По пътя на разкола – Вартоломей срещу Руската църква

Томоса – пирон в ковчега на руско-украинските отношения
Обновена: 6 яну 2019 10:26 | 6 яну 2019 09:25, Нели Христова
133
По пътя на разкола – Вартоломей срещу Руската църква
Снимка: Reuters

"Подписването на томоса за разколниците в Украйна окончателно откъсна Вселенската патриаршия от световното православие", заяви пред ТАСС прессекретарят на патриарха на Руската православна църква, свещеник Александър Волков.

Острата реакция на Русия дойде след като Вселенският патриарх Вартоломей подписа в Истанбул днес декрета за автокефалия на православната църква на Украйна. С този документ се формализира независимостта й от Руската православна църква, към която тя бе обвързана от 1686 г.

Според прессекретаря на руския патриарх "подписването на томоса е нищожно от канонична гледна точка и е трагично за Вартоломей и неговите поддръжници, подписали днес своята духовна капитулация".

"Патриарх Вартоломей окончателно се откъсна от световното православие, тръгвайки по пътя на разкола", каза той, коментирайки подписания от Вартоломей томос.

Подписването на томоса бе поредният пирон в ковчега на руско-украинските отношения, които постоянно се влошават. 

Гневни бяха думите и на председателят на синодалния отдел на Московската патриаршия по взаимоотношенията на църквата с обществото и медиите Владимир Легойда. "Томосът е просто лист хартия, резултат от необуздани политически и лични амбиции. Той е подписан в нарушение на каноните и затова няма никаква канонична сила", писа Легойда в своя блог в месинджъра "Телеграм".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
5
 
3
 
! Отговори
Франц Кафка преди 5 години
Днес православните руски граждани , които са 41% от населението на Русия , според руската православна църква , посрещат един от най - големите християнски празници - Рождение Христово .След 40 дневно постене и след мъчително обуздаване на своите страсти , след ежедневни молитви и четене на свещени писания , те най - накрая , ще могат да се напият и накрая да си ударят главата в руската салата и там да заспят доволни от раждането на Христос ..
108
7
 
5
 
! Отговори
Франц Кафка преди 5 години
А руснаците въобще имат проблеми с православието .Тях ги тегли повече религията на Древният Египет.Даже своя Ленин не го погребаха православно , а го балсамираха и поставиха като музеен експонат в здание приличащо на пирамида .А Путин , въобще започнаха да го балсамират предварително , още в живо състояние ..
107
5
 
6
 
! Отговори
Трансатлснтически преди 5 години
Вова,Приятелю хубаво си писал ама Прасенчов и другите около него изобщо не са Народа на Украйна. Тази църква ще просъществува до изборите.
106
2
 
11
 
! Отговори
Вова преди 5 години
ВСЕКИ НАРОД ИМА ПРАВО НА НЕЗАВИСИМА, СВОЯ СИ ЦЪРКВА ! ЗАТОВА НАШИТЕ ХАНОВЕ, КНЯЗЕ И ЦАРЕ, С ИЗРИЧНОТО СЪЗНАНИЕ ЧЕ СА "НЕКАНОНИЧНИ" ОБЯВИХА СВОИ, НА БЪЛГАРИЯ ПРИНАДЛЕЖАЩИ, НЕЗАВИСИМИ ЦЪРКВИ !!! ДОРИ ПОТЪРСИХА ОФИЦИАЛНО ПРИЗНАНИЕ ОТ РИМСКИЯ ПАПА И СПАСИХА НАРОДА НИ ОТ ПОГЪРЧВАНЕ !!! СЛАВА НА ДЕЛОТО НА БОРИС I, НА ДЕЛОТО НА ЦАР КАЛОЯН, НА ЦАР ИВАН- АСЕН II ! СЛАВА НА НАРОДИТЕ, КОИТО КАТО НАШИЯ СЪЩО ИСКАТ СВОИ СИ, НЕЗАВИСИМИ, АВТОКЕФАЛНИ ЦЪРКВИ !
105
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вартоломей - капитан от турската армия, с претенции да се превърне в православен папа!Зад действията му стоят турските спец служби и ЦРУ.Нищо общо с православната вяра.Вартоломейчо и Прашинко са просто марионетки в хибридната война срещу Русия и Православието.
104
13
 
16
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
Един Всеправославен събор да се събере, и да отлъчи официално Вартоломей та да се свърши с тоя предател.
103
11
 
6
 
! Отговори
Иван преди 5 години
И ако това е проблем, руската църква ще върне ли своя томос?
102
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То патриарх не се дава току така.Те и в Атина нямат патриарх, а имат архиепископ. И В Русия в много дълги периоди от време не е имало патриарх, а митрополит.
101
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вартоломей Истанбулски не им даде патриарх, ха-ха-хаИмат само киевски митрополит.
100
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПОЛЯЦИТЕ НИКОГА НЯМА ДА ПРОСТЯТ НА УКРИТЕ ВОЛИНСКОТО КЛАНЕ.
99
10
 
10
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Какво реално Укропитеците получиха1. Томоса е "измолен"(от ГОСПОД БОГ) на ГРЪЦКИ език2. Свещеници на ръководни места се назначават от Константинополската патриаршия3. Всички приходи извън територията на Украйна директно отиват в Стамбул4. Мирото и други атрибути за свещенослужение се КУПУВАТ от Стамбул5. Украинската Православна Църква(току що получила томос) няма църкви и манастирикакво ще стане ще ги отнеме от УПЦ МП - последната я принуждават на политическо ниво да се преименува на РПЦ
98
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 89 А убит от поляците през 20 те години , 80 000 хиляди християни, руски войници ? А убитит 200 000 хиляди ,християни поляци от бандеровците ъв в ВОЛИН . Набитите на вили деца ,бебета ?
97
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Той и демократичните ценности са вредни за света . Хеле пък тия с пи.дирастията ,еднополовите бракове ,,джендърите ,наркоманията . Особенно ,ценностите на Империята на Сатаната -ФАЩ .
96
12
 
12
 
! Отговори
до 89 преди 5 години
До Бонобо Твоят "вярващ" народ подложи на геноцид християнския украински народ унищожавайки умишлено 7 милиона души от глад.Същият твой "вярващ" народ изби 30хиляди християни полски пленници офицери .Същият народ постоянно заграбва земите на съседни народи и извършва убийства , отравяния и пр. гадости.Т
95
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вартоломей ? Че той си е жив турчин .Някой знае ли ,истинската му биография ? Или ,хапль.овците смятате ,че като носи християнско име, е грък ? Хе,хе !
94
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен АМА ПОСТУЛАТИТЕ НА ИСТАМБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ ,МОЖЕ ДА ПРОБУТВАШ ,
93
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Под световно православие генералите от КГБ в московската църква разбират себе си , а забравят че московската произлиза от Киевската респ. украинска църква .
92
2
 
7
 
! Отговори
И АЗ НАПОМНЯМ преди 5 години
До Напомням..ЧЕ КОМИСАРИТЕ СА БИЛИ Е--ВРЕИ
91
1
 
4
 
! Отговори
Напомням преди 5 години
След ВОСР комисарите най-много са ненавиждали и преследвали руските попове-охранени и продажни.
90
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо познато-декрет дори как томос да го наричат в резултат на неубоздани политически и лични амбиции на нечии лица,но се разписало едно лице след кат едно движение как в религиозно или светско отношение било то автокефалия или държава се изгражда от долу на горе институционално за да няма разминавания в мненията по отношение на организацията или ако има се изглаждат в ползу на обединяващите се и вярващите в това начинание,способноста им да се доразвият и в отношенията им с останалите,що братя.