Как комунистическата власт в СССР се е борила с религиите?

Агитационните плакати достигали изключително груби висини
11 ное 2019 21:00,
94

Снимка: maximonline

Комунистическата власт в Съветски съюз се е стремила да унищожи всичко, което е било свързано с миналото на страната, това включвало и религиите, които владеели сърцата и умовете на хората от царското време.
Още по темата


Как е могла да се пребори хилядолетната религиозна свързаност на обикновенния човек? С плакати и медии, комунистите били изключително старателни в изработването им, а някои от тях могат да съперничат и надминат прословутите „Шарли Ебдо“, смята изданието Maxim. 

Обръщаме внимание на това, че новата власт не се е борила само и единствено с православието, всяка една религия е била враг на „селския работен човек“, който трябвало да построи новия идеален свят.

Снимките в галерията са от списанието „Безбожник“, издавано от 1922 до 1941 година. Това е бил печатният орган на Централния съвет на Съюза на воинстващите безбожници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
9
 
! Отговори
човек преди 4 години
Интересен но малко известен факт е, че войнстващи атеисти е имало много преди победата на комунизма в СССР.Още по време на Френската Революция, когато Наполеон разделя църковната от монархическата власт, започват гонения и преследвания срещу църковната власт, и окарикатуряване в стила на Шарли Ебдо (не случайно).Аналогично, още в царска Русия цар Петър I създава така наречения "Пиян Синод" - сбиpщина от гуляйджии целящи да окарикатурят православната църква и да се подиграват на поповете!
58
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
долу подписаните се смятат че са много религиозни за това църквите ви са празни вашият господ са парите сатана.всички се молете на ес да ви отпусне пари и вие да живейте на чужд гръб.без божници сте българите умейте да лъжите да крадете и да си продавате родината
57
5
 
6
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 59 (ХА-ХА-ХА !!!)Ох... уморих се да обяснявам защо не е вярно това "Колко хубаво беше при комунизма".Разберете го веднъж завинаги: Комунизмът никога няма да се върне! Защото фалира финансово - умря!На църква можеше да се ходи, вярно е, тъй като и аз съм ходил от любопитство.По църковни празници като Коледа и Великден обаче, катедралният храм "Александър Невски" в София беше заварден от милиция. Пиле не можеше да прехвръкне!А по телевизията пускаха "забавни програми" нарочно!
56
1
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Напълно разбираемо е,че комунизмът е мразел религиите-самият той е от подобно естество,а както е добре известно,никой не обича конкуренцията.На практика това си е било вид религиозна война,каквито изобилстват в историята..
55
4
 
9
 
! Отговори
Жо преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!Годината е 1972.Храм Ал. Невски е блокиран от милиция.Бащата на една позната (комунист от Голямото добр`утро) беше и дал 6 покани.Милиционерите ни пуснаха, но щом стъпихме на площада, към нас се приближиха двама с вратовръзки и шлифери. Взеха ни взеха паспортите и направо ни казаха:Ако искате да ходите на църква, ще уведомим Университета, където учите за да ви изключат! Ако искате да няма последствия- взимайте си паспортите и "Кръгом" обратно, откъдето сте дошли!Върнахме се
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Снимките изглеждат актуални към днешна дата...
53
4
 
16
 
! Отговори
бай Иван преди 4 години
Що църкви взривиха комунистите в Русия,що свещенници избиха нашите комунисти,а после назначиха техни агенти вещенници - мунисти.Преди няколко години изкараха досиетата на тия *** антихристи в расо.Дяволът се оказа,че не е черен а червен!
52
21
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Още една манипулация целяща да ни покаже колко зле е било преди.Всъщност през 70-те и 80-те години никой не е забранявал в България да се ходи на църква.Но и нямаше много желаещи.Преди това не знам как е било. Не съм бил роден.С религията е като със земята ...Всички ревяха как лошите комунисти им взели земята, но когато я върнаха никой не искаше да ходи, да я работи.След 10-ти Ноември църкви бол, но стоят празни и само по празници се пълнят.Джамиите се нароиха. Все едно сме ислямска дър..
51
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДанковМного неща не знаеш.Никой не е забранявал да се изповядва християнство в Османската империя.Що се отнася да българите по онова време, те не само съхраняват значителна част от културата си, но имат и ниво на тази култура, което е по-високо от равнището на културата на не един и два народа, които по онова време са имали собствена държава.
50
1
 
8
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
Тук пишат объркани и незапознати хора. Дългата история накратко- в България е имало два действащи манастира. Единият е бил Рилската обител. Ако някой иска може да се запознае с историята му и да прочете колко монаси е имало 1940 и колко остават след 1945. В целия СССР е имало два действащи манастира също, като един велик управник е искал да унищожи и тях и тогава започва обрата. Това, което пишат повечето са откровени глупости и лъжи. Поинтересувайте кое как е било преди да се дава мнение.
49
8
 
15
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
сбъркан стройзаради тогавашната система днес е все още пълно с увредени извратени мозъци не подлежащи на усъвраменяване и развитие днес самите руснаци са жертва на предишната диктатура в днешен омекотен путински вариант който също като индивид е жертва на предишната система
48
11
 
6
 
! Отговори
Закон на Мърфи преди 4 години
Човек без религия е като риба без велосипед.:):)
47
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до Данков,по-върховни глупости не съм чел.
46
13
 
5
 
! Отговори
Данков преди 4 години
До Анонимен 48Не си прав!Нямали са право да изповядват християнство, това важи особено за нас, тъй като сме били най близо до Цариград.Имало е много неподчинение от ваша гледна точка, но тъй като сме нямали държава, никой не ни е обръщал внимание.Между впрочем българите сме оцелели в Балкана, направо като диваци сме били, имам предвид че само в планините вие османците по рядко сте се възползвали.
45
6
 
13
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Комунистическата власт в СССР = сатана. Нормално е да вдигне гонение срещу Христа. В крайна сметка Църквата Христова я има, а т.нар "власт" - не.Докато има Църква Христова, ще има човек, т.е. когато не остане един праведен на земята - идва последния ден.
44
0
 
3
 
! Отговори
до политбюро преди 4 години
Пропагандата ти е много калпава, резултата ти е отрицателен, все повече хора забелязват колко голяма е разликата.
43
4
 
5
 
! Отговори
Данков преди 4 години
Българите покрай турското робство не вярват много в бог, но се определяме като православни християни.Тоест вече не вярваме на сълзи и обещания.
42
7
 
8
 
! Отговори
Фекални новини преди 4 години
Освен храна за зелените *** тука нещо искат ли да ни информират?Че като съпоставим със педофилските брожения на католиците и джихадските стремления на ислямистите излиза че СССР си е бил напълно резонен в действията си!
41
5
 
8
 
! Отговори
политбюро преди 4 години
доста *** карикатури,още помня идиотското списание "крокодил" пълно с дебелашки хумор и полит пропаганда,сега обаче ролите са разменени Русия е християнска и строи катедрали,а западът езически,разрушават масово черкви и богохулстват безсрамно
40
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
че СССР е зло, зло ено религията е още по-голямо зло