В Русия: Взимаш кредит от машинка, но с 365% лихва!

Нарасналият брой потребителски кредити безпокои властите
25 авг 2019 19:15, Елка Василева
155
В Русия: Взимаш кредит от машинка, но с 365% лихва!
Снимка: архив, Reuters

От няколко месеца в търговските центрове в Санкт-Петербург се появиха малки електронни машини. Достатъчно е да се вкарат паспортните данни, за да се получи микрокредит с прекомерно високата лихва от 365 процента годишно, съобщи Франс прес. Именно този симптом на трескаво задлъжняване безпокои властите в Москва.

Руското население, което е с все по-ниска покупателна способност, постоянно намаляваща от няколко години, взима все повече кредити за пазаруване или просто, за да изкара месеца.

Огромното увеличаване на кредитите, започнало преди 18 месеца, е достигнало до такова невероятно ниво, че министърът на икономическото развитие обяви, че се страхува от спукване на балон, което би могло да предизвика рецесия.

 е много чувствителна: да се ограничи отпускането на кредити би означавало да се лишат домакинствата от източник на доходи, които понякога са от жизненоважно значение за тях и да се създаде риск от допълнително забавяне на и без това слабия растеж.

"Ситуацията може да стане взривоопасна през 2021 година", предупреди министърът на икономическото развитие Максим Орешкин в края на юли пред радио "Ехото на Москва". Той обяви, че се подготвят мерки в помощ на населението, което се задушава от дългове.

Според него задлъжняването на домакинствата с потребителски кредити е скочило с 25 процента през последната година и сега е 1,8 милиарда рубли, което се равнява на близо 25 милиарда евро по сегашния обменен курс.

При една трета от задлъжнелите домакинства, уточни той, погасяването на кредитите "изяжда" над 60 процента от месечните им доходи. Това кара мнозина да теглят нови кредити, за да изплащат старите.

"Равнището на кредитите, които не са за недвижими имоти в момента достига 9 процента от брутния вътрешен продукт (БВП). За сравнение той е 10-15 процента в Източна Европа. В Русия обаче това е по-обезпокоително, тъй като реалните доходи не са се увеличавали от три години". Това каза главният икономист в Алфа банк Наталия Орлова.

Според нея тревогата идва от платежоспособността на задлъжнелите домакинства. "Дълговете не са равномерно разпределени, те се трупат най-вече от домакинства с ниски доходи, които е по-малко вероятно да ги изплатят. Домакинствата с високи и средни доходи, които са добри кредитополучатели, избягват да задлъжняват", добави тя.

Икономическата активност в Русия вече рязко забави растежа си в началото на годината - след отчетеното възстановяване през 2017 и 2018 година - с увеличение на БВП от само 0,7 процента на годишна основа през първото полугодие.

Това е много по-ниско от заложената от президента на Русия Владимир Путин цел за растеж от около 4 процента годишно. Тя е трудно постижима, тъй като от 2014 година страната е засегната от безпрецедентните европейски и американски икономически санкции заради украинската криза, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

"Какво да се направи, ако балонът изведнъж се спука? Как ще реагират хората? Те ще останат без пари, докато властите планират например да построят изключително скъпа магистрала, чиято експлоатация неизбежно няма да е рентабилна", отправи критики политологът от център "Карнеги" Андрей Колесников.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
трлската партия е на линия. Нека печеленето на стотинки да започне!
68
10
 
21
 
! Отговори
БГ мрази ръсия !!!! преди 4 години
Слава на великите САЩ че ни освобпдиха от коптора се се се ре че още да живеем като скотове
67
5
 
4
 
! Отговори
тоалетна хартия= 1 $ преди 4 години
И пак ще го изберат ако се кандидатира, най малкото да умрете от злоба, ако не от нещо друг, смеш ници.
66
16
 
6
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
Когато последният път пътувахме с танковете по Европа, едни също нещо искаха да се е бават. Когато влезнахме в коц лагерите им и видяхме за какви цивилизовани хора от запада става въпрос, побеляхме. Един месец другите кло уни от запада, уж техни противници но директни съюзници, месец не ни вярваха за въпросните концове. Но споко пак ще ви припомниме историята. Истинската.
65
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много са зле,лошото е,че като станат още по-зле заради санкциите и ще се качат на танковете.Те руснаците така пътуват из Европа.Тръмп затова заговори пак да поканят Русия в Г-8,че огладнеят ли и за САЩ няма да е добре.
64
5
 
10
 
! Отговори
КУР за путин !!!! преди 4 години
*** народ слаба държава !!!
63
11
 
7
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
То една краварска бизнес корпорация дължи пари каквито няма в света , а някои бедни но умни ги спонсорират с милярди очаквайки видов ден. Ей това е за смях...
62
6
 
7
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
Що бе капиталисти, нали е пазарна икономика, като е глу пак някой да тегли, да се оправя. То и в БГ едно кафе е 100 000 лева тук таме.
61
3
 
7
 
! Отговори
Ханко Рубьл преди 4 години
Начи взимаш 36,50 руб..врьщаш 365 рубийй.
60
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия е просто един обикновен KeHEф.
59
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заменям машинка за москвич.За русофили с бонус - еднопосочен билет за руския Гулаг !
58
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, тия кредити с по 4000% лихва се дават само срещу рузки паспорт. Читайте, завидуйте, продадох си бъбрека...
57
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руска рулетка !
56
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин дава безплатни визи за Ленинград !...хайде русофили, тичайте на "машинките" !
55
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Еднорък бандит А В ДЕМОКРАТИЧНА еВРОПА ,БИХА СЕ РАДВАЛИ НА ЕДНА МАШИНКА ,ПУСКАЩА НАРКОТИЦИ ,ДРОГА .
54
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е ко пък толкова.Ако не успееш да върнеш парите - взимат ти бъбрек, дроб, сърце или друг орган.
53
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мдаа, КГБ-то скоро ще трябва да назначават някой нов Путин. Този вече е бита карта и ще го оставят, колкото да опере пешкира.
52
1
 
5
 
! Отговори
Еднорък бандит преди 4 години
Бих се зарадвал повече на машинка, която пуска водка, на паразитни кредитни "институции" и банкови схеми и измами сме се нагледали достатъчно още от 90-те години.
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то всеки ден по процент иде.Е'ати как победи социализЪма и то в Русия!
50
7
 
6
 
! Отговори
DEEPFAKE преди 4 години
ФАШИВИ НОВИНИ - както винаги , пропаганда от най-долнопробната !Източник : "политологът от център "Карнеги" ..."