В Русия: Взимаш кредит от машинка, но с 365% лихва!

Нарасналият брой потребителски кредити безпокои властите
25 авг 2019 19:15, Елка Василева
155
В Русия: Взимаш кредит от машинка, но с 365% лихва!
Снимка: архив, Reuters

От няколко месеца в търговските центрове в Санкт-Петербург се появиха малки електронни машини. Достатъчно е да се вкарат паспортните данни, за да се получи микрокредит с прекомерно високата лихва от 365 процента годишно, съобщи Франс прес. Именно този симптом на трескаво задлъжняване безпокои властите в Москва.

Руското население, което е с все по-ниска покупателна способност, постоянно намаляваща от няколко години, взима все повече кредити за пазаруване или просто, за да изкара месеца.

Огромното увеличаване на кредитите, започнало преди 18 месеца, е достигнало до такова невероятно ниво, че министърът на икономическото развитие обяви, че се страхува от спукване на балон, което би могло да предизвика рецесия.

 е много чувствителна: да се ограничи отпускането на кредити би означавало да се лишат домакинствата от източник на доходи, които понякога са от жизненоважно значение за тях и да се създаде риск от допълнително забавяне на и без това слабия растеж.

"Ситуацията може да стане взривоопасна през 2021 година", предупреди министърът на икономическото развитие Максим Орешкин в края на юли пред радио "Ехото на Москва". Той обяви, че се подготвят мерки в помощ на населението, което се задушава от дългове.

Според него задлъжняването на домакинствата с потребителски кредити е скочило с 25 процента през последната година и сега е 1,8 милиарда рубли, което се равнява на близо 25 милиарда евро по сегашния обменен курс.

При една трета от задлъжнелите домакинства, уточни той, погасяването на кредитите "изяжда" над 60 процента от месечните им доходи. Това кара мнозина да теглят нови кредити, за да изплащат старите.

"Равнището на кредитите, които не са за недвижими имоти в момента достига 9 процента от брутния вътрешен продукт (БВП). За сравнение той е 10-15 процента в Източна Европа. В Русия обаче това е по-обезпокоително, тъй като реалните доходи не са се увеличавали от три години". Това каза главният икономист в Алфа банк Наталия Орлова.

Според нея тревогата идва от платежоспособността на задлъжнелите домакинства. "Дълговете не са равномерно разпределени, те се трупат най-вече от домакинства с ниски доходи, които е по-малко вероятно да ги изплатят. Домакинствата с високи и средни доходи, които са добри кредитополучатели, избягват да задлъжняват", добави тя.

Икономическата активност в Русия вече рязко забави растежа си в началото на годината - след отчетеното възстановяване през 2017 и 2018 година - с увеличение на БВП от само 0,7 процента на годишна основа през първото полугодие.

Това е много по-ниско от заложената от президента на Русия Владимир Путин цел за растеж от около 4 процента годишно. Тя е трудно постижима, тъй като от 2014 година страната е засегната от безпрецедентните европейски и американски икономически санкции заради украинската криза, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

"Какво да се направи, ако балонът изведнъж се спука? Как ще реагират хората? Те ще останат без пари, докато властите планират например да построят изключително скъпа магистрала, чиято експлоатация неизбежно няма да е рентабилна", отправи критики политологът от център "Карнеги" Андрей Колесников.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 30 години бяхме в ямата на социализма и руската окупация, а днес при деморакцяита и ЕС икономиката се развива, заводите никнат като гъби, бъгларинът се замогна, забогатя, върти западна кола по магистралите и прави тапи по празниците като пътува за чужбина, а пенсионерите меткат пачки с хилядарки от балконите. В своята 1300 годишна история българите никога не са живяли толкова добре както днес при демокрацията и ЕС, ЕС е най-прекрасното място за живот.
28
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българското правителство взе заем за да предплати на САЩ 1.2 милиарда долара за осем самолета технология от преди 50 години които ще бъдат доставени след няколко години, ако изобщо бъдат доставени.
27
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България с F-16 стана освен най-бедна в ЕС и най-глупава.
26
0
 
7
 
! Отговори
ss преди 4 години
на някой пука ли му за русия или за сащ? да мрът и толкоз ! Нас не можем се оправим та сме тръгнали света да оправяме !
25
0
 
5
 
! Отговори
da преди 4 години
Важно е да имат много и качествени ракети, хубави танкове и руския солдат да е най-непукист от всички!
24
0
 
7
 
! Отговори
ист преди 4 години
Русия е голяма държава, и престъпницити им са големи.
23
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По времето на Тодор Живков при социализма когато бяхме с Русия нямахме Киндери и Тоблерони а днес при демокрацията и американското партньорство във всяка бензиностанция има избор от стоки за които навремето само можехме да мечтаем, и да ги зяпаме през витрината на Кореком и да мляскаме след детето на партийния секретар което яде Киндери и Тоблерони, а ние преглъщаме сух марципан "Кума лиса".
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При една трета от задлъжнелите домакинства, уточни той, погасяването на кредитите "изяжда" над 60 процента от месечните им доходи. Това кара мнозина да теглят нови кредити, за да изплащат старите.-------бе то същото и в Бг :)
21
3
 
1
 
! Отговори
България в ЕU преди 4 години
Оскотяващи, напускащи на тълпи родината си в търсене на нормален живот?
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистите взеха на баба ми 12 овчички, 9 агънца, 10 козички, 3 яренца, осем кравички, 3 телнца, едно биче, две биволчета, 19 кокошчици, 7 пуйчици, осем прасенца и едно шиленце и я пратиха в ТКЗСто да работи за 30 стотинки на ден.
19
1
 
11
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Българи, които се мислят за руснаци. Българи, които се мислят за американци. Отивайте там бе хора, взимайте гражданство това онова. Да не се окаже само, че любимата на страна не й пука за вас ... Жалка картинка.
18
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спомням си през "светлия" соц на "голямото имане" ето това време сега лятото като дойдеха зелените чушки се извиваше огромна опашка плод и зеленчука смърдеше ужасно , а вътре имаше 5 компота и 10 консерви ,като дойде прясна стока се извиваше огромна опашка като когато искаш да си вземеш повече килограми трябва да се наредиш на опашката 2-3 което отнема около половин работен ден и то за какво за зелени чушки посред лято, а пък корекомите ги гледахме все едно са от марс
17
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ***- колега нямаш никаква идея за какво говориш. Пуча срещу Жан беше, защото той не се наведе на Сорос. Вземи прочети малко.А гпвняра Костов разпродаде страната на безценица.
16
6
 
8
 
! Отговори
Демократ преди 4 години
Русия в изостанала автроритарна и бедна страна с 16 пъти по малък военен бюджет от САЩ, а членката на ЕС и НАТО и партньорката на САЩ България е демокртична развита, модерна, технологична евроатлантическа страна и е на второ място в НАТО по процент от БВП за въоражаване.
15
10
 
8
 
! Отговори
ВВ Путин преди 4 години
Защото ако ги оставите без санкции и натиск , само за 20 години ще изпреварят всички по света -и икономически и социално и всякак. Те го правят и в момента независимо от санкциите на сорр.осоидите .Ама как ще оставят англосаксите да има цивилизационна алтернатива на дивия им капитализъм?????Нали ще лъсне ограбването и алчността и двойните стандарти и лицемерието им.Англосаксите са най-жалката и долна пасмина от хуманоиди на света. Винаги са предизвиквали войни и проблеми.
14
8
 
11
 
! Отговори
Вв Путин преди 4 години
Ако е толкова смотана Русия и хората живеели като скотове, и икономиката била зле и нищо не можели да направят като хората и пиели по цял ден и жените им били к.ур.ви и т.н. и т.н........защо се занимавате с тях непрекъснато бе. Защо са тия санкции от години, защо е тая омраза от страна на евроатлантиците???По вашата логика Русия сама ще се затрие и няма нужда от никаква външна интервенция. Защо не ги оставите на мира хората да се развиват както искат.
13
2
 
2
 
! Отговори
Сп???нс - преди 4 години
Както винаги ни заливат с проверена и достоверна информация относно обменния курс сто копейки равни на 3?
12
10
 
9
 
! Отговори
Вв Путин преди 4 години
До 16- абе аланкоолу , ти кога последно беше в русия та знаеш че живеели като скотове хахахахАман от нещастници с малки ч.урки дето си избиват комплексите тука
11
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много важно , че живеят като скотове, нали си имат паради и Путин.
10
14
 
14
 
! Отговори
Мелничаря Кунц преди 4 години
Нескопосана статия, разбира се . Преписана на две на три.Ех тая пуста Русия - все ви е в устата на соорросоидните плъхове.Погледнете си вашата кочинка, а именно ФАЩ- с 35 млн бедни и лагери на бездомни в центъра на ЛА и други големи градове. Всеки 3ти американец не може да извади 500 долара кеш ако се наложи. Ама иначе все другите са зле а САЩ са цвете.