Москва не разреши бдение в памет на жертвите на Сталин

Бдението се извършва пред бившата централа на КГБ
20 окт 2018 20:27,
224
Москва не разреши бдение в памет на жертвите на Сталин
Снимкa: Reuters, архив

Властите в Москва отказаха да разрешат провеждането на традиционното бдение в памет на жертвите на сталинистките репресии на Лубянския площад пред бившата централа на КГБ, посочвайки като причина строителни дейности, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Организаторите от правозащитната група Мемориал отхвърлиха предложеното им алтернативно място.

През последните 10 години Мемориал организира на 29 октомври 12-часово бдение пред централата на КГБ и затвор на съветските тайни служби, придружено с четене на имената и кратки биографии на хората, убити от сталинисткия режим по политически причини.
Само в Москва преди 80 години са били убити 40 000 души, уточнява ДПА.

Политическите преследвания в Съветския съюз достигат апогея си през 1937 година. Около 1,5 милиона души са обявени за врагове на народа, предатели и шпиони, и са изпратени в затвори и лагери. Други около 700 000 са били екзекутирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
2
 
8
 
! Отговори
народния съд1 преди 5 години
През ноември 1943 г. Конференцията в Техеран Тримата големи решават да бъде потърсена отговорност от виновните за разпалване и водене на Втората световна война. Това намерение впоследствие заляга и в т. 10 на Потсдамската декларация от 26 юли 1945 г., предвиждаща сурово правосъдие над военните престъпници. На Лондонската конференция, проведена от 26 юни до 8 август 1945 година, СССР, САЩ, Великобритания и Франция приемат Лондонското споразумение (Нюрнбергска харта), неразделна
95
7
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
НЯМА КАК ДА ГО РАЗРЕШИ!!СТАЛИН ЛЕНИН И ФАЛШИВИЯ *** СА ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ!!!
94
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори в уикипедия пише, че за голодомор няма данни и всичко са предположения..Ама ти в Уикипедия ли се образоваш. Извинявай.... ..Ама няма нужда да се извиняваш, такива като теб са ми напълно безразлични, може да пишеш каквото си искаш без да се извиняваш, но все пак - извинен си. Лека нощ, сега можеш да спиш спокойно.
93
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До "Аз не се наемам да оправдавам тъпотията на Хитлер с 5 милиона да нападне 300 милиона"Населението на Русия днес е 145 МОН души и това е с Крим.Общото население на СССР е било 170 млн. души през 1937-а.И дано правиш разлика между армия и население.
92
4
 
5
 
! Отговори
До 132// преди 5 години
Ти от къде се "образоваш"? От директивите на НПО-то ли?
91
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами колко доста са се предали, нали ти ги знаеш тези работи?.Ами то с четене става. Как да ти налея с 500 символа в лейката неща които се четат с години, то да е нещо друго да ти го набия ама... ..Ами би ли дал източник, линк, име на книга, историческо изследване с нещата които се четат с години, смятам да отделя няколко години? Благодаря предварително и ти пожелавам много здраве.
90
6
 
4
 
! Отговори
До 124 преди 5 години
Тъпет, хиляди немски дезертьори от Вермахта са разстреляни от СС! Много повече от съветски от НКВД от Червената армия! Чети и гледай филми по Хистори!
89
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименно данни за смътни случаи мяма..Напиши голодомор и разгледай само картинките и тогава се изхождай. Къде са тези картинки, за голодомор официално няма данни за умишлено избиване, картинки навсякъде всякакви има. Дори в уикипедия пише, че за голодомор няма данни и всичко са предположения.
88
2
 
6
 
! Отговори
До 122 преди 5 години
Как кво ще ги "правят".... Нали са се "предали" щото "мразят"Сталин? Въоръжават 5 млн. и превземат Москва за две седмици, ама ..... явно не е така и разказваш фалшива история!
87
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо не е само бяло или само черно,ако не беше Сталин,Европа щеше сега да е на майната си,а още толкова народ щяха да са избити и изтезавани.Неслучайно 9 май е европейски празник.
86
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 114За сведение сецслужбите на Вермахта убиват много повече дезертьори от Червената армия! Процентно и ингилизите повече! А, мерси за сведението, значи спецслужбите на Вермахта убиваха русктите дезертьори за да не се предават и да воюват до смърт, спецслужбите на Вермахта са били рубладжии платени от Сталин и руското посолство!
85
1
 
10
 
! Отговори
До 119 преди 5 години
Абе цели армии са се "предавали" на Вермахта.... Толкова много, че не са смогнали да ги "арестуват" и накрая са налазили Райхстага с червени знамена.... Друга глупост ще пишеш ли?
84
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 114Ами всъщност доста са се предавали.Например по едно време германците не са знаели какво да правят толкова много хора.Аз не се наемам да оправдавам тъпотията на Хитлер с 5 милиона да нападне 300 милиона.Всички са били пионки на някои американски политици и банкери.Има разсекретени документи от периода 1920-1940.Четете ако ви се занимава."Ние ще подкрепяме и финансираме ту едните,ту другите докато не се избият взаимно"Дават пари на Хитлер и на Русия.
83
2
 
3
 
! Отговори
До 114 преди 5 години
За сведение сецслужбите на Вермахта убиват много повече дезертьори от Червената армия! Процентно и ингилизите повече!
82
2
 
9
 
! Отговори
Питане преди 5 години
Следното питане имам: що тия чак сега се сетиха да бдят?
81
5
 
7
 
! Отговори
До хаха преди 5 години
Да..... освен, че е бил "обирач" на банки има "сведения", че е бил "съветник" на Капоне и Лучано Сталин.... А не е ли "закусвал" с пеленачета? Съвсем изтрещяхте с простотиите си! По този повод - съвсем официално "демократична" Кравария дава амнистия на главореза Лучано, защото помага на армията при десанта на Сицилия! Естествено няма документи за това, но има филм и е факт, че мистериозно напуска Кравария от доживотен затвор и умира в Италия на свобода!
80
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЕ как няма да казват "за родину за сталину" нали ще ги разстрелят.А стига бе, бате! Всички ще разстрелят! Ми щом е било толкова лошо защо не се предаваха на немците, там поне като военнопленници щяха да оживеят неразстреляни.
79
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как няма да казват "за родину за сталину" нали ще ги разстрелят.Защо всички съюзни републики минават на страната на германците?Я питайте стари хора в София като дошли немски войници-чисти,изпрани,изгладени учтиви ако имат нужда от нещо си плащат.Сложили постове навсякъде да пазят ама като пазят значи пазят няма тва онова.Ред и спокойствие.После като дошли така наречените руснаци -малко от тях са били истински руснаци.Палежи погроми,кражби изнасилвания.Мръсни с въшки и *** пияни като ***
78
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Уикипедия пише, че за Голодомора няма никакви данни за жертви, прави се заключение по факта че е намаляла раждаемостта и поради това за няколко години населението е намаляло с няколко милиона. Имаче никой не е избивал украинците, местните са саботирали реформата и това е довело до глад, но данни за смътни случаи мяма. А България евроатлантическия голодомор за 30 години очисти цифом и словом 3 милиона.
77
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сталин е изваденСталин никога не е предизвиквал умишлен глад в Украйна. В Украйна сами си го предизвикаха, като саботираха реформите и украинците сами унищожаваха реколтата.