5 г. по-късно: Как санкциите на ЕС се отразиха на Русия?

Щетите възлизат на поне двуцифрено число в милиарди евро
Обновена: 20 юли 2019 17:05 | 20 юли 2019 14:00,
140
5 г. по-късно: Как санкциите на ЕС се отразиха на Русия?
Снимка: архив Reuters

Преди 5 години ЕС наложи на Русия санкции – заради деструктивната ѝ роля в конфликта в Украйна. Напоследък все по-отчетливо се чуват политически гласове за прекратяването на санкциите. Защо? На кого пречат?

"Русия е стратегически важен партньор, за подобряване на отношенията имаме нужда от прекратяване на санкциите", написа министър-председателят на Саксония Михаел Кречмер в началото на юни, когато в рамките на Икономическия форум в Санкт Петербург той проведе и разговор с руския президент Владимир Путин. Именно за саксонската и като цяло за източногерманската икономика санкциите представляват огромен проблем.

Това становище се споделя и от други политици и предприемачи. Но почти не се говори обаче за смисъла на тези санкции - за това, какво са постигнали те. Навремето те бяха наложени като на реакция на това, че Русия на полага достатъчно усилия, за да спре проникването на бойци и оръжия в Украйна. А днес настояванията за отмяната им се обосновават най-вече с щетите, които санкциите нанасят на икономиката. По данни на Източната комисия на германската икономика, от 2017-а тези щети възлизат на двуцифрено, ако не и трицифрено число в милиарди евро, пише DW.

Обемът на санкциите

Първият пакет санкции се отнася до икономическата дейност в Крим - след руската анексия на украинския полуостров през март 2014-а. С него се забранява вносът на стоки от Крим, всякакви инвестиции на полуострова, както и доставките на оборудване и услуги за развитие на инфраструктурата или пък за добив на суровини. Санкциите засегнаха също и туризма - туристическите агенции вече не предлагат тази дестинация, а круизни кораби могат да акостират в Крим само по изключение.

Втората група наказателни мерки е обвързана с изпълнението на договореностите от Минск за Украйна. Тук попада оръжейното ембарго и за ограничението за износ на изделия с възможна двойна употреба за военни цели.

На три оръжейни и три енергийни фирми, както и на пет руски банки им беше отрязан достъпът до европейския капиталов пазар. Същевременно бе въведена забрана за доставки в Русия на високотехнологично оборудване за добив на нефт в Арктика и в дълбоководния шелф, както и за добива на шистов газ.

Освен това бе изготвен списък с лица, организации и институции, действащи срещу териториалната неприкосновеност, суверенитета и независимостта на Украйна. За тях важат ограничения за пътуване в ЕС, а активите им в Общността са замразени.

На кого вредят санкциите?

Германската икономика със сигурност търпи вреди от политиката на санкции срещу Русия, но точният размер на щетите не може да се установи лесно. Така например през 2017-а научният отдел към Бундестага стига до извода, че спадът в износа за Русия се дължи най-вече на рецесивните процеси в икономиката на страната.

От своя страна директорът за Русия от Германското дружество за насърчаване на икономиката GTAI Герит Шулце посочва, че вече от шест години в Русия се наблюдава постепенен ръст на инвестициите, стагниращо потребление и спад на реалните доходи. Към това се добавя оскъпяването на германските стоки, дължащо се на обезценяването на рублата, както и отдаването на предпочитания към местните стоки и продукти пред вносните. Така излиза, че проблемите на германските фирми на руския пазар не произтичат непременно от наложените от ЕС санкции.

Инвестират милиарди

А и принципно бизнесът не би трябвало да се оплаква: по данни на Германската външнотърговска камара в Москва, през 2018 година германски фирми са инвестирали в Русия 3,2 милиарда евро - рекорд за последните 10 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До избирателИ как си такъв професионалист, след като си неграмотен?!
73
12
 
39
 
! Отговори
DW - фабрика за лъжи преди 4 години
Колкото по-силна става Русия, толкова по-примитивни стават пропагандните клишета на нацистката пропаганда на т.н. DW!
72
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Класация БВП 2018Да.... и на второ место е комунистически Китай.... Нали?..
71
2
 
12
 
! Отговори
R преди 4 години
До избирател Няма лошо да си професионалист в твоята си област. Аз също съм такъв в моята. Но ще ме е срам да се нарека образован, ако не мога да напиша свястно едно изречение. Не знам в каква област сте професионалист, но не е зле да се образовате и в правописа. Само от полза ще е . Щом имате време за коментари, значи разполагате и с време за самообразоване :)
70
26
 
11
 
! Отговори
ЕС форевър преди 4 години
Диваците си потъват и без санкции, само че санкциите ги възпират от разни военни щуротии, които ще им костват държавата. Санкциите са им добре дошли, бих казал
69
9
 
30
 
! Отговори
3095 преди 4 години
Някой да посочи кога санкции са довали до нещо добро. Вреда във всички посоки с дълготрайни последици. И защо? Защото някой иска да променя историята. А ако русия извади нотариалните актове за Прибалтийските територии, които шведският крал е продал на цар Петър Първи, какво ще се случи? Руските дворяни от цял свят, законни наследници на огромни терени в Крим и цяла Украйна, показаха, доказаха че тези земи принадлежат на Русия. Какво още?
68
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
през 2018 година германски фирми са инвестирали в Русия 3,2 милиарда евро - рекорд за последните 10 години----------------------------------------------------Ми то уж има санкции, пък има и рекордни германски инвестиции в Русия. що тъй?
67
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ме интересуват тея империалисти. Когато почнат да се управляват от нормални хора ...Тогава ни пишете за тях. Вече е банално.
66
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия е европейската част само,на татък след урал си е още комунизъм беден.Иначе руснаците си карат корейски автомобили на 70%.та затова евро марките напускат Русия.Най карат хюндай
65
27
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САМО ПРЕДИ СЕДМИЦА ПУТИН НАЛОЖИ САНКЦИИ НА ЕВРОПА, КАТО ИЗТЪКНА, ЧЕ РУСИЯ СЕ Е СТЕГНАЛА И УСПЯЛА ДА ПРОИЗВЕЖДА ЕКОЛОГИЧНО ЧИСТИ ПРОДУКТИ, ТАКА ЧЕ НЕ ЕВРОПА, А РУСИЯ НАЛАГА САНКЦИИ ЗАЩОТО ЕВРОПА ПРЕЧИ ДА СЕ ОВЛАДЕЕ ВСИЧКИ ЗНАЕМ КОЕ, МИНИМАЛНИТЕ ЗАПЛАТИ СА КАТО ЕВРОПЕЙСКИТЕ, СРЕДНА ЗАПЛАТА Е МИНАВА ЕВРОПЕЙСКАТА, ЗАТОВА СЕГА ВСИЧКИ СЕ РЕДЯТ ПРЕД ПОСОЛСТВОТО ЗА РУСКИ ПАСПОРТИ. ЕВРОПА Е В РУИНИ, А МИГРАНТИТЕ СА СЕ ОБЪРНАЛИ КЪМ МАТУШКА.
64
34
 
22
 
! Отговори
Русия е изостанала преди 4 години
На класацията за БВП 2018 се вижда, че икономическата "мощ" на Русия е по-малка от тази на Италия...И смешно и тъжно...
63
19
 
25
 
! Отговори
Класация БВП 2018 преди 4 години
Брутен вътрешен продукт в USD :1 United States 17 419 000 000 0002 China 10 354 831 729 3403 Japan 4 601 461 206 8854 Germany 3868291231 8245 United Kingdom 2 988 893 283 5656 France 2 829 192 039 1727 Brazil 2 416 635 506 0768 Italy 2 141 161 325 3679 India 2 048 517 438 87410 Russian Federation 1 860 597 922763Коментарите са излишни !
62
14
 
27
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 години
Ние не можем да оценим каква е вредата!А информацията от DW е повече от заблуждаваща-тези журналюги работят по поръчка!Ако им поръчат да изкарат земята плоска-ще го направят без да им мигне окото!Аз вярвам повече на казаното от Клаус Ернст,председател на комисията по икономика на Бундестага.А той казва,че тези антируски санкции вредят на германския бизнес и променят ориентацията на Русия-към Китай и собствено производство!И още казва,че санкциите са безполезни!Лекарство ,което не действа!
61
33
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грешиш.Америка нямат народ.За разлика от Русия.Може би да си прав.Само че аз народ срещнах в САЩ, а в Просия - дръвници и комплексари. И полуруснаците в БГ са същата стока.
60
37
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Май русофилите не са гледали последната видеовръзка с народа. Не стига че беше с най-слабо участие,ами имаше и доста критични и неудобни въпроси.Няма защо да се лигавим за санкциите - Русия е бедна, стана още по-бедна!
59
4
 
20
 
! Отговори
избирател преди 4 години
И моля Ви спрете да избивате комплексите си с тоя правопис!Примерно мен,много хора ме смятат голям специалист в моята си област.Да правя мноооого правописни грешки....,но съм професионалист в моята си област.Нека журналистите да мислят за правописа,не ние коментиращите!
58
30
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ае стига ни занимавайте с тая скапана държава
57
49
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснака е подло и агресивно същество!Спомнете си 09.09.44г! Колко мъка ни докараха ушанките!Тотална морална деградация на хората! Оскотяване по руски модел.
56
13
 
43
 
! Отговори
избирател преди 4 години
До сатаНато след това АнонименГрешиш.Америка нямат народ.За разлика от Русия.
55
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До България е великаСега обаче България не създава нищо, като гледам надписите вече ползва латиницата и английския и я управляват от американското посолство. Вече хич не е велика, а жалка...