Хелзинки, 2018-а: Ловкият Путин надхитри слабия Тръмп. Как?

Остават толкова много въпроси - заложени мини за бъдещето
Обновена: 18 юли 2018 07:17 | 17 юли 2018 21:44, Петя Славова
216
Хелзинки, 2018-а: Ловкият Путин надхитри слабия Тръмп. Как?
Снимка: БТА

Преди повече от три десетилетия американският и съветският лидер се срещнаха в малка северна столица, а голяма част от света колективно затаи дъх. Двете водещи ядрени сили бяха изправени пред екзистенциални предизвикателства, а ядрените им арсенали се раздуваха без контрол. Необходимо беше да се направи нещо, за да се излезе от тази безизходица.

Още по темата

Вчера двамата лидери не бяха Роналд Рейгън и Михаил Горбачов, които се срещнаха в Рейкявик, Исландия, на 11-12 октомври 1986 г., а Доналд Тръмп и Владимир Путин, които разговаряха във финландската столица Хелзинки. Разликите между тези две срещи на върха не биха могли да бъдат по-поразителни, но залозите бяха не по-малко екзистенциални.

Книгата на Гийом Серина "Невъзможна мечта", която тъкмо преведох от френски и ще бъде издадена следващата пролет с предговор от Горбачов, описва как съветският лидер смая Рейгън с предложение двете страни напълно да унищожат ядрените си арсенали. Светът никога не е бил по-близо до премахване на най-заплашителната и дестабилизираща сила на планетата. Това предложение, станало известно като "нула ядрени оръжия", се провали единствено заради нежеланието на Рейгън да се откаже от своята любима, макар и напълно непрактична, система за космическа отбрана "Междузвездни войни".

Съединените щати в крайна сметка излязоха победители. Три години по-късно настъпи краят на комунизма, както и на господството на ранения и обеднял Съветски съюз над половин Европа.

Този път Вашингтон имаше още една несравнима възможност. Но в Хелзинки вчера американският президент беше надхитрен от един ловък руски лидер, играещ от позицията на неоспорима сила, забавлявайки се със своя доста отслабен колега. Нещата можеха да се развият много различно. И наистина, вероятно ще минат дни, седмици или месеци, докато разберем какви отстъпки е направил всъщност Тръмп на Путин. Само можем да знаем какво не призна Путин на съвместната им пресконференция след това.

Руският лидер каза, че никой от военните му служители не се е намесвал по какъвто и да е начин в изборите в САЩ. Юристите, работещи по разследването на американския специален прокурор Робърт Мълър за намеса в изборите, обаче посочиха поименно 12 руски военни разузнавачи от Главното разузнавателно управление, които според американското разузнаване наистина са проникнали в демократичната система на САЩ. Обвинителният акт срещу тях обяснява как те са извършили това, буквално до последното натискане на компютърната клавиатура.

Също така знаем, че Путин все пак няма да признае, че е нахлул в съседна Украйна и е завзел голямо парче от нейната територия под дулото на оръжието, и че Тръмп не постигна никакво признание на този факт от него.
Може да има начин за нови преговори за ограничаване на ядрените арсенали на двете страни. Но без да има меморандуми или подписани заявления непосредствено след срещата, нямаме представа как може да бъде постигнато това, ако въобще стане.

Тази среща на върха даде на света тъкмо това, което Путин искаше от самото начало - да бъде признат от човека, който би трябвало да бъде лидер на свободния свят, за легитимен член на клуба на водещите сили. А това беше истинският подарък, който даде Тръмп - да стоят като големи приятели на поставени един до друг подиуми, разменяйки си комплименти, усмивки и ръкостискания.

Всичко това става в момент, когато съюзниците на Америка стоят отстрани и гледат как годините на успешна изолация на една държава парий идват към тъжен и доста непредсказуем край. За разлика от изхода от срещата между Рейгън и Горбачов, днес остават нерешени толкова много въпроси - заложени мини за бъдещето на демокрацията и единството на самия западен съюз.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ - истински ръст на БВП не е фиксиран от 2007 г.
59
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно как Путин е надхитри Тръмп след като статуквото в Света и руския Гулаг са така, както ги остави Обама !?Русофилските розови очила нямат аналог в научната фантастика !
58
4
 
18
 
! Отговори
ex преди 5 години
Тръмп просто включи на задна и това вбеси оръжейните фирми!Човека е на възраст и не търси врагове а партньори!Това е бизнес!!!!!
57
19
 
3
 
! Отговори
DEMOCRACY преди 5 години
БОЗАВИЯТ HEPEЗ премина всякакви граници и плете интриги в ЕС ....... време е да се задейства демократичната машина на САЩ и да го подпийчнат ...... (обобщително)
56
0
 
33
 
! Отговори
Тръмп е прав преди 5 години
"Една от причините за продължаващия бежански поток от Близкия изток е престъпната инвазия на САЩ в Ирак, казва изтъкнатият американски философ Ноам Чомски, който нарича тази инвазия "най-голямото престъпление на века. Това "най-голямо престъпление на века" се извърши въз основа на ЛЪЖАТА НА ЦРУ, че Ирак има оръжия за масово унищожение. Това обстоятелство дава на Тръмп сериозни основания да не се доверява на твърденията на разузнаването на САЩ, които го тласкат към конфронтация с Русия.
55
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължение от 66Да има война между САЩ и Русия. Феновете на Килъри дори се заканват на Тръмп и поддръжниците му, че щели да ги пратят в Русия, а там било много гадно. И щом подкрепяли Тръмп те били предатори като него.
54
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много са смешни американците. Голямо квичене пада в туитър от феновете на Килъри. Тръмп бил хвърлил Америка под автобуса Толкова са жалки и смешни. Американците искат сама война на тях само това им трябва, но някой друг да се бие вместо тях и да му продават на много висока цена оръжие. Тръмп се опитва да оправи забърканите каши от Буш-младши и Обама - Обонгo. Тези *** не знаят къде се намира Русия на картата и какъв размер е тази страна, но вдигат вой до небесата, че Русия им е враг и трябва
53
0
 
24
 
! Отговори
ex преди 5 години
Значи истината е ,че Тръмп изпълнява това което обеща в предизборната си програма.Затова повечето политици и анализатори по света са в шах!Той печели популярност сред американците,защото каквото каза прави и те стават заможни.Ако продължи така,ще спечели още един мандат.Въпроса е какво печели България?!!!!
52
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 52Ха-ха-ха.............."предал" бил собственото си разузнаване!!! И това да го рече някой в нашата държава, дето не само ПРЕДАДЕ СОБСТВЕНОТО СИ РАЗУЗНАВАНЕ, АМИ ГО И ПОДАРИ НА ТЕПСИЙКА НА НАЙ-ВЪРЛИТЕ СИ ВРАГОВЕ!!!! Така че трай си и си бърши сополите...........вие сте истинските предатели! Подскачахте за банани, дънки, дъвки и зелена тоалетна хартия, а па сега ще стачкувате през ден! Така ви се пада!
51
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Книгата на Гийом Серина "Невъзможна мечта", която тъкмо преведох от френски и ще бъде издадена следващата пролет..."===Петя Славова, ти ли я преведе тая книга?! Под статията се мъдри "/БТА/", ми че кажи за кого става дума, де.
50
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как точно и за какво Путин е надхитрил Тръмп? Като му казал, че не са се намесвали в изборите? Първо- никой (освен Хилари и демократите) не вярва в такава намеса, второ- Тръмп не е длъжен да приеме твърденията на Путин. Какво да му каже: "Ааа не, ти ме лъжеш, иначе сега не би трябвало да съм президент и да водим този разговор"?Поредните пълни глупости, още не вярват и не могат да се примирят, че Тръмп е президент.
49
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Тръмп!Мачка джендърите, Килъри, шорошите в щатите, мачка и либерастите от ЕК, дето подкрепят все що има комунист и доносник в България, мачка и фейк *** медии- Гардиан, Индипендънт, СНН, ББС, Босфортв, Нова и т.н.!В скоро време ще засмучат тиня!
48
2
 
25
 
! Отговори
Попа преди 5 години
Много думи без послание.
47
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Екзитенциалната заплаха за САЩ е Китай а не Русия. Защото китайската икономика скоро ще задмине американската а Руската крета някъде към 15то място. Тръмп иска добри отношения с Русия за да се обърне към истинския враг. Ядрения потенциал е единственото в което Русия е равна на САЩ и може да я заплаши.Но има ли някой да си мисли наистина че Русия ще изстреля ядрени ракети към САЩ ей тъй щото Путин е диктатор? А Китай има потенциала да разруши американската икономика.
46
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалка креатура. Не вярваш на собственото си разузнаване и военни. Пълен цирк.
45
3
 
32
 
! Отговори
до 41 преди 5 години
Същото си мисля. Не страх, а ужас ги е обзел от положително развитие на отношенията между двамата големи. Защо? Финансирането им изцяло от оръжейния комплекс ли идва, или Путин знае много опасни за тях неща, които ще ги окачат на бесилото, начело с кашлящата вещица? Допускам, че и двете... Бог да пази тези двама мъже, надежда за по-нормален свят!
44
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ще ходят управляващите в Русия и ще се кланят за пари!!!...Хахаха, да вземеш пари от Русия е все едно да остри Ел вълна от костенурка.
43
3
 
31
 
! Отговори
не може да бъде преди 5 години
Не знам кой е авторът на статията,но искам да се обърна към него да помисли повече защо това се случва.Няма никакво надхитряне,макар че в политиката са се случвали много пъти тези нещо.Путин е бивш агент на КГБ,обучен е добре и в надхитрянето но ако следите внимателно неговите действия,ще разбере и каква е неговата линия.А тя е -"истината е най-добрата политика"!И това не е заради вярата му ,че истината побеждава !?Просто той е много наблюдателен и вижда ,че Западът се е оплел пагубно в лъжи!
42
8
 
19
 
! Отговори
ex преди 5 години
Само се замислете защо иска ЕС да ни приеме да вземем Еврото за валута?!Какво се случва?Кой ни иска нас?!Ще ни вземат и последните резерви и като падне валутния борд всички бедни ще реват!!!!Пак ще ходят управляващите в Русия и ще се кланят за пари!!!Ама соца свърши и ще ни *** капиталистически руснаците вече!!!!!
41
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Санкциите ги налага ЕС а не САЩ