De/Vision: По-интересно ни е да говорим за тъмната страна на хората

Животът е вдъхновение за това, което правим - споделя Томас Адам, в интервю за българските фенове
25 мар 2008 10:19, Екип на Dnes.bg
0
De/Vision: По-интересно ни е да говорим за тъмната страна на хората
De/Vision са:Щефен Кет (вляво) и Томас Адам (вдясно)
De/Vision  са една от най-влиятелните немски електро, синт поп групи. Те идват съвсем скоро - на 31 май в парти център 4-и км. Благодарение на DM.org, можете да прочетете интервюто, което кийбордистът и композитор на групата Томас Адам даде специално за феновете в България.

Как De/Vision се развиха от "Subkutan" (2006) насам и по какъв начин този прогрес може да се забележи в "Noob"?

Не съм сигурен как сме се развили след "Subkutan", този албум е все още близо в историята. Не знам дали сме отбелязали прогрес от тогава, надявам се да сме се станали малко по-мъдри. В "Noob" се опитахме да върнем едно по-типично за 80-те чувство в музиката ни, което се изразява в по-елементарно структурирани и приятни мелодии, без прекалена усложненост в песните, но това съвсем не означава, че им липсва дълбочина. Мисля, че е по-лесно да навлезеш в "Noob", отколкото в албум като например "6 Feet Underground", който беше много по-труден за асимилиране. Повечето трябваше да слушат "6 Feet Underground" много пъти, за да доловят качествата му. Така че, за нас прогресът се състои в това, че направихме няколко крачки назад.

В новия албум има песен, наречена 'Life Is Suffering' - тя символизира ли вашето мнение за живота като цяло или посланието не е толкова директно? Всъщност много от вашите песни се занимават с тематиката за по-тъмните човешки чувства. Според вас, това има ли нещо общо с будисткия принцип, че щом веднъж приемеш, че животът е страдание, си свободен до известна степен?

Вярно е, че болката и страданието винаги са ни били любима тема. Просто си мислим, че да говорим за по-неприятните периоди и тъмната страна на хората, е много по-интересно.

Песента се казва наистина 'Life Is Suffering' и мисля, че начинът на живот на много хора, няма как да не води към страдание. Би трябвало да има нещо общо със състоянието, в което си, начинът, по който съзнанието ти функционира.

Разбира се, трудностите са част от живота на всеки, всички страдаме от време на време, но в едно нещо съм сигурен: веднъж, когато си усвоил механизмите, които водят до болката, вече е възможно да я ограничиш до минимум и дори да си в състояние да я накараш да изчезне.

Ако се заслужаш в думите към песента, ще видиш, че посланието и заглавието са много различни. Текстът  гласи: "Wise men say: Life is suffering, I'm living proof that this ain't right, every day becomes my favorite day...". Така че, това, което искам да кажа, е че няма нужда да се чувстваш тъжен, животът е прекрасен.

Будистите казват, че той е страдание (или поне, когато не живееш по будистките принципи). Не съм будист, но чувствам философията на тази религия много близка до мен. Сигурен съм, че всеки е способен да води много щастлив и пълноценен живот дори без да практикува будизма.

Не вярвам, че е достатъчно да приемеш живота за трудност. Ако го приемеш по този начин, не става по-добре. По-рано споменах за механизмите, водещи до страданието и мисля, че е много по-важно да ги откриеш, да намериш път навън...

Гледай Heart Shapped Tumor и продължавай да четеш :)



Нека сега да се фокусираме върху миналото ви. Какво е изиграло най-голяма роля при формирането ви като личности и музиканти, назад в детството и юношеските ви години?

Така и не се научих да свиря на инструмент, когато бях малко момче. Винаги съм обожавал да слушам музика, но никога не съм бил свързан с правенето й, докато не бях поканен да се включа в групата. Това е все едно да те пуснат във водата и да не знаеш как да плуваш.

Идентично беше положението с Щефан, той винаги е слушал готина музика и в един момент той и неговите приятели са решили да започнат група, в която впоследствие се включих.

Като личности се оформихме, заради институциите, които оформят и всяко едно дете: семейство, приятели, училище, книги, филми...

Какво ви зарежда с идеи за вашите песни?

Животът е вдъхновение за това, което правим. В моите текстове става въпрос за това как виждам света, как се чувствам и в какво вярвам. Понякога пиша и за лични преживявания, въпреки, че се случва да смесвам реалност и фантазия. Песента 'Aimee' е добър пример за това. Никога не съм познавал момиче с такова име, но момичето като личност съществува. Избрах името Aimee единствено, за да може да има рима.

Каква е била най-голямата трудност, пред която De/Vision са се изправяли досега?

Най-трудното за нас досега, е било, по наше мнение, технологичният прогрес. Сега е толкова лесно да изтеглиш музика, без да плащаш или просто да си направиш диск на компютъра, и заради това на групи като нас им става все по-трудно да оцеляват.

Какво е вашето мнение относно купуването на музика онлайн? Предпочитате ли хората да слушат вашата музика на CD?

За нас е абсолютно ОК купуването на музика онлайн. Поне по този начин се показва уважение към групата и хората не са си изтеглили музиката без да платят за това. За не малко хора това е единственият начин те да ни чуят, защото албумите ни не са издадени навсякъде по света. Разбира се, те могат да се поръчат по пощата, но това би било прекалено скъп вариант за тези, които са на края на света. Така че, е далеч по-евтино да се сдобиеш с музика дигитално, отколкото да платиш 30 евро или повече за CD...

Какво са дали De/Vision на музикалната история, което никоя друга група не е дала?

Нашите собствени песни.

Билети за концерта можете да намерите на ticketstream.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари