Как Русия реагира на изстрелването на "Дракон" в космоса?

От Роскосмос не са впечатлени, но обществото е разочаровано
1 юни 2020 22:00, Нели Христова
256
Как Русия реагира на изстрелването на "Дракон" в космоса?
Снимка: БГНЕС

В събота бизнесменът Илон Мъск и НАСА изстреляха първата частна ракета, извеждаща хора в орбита от американска земя. Вече девет години американските астронавти разчитат на руските ракети, които да ги отвеждат до Международната космическа станция. Този полет на SpaceX ще постави ново начало в полетите на Америка до Космоса, но как реагира Русия? 

От Роскосмос нарекоха реакцията на президента Доналд Тръмп "истерия", но все пак се зарадваха, че ще има още един начин да се лети до космоса.

Още по темата

"Американският успех евентуално ще лиши "Роскосмос", който е засегнат от корупционни скандали и поредица неуспехи, от солидни суми, които вземаше за превоз на американски астронавти до Международната космическа станция. Истерията след успешното изстрелване на пилотирания кораб "Дракон" е трудна за разбиране", написа в Twitter говорителят на "Роскосмос" Владимир Устименко.

"Това, което се случи, трябваше да стане много отдавна. Сега не само руснаци пътуват до Международната космическа станция, но и американци. Това е чудесно!", допълни той и увери, че "Роскосмос" вече готви своят отговор на историческия американски полет.

"Ние няма да бездействаме. Тази година ще тестваме две нови ракети, а през следващата година ще възобновим лунната си програма. Ще бъде интересно!", написа още Устименко и добави, че е важно да има поне две възможности за полет до МКС.

"В крайна сметка всичко се случва… Всичко се случва в космоса и трябва да имате поне две транспортни системи, способни да осигурят присъствието на екипажи от различни страни на борда на МКС", добави той.

През 2021 година от "Роскосмос" планират да възобновят и лунната си програма.

Според "Росийская газета" полетът на пилотирания кораб "Дракон" е сложил край на руския монопол в космоса.

Завръщането на Америка в космоса, както наричат този старт медиите в САЩ, е тъкмо такава добра новина, каквато би желал Белият дом през тази година на избори, пише "Новая газета". Сриването на икономиката, нарастващата безработица и новите расови вълнения са удар по шансовете на Доналд Тръмп да бъде преизбран за президент. И всеки позитив ще е добре дошъл, пояснява всекидневникът.

А за "Московский Комомолец" успехът на Илон Мъск е поражение за руската космическа наука. 

За руските интернет потребители първата реакция на успешното изстрелване на американския кораб Dragon беше злонамерена - в коментарите попадна „Роскосмос“ и неговия ръководител Рогозин. "Даже частник ви надмина“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
IIS?Какво е това?Яде ли се, пие ли се?
210
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 219Вземи прочети каква част от IIS е руска и каква - американска преди да пишеш тъпотии.Прочети кой е извел по-голямата част от модулите на орбита - май тия дето летяха със совалките.
209
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голяяяяям напредък.Настигнаха Русия.
208
8
 
5
 
! Отговори
Mari_n преди 3 години
Какъв е напредъкът на САЩ? Ами полетите до Луната? Или беше в Холивуд?
207
1
 
5
 
! Отговори
MD преди 3 години
До Анонимен 216Те Боинг имат план за изстрелване на ракета за 2021 година.Но всичко това е прекалено скъпо, особено нова МКС. Трябва всички заедно да работят за да има по-сериозен напредък в космическата техника. И да се включат по-активно Япония и Корея. Там са големите мозъци!
206
5
 
4
 
! Отговори
MD преди 3 години
Голямо заяждане! А истината е, че и двете държави са все още далеч от най-добрите технологии.За една керлива капсулка за 2 души и малко багаж се харчат милиарди, като при най-малкият вятър полетът се отлага. Иначе тръгнали да си мечтаят за полет до Марс.Глупости на таркалета! Докато китайци, японци и корейци не се включат активно в космическите програми, сериозен напредък няма да има!
205
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То в орбита ще ги изведе ама не може да се скачи със бившата станция мир сега МКС то за това до сега тя се обслужва само от руски кораби
204
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радвам се ,нека има по-вече възможности.Не съм изобщо специалист,дано е икономически ефективно и сравнително безопасно.Но това ще си проличи след година,две редовни полети.
203
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия е пропаднала територия. В космическите изследвания са назад и никога няма да наваксат. Това което другарите русофили може би имат предвид е СССР. Тази държава наистина беше много напред в тази сфера.
202
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно ще стане когато и друга частна фирма, получила пари от НАСА . това е Боинг, се включи в космическата надпревара!
201
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американски пръдни.Накрая всички пак при Вовата за ракети-носители.Оооооф, оф...
200
17
 
7
 
! Отговори
тя преди 3 години
Тази ракета е "частна ", колкото баба ми е астронавт!
199
5
 
2
 
! Отговори
Търсете преди 3 години
Използвайте мисловната си дейност,и ще сте първи в космос и навсякъде,мисловната дейност,открийте я.Словото е мисъл а мисълта е творение.И Бог с слово сътвори всичко,словото е мисъл.Аз я открих,но няма да го кажа Търсете и ще намерите.Библията е тайна от кодирани думи,тайнство,който ги разтълкува е Бог
198
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЩастливецаА винаги съм се чудел защо не използваха великата ракета Сатурн5, с която, още преди да се родя, прескачали многократно до Луната и обратно...Чудиш се, защото нямаш представа от проектиране.
197
2
 
1
 
! Отговори
oxlo преди 3 години
До Щастливеца 5 KTonna "yadrena" bomba....
196
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 207Нормалните хора виждат, че има постижение. Защо да не се радват?
195
7
 
3
 
! Отговори
Barba Ganios преди 3 години
.Rusia I Amerika si gi meriat ot dosta vreme ! Prosto i amerikanskia nai-nakraia se ponadarvi .
194
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на амириканците. Нека дерзаят. След 10тина години ще достигнат сегашното ниво на руснаците.
193
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До джоАмериканците си празнуват нещо, което те смятат за напредък. Проблем?
192
3
 
12
 
! Отговори
джо преди 3 години
Що за коментари? То ва си е пълна бълвоч. Всяко развитие в сверата на космическите изследвания да се приема като някаква свещенна война. Просто Американците обновиха космическите си апарати с ново поколение, което ще им служи определено време.После пак ще ги сменят с по - нови , същото ще направят Русия, Китай и останалите. Няма никаква драма . Защо е нужно раздухване на цялата история, като ,че Американците са изобретили телепорт.