Заснето на видео от дрон: Как изглежда Припят днес?

Градът-призрак след аварията в "Чернобил" 33 години по-късно
10 юни 2019 06:45, Александър Попов
74

Сериалът "Чернобил" предизвика истински фурор сред зрителите, а рейтингът му в IMDB е рекорден. Той възвърна не само спомените за най-тежката авария в историята на ядрената енергетика, но и предизвика редици полемики за достоверността на излъчените кадри, за съдбата на руския учен Валерий Легасов и съвременици на трагедията.

Още по темата
Има обаче един неоспорим факт. След избухването на реактора през 1986 г., облак от радиоактивни отпадъци преминава над бившия СССР, Източна Европа и Скандинавия. Именно учени от Швеция алармират за повишения радиофон. Десетки хиляди хора са евакуирани от родните си места, а Припят се превръща в призрачен град.

През последните години все повече туристи посещават злокобното място, а след излъчването на сериала се очаква интересът да стане още по-голям.

RupTly разпространи видео, заснето над Припят с дрон в събота. Кадрите показват изоставени къщи и паркове, както и взривилия се реактор на атомната централа "Чернобил" през 1986 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хирошима,Нагасаки,Чернобил,Сирия,Сърбия,Виетнам,Нотр Дам и др.- автора е един.
30
16
 
23
 
! Отговори
123 преди 4 години
Червените кратуни са най-големия и вреден бич във вселената !
29
13
 
22
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Но капиталистическият атом е полезен ! Пример:Фокушима- рибата от там е полезна !!!
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опенхаймер бе каскет тури си един спелчек най-сетне на сайта и си направи снимките да не се рефрешва цялата страница като ги разгллеждаш. Aман от каскети.
27
2
 
6
 
! Отговори
Хую преди 4 години
До АнонименВ цяла източна европа беше така.
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност радиоактивният облак идва над България на 2 май, а най-високата радиоактивност е на 6 май, след това започва да намалява, изтегляйки се към Близкия изток, това го четох по чужди сайтове. Естествено, нищо не оправдава мълчанието, с което тогавшната власт покри случая. А от Европа най-силно засегната е Бавария.
25
2
 
19
 
! Отговори
Бацето преди 4 години
Нямам представа какви хора коментират, но съдейки по коментарите вероятно са на около 25-30 години. Сравнявайки със София .... нека уточня, че в целия соц блок строителството беше по калъп. Панелни блокове за да поберат повече хора.
24
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сериала е много добре направен, евала. Показва точно бюрократичната изгнила съветска система на нищоправене. Хрантутници определят съдбата на милиони хора. БРАВО! За онези от нас които сме го изживели, е на 100% коректно.
23
9
 
41
 
! Отговори
...тъжно... преди 4 години
Хиляди хора в България бяха изведени на манифестация на 01.05.86г, точно когато радио активния фон над България е бил значително повишен, докато "другарите" от Политбюро и техните семейства са били изхранвани със специално отбрани храни и временно евакуирани в безопасни селища. Само заради тази мерзост тези хора трябваше да бъдат изведени на Стадион Васил Левски и застреляни в живо предаване, излъчвано по Националната телевизия.
22
12
 
17
 
! Отговори
Tangra преди 4 години
А Фукошима на кой е символ, там и до момента ядат радиоктивни храни. В Щатите е имало също много тежък инцидент. Там ги тровят ежедневно големите концерни. Монсанто и тн тровят целия свят.Може и това да коментираш. Много си ***. ицидента е трагедия, какво значи кой е виновен?
21
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе смътно си спомням, че някой си Опенхайер и Айнщайн са дали ядрена енергия на човечеството всички реактори първите са направени по техни разработки. Нямам спомен тия да са били руснаци нито пък Сталин да е бил ядрен физик. Аварията е следствие на западни ядрени физици.
20
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чернобил - светъл символ на болшевишката разруха, безумие, некадърност, безхаберие и "силата" на свинарския пролетариат.Няма друга такава държава да се управлява от най-ПРОСТАТА прослойка на населението си.
19
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Благодарение на бързата и професионална намеса на Русия светът не даде нито една жертва. Светът обича хитлеристи да го стрелят и да го пъхат в газовите камери и американците да пускат ядрени бомби отгоре му и мрази комунистите не убили нито един европеец без причина.
18
12
 
11
 
! Отговори
Ама що преди 4 години
Ама що като Ви пък харесва толкова тая Русия и май сте забравили как се редяхте за олио и копахте в ТКЗС-то не се вдигнете да ходите там да живеете и почивате?Тези дето Ви плащат за да пишете ясно пари трябва да се изкарват така или иначе работа не може да си намерите като хората щото пак сте учили неща, които само в Майка Русия са били използваеми. Айде в ляво...
17
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой дали знае защо във всички държави и съюзи неудобни на САЩ, които трябва да се разпаднат започват да стават аварии, пролети и майдани ?
16
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наистина много прилича на София, само дето е по-зелен и с повече паркови площи.
15
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До пецатаДошлият на власт Рейгън поръчва изследване за реалното състояние в света. Задачата бива изпълнена от група учени, начело с нобелов лауреат. Изготвен е подробен доклад, който обосновано констатира, че ако Пиндостан не предприеме действия и до 1988 г. не ликвидира СССР, то той ще загуби водещата си роля и ще умре сам.
14
8
 
30
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Инцидент в ядрена централа е произшествие, ядрена бомбардировка над граждански цели е престъпление.
13
11
 
38
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Много български градове, да не говорим за села, изглеждат много по зле от Припят, без да се преживели ядрвна катастрофа, а единствено са подложени на "хуманното отношение" на Америка за България и други човеколюбиви организации.
12
10
 
16
 
! Отговори
пецата преди 4 години
В онези години студената война е в разгара си и запада се беше амбицирал да разпадне СССР, а когатоо американците искат нещо , те са готови на всичко и не пестят средства или най малко пък някакви животи на милиони хора, помислете върху това