Русия настоятелно кани Борисов, веднъж той отказал посещение

В Москва премиерът ще преговаря за газ и АЕЦ "Белене"
Обновена: 23 май 2018 11:42 | 23 май 2018 07:00, Елка Василева
246
Русия настоятелно кани Борисов, веднъж той отказал посещение
Владимир Путин и Бойко Борисов. Снимка: архив, Reuters

Доставките на руски газ за хъб "Балкан" и рестартирането на АЕЦ "Белене" ще са главните теми при посещението на премиера Бойко Борисов в Москва на 29 и 30 юни.

Визитата е по покана на руския президент Владимир Путин, пише "24 часа", като се позовава на дипломатически източници. Посещението бе потвърдено от източници в правителството.

Поканата е дошла още в началото на тази година и е подновявана неколкократно, разказаха дипломати.

Борисов пък веднъж отказал посещение, което трябвало да се проведе преди началото на президентската кампания в Русия, след която Владимир Путин спечели пореден мандат.

Още по темата

Руснаците станали особено настоятелни за посещение на премиера, след като Борисов се отказа да гони руски дипломати заради случая "Скрипал".

Настояването на Москва било срещата на Борисов и Путин да се състои, докато България е председател на Съвета на ЕС. Именно заради предстоящото посещение на премиера в Москва министри отказали да участват в делегацията на президента Румен Радев.

В Москва Борисов ще отиде като премиер на България. Въпреки това предстоящото посещение било обсъдено и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. Меркел бе при Путин веднага след неформалния Европейски съвет и срещата на върха ЕС - Западни Балкани в София в края на миналата седмица. Макрон трябва да посети руския президент в средата на тази седмица.

Контактите с Русия станали важни за ЕС след търговската война, която обяви американският президент Доналд Тръмп.

Енергийната министърка Теменужка Петкова и туристическата Николина Ангелкова със сигурност ще придружават Борисов при посещението му в Москва.

Шефът на “Газпром” Алексей Милер също е поискал да разговаря с българския министър-председател.

Основната тема за България ще е обсъждане на трасета и възможности за доставка на руски природен газ до хъб “Балкан” край Варна. От него горивото трябва да се доставя за останалите страни от Балканите и за Централна Европа.

В Москва ще бъдат представени и българските опити за рестартиране на АЕЦ “Белене”, при което бъдещ инвеститор да ползва закупените два руски реактора за централата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
3
 
14
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Що ли ми се струва че Тромпета ще го ..... сополив.Меркел призова за Европейска армия.Всички подновяват връзките с Русия.Ще видим
163
2
 
8
 
! Отговори
пп преди 5 години
До 173 Анонименсъщността на бизнеса е такава
162
11
 
7
 
! Отговори
А преди 5 години
А БЕ БОГАТАШИ,МИЛИОНЕРИ И ДРУГИ ГОЛЕМИ СОБСТВЕНИЦИ КАК СЛЕД 10 ГОДИНИ ЩЕ СИ ЗАРЕЖДАТЕ КОЛИТЕ КОИТО ЩЕ СИ КУПИТЕ НА ТОК,ОТ КЪДЕ ЩЕ ВЗЕМЕТЕ ТАКЪВ КАТО СЕ ЗАТРИЯТ ВСИЧКИ МОЩНОСТИ,БРАВО НА БОЙКО,МОЖЕ БИ КЪСНО ОТ КОЛКОТО НИКОГА.ТЕЗИ ДЕТО ПРОТЕСТИРАТ СЕГА СА ПЪЛНИ С ПАРИ,АМА КАТО СВЕТНЕМ СЪС СВЕЩИ ЩЕ ИЗБЯГАТ ОТ БЪЛГАРИЯ,НА ТЯХ ИМ Е ЛЕСНО.
161
11
 
5
 
! Отговори
бушмени преди 5 години
та ако можело нефта и газа да те правят на велик нямаше да са най затънтените в света
160
7
 
11
 
! Отговори
да оди и да копа преди 5 години
момент, Буда си е купил билет за най-горния ред за някой от мачовете и сега това ще ни го представят че бил тоя *** канен да дойдел.Кво ще учи децата как се бие дуспа от 9 метра ли кво
159
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дърта болна мечка как се моли като в зоопарка
158
13
 
18
 
! Отговори
 wild horse преди 5 години
"Настоятелно канят на среща...." ,какъв смях. Прочетете руските медии и коментари в мрежите. България е 2-3 места след Хондурас в интересите на Русия. Гледат ни сеира и се подхилкват на тикви,пъпеши,Росковци и други мушмороци... а да не забравя гранд дамата на външната политика....
157
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние си имаме газ по морето, но има много чугунени глави, които работят против българския интерес. Защо трябва купуваме скъп газ, след като си имаме.Ама... така ще е, след като продажниците у нас мнозинство.
156
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ся...последно...май ли? Юни ли ще ходи ББ?
155
2
 
8
 
! Отговори
бай ой преди 5 години
нали знаете вица за Асан дето отишъл с една паница кисело мляко да подкваси морето с мисълта - ами ако стане...че и нашта работа, бушона Р.Р. отиде да помоли, а Б.Б ще отиде като важния човек който взема решенията ха-ха ама с благословията на кака Анжи...
154
6
 
16
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Руснаците знаят, че Бойко чака нареждания от Меркел и е като фурнаджийска лопата, и тоя път няма да получим нищо без (както те се изразяват) "железобетонни гаранции".
153
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Системата фурнаджийска лопата :)България е царица на тази система нали?:)
152
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво им е на руснаците да се срещат с човек който е пътник до няколко месеца ?Гледн масово не го долюбват този
151
0
 
10
 
! Отговори
пп преди 5 години
май този път тактиката добро ченеге, лошо ченге има успех. Един път антагонизма Радев- Борисов да е печеливш за страната. Може и да не мине, но поне се пробвахме
150
9
 
14
 
! Отговори
татко Махно преди 5 години
Като се поклони и цуне ръка на бащицата,Боко ще го погалят по главата и ще спечелим благоговението на РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ!Сороските адови изчадия ще бъдат издирени,изобличени,наказани и поставени извън закона!
149
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия била канила Тиквата :)Аз нещо не виждам по техните медии такава покана ?Виждам само че газ няма да има директно от Русия в България !Второ и да има хората искат железни гаранции !!!!!!
148
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименИ УКРАЙНА му спря кранчето...Ха ха. Тук било пълни с веселяци бе! :)))Украйна му била спряла кранчето! Затова пропищяха света за СП2 .
147
8
 
15
 
! Отговори
Началникът преди 5 години
Началникът на Задунайская Губерния привиква своите васали един по един. България е и си остава руско-съветска колония.
146
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименРусия не се отнесе добре към България последните 30 години. Отвъд бизнес и политическите отношения има едни други - Човешки. Там където би трябвало да се намират нашоте след 70 гпдини "дружба" лоша или хубава. Те не показваха никакво уважение към нас. Смучехаа , когато бяхме на колене 90те , смучеха и после... Опитват се да смучат и сега . Защо не пуснаха поток 2002 ? Ами натискат сега ? Защото запада вече начертаа нови трасета и те не участват. А можеха да са тук , ако не бяха толков
145
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цените на природния газ от Азербайджан засега не са обявявани. При визитата на Борисов в Баку също не бе казано на каква цена ще идва горивото от Шах Дениз. Според български експерти обаче ще са от 15 до 40 на сто по-ниски от тези, на които се доставя природният газ от Русия. До 1 година газа , ще влезе в България..