Учени: Очаква ни втора, много по-унищожителна вълна на коронавируса

В Германия апелират да не се избързва с разхлабването на мерките
22 апр 2020 10:45, Елка Василева
309
Учени: Очаква ни втора, много по-унищожителна вълна на коронавируса
Снимка: архив, БГНЕС

Очаква ни втора, много по-унищожителна вълна на епидемията от коронавирус, предупреждават германски учени и апелират в никакъв случай да не се избързва с разхлабването на мерките. "Същото беше и с испанския грип."

Твърде рано е за оптимизъм в кризата с коронавируса, предупреждават двама германски учени. Според техните преценки втората вълна на епидемията може да се окаже много по-унищожителна от първата, пише Дойче веле.

"Втората вълна може да развие неочаквана мощ"

Вирусологът от берлинската клиника "Шарите" Кристиан Дростен и епидемиологът Михаел Майер-Херман предупреждават, че ако ограниченията, въведени заради коронавируса, бъдат облекчени прекалено рано, има голяма вероятност от втора вълна на епидемията. И тази втора вълна може да развие неочаквана мощ.

Още по темата

В интервю за "Тагесшпигел" Майер-Херман обяснява, че при коефициент на репродукция 1 - тоест, когато един болен заразява само един друг човек, за създаването на т.нар. стаден имунитет биха били необходими цели 25 години. Ясно е, че подобно нещо е неприемливо. Още повече, че в момента все още няма ваксина.

Затова ученият пледира за поддържането на строги ограничителни мерки, с които вирусът да бъде "пресушен". Това означава да се поддържа коефициент на репродукция от 0,2 или 0,3. В противен случай, твърди Майер-Херман, ще трябва да живеем с ограниченията още дълго време.

"В момента, в който разхлабването на ограничителните мерки надмине определена граница, отново ще се сблъскаме със силно разрастване на заразяванията", предрича епидемиологът. В този случай според него ще се повторят ситуации като тези в Италия или Ню Йорк и тогава по принуда отново ще се стигне до пълна парализа на обществения живот.

Вирусологът Кристиан Дростен също се опасява, че разхлабването на мерките в Германия може да доведе до драстично увеличаване на броя на заразените. В Тwitter Дростен написа, че при коефициент на репродукция 1 вирусът не изчезва, а продължава да тлее незабелязано под похлупака на ограничителните мерки.

Пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" ученият казва, че броят на заразените, които се лекуват в берлинската болница "Шарите", от седмици насам нараства, а интензивните отделения постепенно стават все по-пълни. "Това развитие буди загриженост", казва вирусологът и предупреждава, че ако коефициентът на репродукция отново се вдигне над 1, епидемията може да се разрази с нова и много по-унищожителна сила.

"Това не са някакви спекулации"

Списание "Фокус" цитира и тези думи на Дростен: "Това са развития, до които ще се стигне почти неизбежно. Това не са някакви спекулации. Наистина очаквам да се стигне дотам". При такова стечение на обстоятелствата болниците в Германия могат да се окажат силно претоварени. "Толкова претоварени, колкото сега не можем да си представим", добавя Дростен.

Вирусологът твърди, че тази опасност е съвсем реална и дава за пример испанския грип, разразил се през 1918 в края на Първата световна война. И тази епидемия плъзва първоначално само на отделни места, после, през летните месеци, отслабва, включително и поради въведените карантинни мерки, но продължава да тлее под повърхността. Така се стига до втората вълна на епидемията, която отнася повечето от десетките милиони жертви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До аз-ътИ как ще те ограби шайката ,като по цял ден пишеш тук и си гол като пушка...?
17
1
 
7
 
! Отговори
Аде бе преди 4 години
Тия се нареждат с отстояние 50 метра на опашка за гевреци...
16
7
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Когато лете цъфнат герберугите,Ковид във туристи ще открият,Ангелкова сезона е открила, другите,втора вълна зараза ще затрие.
15
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мерките са за богатите страни, тук и без това си е eбaлo дроба. Ако не свалят скоро карантината ще има вълна от гладни зомбита по улиците
14
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"да де ама дебббилите да в Бя не вярват, те искат чували и хладилни ремаркета иначе било лъжа."Тиквo, не всички сме на фотосинтеза!
13
12
 
24
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Шайката на Боко значи е предвидила на няколко етапа да ни ограбва и да ни наложи накрая фашистката си диктатура
12
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как да не се заразим всички колкото и да се крием по къщите като мишоци.Въпроса е кой ще оцелее...
11
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера излизах. Само руснаци срещах по улиците. Без маски. Във Варна. Май си мислят, че са си в Русия? Чудя се не ги ли глобяват?!
10
12
 
7
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 4 години
Трябва да се изнамери лекарство срещу вируса това е истината.Ваксината не ясно колко време в тялото на човек ще има антитела.В Русия има едно лекарство нарича се ''Огневка''.То бори туберкулозата много успешно и има голяма вероятност да се противопостави на К-19 много успешно!
9
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Втора вълна е гладът който ще настъпи след карантината
8
6
 
16
 
! Отговори
ья преди 4 години
Да, ако това ще е поредния мандат на ГРЕП
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БГ се командва от БГ епидемиолози нямаме доверие на немски шпиони и терористи.
6
4
 
18
 
! Отговори
аха преди 4 години
Дойче Зеле
5
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Майтапчиска харесва тази новина. Ще има още множество eрекции
4
24
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само Русия ще ни помогне!То скоро ние на нея ще трябва да помагаме, както им е тръгнало.
3
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бабината ви трънкина!
2
27
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само Русия ще ни помогне!
1
48
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакаме да видим ще има ли втори патриотичен поход на Шипка, организиран от президент Румен Радев, който да обясни, че вирусът е имагинерен и опасност няма, както не е имало опасност след 26 април, 1986 в Чернобил.