60 години след Гагарин: Мъск блокира достъпа на Русия до доходоносния космос

Липсата на частни инвестиции в руските космически технологии поставят Москва в позиция на догонващ
11 апр 2021 20:12,
365
60 години след Гагарин: Мъск блокира достъпа на Русия до доходоносния космос
Снимка: БГНЕС

"Миналото трябва да се помни. Можеш и трябва да се гордееш с него". Това казва космонавтът Фьодор Юрчихин пред репортер миналата година. "Но не може да живеете в миналото", добавя той.

Това трябва да се вземе предвид от руската космическа индустрия, някога лидер при полетите в околоземна орбита.

Преди 60 години Юрий Гагарин се превръща в първия човек в историята, излязъл в космоса, осигурявайки предимство на Съветския съюз в една нова надпревара срещу САЩ, пише Bloomberg.

Още по темата
Космическата наука е поставена в центъра на фокуса на страната, а Гагарин се превръща в национален герой. Днес повечето руснаци все още вярват, че страната им е лидер в космическите полети.

Естествено, Москва кръсти своята ваксина срещу коронавирус на първия спътник, който е изведен в околоземна орбита през 1957 г. – "Спутник". И докато президентът Владимир Путин не е особено голям ентусиаст по отношение на космическите полети, той е наясно с военните и геополитически последици от космическата програма.

Но сега Русия не е онази сила, която някога е била в космическата надпревара. Индустрията е засегната от санкциите на Запада. Още по-лошото е, че комбинацията от тежка бюрокрация, завесата, която прикрива военните технологии и доминираната от държавата икономика, не успяват да насърчат частните инвестиции в космическите технологии – стратегия, възприета успешно от САЩ.

Китай, който успява да изстреля своя първи спътник през 1970 г., се опитва да настигне руснаците и американците с дръзки планове за орбитална станция и непилотирани (за момента) мисии до Марс.

Носталгията на руснаците по миналата космическа слава е разбираема. Първите постижения, свързани с космоса от времето на Студената война, представляват големи успехи както по отношение на политиката, така и при технологиите, независимо че печалбата тук е малка, ако изобщо я има. Както подчертава Стивън Уокър, автор на "Отвъд", разказ за първия пилотиран космически полет, събитията през 1961 г. са можели да се развият по съвсем друг начин, ако САЩ не отменят космическата мисия с Алън Шепърд заради технически проблем.

Но Русия все пак остава сред водещите космически нации. Тя е една от малкото страни, които продължават да извеждат успешно хора в космоса. През по-голямата част от последното десетилетие американските астронавти разчитат на руския кораб "Съюз", за да достигнат до Международната космическа станция (МКС). Но това е напът да приключи.

Процесът по изграждане на ново поколение ракети-носители и космически модули в Русия се сблъсква с продължаващо години забавяне и отлагания. Налице е твърде малко творчество, в същото време - твърде много разточителни разходи и някои смущаващи технически неизправности. Мисията на „Фобос-грунт“, с която Русия иска да достигне спътника на Марс Фобос, се проваля, когато през 2011 г. сондата остава в ниска околоземна орбита, а на 15 януари 2021 г. изгаря в атмосферата над Тихия океан.

Ръководителят на руската държавна космическа агенция "Роскосмос" Дмитрий Рогозин заяви по адрес на компанията на Илон Мъск Space Exploration Technologies Corp., известна още като SpaceX, че САЩ вероятно ще се нуждаят от батут, за да отведат своите астронавти до МКС, след като Вашингтон наложи санкции на Русия.

Липсата на пари е основна част от проблема за Русия.

Федералните разходи нарастват, деноминирани в рубли, но се понижават, когато бъдат обърнати в долари. Анализаторът Павел Лузин изчислява разходите за 2020 г. за космическата програма на Русия на 2,4 млрд. долара, което е по-малко от тези за 2013 г. Основна причина е секването на покупките на ракетни двигатели RD-180 от страна на САЩ.

Критична подкрепа за разходите представляват редовните плащания от страна на Вашингтон за пътуванията със "Съюз" до МКС, като мисията на SpaceX с двамата американски астронавти активира предупредителната червена лампа за Москва. "Батутът работи", отговори след мисията Илон Мъск.

Стартовата площадка "Восточен" има за цел да осигури автономията на Русия по отношение на зависимостта ѝ при полетите от Байконур, който се намира на територията на Казахстан. Експертите твърдят, че сибирският терен може да направят аварийните кацания опасни.

Класът ракети "Ангара", които са в експлоатация от около четвърт век, са съпроводени от много големи разходи. Необходим е нов пилотски модул, ако Русия все пак иска да достигне Луната. На фона на състоянието на руската космическа индустрията идеята за изграждането на кораб за многократна употреба засега изглежда малко вероятно да се осъществи.

Москва, отказвайки да разбере значението на частния сектор, настоява за централизиран подход по отношение на космическите полети. Частните инвестиции остават блокирани заради бюрокрацията и засекретената завеса над космическата индустрия.

Тъй като бъдещето на американско-руското сътрудничество в космоса остава неясно, съществува префокусиране на Москва в посока Китай и развитие на планове за изграждане на съвместна лунна изследователска станция. Но е ясно, че в същото време Пекин гони свои собствени амбиции и стремеж към автономност.

Според журналиста Ерик Бергер талантът печели над опита в космическата надпревара, а предприемаческата култура – над наследството.

Без промяна в политическите и икономическите структури, които са установени в Русия, страната, която някога дава на света Гагарин, ще продължи да буксува.

Още икономически анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
3
 
8
 
! Отговори
Адолфо Хит преди 3 години
Това с космическите товари, заприлича много на..... Северен пааааток :-) спрете го, не ви трябва, ние ще ви продадем, най евтино купувайте газ от нас! Първите няколко пъти ще е фифти фифти. После като посвикнете, ще ви го наденем, защото нашият продукт е... в пъти по скъп от руският продукт... има ли идиотииииии?
175
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Адолфо ХитАми хубавво, нека руснаците предложат конкуретни цени за тези услуги и да оберат клиентите на НАСА. Хем ще си компенсират тежките загуби причинени от дъмпинга на Мъск.
174
1
 
1
 
! Отговори
Адолфо Хит преди 3 години
Както подчертава порталът, цената за доставката на 1 кг товар на търговски компании до Международната космическа станция се е повишила от 3 000 на 20 000 долара, а за връщане на земята от 6 000 на 40 000 долара. Един час работа на астронавтите на Международната космическа станция за търговски организации се оценява на 130 000 долара, като по-рано тази услуга е струвала 17,5 хиляди долара.
173
1
 
2
 
! Отговори
Адолфо Хит преди 3 години
... НАСА увеличи почти седем пъти цените на търговските услуги за доставка на товари до Международната космическа станция и връщането им на Земята, съобщи интернет порталът Space News.Според него в управлението са решили, че новата стойност на услугите отразява пълната възвръщаемост на стойността на ресурсите на НАСА. По информация на космическата агенция, решението по този въпрос се базира на обсъждания със заинтересованите страни, на текущото развитие на пазара..Така че ще ви разочаровам.
172
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кого точно ще догонва русия че не разбрах, от 60 поредни изстрелвания на хора в космоса имат само една авария и екипажът е спасен чрез евакуация на капсулата. Когато Мъск по някаъв начин начин успее да изпревари тази бройка тогава да се похвали.
171
2
 
1
 
! Отговори
Нужда от стимол преди 3 години
До 234От конгреса спраха финансирането на Аполо само защото от СССР се оказаха неспособни да изпратят съветски кораб до луната. А след разпада на СССР изследването на космоса беше в пълен застой.Едва сега когато Китай започна да има космически амбиции едва сега от НАСА се раздвижиха и стартираха Артемис. Така е в САЩ могат много но им трябва стимул за да се размърдат. Инак залежават и нищо не правят.Забога дори Пърсарвирънс излетя навреме към Марс само защото от Китай пуснаха тяхната сонда.
170
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Найлон кога ще направи ракета да лети?
169
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какви глупости пишат тези хора,досега на Мъск само една ракета е литанала.тази компания сътворена от ЦРУ не се знае докога ще се наливат пари там но и там ще секне.само не знам как американците преди 60 години пратиха хора на Луната а още една ракета не могат да си построят за последните 15 години..
168
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кога ще излети негова ракета в орбита?Този век ще стане ли?
167
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаше някъде в нета разследване, че Гагарин изобщо не е летял.Точно като американците, които "кацнали" на Луната.Всичко е било бутафорно изпълнение.Но след това на Гагарин му се налага да пътува много по света и главно в Източния блок и да приема хилядите овации.Само че човекът не е могъл да понесе цялата тази лъжа и се пропива.Затова и загива толкова млад.А може и да са го очистили, защото ще почне да говори истината.
166
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До а защо?Защото не четеш това, което пишат по- умните от тебе, а дрънкаш тъпизми, ето затова! Къде и кога си чул да се е разбила ракета Фалкон9? Дай дата, година, или хайде приблизително поне, но няма да намериш, проблемите на SpaceX сега са с приземяването на НОВАТА им свръх тежка ракета за Марс и Луната, казва се Starship и е мноооооого голяма, тя още не е функционираща, а се ползват ПРОТОТИПИ, с които са и толкова впечатлилите те експлозии! След няколко дни излита поредния прототип
165
2
 
6
 
! Отговори
Напред Русия преди 3 години
Напред Путин.
164
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Роскосмос наду цените и докато през 2012 година вземаше по 30 милиона долара за седалка в кораба Союз то през 2018 цената скочи на 80 милиона за седалка. НАСА спешно организира конкурс за пилотиран космически кораб на който се явиха Мъски и Боинг, корабът на Мъск Драгон изпревари с 2 години този на Боинг и то с конкурентна цена от 40 милиона долара за седалка. Драгон е за 7 членен екипаж, но НАСА настоя да го използва само за 4 души тъй-като в момента това са нуждите на НАСА.
163
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
продължение от 216Ааа сетих се за едно сравнение, много е точно, за да разберете какво е Starship- а, значи вземаме един Союз, слагаме го в товарния сектор на Starship-а излита, презарежда в ниска орбита, отпрашва до Луната, каца и ви разтоварва мижавата ракетка от 60- те години на миналия век...на Луната!!! Ето ви начин руснаците да стигнат заветната им мечта- Земния спътник, иначе нема начин!Между другото сравнението е буквално!!!
162
2
 
5
 
! Отговори
Мъск преди 3 години
Мъск се съмнява, че американците са ходили, че и кацнали на Луната. Неговите опити при много по-съвършенна електроника, компютри и знания не гарантират успешно приземяване в сравнение с разходките до и на Луната,
161
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
213 Мдаааа, точно тъй стоят нещата при Мъск, а русофилите аз ги разбирам кофти им е, търсене, гроздето им нагарча доста. Реалността е, че SpaceX утрепа роскосмос взе им целия сателитен пазар, дори булсатком изтреля сателита си със Фалкон9, отне им и последния валутен доход от качването на астронавти на НАСА до МКС- то, сега това става с Дракона. Но всичко за всичко ще приключи с пускането в експлоатация на Starship- а, просто незнам дали си имате идея каква огромна машинария е това? ОГРОМНА!!!
160
6
 
5
 
! Отговори
Тъпчо преди 3 години
Мъск разбива в тестове по два кораба Старшип на месец ( а скоро ще изстреля най-мощната ракета бустер в света - супер хеви с 28 раптор двигателя ) , както е съзсател на успешните връщащи се ракети фалкън 9 и фалкън 9 хеви , вижте видеата и ще вивидите скоро колко ще са напред САЩ
159
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статията е пълна боза. Мъск не е частник а скрит представител на Пентагона. Кой мислите му даде технологиите? Така както НПО на САЩ, уж като независими, прокарват техните интереси така и той уж като частник прокарва интересите на Пентагона. за това в пресата на САЩ има доста факти, но у нас тя се чете единствено в антируски аспект.
158
1
 
13
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 3 години
Прочетох статията. Материалът е повърхностен, споменати са някакви спорадични факти, с които авторът се опитва да си оформи тезата, но си личи липсата на познания в областта, както и последователност в изложението. Остава впечатлението, че статията е поръчкова, пусната в навечерието на 60-годишнината от първия полет на човек в космоса, колкото да се отчете дейност и да се наблегне на нечие (знаем чие) превъзходство, да не би случайно да сме забравили пропагандната мантра, спусната отгоре...
157
7
 
7
 
! Отговори
Ами толкова могат преди 3 години
Ами пленените немски инженери умряха и Русия няма как сама да развива каквито и да е технологии - особенно космически !Всички технологични успехи на СССР след Войната 1945 се дължат на откраднати немски технологии, доразвити и внедрени от пленени немски специалисти ! След това постепенно почват да изостават технологично до разпада на СССР ......