузлуджа ... Там другарката Нинова ще направи преброяване на дивите зайци ... и на оцелелите червени бабички. За другите ще има опело в Домът-паметник на Партията-майка ... !!!
34
6
 
23
 
! Отговори
Бони преди 4 години
Може да има втора вълна, Може и да е по-страшна. Със същата миродавност може да се кажи, Може да има Трета вълана, или МОЖЕ И НИЩО ДА НЯМА. що за учени са тези и що за новина е това
33
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РЕАЛИСТВирусът не е клетка, която да я атакуваш толкова лесно с лекарство. Не случайно вирусните заболявания са сред най-трудните за лечение. Тъй че това с лекарството е силно съмнително. Дори и да има, няма да е ефективно на 100% и пак се връщаме към въпроса за ограничаване на разпространението ...
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИванИкономиката ,пък изобщо не е твоя работа...
31
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До аз-ътАма те от "шайката" явно смятат да ограбят целия свят защото в целия свят се случва едно и също. Издишат ви опорните точки, другарю.
30
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами аз досега и първа унищожителна вълна не виждам, общата смъртност, както в отделните държави, така и в света, е кажи-речи като същите периоди на предишните години. Има, обаче, САМОунищожителна, много силна, вълна. И тя не идва ОТ вируса, а ЗАРАДИ вируса. Защо я допуснахме и какви ще са последиците от нея, тепърва има да научаваме, а много така и няма да разберем.
29
1
 
3
 
! Отговори
Deutsche Seеle преди 4 години
До ахаДобре казано
28
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
О, Боже - гладни са.Ами, пробвай да не ядеш бе. Кажи как е.
27
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"и как реши че ще мреш от глад, щото няма да ядеш пържоли вдеки ден ли и ще трябва и малко боб чорба и зелена салата да пробваш. Все пак не си в 14 век. Аман от псих.ари."Да бе, той боба и салатите падат с дъжда. Ами като не вали, кво правим? Анимацията "Облачно с кюфтета" не е по реални събития, да си знаеш!
26
2
 
33
 
! Отговори
Статистик преди 4 години
На всеки десетина новини за отпускане на мерки и подобряване на състоянието, се пускат две стил "иде края на света". То не бяха вирусулози, епидемиолози, знайни и незнайни, прогнози, институти и медиите кълват като кокошки. Вчера имаше новина как пак немски вирусолог казал, че всичко върви към оправяне. Успокоят ли се малко хората или към нещо друго да им е вниманието, се почва с "шок новините", среднощните брифинги за радиация. Едно време във вестниците беше "британски учени откриха"
25
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България има десетина лекари и още толкова общественици, които имат капацитет да помогнат на всички, и това не са тези, които позират по медиите. Мутафчийски е изгонил много кадърни лекари, така че има голяма вероятност да не искат да работят с него, най вече наши лекари от чужбина. Борисов е последният, на който ще дадат някаква ваксина, той няма уважение. Всеки да се спасява както може в България, това е ефектът на тези, които десет години глсуваха за ГЕРБ
24
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не стане чудо и вирусът не изчезне през лятото, най-вероятно ще стане точно така. Компетентните органи да решават, как ще се организира животът при това положение.
23
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
18,Според доклад на ООН от тия дни, светът е заплашен от гладна вълна, ако това продължава. Не пържоли, а трева ще ядеш, гений самороден :)Изборът е *** - короната или корема. Избирай.
22
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев ни обеща промяна, ето я.
21
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българчетата със сигурност ги очаква втора вълна.Но те са ГЛАДНИ. О, Боже - гладни са. Не се наядоха! Коронката ще ги наяде хубаво. Лятото насам-натам, животът е хубав и на есен шоуто ще е пълно.
20
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баце, боба скоро ще изравни пържолите по цена...
19
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много по-лесно е да излъжеш хората , отколкото да ги убедиш ,че са били излъгани /Марк Твен/