Хората в самоизолация спестяват до 46% от бюджета си

Спестените пари обаче може да бъдат изразходени за презапасяване
19 мар 2020 22:45,
52
Хората в самоизолация спестяват до 46% от бюджета си
Снимка: БГНЕС

Хората, които решат да се самоизолират, заради пандемията от коронавируса, могат да спестят до 46% от бюджета си, като намалят разходите си за развлечения и транспорт, пише руското издание "Известия".

Още по темата

До този извод стигнаха анализатори от статистическата агенция FinExpertiza. Спестените пари обаче може да бъдат изразходени за презапасяване с продукти от първа необходимост и импулсивно онлайн пазаруване, предупреждават експертите, допълва „Фокус“.

При изчисленията анализаторите използваха официалната статистика за разходите на руските домакинства за третото тримесечие на 2019 г. (най-новите налични данни). Изследването се базира на доброволната „карантина“, когато човек работи от вкъщи и прекарва по-голямата част от свободното си време в дома си. Така той не използва транспорт, не ходи по кафенета и ресторанти и не посещава развлекателни и културни събития. За да се изчислят потенциалните спестявания, съответните разходи бяха изключени от общите месечни разходи на средностатистическият руснак.

Оказа се, че при прилагането на карантината средно в Русия хората спестяват 29,2%. От този показател 15,5% са от спестени разходи за транспортни услуги, 10,1% от харчове за развлечения и културни събития. Останалите 3,6% се спестяват когато хората не посещават кафенета и ресторанти. Чисто средният размер на спестените пари възлиза на 5700 рубли на член от семейството (67 евро).

Въпреки това, в зависимост от региона, показателите варират значително, като в градовете, където цените на развлеченията и ресторантите са по-високи спестяванията са повече.

На теория изключването на разходите за път, хранене извън дома и развлечения води до значителни икономии в личния бюджет на всеки един човек, който може да работи дистанционно, обобщи изпълнителният директор на FinExpertiza Елена Трубникова.

"Трябва обаче да се има предвид, че при дълъг режим на (карантина), ще настъпи преструктуриране на икономическите процеси и бизнес разходите за производство на стоки и предоставяне на услуги може да се увеличат. Един човек, който е принуден да работи от дома си може да спести в краткосрочен план, но след известно време може да се сблъска с факта, че увеличението на цените на стоките, които консумира, се е ускорило значително. Накратко, руснаците ще могат да спестят пари в момента, но не и в дългосрочен план", смята тя.

Освен това част от спестените средства могат незабавно да бъдат изразходвани за запаси от храни и други стоки, предупреждава Иля Жарский от експертната група "Veta".

"Храната, закупена за две седмици напред, често може да бъде консумирана само за три дни. Тогава разходите растат с около 400%, вместо да намаляват“, обясни той.

По принцип самоизолацията не променя съществено потребителските стратегии. И тези, които са свикнали да спестяват, и тези, които са склонни да харчат всяка стотинка, ще продължат да го правят, сигурен е Иля Жарский. Прекарването на твърде много време у дома ще ви насърчи да купувате например интернет съдържание, за да уплътнявате времето си, например игри, сериали и книги, да поръчате храна за дома си и да обзаведете апартамента си, или пък да направите ремонт, допълни той.

Ако не стигат до крайности, хората, които са свикнали и умеят да спестяват, ще могат да икономисат до 20% от семейния бюджет за един месец, а тези, които обичат да харчат, ще увеличат разходите си отново с около 20%, заключи експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
23
 
! Отговори
Благодарен спестител преди 4 години
Благодарим ти, бате Бойко, че ни затвори като затворници по домовете и така пестим.Белким и ние се видим у пачка !Чунким и ние завъртим по некоя млада либовница у Барселона, па да и купим къща за милиони евраци, бело Порше и бутик на главната улица ...Имаше един депутатин дето пестеше от банички ..Ние ще пестим от карантина ...Де се е чуло и видело такова нящо ?
14
4
 
16
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
А, колко ще им е бюджета на хората като не ходят на работа или бизнесът им е съсипан ?Подобни манипулативни статии, от които излиза, че властта едва ли не ни е помогнала да спестим като ни е затворила по къщите, си ги запазете за вас.Народът взе да проглежда в какъв капан го вкараха с тоя коронавирус ...А е едва 7-ия ден ... А, на 27-ия ?
13
3
 
10
 
! Отговори
SS преди 4 години
Това че се спестява от бюджета са глупости.Няма да ви казвам колко ми струва самоизолацията ,храната и горивото,маските 4 те противогаза и агрегата.Но трябва да опазя семейството си.Това е моя грижа,за всеки мъж.Съпругата готви и ми прави компания.
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А тези в неплатен отпуск за няколко месеца колко. Остава да се научим да не ядем.
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И 100% от приходите си....
10
4
 
25
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Това професор Мутафчйски голям мерак да ходи с генералска униформа.Бойко Борисов що не се и той изперчи с генералската униформа. Ррезидента също .
9
3
 
8
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Как за един месец ще си изядеш спестяванията България все още е в началото на епидемията Моли се да открият лекарства иначе не един а 3 месеца ще са
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците им свърши толетната хартия, рафтовете им са празни а щопаpя американец е свикнал като иде в супера да натовари 2 колички с ГМО химии и да се натъпче като cвиня. В САЩ предстои гражданска война, комунизъм режим на тока и купонна сиcтема.
7
3
 
11
 
! Отговори
31584 преди 4 години
Ти може да си в самоизолация и да не се презапасяваш, но няма да спестиш нищо, защото в момента цените играят бесен кан-кан... В другите държави дадоха гратисен период за сетки и вноски... в другите държави...
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сравняват проценти с реална парична стойност. Като се спестяли 3% от кафе и 15% от транспорт.И след това ги сравняват с реални пари ама за храна.И 3% от 100 евро е равен на 3%от 400евро значи равно ето икономия. Тоя анализ някакъв психично болен ли го е правил или незавършил втори клас.
5
4
 
7
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 4 години
Руското издание "пасти да яде",защото руското издание зне ли ,че в БГ с няма и 590лв. заплата забавленията и развлеченията за много хора в страната ни са в самите домове! Нямат пари за "жик так" по заведения и напротив разходът им се вдига защото повишават тройно повече хигиената на дом и семейство и закупуват не евтините стимуланти от които се нуждае човешкият организъм белкем се не разболее!
4
4
 
15
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
Говори за себе си.Други работим и трупаме пачка!СЕЧ ЗА ИМОТНИТЕ БРОКЕРЧЕТА, ГЛАДНИ ЩЕ ПОДБЕЛИТЕ ОЧИТЕ!КРАЙ НА ИМОТНИЯ БАЛОН!КЕФ И НАЗДРАВЕ!
3
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя вирус е разработен от големите корпорации най-голям конкурент им е Китай после ще фалират разни магазини и ще останат само големи вериги магазини и онлайн продажби. В БГ кварталните магазинчета сега ще фалират и ставаме директна колония на колониалистите от Берлин дотам ще ни докарат чe на колене да им се молим да дойдат Фолксваген тука ама нема да дойдат. Плюйте още по Путин плюйте обаче като изядем спестяванията след месец волю или неволю ще излезем с брадви по улиците.
2
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поръчкова статия на "Известия". В России няма пари за водка и наливат препарат за вана, те говорят за спестявания.
1
5
 
34
 
! Отговори
валентина преди 4 години
АБЕ НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ??КАКВО СПЕСТЯВАНЕ,АВАНСА ДО 15 СВЪРШИ,БЕЗ РАБОТА СА ВЕЧЕ ХОРАТА,БЕЗ ДОХОДИ..ЕЙЙЙ,СТИГА ПИСАХТЕ ГЛУПОСТИ БЕ,ХОРАТА ЩЕ УМРЪТ ОТ ВАШЕТО БЕЗХАБЕРИЕ..ДАНО СЕ ВДИХЕМ ВСИЧКИ И ПРЕД КЪЩИТЕ ВИ ДА ВИ ПИТАМЕ ЗА КОИ СЕ МИСЛИТЕ???