Франция намалява акциза върху горивата

Правителството иска да подкрепи шофьорите
Обновена: 22 авг 2012 15:05 | 22 авг 2012 15:05,
203
Франция намалява акциза върху горивата
Снимка: архив, Reuters

Правителството на Франция е взело решение за понижаване акциза върху горивата с цел да се ограничи тяхното поскъпване и шофьорите да бъдат облекчени. За момента обаче не се съобщава нито колко време ще действа тази мярка, нито колко ще струва на бюджета, пише Ройтерс.

„Правителството ще поеме своята отговорност. Това означава, че ще вземем мерки за понижаване цените на горивата“, е съобщил премиерът Жан-Марк Еро.

Еро не посочи подробности за "едностранното" понижение, което той определи като малко и временно, или за евентуалното влияние върху бюджета на Франция.

Повече подробности вероятно ще има на 24 август, когато ще бъде публикуван доклад за цените на горивата. След представянето му ще има среща с представители на петролната индустрия и тогава ще има финални решения по въпроса.

По време на предизборната си кампания новият френски президент Франсоа Оланд обеща замразяване на цените на горивата за три месеца, но след избирането му петролът поевтиня на световните борси и не бяха предприети действия.

През последните седмици обаче суровината поскъпва, което води до сериозни трудности за френската икономика, бореща се и без това с бавния икономически растеж и очакванията за нова рецесия.

Към момента акцизът и данъците формират около половината от цената на бензина и дизела. В края на миналата седмица литър бензин бе средно 1,58 евро, а дизелът струваше 1,41 евро.

Според изчисленията понижаването на акциза с всеки цент на литър ще струва на френския бюджет 125 млн. евро на тримесечие.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
5
 
70
 
! Отговори
Дог преди 11 години
Значи Франция може, а ние - не!
2
4
 
68
 
! Отговори
mlad6ito преди 11 години
Само че във Франция управляват социалисти, а не пребоядисани комунисти дето лапат като за последно. Там няма вальо златев бил приятел на Бойко. За стандарта там не ми се коментира и въпреки това наблягат на социална политика, тука ще премрем от глад они харчат като ***.
1
3
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според Дянков не става!!!