Експерт: Путин и Ердоган ще сключат мръсна сделка за Сирия

Случващото се е етническо прочистване на Северна Сирия
22 окт 2019 09:10, Елка Василева
116
Експерт: Путин и Ердоган ще сключат мръсна сделка за Сирия
Реджеп Ердоган и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

„Мръсна сделка предстои да се сключи днес в Сочи“. Това каза пред БНР анализаторът доц. Тодор Тодоров по повод предстоящата днес среща на турския президент Реджеп Ердоган и руския президент Владимир Путин в Сочи, на която ще обсъдят интересите на Москва и на Дамаск от създаването на зона за сигурност в Сирия.

„Никой няма интерес от това на територията на Североизточна Сирия да съществува този кюрдски анклав, където има една форма на самоуправление под формата на демократична конфедерация, управлявана на социалистически принцип, където има пряка демокрация, равнопоставеност на половете, на различните етноси и религии. Това предстои да бъде унищожено, тъй като Ердоган вижда там основния канал за терористи“, смята Тодоров.

Още по темата

„Проектът на Ердоган е да се отърве от сирийците, които са на територията на Турция и се превърнаха в сериозен проблем. Идеята е да ги засели в тази зона за сигурност“, допълниекспертът.

Според него Владимир Путин също „няма интерес от съществуването на подобен експеримент“.

„Никой няма интерес да си цапа ръцете с кръв. Тази роля ще бъде поверена на Ердоган. Всичко, което се случва, е етническо прочистване на Северна Сирия, което може спокойно да придобие формата на геноцид. Тази зона за сигурност ще бъде изметена, за да бъдат настанени там бежанците, които са в Турция“, каза Тодоров.

Той подчерта, че днес очаква двамата президенти да постигнат договорка.

„Ердоган ще получи зелена светлина да върши каквото си иска в Сирия, но с условието да не остава в Сирия, тъй като това е важно за Путин. Такава е позицията и на Иран“, прогнозира Тодоров.

„Скандалното е, че това етническо прочистване става с очевадното съгласие на САЩ, а това не беше най-коректната позиция, която Щатите можеше да заемат, да предадат своя съюзник, който изнесе на плещите си войната с Ислямска държава. Ако днес си стиснат ръцете с Ердоган и Путин допусне подобна операция, наречена „Мирна пролет“, вината ще лежи и върху руския президент“, категоричен е експертът.

По думите на анализатора „Европа се изтегли от дипломатическата роля, която можеше да играе в този конфликт“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти не си "толерантен"........ти си троол по машки.
36
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Копиривачките копираха пак от Дойче веле
35
7
 
6
 
! Отговори
Ердопут преди 4 години
От кога еднополовите бракове са разрешени в Сирия?
34
3
 
31
 
! Отговори
Тошето преди 4 години
само кажете кой плаща заплатата на социолога и борец за права на малцинствата Тодор Тодоров.Ииии неправителствената организация "Америка за България" е отговорът.Жив и здрав, Тошко, да облажиш брадата таз вечер.
33
7
 
11
 
! Отговори
толерантен преди 4 години
в Сирия от векове живеят кюрди......................Те живеят от векове, ама и много избягаха от Турция. И си показаха рогата в Сирия.
32
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пиши на кирилица по мак.
31
6
 
2
 
! Отговори
До 30 преди 4 години
Стига си плакал като вдовица за к.рбегендарскапън
30
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Еми, Сирия прие кюрди от Турция"в Сирия от векове живеят кюрди.
29
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Асад не е печелил избори, ако трябва да сме точни...........................А, "ако трябва да сме точни", на ал Сауд пък изобщо и мисъл не му минава да прави избори. Защото е баш "демократ".
28
5
 
12
 
! Отговори
толерантен преди 4 години
Еми, Сирия прие кюрди от Турция, а те за благодарност се опитаха да отцепят Сев. Сирия в съюз със сащ, като платят със сирийските петролни находища.Затова, мене ако питат, хак им е прочистването. Щото се направиха на големите тарикати.
27
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
27Пропусна страните от Източна Европа, които показаха сре ден пръст на руслЯмдия.
26
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ееййййййй! Какви есперти имаме ! От такива есперту българия удари дъното за 30 години демосратска ограбвация
25
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"***"?! Сериозно? Косово не бе мръсно? Украйна не бе мръсно?. Либия, Египет,Афганистан, Ирак, Сирия? А! Когато Турция изнесе фактите за разфасования в саудитска мисия в Турция Хашоги. Потулването на случая не бе мръсно? Подялбата на петролните находища в Иран и Ирак от Англия и САЩ? Последвалото сваляне на непокорната светската власт от английските тайни служби и докарване на аятоласите? Та *** сделка значи? "Експерт"?
24
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Асад не е печелил избори, ако трябва да сме точни. В по-голямата част от Сирия Асад даже не е организирал избори, а там където е спечелил, е било под фактическа окупация от чужди войски. А контрол върху земите североизточно от Ефрат Асад не е упражнявал отпреди 8 години.
23
5
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Ердоган вече сключи сделка с Тръмп, сега е ред на Путин.
22
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Снимката е показателна - двама диктатори "миротворци".Остава само да им дадат нобелова награда по един златен истребител !
21
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 14 значи ако не смятаме Сирия за суверенна държава, как може да смятаме Турция за суверенна?-------Има достатъчно всни определения какво е суверенна държава, какво е легитимност и какво е суверенитет върху дадена територия. Сирия, по-конкретно Североизточната част, не попадат под тия определения. Чети повечко, но какво да се очаква от тьп гьс като тебе - повтаряш безсмислени мантри... Суверенна била държава в гражданска война, вътре чужди войски, а 2/3 от територията безконтролна...
20
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"През 30-те години на 18-ти век, след Руско Турската война от 1825"----------------------------Бих уточнил, че 1825 г. е 19 век. Друг интересен случай от предната Руско Турска война е на наша територия. През 1811 г. Ахмед паша, начело на 60 000-на армия, напада разположената в град Русчук 15 000-на армия на руския генерал Михаил Иларионович Кутузов, но бива разбит и обърнат в бягство. На 19 юни 1811 г. 15 000 руски войни разбиват и обръщат в бягство 60 000-на турска войска.
19
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Диктаторите си поделят плячката, както Хитлер и Сталин Полша, само, че руския Гулаг отново е съучастник !...абе световен "освободител" !
18
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимендо 14 значи ако не смятаме Сирия за суверенна държава, как може да смятаме Турция за суверенна? Асад не е губил избори, а те са легитимното средство. Ама диктатор бил. Ако разсъждаваме така, то и Ердоган е дикататор пък САЩ го подкрепят.