Учени: Очаква ни втора, много по-унищожителна вълна на коронавируса

В Германия апелират да не се избързва с разхлабването на мерките
22 апр 2020 10:45, Елка Василева
309
Учени: Очаква ни втора, много по-унищожителна вълна на коронавируса
Снимка: архив, БГНЕС

Очаква ни втора, много по-унищожителна вълна на епидемията от коронавирус, предупреждават германски учени и апелират в никакъв случай да не се избързва с разхлабването на мерките. "Същото беше и с испанския грип."

Твърде рано е за оптимизъм в кризата с коронавируса, предупреждават двама германски учени. Според техните преценки втората вълна на епидемията може да се окаже много по-унищожителна от първата, пише Дойче веле.

"Втората вълна може да развие неочаквана мощ"

Вирусологът от берлинската клиника "Шарите" Кристиан Дростен и епидемиологът Михаел Майер-Херман предупреждават, че ако ограниченията, въведени заради коронавируса, бъдат облекчени прекалено рано, има голяма вероятност от втора вълна на епидемията. И тази втора вълна може да развие неочаквана мощ.

Още по темата

В интервю за "Тагесшпигел" Майер-Херман обяснява, че при коефициент на репродукция 1 - тоест, когато един болен заразява само един друг човек, за създаването на т.нар. стаден имунитет биха били необходими цели 25 години. Ясно е, че подобно нещо е неприемливо. Още повече, че в момента все още няма ваксина.

Затова ученият пледира за поддържането на строги ограничителни мерки, с които вирусът да бъде "пресушен". Това означава да се поддържа коефициент на репродукция от 0,2 или 0,3. В противен случай, твърди Майер-Херман, ще трябва да живеем с ограниченията още дълго време.

"В момента, в който разхлабването на ограничителните мерки надмине определена граница, отново ще се сблъскаме със силно разрастване на заразяванията", предрича епидемиологът. В този случай според него ще се повторят ситуации като тези в Италия или Ню Йорк и тогава по принуда отново ще се стигне до пълна парализа на обществения живот.

Вирусологът Кристиан Дростен също се опасява, че разхлабването на мерките в Германия може да доведе до драстично увеличаване на броя на заразените. В Тwitter Дростен написа, че при коефициент на репродукция 1 вирусът не изчезва, а продължава да тлее незабелязано под похлупака на ограничителните мерки.

Пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" ученият казва, че броят на заразените, които се лекуват в берлинската болница "Шарите", от седмици насам нараства, а интензивните отделения постепенно стават все по-пълни. "Това развитие буди загриженост", казва вирусологът и предупреждава, че ако коефициентът на репродукция отново се вдигне над 1, епидемията може да се разрази с нова и много по-унищожителна сила.

"Това не са някакви спекулации"

Списание "Фокус" цитира и тези думи на Дростен: "Това са развития, до които ще се стигне почти неизбежно. Това не са някакви спекулации. Наистина очаквам да се стигне дотам". При такова стечение на обстоятелствата болниците в Германия могат да се окажат силно претоварени. "Толкова претоварени, колкото сега не можем да си представим", добавя Дростен.

Вирусологът твърди, че тази опасност е съвсем реална и дава за пример испанския грип, разразил се през 1918 в края на Първата световна война. И тази епидемия плъзва първоначално само на отделни места, после, през летните месеци, отслабва, включително и поради въведените карантинни мерки, но продължава да тлее под повърхността. Така се стига до втората вълна на епидемията, която отнася повечето от десетките милиони жертви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ееее, Ще се мре!
237
4
 
6
 
! Отговори
42 преди 4 години
До 259Така ли пъзльо, ох на мама! Историята е доказала, че от вируси и тежки епидемии светът нама да изчезне.
236
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страх ме е от тази зараза, така, че ако мога да се предпазя ще взема всички мерки. Наблюдавам се за симптоми, вардя се от съмнителни лица. Засега друго не мога да направя.
235
10
 
9
 
! Отговори
Вирус няма преди 4 години
Те първо да идентифицират вируса после да ми говорят колко е опасен. Без доказан вирус не знам как може да се говори за "вирус" а камо ли колко опасен или безопасен бил.
234
3
 
23
 
! Отговори
Калача преди 4 години
Боже спаси България.
233
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХахаВ България никой не е умирал от глад поне от 100 години и няма да умре и за следващите 100...
232
3
 
14
 
! Отговори
Чичко Доктор преди 4 години
Населението на земята трябва да стане само два милиарда. Рече Големия брат
231
5
 
15
 
! Отговори
Разбиращ преди 4 години
От съпътващи изолацията здравни проблеми умират много повече хора, отколкото от вирусчето.
230
11
 
18
 
! Отговори
Вирусолог преди 4 години
Този вирус е по-малко опасен отколкото грипния. Всичко се прави за да има Нов световен ред
229
7
 
4
 
! Отговори
### преди 4 години
Дростен (Virologe) друго говореше в началото-тогава беше на мнение, че коронавируса е безопасно грипче и се перчеше заедно с Йенс Шпан по телевизията. Видя,че тогава е сбъркал и спря да се меси в политиката и сега най-после казва истината. Трябваше да слушат Александър Кекуле(Virologe).
228
4
 
13
 
! Отговори
и това ако преди 4 години
са специалисти !! защо говорят колко можело да се заразят при втора вълна а не кажат колко биха УМРЕЛИ при тази вълна особено ако карантината се запази САМО за възрастните и болните. то е нормално , че при втора вълна много ще се заразят НО 80% няма и да разберат това.10 % ще са с леки симптоми а ако възрастните са изолирани тежко болните ще са малко. то и от обикновен грип много хора се заразяват но не си стоят по домовете от страх .
227
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дрън дрън в маями е лудница в нюйорк бомба е паднала и за това в нюйорк са най много измрелите
226
2
 
30
 
! Отговори
Стар набор преди 4 години
В днешно време ЛОБИСТИ диктуват. Експертите със здрав разум не се допускат до системните медии. Защо не цетират мнението на проф. Щрек или на проф. Клаус Пюшел, а само на проф. Дростен и на Роберт Кох институт, чийто спонсор е СЗО, разбирай Бил Гейтс.
225
3
 
19
 
! Отговори
АзГ преди 4 години
Явно, че Дростен пледира за ваксина, никак не е чудно щом е на хранилка на Бил Гейтс ина фарма-концерна Glaxo Smith Kline.
224
4
 
34
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
Унищожителна вълна, на това му се вика смях. Тези до вчера грам не ги интересуваше колко милиони умираха месечно от глад. Сега с новия вирус и е важно да се подчертае, че е нов, защото само него могат да използват за да наложат нещо на простолюдието. Милиарди ще бъдат жертвите на мерките от вируса, а не от вируса, който хиляди независими лекари и учени вече обезопачиха, и как бива използван за постигане на по-висши цели.
223
4
 
12
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
До 233 АнонименМоже да се порадваш и на 5G технологията. Не говоря от името на всики, говоря от името на един от тези, които също се възползваха от тези технологии и бизнеси. Това бяха бизнеси за свръхпечалби, то човешкото око насита няма. Първо ни вразумяваха с договори за намаляване на въглеродните емиисии - превърнаха ги в бизнес, изкараха Грета Тумберг да ни засрами - понесоха подигравки. Докара Ковид 19 и ни наложиха страха за живота и може да ни обуздаят...до есента ще проличи.
222
4
 
7
 
! Отговори
Чайниците ни ебаха преди 4 години
Бойната слава с един вирус само...
221
2
 
10
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Мда, ще се мре очевидно. Така и няма да доживея да тествам 5G мража в България.
220
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Втората вълна като пуснете 5Г отново ли е ?
219
1
 
8
 
! Отговори
Шаши преди 4 години
За 2020г. ще му сложат двигател в ди.р.н.ика на вируса, и вече ще може да лети. Няма да мирнат.