Русия и ПАСЕ: Все едно футболист с жълт картон да шантажира съдията

Генералният секретар Ягланд полага от 2 г. усилия да върне руската делегация
11 апр 2019 19:45, Елка Василева
53
Русия и ПАСЕ: Все едно футболист с жълт картон да шантажира съдията
Снимка: архив, Reuters

През 1996 г., когато приемаха Русия в Съвета на Европа, депутатът от Държавната дума Владимир Лукин - един от локомотивите на процеса, посочи, че присъствието ни в тази организация е равносилно на членство в клуба на нормалните европейски страни. Днес изглежда много вероятно Русия в крайна сметка да напусне този клуб.

След като през 2014 г. започна конфликтът между Русия и Украйна, руските делегати в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) бяха лишени от право на глас и изключени от всичките й ръководни органи. Кремъл отвърна, като замрази плащането на членски вноски, заплашвайки от време на време с окончателно излизане от организацията.

Мнозина европейци намират за странно, че при влизането си в Съвета на Европа Русия е била съвсем наясно с всички правила и задължения, а днес прави доста екстравагантни опити да ги промени по време на играта. Все едно някой футболист, получил жълт картон за груба игра, да шантажира съдията, че ще напусне терена, ако той не го отмени. Абсурд, нали? Но точно в същата ситуация се озоваха Москва и Съветът на Европа след присъединяването на Крим.

Съвсем скоро ще видим развръзката на тази история: не бъдат ли платени до юни просрочените членски вноски на Русия, изключването й от най-старата европейска междуправителствена организация (наричано Рукзит) ще стане неизбежно, пише Игор Грецки за РОСБАЛТ.

Ремито не е най-лошият вариант

По всичко обаче личи, че нито Москва, нито мнозина от опонентите й смятат да се насочат към този сценарий. Конфронтацията със Запада вече се изчерпа и не обещава практически нищо на Кремъл в политически план. Рейтингите на президента Путин и кабинета му полека вървят надолу, тъй като философията на "обсадена крепост" все по-слабо мобилизира лоялния електорат, а "кримският ефект" вече се е стопил - няма и следа от еуфорията, белязала пролетта на 2014 г.

Още по темата

Наред с икономическата стагнация това крие рискове от конфликти между елитите в страната. Защото историята показва, че при спад в реалните доходи на населението автократите с ниска популярност често стават токсичен актив дори за най-близкото си обкръжение с довчерашните му клетви за вярност. Второ, водещите световни икономики чакат вече от месеци нова фаза от рецесията и поевтиняване на суровините. Ясно е какво значи това за Русия с тежката й зависимост от петролните доходи. При това положение една сделка със Съвета на Европа би могла да стане отправна точка за диалог с оглед частично вдигане на западните икономически санкции срещу Кремъл.

Ситуацията налага компромис и на ръководството на ПАСЕ. Защото Асамблеята се формира по национални квоти, попълващи се пропорционално с депутати от парламентите на страните-членки. През последните пет години съставът й леко се промени - във Франция, Италия, Германия и Румъния рязко се засилиха позициите на евроскептици и популисти, много от които настояват за вдигане на ограниченията върху руската делегация. Което ще затрудни събирането на мнозинство в Асамблеята, за да бъдат санкциите продължени. В един момент поради недостиг на гласове те може да бъдат премахнати автоматично, а това ще девалвира като цяло значението на европейските структури в международната политика, ще изглежда като едностранна капитулация на Европа пред Москва. Затова ръководството на ПАСЕ не крие стремежа си да използва шанса и да се разбере с Русия точно сега.

Полският коз

Мисията да търси компромис пое генералният секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд, полагащ вече две години сериозни усилия, за да върне руската делегация в ПАСЕ. Дейността му в тази насока се подкрепя от влиятелни играчи като Франция, Германия, Холандия и Финландия. Против се обявяват Великобритания, Украйна и балтийските страни. Но всичко сочи за най-важен, ключов елемент от това противопоставяне Полша - традиционно смятана за "адвокат на Киев" във всички европейски структури, тя безкомпромисно подкрепя териториалната цялост на Украйна.

Полският външен министър Яцек Чапутович се срещна миналата есен в Страсбург с Ягланд, за да го помоли за посредничество в преговорите с Москва по изключително важен и деликатен за Варшава проблем - връщането на отломките от президентския самолет, претърпял катастрофа край Смоленск на 10 април 2010 г.

В изпълнение на Конвенцията за международната гражданска авиация от 1944 г. Москва трябваше да ги върне на Полша, веднага щом приключи техническото разследване на причините за катастрофата, чиито резултати бяха огласени от Международния авиационен комитет още през 2011 г. През май 2012 г. председателката на руския Съвет на федерацията Валентина Матвиенко бе на посещение във Варшава и предположи, че отломките ще бъдат върнати "до месеци", но в случая видяхме силно разминаване между думи и дела.

Кремъл проточи дълго връщането на отломките с надеждата изгодно да ги размени за нещо - така създаде без нужда нови поводи за спекулации по темата. Варшава девет години се мъчи без успех да уреди въпроса, но тъкмо сега има големи шансове с посредничеството на генералния секретар на Съвета на Европа да получи съдействие от Москва.

Планът на Ягланд

Ето как може да изглежда "компромисът на Ягланд" между ПАСЕ и Русия. Кремъл обявява за приключило криминалното разследване на катастрофата със самолета на полския президент и връща отломките. Варшава пък подкрепя инициативата на генералния секретар да се внесат промени в правилника на ПАСЕ и правото да се налагат ограничения върху дейността на националните делегации да се прехвърли на Комитета на министрите. Той приема положително решение за Русия и тя получава възможността да участва в изборите за нов глава на Съвета на Европа още през юни т. г.

Формално Полша няма да може да бъде обвинена, че е изоставила Украйна, но заради реформата на Ягланд полско-украинските отношения сериозно ще се пропукат. Защото тя де факто ще осигури на Русия триумфално завръщане под сводовете на страсбургския Дворец на Европа, зачертавайки дипломатическите усилия на Киев да печели срещу Кремъл на международните терени.

Освен това вниманието на ключовите партньори на Киев в ПАСЕ е ангажирано днес с вътрешни проблеми. Във Великобритания съвсем скоро предстои поредният решаващ вот относно условията за излизане на страната от ЕС, Литва е на прага на президентски избори, а самата Украйна е стаила дъх в очакване на решаващата схватка за президентското кресло. Това естествено не гарантира краен успех на плана Ягланд, но съществено вдига шансовете му.

Бел. на РОСБАЛТ: Игор Грецки е доцент от Факултета по международни отношения в Санктпетербургския държавен университет.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кремъл се държи като престъпник терорист :Предизвика катастрофа на полски правителствен самолет и ДЕВЕТ години не връща полската собственост на собственика му Полша. Заграби украински територии , води война срещу украинския народ.Трови чужди граждани в Англия . С това потвърждава квалификацията на Рейгън ,че е империя на злото.
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 41България отново ще бъде свободна и независима!А ще ни застрелват ли пак по границите ако искаме да напуснем свободна и независима България?
42
1
 
2
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ КОЯ ЕВРОПА СЕ ДРЪВЧИ НА РУСИЯ ?!? ТАЗИ ЕВРОПА ,КОЯТО НЯМА ДОСТАТЪЧНО РЕСУРСИ И ЕНЕРГИЯ ДА ЗАПАЗИ СИЛАТА НА ИКОНОМИКАТА СИ- БЕЗ ВНОС НА СЪЩИТЕ РЕСУРСИ И ЕНЕРГОНОСИТЕЛИ !?!?ЕДИНСТВЕННОТО БЪДЕЩЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ Е В ЕДНО БЪДЕЩЕ С РУСИЯ И ОТЧАСТИ С КИТАЙНИЯ !!! ОБИЧАМ НАРОДА НА САЩ ,НО ВСЯКО НАСИЛИЕ ИМА КРАЙ И ПИЛИГРИМИТЕ -ЦИОНО-СЕМИТИ ЩЕ СИ ПЛАТЯТ !!!!!!!!!!!! КРАЙ СЪС СЕВЕРНА АФРИКА И ЗА ЕВРО И ЗА САЩ !?!?
41
2
 
1
 
! Отговори
Много преди 5 години
Руз,ки т,рол много нещо??!!Егати рузката губерния с платени *** и мужици под наем!!Само да свирне някой и червените *** почват да повтарят като пуйки мантри,опорни точки и пучи масали за освобождение,за братя,за славяни,за православни и за какви ли не още глупости!Колко програми,предавания и документи трябва да ви покажат,та да разберете,че руснягите винаги са гледали на нас като на ***,роби и патки за скубане??!!
40
1
 
3
 
! Отговори
тя преди 5 години
Няма да плати , пука й за някакъв Съвет на Европа !
39
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Западът и негови *** не смеят да нападнат Русия а само лаят като страхливо куче. Поглеждам им жалките пропагандни лъжи и полуистини, защото всяко общество си има проблеми, и ги съжалявам. България отново ще бъде свободна и независима!
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците нека си пишат против Русия. Нека се харчат напразни пари за турски сериали - вчера две лелки си говорят - брей по тия филми вярно турците били големи кървопийци. Честита ви турска пропаганда.Неслучайно в българската конституция след освобождението щото не е имало турско робство пише - роб влязъл в Свободна България свободен става. Да живее русия, нашата освободителка и да живее българският велик народ мъченик на 5 вековна робия. Ние сме велик и добър народ.
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поляците не искат и да чуват за украински народ. И там знаят че в Украйна има полски народ и руски народ. Бендеровците са избили 600 хиляди поляци.
36
2
 
19
 
! Отговори
Хххх преди 5 години
Абе те едни без резолюция на ООН и с изфабрикувани шменти капели суверенна държава нападнаха тия за някакво си ПАСЕ ми говорят...то истина му е името на тая организация...да бега да пасе.
35
5
 
14
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
До ЖоКъде са приятелите на България? Я се сети колко години сме били под турско робство? Кой ни освободи?
34
7
 
17
 
! Отговори
До бай ганю преди 5 години
Че си бай ***, с малка буква, няма съмнение."жалко за руския народ на който се втълпява че американеца му е враг и нато е заплаха за да може колхозника отново да гласува за собственните си обирджии"Не бе, американците са приятели, строят бази около Русия, около нея плават есминци и субмарини, пълни с крилати ракети,обикалят разузнавателни самолети и дронове, обявяват икономически санкции и всекидневно изливат тонове лъжиУмни, не знаеш ли, че в Русия отдавна няма колхози?Да ти имам правописа
33
4
 
22
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
Статията е написана за самите тези, които са я писали. Много празни думи и никаква аналитика. Много пропаганда и никаква мисъл. Съжалявам господа и дами мечтатели! Ще ви разочаровам. Статията ви не струва дори и времето, което сте загубили да я копирате, ранжирате и публикувате! Съжалявам да ви го кажа но: Русия ще бие дузпата на ПАСЕ, защото само мазохист може да участва в нещо което не му дава нищо! Дано ме разберете какво ви казвам - но силно се съмнявам!Следва продължение......
32
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки ден една и съща се подписва под материали против Русия. Виж си заглавието, ***!На мен ми писна! То бива слугинаж, бива нечистоплътност, но тук се минават всякакви граници!
31
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Западноевропейските вълци са се обединили за задружен лов на едра плячка. Използват в политиката тактиката на вълчата глутница. Не може да бъде другояче. Редовия проскубан вълк е доста слаб и бързо подвива опашка. Рашата от време на време трябва да поступват по някой от тях. Парадокс: отнели им правата, отнели правото на глас, ама в същото време се вайкат - не си отивайте, стоите тук. И за какво.
30
4
 
13
 
! Отговори
Сталин Й. В“ преди 5 години
Този "юнак" Ягланд съвсем наскоро остро критикуваше Русия, че не е подписала и приела джендърската Истанбулска конвенция. Паричките в Европа катастрофално намаляват. Бай Дончо от Белия дом и той иска едни 4%, затова хората в ПАСЕ си се борят за хляба де, не им пука за ЕС.
29
3
 
12
 
! Отговори
Невежество преди 5 години
***, ***, пак опляска понятията. Не можеш да бъдеш прокурор, съдия и изпълнител едновременно, с което днешната псевдо-демокрация целенасочено злоупотребява, когато й изнася. ПАСЕ е една доброволна организация и никой никого не може да застави, особено, когато тази организация е тотално контролирана и манипулирана. Ако не ти харесва храната в ресторанта си излизаш, или имаш друго мнение по въпроса? Ще ми бъде интересно да чуя в такъв случай.
28
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СТАВА ВЪПРОС ЗА 20 МИЛИОНА ЕВРО РУСКИ ЧЛЕНСКИ ВНОС, КОИТО ПАСЕ губи и това ги прави нервни.
27
5
 
20
 
! Отговори
лазанята преди 5 години
Абе, като толкова е западнала Росиия, защо така много се връзвате да коментирате ?Оставете я да си умре от болестите! Май, повече ви е страх, че Руссиа не е още прихванала тия болести, дето ви се искат?!Тя и няма да ги прихване! Беше заразяване до преди Путин, но сега НЪЦКИ :) Плачете и не ни спомняйте с лошо :)
26
16
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
русия е постоянно в ситуацията със сравнението между футболиста с жълт картон и съдията,руската вихрушка просто не знае какво е да играеш по световно приети правилавихрушка от управници които безкрупулно ограбват собственния си народ чрез ресурси и корупцията е национален спорт в гигантски размери съпоставено с нашатажалко за руския народ на който се втълпява че американеца му е враг и нато е заплаха за да може колхозника отново да гласува за собственните си обирджии
25
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Силно умните и все още водещи световни икономики чакат вече от месеци нова фаза от рецесията и поевтиняване на суровините. Колко ли още ще чакат? Какво обаче показват реалностите? От началото на този месец цените на петрола плавно, но стабилно надвишиха $70 и тенденцията е нагоре.Роним сълзи за съдбата на Русия с тежката й зависимост от петролните доходи, но мечтаем да имаме поне 1/10 от нейната зависимост..