Как комунистическата власт в СССР се е борила с религиите?

Агитационните плакати достигали изключително груби висини
11 ное 2019 21:00,
94

Снимка: maximonline

Комунистическата власт в Съветски съюз се е стремила да унищожи всичко, което е било свързано с миналото на страната, това включвало и религиите, които владеели сърцата и умовете на хората от царското време.
Още по темата


Как е могла да се пребори хилядолетната религиозна свързаност на обикновенния човек? С плакати и медии, комунистите били изключително старателни в изработването им, а някои от тях могат да съперничат и надминат прословутите „Шарли Ебдо“, смята изданието Maxim. 

Обръщаме внимание на това, че новата власт не се е борила само и единствено с православието, всяка една религия е била враг на „селския работен човек“, който трябвало да построи новия идеален свят.

Снимките в галерията са от списанието „Безбожник“, издавано от 1922 до 1941 година. Това е бил печатният орган на Централния съвет на Съюза на воинстващите безбожници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Иван до АнонименМисленето не е от силните ти страни!!!!!!!!!
18
5
 
6
 
! Отговори
Слава Україні преди 4 години
Я тоб скажу, де квтне дивний сад,Де србляста нч тремтить у темних водах.У далекий край лежить нелегкий шлях,Доки хижа нч кружля по колу.Приспв Не спи, моя рдна земля!Прокинься, моя Украно!Вдкрий сво оч у свтл далеких зрок!Це дивляться з темних небесЗагибл поети й геро Вс т, що поклали життя за майбутн тво.Тльки два шляхи...Один веде у пекло.нший шлях ведеТебе туди, де свт.Щоб знайти цей шлях,Послухай сво серце Тво серце зна,Як його знайти!
17
3
 
5
 
! Отговори
Иван до Анонимен преди 4 години
И си неграмотен, Анонимен! Просто, ти си комунист-примитив!
16
2
 
13
 
! Отговори
до край преди 4 години
Това пък откъде го измисли. Има хора които помнят. Например когато на Великден `Александър Невски` беше заобиколен с конна полиция, за да не могат хората да обикалят храма след 12 часа. Беше 1968-*** или 69-та. Лично присъствах. Побягнахме, но приятеля ми го хванаха и 2 седмици го изпратиха в една тухларна да работи за назидание. За двете седмеци се беше стопил с 10 кила.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Иван до АнонименИ си........ СМЕШНО!!!!!
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистите са сатанисти, дяволски изчадия. Ние и руснаците сме още под комунистическо робство.
13
3
 
10
 
! Отговори
Иван до Анонимен преди 4 години
Анонимен, ти си комунист! Сигурен съм, че си безработен, тъй като си мързелив, което те кара да мрънкаш и да търкаш билети, за да имаш цел в живота. Комунизмът те е увредил наследствено!
12
8
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Толкова са се борили с религията, че имат огромен брой чудесно запазени и грижливо поддържани църкви и манастири. Абсолютно манипулативна статия.
11
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимно 5И ти си същото като Сталин!!!
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето как:Напишете в ютуб"Не спи, моя рдна земля!" ("Мандри")Присвячуться жертвам ГолодоморуРушат църкви, свалят кръстовете от кубетата им, чупят камбаните, а на тяхно място - червени болшевишки знамена...Но Вярата остана, и след болшевишкия Ад.
9
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИванТи със сигурност си нравствено примитивен, а оттам и нещастен!!!!!!!
8
14
 
12
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Комунизмът е доказано безбожен режим, затова и българинът е нравствено примитивен, а оттам и нещастен!
7
19
 
16
 
! Отговори
Край преди 4 години
Промиват ви главиците. При соца в България никой не е забранявал религията. При соца за 45 г. са построени 3 ПЪТИ повече църкви отколкото за 30г. демокрация.Празнуваше си се Великден Бъдни вечер също.
6
6
 
6
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Чистит Бананин ден!Денят на БАНАНА и на маймуните/матряла? МУ!
5
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сталин е ypод!ГЕРБ са комунисти!
4
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с тия лъжи бе. Не ви ли омръзна да лъжете. В СССР религията винаги е била на почит. Това че комунистите не влизаха в църкви не означава че и обикновените хора не са влизали. По бай Тошово време бях 12 годишен и баба най редовно ме водеше на църква. Никой нее забранявал на хората да не ходят на църква. Това че Атеистите са били в повече това е друг въпрос. Най големите атеисти след 10- ти станаха най големите набожници. Въпреки че незнаеха как да се прекръстят и една молитва незнаеха.
3
13
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ТОВА ВСИЧКОТО Е НИЩО!!БЕЗБОЖНИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ РЕЖИМ БОЯДИСВА ЦЪРКВАТА ИМ НА ЧЕРВЕНИЯ ПЛОЩАД В ЯРКИ ЦВЕТОВЕ ЗА ДА ЗАПРИЛИЧА НА ЦИРКОВА ШАТРА!!!ОТ ЛЕЛЯ СИ ЗНАМ, ЧЕ ПО ВРЕМЕТО НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ КОГАТО Е ИМАЛО ЦЪРКОВНИ ПРАЗНИЦИ КАТО БЪДНИ ВЕЧЕР ТЕ ТОГАВА ПРАВЕЛИ ПАРТИЙНО СЪБРАНИЕ!!!БЕЗБОЖНИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ РЕЖИМ Е НЕСЪВМЕСТИМ С ЦЪРКВАТА И ВЯРАТА В БОГА!!РЕЖИМА В КОМУНДЕЛИСТАНСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ВЯРВА САМО В ПАРТИЯТА И ПАРИТЕ И ТОЛКОЗ!
2
10
 
13
 
! Отговори
Край преди 4 години
Няма как някакъв си некъпан жрец /поп, имам, равин / да ми обясни че знае по добре от мен какво иска Бог от мен самия. С моя си Бог се разбирам без самозвани посредници.
1
12
 
10
 
! Отговори
Поправка преди 4 години
Не се е борила, а я е колила.Плакатите са само за отчитане на проектите. Истинското изкореняване на религията е било с Калашников и с лопати в Сибир.